cukinia - 19119 przepisów (strona:675/1275)

Szaszłyki z halloumi i warzywami 170

spokojnie do zrobienia w piekarniku, a w słoneczne do wrzucenia na tackę i grilla. Składniki (na 8 szaszłyków): 500g sera halloumi 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula mała cukinia około 20 pomidorków koktajlowych Na marynatę: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny łyżka siekanej natki pietruszki łyżeczka świeżych listków tymianku 2 łyżki siekanych świeżych listków oregano sól(...)pieprz do smaku szczypta płatków chili   Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy.   Ser kroimy w dużą kostkę. Pomidorki myjemy i osuszamy. Cukinię myjemy i kroimy w grube półplasterki, paprykę kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy w dużą kostkę. Wszystkie składniki na szaszłyki wrzucamy do miski z marynatą, dokładnie mieszamy aby pokryły

Smaczna Strona
Krem z zielonych warzyw z grzankami 151

wszelkie warzywa i owoce uśmiechają się do Ciebie i wręcz krzyczą "Wrzuć mnie do koszyka". Składniki dla 6 osób: 750ml warzywnego bulionu 4 małe ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 cukinie (młode, nieobrane) 1 por 1 awokado ½ pęczka natki pietruszki 2 małe gałązki lubczyku 2 łyżki kwaśnej śmietany Sól, pieprz do smaku Grzanki do podania Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, kroimy(...)kostkę i wrzucamy do bulionu warzywnego. Dodajemy natkę pietruszki, czosnek oraz lubczyk. Gotujemy na małym ogniu, dodając po ok 15 minutach umytą i pokrojoną cukinię, pora pokrojonego w talarki oraz awokado pozbawione skórki i pestki. Wszystko gotujemy przez kolejne 15 minut (do miękkości ziemniaków!), a następnie blenderujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy

Kuchnia w czekoladzie
Leczo z białą fasolą 182

obiad i na kolację. Ok.1 szklanka ugotowanej białej fasoli(250 ml.) 150 gram cebuli 200 gram pieczarek 300 gram papryki w strąku ( użyłam żółtej i czerwonej ) 250 gram cukinii 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30% sól pieprz wegeta 4/5 kulek ziela angielskiego 3/4 liście laurowe pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej pół łyżeczki majeranku szczypta cukru 3 łyżki oleju Cebulę kroimy(...)przesmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i przyprawy, przesmażamy od czasu do czasu mieszając. Do przesmażonej cebuli z pieczarkami dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę i cukinię. Dusimy pod przykryciem mieszając co jakiś czas. Do miękkich ale nie rozgotowanych warzyw  dodajemy ugotowaną fasolę i przecier pomidorowy,w razie potrzeby podlewamy wodą ok. pół szklanki ( zależy od warzyw

Andzia Pichci
Domowe curry z kurczakiem i warzywami 242

osób :)   Składniki: 3 duże pojedyncze filety z piersi kurczaka 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni ( mrożonka) 200g kalafiora (mrożonka) 200g mini marchewki (mrożonka) 200g brokuł (mrożonka) 1 świeża cukinia 2 duże cebule 1/2 szklanki passaty pomidorowej 3/4 szklanki mleczka kokosowego 4-5 łyżeczek Łagodna pasta Mild Curry Spice Paste Patak’s Dodatkowo: Bulion drobiowy około 400ml, olej do smażenia(...)sosie i zostanie soczyste. Przełożyć do miseczki. Na pozostałym oleju po smażeniu mięsa, w garnku zeszklić pokrojoną cebulę dodać do niej brokuł oraz kalafior , marchewkę, pokrojoną w kostkę cukinię na koniec dynię. Warzywa podlać do ich wysokości ciepłym bulionem ( ja użyłam bulionu Winiary) Dodać pastę curry, passatę, łyżeczkę kuminu, łyżeczkę cukru do smaku oraz jeśli to konieczne sól

W garach u Gosi
Ratatuj 191

kuchni i domu artykułów. Ilość porcji: 3 - 4 Czas przygotowania: 60 minut Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm x 7 cm Składniki na ratatuj: 2 małe cukinie 2 małe bakłażany 5 pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 600 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów 1 papryka czerwona (opcjonalnie) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku(...)oregano, bazylię i tymianek i gotować na średniej mocy palnika, aż płyn nieco się zredukuje. W międzyczasie dodać sól i pieprz do smaku. Powstały sos przełożyć do formy. Bakłażany, cukinię i pomidory umyć i pokroić w 0,5 cm plastry. Pomidory najlepiej kroić rozpoczynając z góry, a kończąc przy miejscu, gdzie była przytwierdzona łodyga. Tak pokrojone pomidory bardziej zachowują kształt

Kuchcik gotuje
Ekspresowa potrawka z kurczaka z warzywami 174

jest wyjątkowo smaczna, przygotujecie ją w 20 minut, a zniknie Wam z talerzy w kilka chwil. Spróbujcie Składniki (2 porcje): – 300g filetu z piersi kurczaka – 250g cukinii – 1 mała papryka czerwona – 1/2 puszki kukurydzy konserwowej – 1 mała cebula – 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie sól(...)pieprz, kurkuma, czubryca zielona, świeża zielenina) Cebulę pokroić w cienkie paski i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać cukinię pokrojoną w kostkę i paprykę pokrojoną w kostkę i smażyć przez około 3 minuty. Następnie dodać kurczaka pokrojonego w większą kostkę i dusić pod pokrywką z dziurką przez około 7-10 minut mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodać kukurydzę

Smaki Armine
Risotto ze szparagami ( na białym winie) 174

lodówki :) Warto było przeprowadzić renament jej zawartości, ponieważ zrobiłam pyszny obiad i to w krótkim czasie! Składniki: * 15 dkg ryżu * 1/2 piersi kurczaka * 8 sztuk szparagów * 1 papryka * mała cukinia ok. 20 dkg *  100 ml wina białego wytrawnego albo półwytrawnego * 1 marchew * biała część szczypiorku bądź dymki * curry pasta 1/2 łyżeczki * curry w proszku (opcjonalnie) * sól, pieprz czarny(...)ryż i podlałam 1 szklanką wody. Przykryłam na 5 minut.  Dodałam po tym czasie curry pastę i gotowałam bez przykrycia do samego końca. Dodałam pokrojoną w kawałki paprykę, cukinię pokrojoną w pół talarki i białą część szczypiorku.  Szparagi obrałam ze skórki, odcięłam twardą ich część, pokroiłam w kawałki ok. 2 cm długości i dodałam do risotto.  Podlałam

Pieprzyć z Fantazją
Risotto z krewetkami 194

duże porcje/ ¾ szklanki ryżu arborio Ok. 3 szklanki gorącego rosołu lub bulionu warzywnego 20 dag dużych mrożonych  krewetek oczyszczonych 1 pęczek szparagów zielonych ½ szklanki białego wytrawnego wina ½ cukinii 3 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g tartego sera grana padano lub parmezanu Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Płatki chili lub piri piri(...)wlać  jedną porcję bulionu (1 szklankę), gdy ta się wchłonie wlać następną, dodać umyte i  pokrojone na kawałki szparagi-(zdrewniałe końce szparagów odłamać) oraz pokrojoną w paski cukinię, podlać znów bulionem  całość dusić do momentu aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Na małej patelni na reszcie masła podsmażyć 2-3  minuty krewetki, wlać

Wanilia i Kardamon
RYBA PIECZONA W PAPILOTACH Z WARZYWAMI 274

SKŁADNIKI (na 2 porcje):  2 x 200 g filetu z ulubionej ryby (użyłam dorsza) 1/2 czerwonej papryki  1/2 żółtej papryki  1/2 zielonej papryki  1/2 małej cukinii  garść pomidorków koktajlowych  1 mała cebula  kilka różyczek brokuła  2 - 4 plasterki cytryny  SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:  1/4 szklanki oleju lub oliwy  2 duże(...)WYKONANIE:  Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C, grzałka góra - dół.   Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj dokładnie w szklance.  Pokrój papryki w paski, cebulę na ósemki, cukinię w plasterki.  Z dwóch arkuszy papieru do pieczenia uformuj "cukierki" i w środku każdego ułóż na dnie po 3-5 pasków papryki. Na niej połóż porcje ryby, a następnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Risotto ze szparagami, cukinią, pomidorami i boczkiem 200

Dziś serwuję danie dość szybkie w przygotowaniu pod warunkiem, że macie wcześniej ugotowany bulion lub rosół. Danie jednogarnkowe a jest nim risotto. Kremowe wzbogacone szparagami, cukinią i pomidorkami a na końcu z dodatkiem parmezanu. Idealna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Ale tu koniecznie musi być ryż do risotto, bo taki zwykły nie zda egzaminu. A ryż kupicie bez wychodzenia(...)domu w sklepie internetowym Kuchnie Świata Risotto ze szparagami, cukinią, pomidorami i boczkiem

Ewa w kuchni
Klasyczne danie ze szparagami, boczkiem i jajkiem 218

oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zjeść je np. z jajkiem sadzonym. Smacznego! Polecam również: Pyszna szakszuka ze szpinakiem i mozzarellą Lekki obiad: makaron z łososiem, cukinią i pomidorem Zapiekane roladki z polędwiczki wołowej otulone boczkiem Fit tarta ze szpinakiem, cukinią, bakłażanem i fetą Trudność Początkujący Czas przygotowania 5 min. Czas gotowania 20 min. Całkowity czas 25 min. USTAW

A to pestka
zupa jarzynowa z białą kiełbasą... 179

Składniki: kapusta biała 1 mała główka, cukinia 1 większa, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 5 sztuk, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kostka rosołowa 2 sztuki, woda 4 litry, biała kiełbasa surowa 2 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, groszek konserwowy 1 puszka, natka pietruszki 1 pęczek Białą kapustę, włoszczyznę, kalafior, cukinię, ziemniaki drobno pokroić, zalać

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa krem ze szpinaku – post dr Dąbrowskiej 237

SZPINAKU Składniki na krem ze szpinaku (ok 1,5l zupy): 1 pęczek natki pietruszki 1 korzeń pietruszki 1 plaster korzenia selera 300g szpinaku świeżego lub mrożonego 1 mała cukinia kilka różyczek brokułu sól – ja użyłam soli o obniżonej zawartości sodu pieprz 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jak zrobić krem ze szpinaku: Do garnka wlewamy(...)dodajemy do garnka. Przykrywamy przykrywką, zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy ok 20 min aż powstanie nam bulion. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekanego brokuła i cukinię pokrojoną w kostkę. Gotujemy jeszcze ok 5-7 min. Dodajemy pieprz, czosnek granulowany, szpinak. Wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liść laurowy ( nie trzeba tego robić ale słabo się miksują

Dorota Smakuje
Pappardelle z krewetkami 224

Pappardelle z krewetkami i chorizo to pyszna propozycja na romantyczną kolację. Ale możecie również przygotować to danie na szybki obiad. Najdłużej zejdzie się Wam z obraniem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
WEGAŃSKA ZUPA KREM Z RUKOLI 162

również do zup i innych dań. Zapraszam Was zatem na wiosenną zupę z rukoli! Przygotowanie : 15 min Gotowanie : 10 min. Porcja dla 4 osób Składniki: ● 125 g rukoli ● 1 cukinia ● 50 cl mleka owsianego ● 4 łyżki płatków owsianych ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● 1 cebula ● 40 cl bulionu warzywnego bio ● sok z ½   cytryny ● sól, pieprz ● 2 szczypty pieprzu Cayenne(...)dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie : Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, dodaj płatki owsiane, wymieszaj. Dodaj bulion warzywny i mleko owsiane. Zagotuj. Cukinię umyj, osusz, pokrój w talarki. Wrzuć do zupy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez około 5-10 minut. Rukolę umyj, osusz, grubo posiekaj, odłóż na bok kilka

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska