również do zup i innych dań. Zapraszam Was zatem na wiosenną zupę z rukoli! Przygotowanie : 15 min Gotowanie : 10 min. Porcja dla 4 osób Składniki: ● 125 g rukoli ● 1 cukinia ● 50 cl mleka owsianego ● 4 łyżki płatków owsianych ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● 1 cebula ● 40 cl bulionu warzywnego bio ● sok z ½ cytryny ● sól, pieprz ● 2 szczypty pieprzu Cayenne(...)dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie : Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, dodaj płatki owsiane, wymieszaj. Dodaj bulion warzywny i mleko owsiane. Zagotuj. Cukinię umyj, osusz, pokrój w talarki. Wrzuć do zupy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez około 5-10 minut. Rukolę umyj, osusz, grubo posiekaj, odłóż na bok kilka
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskałyżeczki rozmarynu 0,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego Warzywa: ok 1 kg ziemniaków 3 łyżki oleju + 1 łyżka przyprawy do ziemniaków 1 papryka 1 niewielka cukinia 1 brokuł (może być mrożony) *** Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy *** *** W tak przygotowanej marynacie zanurzamy umyte i osuszone udka. Zakrywamy folią i wstawiamy(...)aluminiową albo foliowym rękawem do pieczenia) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C , pieczemy przez 1 godzinę *** *** W międzyczasie przygotowujemy pozostałe warzywa: paprykę kroimy w dużą kostkę, cukinie w półplasterki a brokuła dzielimy na różyczki (użyłam mrożonego brokuła). Warzywa możemy delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem *** *** Po godzinie pieczenia wyjmujemy blaszkę z piekarnika i układamy pokrojone warzywa *** *** Całość wkładamy
Blog z Apetytemdobrej jakości passaty to koszt około 8 zł. Całe menu wygląda tak : Poniedziałek: Zoodle z cukini z pulpecikami i sosem marinara Super proste szybkie danie z makaronu z cukinii. Zamiast zoodli można użyć zwykłego spaghetti. Podstawowa wersja składa się z trzech składników: makaronu, sosu marinara i parmezanu. W rozszerzonej opcji można dodać upieczonego kurczaka, krewetki, albo pulpeciki, tak jak zrobiliśmy(...)Poniżej lista składników jakich użyliśmy do gotowania Mięso Udka z kurczaka (4 sztuki) 4 zł Sznycle z indyka (400 g) 9 zł Mielona wołowina (400 g) 8 zł Warzywa/owoce Cukinia (3 małe) 4,5 zł Kalafior 9 zł (to drogi składnik. Daliśmy się nabrać, bo cena na półce była 5 zł, ale jak się okazało za kilogram nie za główkę
Niedzielny kucharzjako samodzielny dodatek do mięsa. Ja miałam na nie inny pomysł, zapiekłam je w śmietanowym sosie. Wyszło smacznie. 500g gotowego gnochhi (1 op.) 2 cebule 500g pieczarek 2 spore cukinie 4 ząbki czosnku 250ml śmietany 18% 200g tartego sera mozzarella sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Gnocchi gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę, pieczarki i cukinię kroimy w kostkę
Szefowa kuchnigulasz z indyka i równie smaczne ziemniaki zapiekane. Gulasz z indyka z zapiekanymi ziemniaczkami SKŁADNIKI GULASZ Z INDYKA: - udziec z indyka 400g - ok. 300 ml bulionu - 1 mała cukinia - 2 cebule czerwone - 2 małe pomidory - 250 g mini pieczarek - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki śmietany 18% - odrobina kminku - 1 suszona papryczka piri-piri - sól pieprz do smaku Mięso(...)gotując na małym ogniu i co jakiś czas mieszając. Teraz na patelni lądują pieczarki i pokrojona „w piórka” cebula. Przyprawiamy je solą, pieprzem i smażymy. W tym czasie kroimy cukinię i pomidory i wrzucamy do garnka z gotującym się mięsem. Kiedy pieczarki i cebula będą gotowe wrzucamy je do pozostałych składników, przyprawiamy kminkiem i papryczką piri – piri i dalej gotujemy
Związek na patelniłatwo je przygotować. Palce lizać! Składniki: 3 papryki żółte 1 papryka czerwona Nadzienie: ¾ szklanki kaszy jaglanej 40 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 marchewka 1 mała cukinia 1 cebula ½ pora 1 szklanka passaty pomidorowej Pudliszki ½ szklanki rosołu lub bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 3 łyżki oliwy Szczypiorek z cebuli dymki do posypania Dodatkowo: 1/2 litra domowego(...)będzie różowe, wlać pomidorową passatę i rosół, wymieszać. Całość dusić pod przykryciem około 10 minut, na wolnym ogniu po tym czasie dodać pokrojoną w słupki cukinię i podsmażyć razem 5 minut, wsypać ugotowaną kaszę, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką lub ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. Gotowym farszem nadziewać wydrążone łódeczki z papryki
