cukinia - 18701 przepisów (strona:678/1247)

Risotto z krewetkami 138

duże porcje/ ¾ szklanki ryżu arborio Ok. 3 szklanki gorącego rosołu lub bulionu warzywnego 20 dag dużych mrożonych  krewetek oczyszczonych 1 pęczek szparagów zielonych ½ szklanki białego wytrawnego wina ½ cukinii 3 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g tartego sera grana padano lub parmezanu Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Płatki chili lub piri piri(...)wlać  jedną porcję bulionu (1 szklankę), gdy ta się wchłonie wlać następną, dodać umyte i  pokrojone na kawałki szparagi-(zdrewniałe końce szparagów odłamać) oraz pokrojoną w paski cukinię, podlać znów bulionem  całość dusić do momentu aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Na małej patelni na reszcie masła podsmażyć 2-3  minuty krewetki, wlać

Wanilia i Kardamon
RYBA PIECZONA W PAPILOTACH Z WARZYWAMI 196

SKŁADNIKI (na 2 porcje):  2 x 200 g filetu z ulubionej ryby (użyłam dorsza) 1/2 czerwonej papryki  1/2 żółtej papryki  1/2 zielonej papryki  1/2 małej cukinii  garść pomidorków koktajlowych  1 mała cebula  kilka różyczek brokuła  2 - 4 plasterki cytryny  SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:  1/4 szklanki oleju lub oliwy  2 duże(...)WYKONANIE:  Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C, grzałka góra - dół.   Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj dokładnie w szklance.  Pokrój papryki w paski, cebulę na ósemki, cukinię w plasterki.  Z dwóch arkuszy papieru do pieczenia uformuj "cukierki" i w środku każdego ułóż na dnie po 3-5 pasków papryki. Na niej połóż porcje ryby, a następnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Risotto ze szparagami, cukinią, pomidorami i boczkiem 147

Dziś serwuję danie dość szybkie w przygotowaniu pod warunkiem, że macie wcześniej ugotowany bulion lub rosół. Danie jednogarnkowe a jest nim risotto. Kremowe wzbogacone szparagami, cukinią i pomidorkami a na końcu z dodatkiem parmezanu. Idealna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Ale tu koniecznie musi być ryż do risotto, bo taki zwykły nie zda egzaminu. A ryż kupicie bez wychodzenia(...)domu w sklepie internetowym Kuchnie Świata Risotto ze szparagami, cukinią, pomidorami i boczkiem

Ewa w kuchni
Klasyczne danie ze szparagami, boczkiem i jajkiem 149

oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zjeść je np. z jajkiem sadzonym. Smacznego! Polecam również: Pyszna szakszuka ze szpinakiem i mozzarellą Lekki obiad: makaron z łososiem, cukinią i pomidorem Zapiekane roladki z polędwiczki wołowej otulone boczkiem Fit tarta ze szpinakiem, cukinią, bakłażanem i fetą Trudność Początkujący Czas przygotowania 5 min. Czas gotowania 20 min. Całkowity czas 25 min. USTAW

A to pestka
zupa jarzynowa z białą kiełbasą... 130

Składniki: kapusta biała 1 mała główka, cukinia 1 większa, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 5 sztuk, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kostka rosołowa 2 sztuki, woda 4 litry, biała kiełbasa surowa 2 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, groszek konserwowy 1 puszka, natka pietruszki 1 pęczek Białą kapustę, włoszczyznę, kalafior, cukinię, ziemniaki drobno pokroić, zalać

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa krem ze szpinaku – post dr Dąbrowskiej 172

SZPINAKU Składniki na krem ze szpinaku (ok 1,5l zupy): 1 pęczek natki pietruszki 1 korzeń pietruszki 1 plaster korzenia selera 300g szpinaku świeżego lub mrożonego 1 mała cukinia kilka różyczek brokułu sól – ja użyłam soli o obniżonej zawartości sodu pieprz 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jak zrobić krem ze szpinaku: Do garnka wlewamy(...)dodajemy do garnka. Przykrywamy przykrywką, zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy ok 20 min aż powstanie nam bulion. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekanego brokuła i cukinię pokrojoną w kostkę. Gotujemy jeszcze ok 5-7 min. Dodajemy pieprz, czosnek granulowany, szpinak. Wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liść laurowy ( nie trzeba tego robić ale słabo się miksują

Dorota Smakuje
Pappardelle z krewetkami 168

Pappardelle z krewetkami i chorizo to pyszna propozycja na romantyczną kolację. Ale możecie również przygotować to danie na szybki obiad. Najdłużej zejdzie się Wam z obraniem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
WEGAŃSKA ZUPA KREM Z RUKOLI 106

również do zup i innych dań. Zapraszam Was zatem na wiosenną zupę z rukoli! Przygotowanie : 15 min Gotowanie : 10 min. Porcja dla 4 osób Składniki: ● 125 g rukoli ● 1 cukinia ● 50 cl mleka owsianego ● 4 łyżki płatków owsianych ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● 1 cebula ● 40 cl bulionu warzywnego bio ● sok z ½   cytryny ● sól, pieprz ● 2 szczypty pieprzu Cayenne(...)dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie : Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, dodaj płatki owsiane, wymieszaj. Dodaj bulion warzywny i mleko owsiane. Zagotuj. Cukinię umyj, osusz, pokrój w talarki. Wrzuć do zupy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez około 5-10 minut. Rukolę umyj, osusz, grubo posiekaj, odłóż na bok kilka

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Jogurtowy kurczak pieczony z warzywami 602

łyżeczki rozmarynu 0,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego Warzywa: ok 1 kg ziemniaków 3 łyżki oleju + 1 łyżka przyprawy do ziemniaków 1 papryka 1 niewielka cukinia 1 brokuł (może być mrożony)       *** Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy *** *** W tak przygotowanej marynacie zanurzamy umyte i osuszone udka. Zakrywamy folią i wstawiamy(...)aluminiową albo foliowym rękawem do pieczenia) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C , pieczemy przez 1 godzinę *** *** W międzyczasie przygotowujemy pozostałe warzywa: paprykę kroimy w dużą kostkę, cukinie w półplasterki a brokuła dzielimy na różyczki (użyłam mrożonego brokuła). Warzywa możemy delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem *** *** Po godzinie pieczenia wyjmujemy blaszkę z piekarnika i układamy pokrojone warzywa *** *** Całość wkładamy

Blog z Apetytem
Menu na tydzień: Mniej niż 100 zł dla 2 osób 74

dobrej jakości passaty to koszt około 8 zł. Całe menu wygląda tak : Poniedziałek: Zoodle z cukini z pulpecikami i sosem marinara Super proste szybkie danie z makaronu z cukinii. Zamiast zoodli można użyć zwykłego spaghetti. Podstawowa wersja składa się z trzech składników: makaronu, sosu marinara i parmezanu. W rozszerzonej opcji można dodać upieczonego kurczaka, krewetki, albo pulpeciki, tak jak zrobiliśmy(...)Poniżej lista składników jakich użyliśmy do gotowania Mięso Udka z kurczaka (4 sztuki) 4 zł Sznycle z indyka (400 g) 9 zł Mielona wołowina (400 g) 8 zł Warzywa/owoce Cukinia (3 małe) 4,5 zł Kalafior 9 zł (to drogi składnik. Daliśmy się nabrać, bo cena na półce była 5 zł, ale jak się okazało za kilogram nie za główkę

Niedzielny kucharz
Gnocchi zapiekane w sosie śmietanowym z cukinią i pieczarkami 180

jako samodzielny dodatek do mięsa. Ja miałam na nie inny pomysł, zapiekłam je w śmietanowym sosie. Wyszło smacznie. 500g gotowego gnochhi (1 op.) 2 cebule 500g pieczarek 2 spore cukinie 4 ząbki czosnku 250ml śmietany 18% 200g tartego sera mozzarella sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Gnocchi gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę, pieczarki i cukinię kroimy w kostkę

Szefowa kuchni
Gulasz z indyka z zapiekanymi ziemniaczkami 154

gulasz z indyka i równie smaczne ziemniaki zapiekane. Gulasz z indyka z zapiekanymi ziemniaczkami SKŁADNIKI GULASZ Z INDYKA: - udziec z indyka 400g - ok. 300 ml bulionu  - 1 mała cukinia - 2 cebule czerwone - 2 małe pomidory - 250 g mini pieczarek   - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki śmietany 18% - odrobina kminku - 1 suszona papryczka piri-piri - sól pieprz do smaku Mięso(...)gotując na małym ogniu i co jakiś czas mieszając. Teraz na patelni lądują pieczarki i pokrojona „w piórka” cebula. Przyprawiamy je solą, pieprzem i smażymy. W tym czasie kroimy cukinię i pomidory i wrzucamy do garnka z gotującym się mięsem. Kiedy pieczarki i cebula będą gotowe wrzucamy je do pozostałych składników, przyprawiamy kminkiem i papryczką piri – piri i dalej gotujemy

Związek na patelni
Paprykowe łódeczki z pudliszkowo-mięsnym nadzieniem w sosie bolońskim 113

łatwo je przygotować. Palce lizać! Składniki: 3 papryki żółte 1 papryka czerwona Nadzienie: ¾   szklanki kaszy jaglanej 40 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 marchewka 1 mała cukinia 1 cebula ½ pora 1 szklanka passaty pomidorowej Pudliszki ½ szklanki rosołu lub bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 3 łyżki oliwy Szczypiorek z cebuli dymki do posypania Dodatkowo: 1/2 litra domowego(...)będzie różowe, wlać pomidorową passatę i rosół, wymieszać. Całość dusić   pod przykryciem około 10 minut, na wolnym ogniu po tym czasie dodać   pokrojoną w słupki cukinię i   podsmażyć razem 5 minut, wsypać   ugotowaną kaszę, wymieszać, doprawić   do smaku solą, pieprzem, słodką lub ostrą papryką   oraz ziołami prowansalskimi. Gotowym farszem nadziewać wydrążone łódeczki z papryki

Wanilia i Kardamon
SZASZŁYKI WIEPRZOWE W MARYNACIE KETCHUPOWO - MUSZTARDOWEJ + FILMIK 93

Szaszłyki w marynacie ketchupowo - musztardowej są wyjątkowo smaczne. Mięsko kruszeje i jest soczyste oraz szybciej się griluje. Szaszłyki przygotowałam z dodatkiem boczku, cukinii, cebuli i papryki.  SKŁADNIKI :  2 kg łopatki wieprzowej 1 łyżka soli pieprz do smaku 3 ząbki czosnku 1/4 szklanka oleju 4 łyżki ostrego ketchupu 4 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżka słodkiej papryki  1 łyżka(...)DODATKOWO : 300 g wędzonego boczku kilka cebul 2 małe cukinie 2 czerwone papryki  PRZYGOTOWANIE :  Mięso kroimy na kawałki, w kostkę.  Wszystkie składniki marynaty, łącznie z przyprawami mieszamy w miseczce. Wlewamy wszystko do mięsa i mieszamy. Odkładamy mięso na kilka godzin do lodówki.  Warzywa kroimy na kawałki, polewamy olejem i mieszamy.  Boczek kroimy w plastry

Kulinarne Fantazje Marioli
Warzywno-rybna zupa z krewetkami 92

Warzywno-rybna zupa z krewetkami Pyszna, aromatyczna i bardzo prosta w przygotowaniu zupa dla miłośników dań wege i nie tylko. Składniki: - 300g polędwicy z dorsza - 15 krewetek - 1 mała cukinia - 1 papryka - 1 duży pomidor - 3 małe marchewki - kilka zielonych szparagów - 1 cebulka dymka - 3 ząbki czosnku - 4 łyżki oleju - 50ml białego wina wytrawnego - liść laurowy, pieprz - świeża bazylia(...)oregano - sól morska - pieprz cytrynowy - pieprz cayenne - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki     Sposób przygotowania: - najpierw przygotowujemy bulion warzywny: pokrojone marchewki wraz z cukinią, szparagami, liściem laurowym i świeżą bazylią gotujemy w garnku z wodą; - na patelni dusimy z 2 łyżkami oliwy pokrojone warzywa takie jak papryka, pomidor, cebulka dymka, ząbki czosnku oraz obrane krewetki przyprawione solą i pieprzem

MintTaste