pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki drobno posiekanych daktyli 1 szklanka borówek Mokre składniki 1 duże jajko 1 szklanka tartej cukini (średnia cukinia) 1 szklanka mleczka ryżowego lub mleka 2 łyżeczki ekstraktu wanilii 1/2 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego Przygotowanie: Krok 1 Wsyp do misy półtorej szklanki mąki, po pół łyżeczki sody, proszku(...)pieczenia, soli, 2 łyżeczki cynamonu i dużą szczyptę gałki muszkatołowej, pół szklanki daktyli. Wymieszaj wszystkie składniki. Krok 2 Umyj cukinię i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dobrze odciśnij z wody. Przełóż do dużej misy. Wbij do niej jajko, wlej szklankę mleczka ryżowego, pół szklanki oleju, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, wymieszaj wszystkie składniki. Krok 3 Przesyp suche składniki do mokrych
Niedzielny kucharzwyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia. POLECAM RÓWNIEŻ: SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA WIELOWARZYWNA LATO W SŁOICZKU PRZEPIS TUTAJ KORECZKI Z OGÓRKÓW W ZALEWIE OCTOWEJ PRZEPIS TUTAJ Artykuł Ogórki w zalewie
Blog z Apetytemmasła 500 g mięsa mielonego ( u mnie filet z indyka, ale śmiało można zastąpić to innym mięsem mielonym) 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 mała cukinia (u mnie zielona) 5 pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych z puszki kilka pomidorów koktajlowych 200 g sera mozzarella sól, pieprz oregano Przygotowujemy osoloną wodę, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy makaron(...)uznania) W czasie, gdy mięso dusi się z cebulą, możemy przygotować resztę składników do zapiekanki. Kroimy paprykę w kostkę, obieramy (myjemy) pieczarki, a następnie je kroimy. Oczyszczamy z pestek cukinię i kroimy ją na plasterki. Wrzucamy to wszystko na drugą patelnię, na której roztopiliśmy masło. Dusimy ok 10 min. Następnie możemy połączyć wszystkie nasze przygotowane składniki, mieszamy
Kuchnia moimi oczamiwędzonym łososiem. I muszę przyznać, że to jedna z lepszych wersji jakie jadłam. Składniki: 300g fileta z dorsza 300g wędzonego fileta z łososia 1 duża marchewka 1 młoda cukinia kawałek selera oraz korzeń pietruszki kawałek białej części pora 1 duży strąk czerwonej papryki Kilka pomidorków koktajlowych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4-5 liści laurowych 4 ziarna ziela angielskiego Bulion(...)pokroić drobno. Lekko podsmażyć je na niewielkiej ilości oleju. Podlać gorącym bulionem około 1,5litra, dodać przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu. W między czasie dodać pokrojoną w pół plastry cukinię oraz pokrojoną w niedługie paski paprykę. Gotować do momentu aż warzywa stracą surowość ale jeszcze będą jędrne ( nie rozgotowane), dodać koncentrat pomidorowy oraz pokrojone pomidorki . Na koniec do wywaru dodać
W garach u Gosiciecierzycą, ziemniakami i czerwoną porzeczką Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 700 g ugotowanych na parze młodych ziemniaków 1/2 czerwonej cebuli 1 średnia cukinia 50 g sera feta porządna garść czerwonych porzeczek posiekana natka pietruszki Sos: oliwa z oliwek sok z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia(...)sosu: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wraz z pozostałymi składnikami sosu umieszczamy w szklance i dokładnie mieszamy. Ziemniaki kroimy w sporą kostkę, cebule kroimy w piórka, a cukinię we wstążki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy pokruszona fetę, natkę i polewamy sosem. Dokładnie mieszamy, posypujemy porzeczkami i gotowe
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 8 kwiatów cukinii 200 g mięsa mielonego z indyka 1/2 cebuli 1 jajko 2 suszone pomidory 1/2 łyżki kaparów kilka liści bazylii sól, pieprz słodka papryka, chili Ciasto: 1 … Czytaj dalej Kwiaty cukinii z mięsem smażone w cieście
czarrna od kuchniPrzyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona ok 1/2 szklanki mąki do obtoczenia klopsików olej do smażenia Sos warzywny: 2 cebule 30dkg pieczarek 2 papryki (użyłam żółtej i czerwonej) 1 cukinia 4-5 pomidorów 50g bulionu 200g pikantnego ketchupu sól i pieprz – do smaku 1 łyżka posiekanej pietruszki *** Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy kaszę(...)patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę *** *** Dodajemy pokrojoną w średniej wielkości kawałki paprykę i chwilę podsmażamy *** *** Następnie dokładamy pokrojoną w dużą kostkę cukinie, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy *** *** Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i dokładamy na patelnie *** *** Dodajemy podsmażone wcześniej klopsiki i całość zalewamy bulionem *** *** Potrawę dusimy pod przykryciem przez około
Blog z Apetytemkipiący energią, co sprawia, że i my czujemy się pozytywnie nastawione do czekających nas wyzwań! Będzie nam bardzo ciężko rozstać się z Favelą. 4. Sałatka z marchewki i cukinii z chipsami z lotosu. Sałatka z ziemniaków i batatów w sosie Tártara podawana z chrupiącą prażoną cebulką i kiełkami czosnku Sałatka z marchewki i cukinii z chipsami z lotosu Adrianna
Gotuj po hiszpańskubardzo chrupiący, a więc dla mnie idealny. A jeżeli chodzi o farsz to tak naprawdę od Was zależy, co upchacie do środka. Ja postawiłam na pierś z kurczaka, cukinię, marchewkę i liście sałat. Całość smakowała przepysznie. Składniki: 50 g mąki orkiszowej jasnej (Dukatki) 30 ml ciepłej wody szczypta soli Składniki na farsz: cukinia marchewka pierś z kurczaka mix sałat
Zdrowie na języku :PCukinii już coraz więcej w ogrodzie można ją kupić również na każdym bazarku-więc zebrałam wam moje pomysły na przetwory,dania i przekąski z cukinii-zapraszam ,może coś się wam spodoba
Swojskie jedzonkoskładniki do pięciu dań na ten tydzień: Składniki na 5 obiadów Warzywa i owoce 3 papryki czerwone 3 papryki żółte 1 żółta cebula 1 główka czosnku 1 brokuł 1 cukinia 1 bakłażan Garść pomidorków koktajlowych 1 puszka pomidorów całych w puszce 2 pory 1 kg ziemniaków Imbir (2 tarte łyżki) 1 pomarańcza 1 cytryna 1 małe avocado Garść migdałów Garść(...)kolejności gotowaliśmy: Nastawiliśmy zupę parmentier – gotuje się dość długo więc spokojnie sobie pyrka, kiedy gotują się inne dania Wstawiliśmy do piekarnika papryki- na jednej tacce, a na drugiej pomidorki, cukinię i bakłażana. W międzyczasie zabraliśmy się do panierowania i smażenia kurczaka po chińsku. Na dwóch patelniach przygotowaliśmy sosy do kurczaków Wyjęliśmy papryki z piekarnika. Na ich miejsce wjechał brokuł. Wyjęliśmy
Niedzielny kucharzBardzo często robię tarty, zarówno wytrawne np. z cukinią czy cukinią i miętą j ak i na słodko np. z jabłkami . Tarta wytrawna to bardzo dobry pomysł na obiad lub kolację. Wystarczy przygotować surówkę i posiłek gotowy. Moja dzisiejsza propozycja to tarta z dużą ilością warzyw. Składniki: ciasto 100 g masła, 180 g mąki
Moja kraina smakówDanie obiadowe z serii "konkret" - treściwe i sycące. Aromatyczne dzięki bazylii dodanej do gulaszu. 500g gnocchi + 1 łyżka masła 500g szynki wieprzowej 2 czerwone papryki 1 cukinia 1 cebula 1 puszka pomidorów 4 ząbki czosnku 4 duże pieczarki 5 gałązek świeżej bazylii oliwa z oliwek sól, pieprz 1. Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej(...)oliwie do mocnego zarumienienia. 2. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek i świeżą bazylię drobno siekamy, cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, pieczarki kroimy w plastry. 3. Wrzucamy wszystkie warzywa wraz z bazylią do garnka, podsmażamy do momentu aż warzywa puszczą wodę. Wtedy wlewamy pomidory z puszki i 1/2 szklankę wody. Przykrywamy, dusimy około 1 godzinę
Szefowa kuchniscript','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -2 duże piersi z kurczaka -2 duże cebule -2 marchewki (150 g) -bulwa selera ( 100 g) -cukinia (260 g ) -olej do smażenia -bulion ( 200 ml ) -pieprz, sól Piersi zalać zimną wodą i moczyć pół godziny, po czym dokładnie odsączyć na ręczniku papierowym. Przekroić każdą pierś wzdłuż(...)głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę, po czym dodać marchewkę i seler. Smażyć warzywa około 10 minut często mieszając, po czym dołożyć startą wraz ze skórką cukinię, podlać połową bulionu lub gorącej wody, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem. W osobnej patelni rozgrzać dobrze olej i podsmażyć krótko z dwóch stron piersi na rumiano. Przełożyć do patelni
Kulinarne przemysleniaKlasyczna wątróbka drobiowa 🙂Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, do tego ziemniaczki z wody i surówka z młodej marchewki i cukinii , a to wszystko podkreślone smakiem świeżo kiszonego ogórka 😃 Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date(...)zbyt gęsty, jeżeli tak dolewamy resztę wody, dodajemy musztardy, solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze 2 minuty. Ja podałam z młodymi ziemniaczkami z wody, surówką z marchewki i cukinii oraz z kiszonym ogórkiem
Kulinarne przemyslenia