Wanilia i KardamonSzaszłyki w marynacie ketchupowo - musztardowej są wyjątkowo smaczne. Mięsko kruszeje i jest soczyste oraz szybciej się griluje. Szaszłyki przygotowałam z dodatkiem boczku, cukinii, cebuli i papryki. SKŁADNIKI : 2 kg łopatki wieprzowej 1 łyżka soli pieprz do smaku 3 ząbki czosnku 1/4 szklanka oleju 4 łyżki ostrego ketchupu 4 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka(...)DODATKOWO : 300 g wędzonego boczku kilka cebul 2 małe cukinie 2 czerwone papryki PRZYGOTOWANIE : Mięso kroimy na kawałki, w kostkę. Wszystkie składniki marynaty, łącznie z przyprawami mieszamy w miseczce. Wlewamy wszystko do mięsa i mieszamy. Odkładamy mięso na kilka godzin do lodówki. Warzywa kroimy na kawałki, polewamy olejem i mieszamy. Boczek kroimy w plastry
Kulinarne Fantazje MarioliWarzywno-rybna zupa z krewetkami Pyszna, aromatyczna i bardzo prosta w przygotowaniu zupa dla miłośników dań wege i nie tylko. Składniki: - 300g polędwicy z dorsza - 15 krewetek - 1 mała cukinia - 1 papryka - 1 duży pomidor - 3 małe marchewki - kilka zielonych szparagów - 1 cebulka dymka - 3 ząbki czosnku - 4 łyżki oleju - 50ml białego wina wytrawnego - liść laurowy, pieprz - świeża bazylia(...)oregano - sól morska - pieprz cytrynowy - pieprz cayenne - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki Sposób przygotowania: - najpierw przygotowujemy bulion warzywny: pokrojone marchewki wraz z cukinią, szparagami, liściem laurowym i świeżą bazylią gotujemy w garnku z wodą; - na patelni dusimy z 2 łyżkami oliwy pokrojone warzywa takie jak papryka, pomidor, cebulka dymka, ząbki czosnku oraz obrane krewetki przyprawione solą i pieprzem
MintTasteporcji: 30 dag ryżu arborio 20 dag wędzonego chudego boczku 200 ml białego wytrawnego wina ½ kg szparagów zielonych 1 czerwona papryka 3 pomidory najlepiej malinowe 1 cukinia 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 litr wywaru drobiowego lub warzywnego 2 łyżki oliwy 2 -3 łyżki masła Sól morska do smaku lub jarzynka Świeżo mielony(...)się też rosół, doprowadzić do wrzenia, wlewać stopniowo, partiami po jednej chochli wywar, każda następną chochlę wlewać jak wchłonie ryż. W trakcie gotowania dodać pokrojone pomidory i cukinię, całość gotować często mieszając aż ryż zrobi się miękki. Zajmuje to około 20-25 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać ze startym parmezanem, natychmiast podawać, gorące. Można
Wanilia i KardamonDziś pałki z kurczaka w koncentracie pomidorowym ze szparagami, cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Idealna propozycja do ryżu czy makaronu, świetnie sprawdzą się też pieczone ziemniaczki. Jednym słowem dla każdego coś dobrego. Do tego dania nie musi być surówka bo są już warzywa ale jak ktoś musi ją mieć to może zrobić swoją ulubioną. Pomidorowe pałki ze szparagami, cukinią i pomidorkami
Ewa w kuchniNieskromnie powiemy, że połączenie wołowiny i owoców wyszło wyśmienicie. W przepisie użyliśmy własnego ketchupu z cukinii i dżemu truskawkowego z pieprzem zielonym. Składniki: 500 g mięsa wołowego 2 cebule 3 łyżki oleju 6 ząbków czosnku 1 łyżka mąki 2 marchewki 150 ml ketchupu z cukinii 1 łyżka dżemu truskawkowego 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku 4 liście
R'n'G Kitchenwww.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -1/2 kg mięsa z udźca indyka -300 g pieczarek -2 cebule (200 g ) -1 cukinia (200 g ) -1 żółta papryka -mała puszka zielonego groszku -150 g marynowanej czerwonej papryki -300 ml przecieru pomidorowego -300 ml wody -2 łyżki keczupu łagodnego Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem(...)krótko pokrojoną w paski żółtą paprykę. Dodajemy do rondla z cebulą i pieczarkami i dalej razem podsmażamy często mieszając. U mnie trwało to mniej więcej 10 minut. Cukinię przekrawamy wzdłuż, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w pół plasterki. Dodajemy wraz z odsączonym groszkiem i pokrojoną w paski marynowaną papryką do rondla z warzywami, dolewamy przecieru pomidorowego, wodę, dodajemy keczup
Kulinarne przemysleniaSkładniki: kura rosołowa 1/2 sztuki ok. 1 kg, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 2 sztuki, cukinia 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuka, ząbki czosnku 3 sztuki, rosół 1 szklanka, sok pomidorowy 1/2 litra, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki Mięso ugotowane z kury rosołowej obrać z kości, skóry,chrząstek, pokroić. Na oleju podsmażyć mięso obrane, dodać pokrojoną cebulę(...)wymieszać, podsmażać z 5 minut. Dodać pokrojoną cukinię, paprykę, ząbki czosnku, pieprz ziołowy, paprykę ostrą, podsmażać wymieszane z 3 minuty. Wlać rosół, sok pomidorowy i zagotować, gotować z 5 minut, podawać z ryżem, ziemniakami - idealne danie na wykorzystanie mięsa kurczaka czy kury rosołowej z rosołu, potrawka smakuje doskonale na obiad i na kolację.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię