cukinia - 18701 przepisów (strona:681/1247)

NATURalnie pieczone warzywa z jajkiem w koszulce 126

posiłek i w tym przypadku powiedzenie 'w prostocie siła' nabiera mocy! 👌 2-3porcje, Warzywa: * około 200 g brukselki * 6 mniejszych marchewek * 3 duże ziemniaki * 2 główki czosnku * 1 cukinia * 1 burak * 1 żółta papryka * 1 cebula czerwona * 1/3 szklanki oliwy * 2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur "Do greckiej sałatki" * 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur "Do ziemniaków z ziołami" * 1 łyżeczka(...)jajka na osobę * 1 łyżeczka soli * 1 łyżeczka octu jabłkowego * czarny sezam do posypania Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę oraz buraki obrać ze skórki i wraz z papryką, cukinią pokroić w większe kawałki. Główki czosnku i większe brukselki przeciąć na pół (mniejsze zostawić w całości). Warzywa posypać Vegetą Natur oraz szczyptą soli i dokładnie wymieszać, a następnie polać oliwą wymieszaną

Kraina Miodem Płynąca
Serowe przekąski 101

także do pracy i szkoły. 1 opakowanie ciasta francuskiego 12 oliwek zielonych 170 g sera camembert 50 g sera feta z bazylią 6 pomidorków koktajlowych 1 cebula czerwona 1/4 cukinii małej sól, pieprz oregano koper świeży 1/2 papryczki chili żółtej 1 jajko Ciasto francuskie kroję na sześć kwadratów. W środku każdego kwadratu ciasta nacinam kwadrat o 1 cm mniejszy(...)docinam dwóch przeciwległych rogów. Przeplatam brzegi i wykładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. W środku układam po kawałku sera camembert dodaje plaster cienki cukinii, pokrojone pomidorki, piórka cebuli czerwonej, ser feta, posypuje solą, pieprzem, oregano, dodaję oliwki. Brzegi ciasta smaruje roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra dół i zapiekam 15-20 minut aż się zrumienią

wesoła kuchnia
Zupa krem z fioletowych batatów 162

nich dodać rozmaite warzywa, tym razem wykorzystałam kawałek kapusty pekińskiej, do tego fioletowe bataty, rzodkiewki... i mamy pyszny obiad !  2 bataty fioletowe 2 pęczki rzodkiewek 2 młode cukinie mały por 2 średnie marchewki kawałek kapusty pekińskiej ( u mnie tylna część, pozostała po zrobieniu surówki) ćwiartka selera 4-5 ząbków czosnku 2 -3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego Przyprawy(...)garnku na maśle klarowanym obsmażam warzywa, najpierw rzodkiewkę, por i czosnek.  Jak rzodkiewka zmieni kolor, dodaję marchew, bataty, seler, posypuję solą i ziołami prowansalskimi. Na koniec wkładam cukinię i kapustę pekińską, wsypuję resztę przypraw, chwilę całość mieszam i podsmażam.  Zalewam warzywa gorącą wodą i gotuję do miękkości ( około 30 minut) Do prawie gotowej zupy wlewam mleko ( napój jaglany

Takie tam pichcenie
Bigos z czerwonej kapusty 99

garść suszonych podgrzybków 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu mięsnego 1/2 litra passaty pomidorowej 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 liście laurowe 4 sztuki ziela angielskiego 200 g cukinii 1/2 główki kapusty czerwonej 1 szklanka kapusty kiszonej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku mielonego sól, pieprz Przygotowanie Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (około 3 litry ), dodajemy ½ łyżeczki(...)ugotowane grzyby suszone i pokrojone w paski, posiekaną natkę i kapustę kiszoną. Gotujemy na średnim ogniu przez 60 min. Następnie dodajemy kapustę poszatkowaną kapustę czerwoną i pokrojoną w zapałkę cukinię. Wsypujemy kminek i dusimy pod przykryciem przez 40 min. Często mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Fasolka po bretońsku(wersja ekspresowa) 118

zalewą, przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Do smaku dopraw solą i pieprzem.               Na obiad proponuję też… – Najprostsze placki z cukinii – Tartę z cukinią – Ekspresowy obiad z worka – Placki ziemniaczane najprostsze – Makaron z krewetkami i czosnkiem – Spaghetti z mięsem i warzywami

Kulinarne S.O.S.
Kaszotto z marchewką i groszkiem 179

Kaszotto z marchewką i groszkiem to jedno garnkowe danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Jest zdrowe, smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Do tego dania

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami 109

boxie do pracy.  Czas przygotowania: 50 min. Składniki na 4 szt. Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 4 papryki czerwone 1 szklanka kaszy jaglanej 1 kulka sera mozzarella ½ cukinii 2 garści liści szpinaku 2 łodygi selera naciowego 1 por 1 ząbek czosnku natka pietruszki 1 łyżka masła 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego ½ łyżeczki tymianku sól, pieprz oliwa(...)górną część. Usuwamy z nich gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy posiekanego pora i czosnek. Dodajemy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i seler naciowy. Całość smażymy, aż się delikatnie zrumieni. Usuwamy liście laurowe i ziele angielskie. Następnie dorzucamy liście szpinaku. Na końcu dodajemy kaszę jaglaną. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą

kulinarnyJa
Rolada schabowa z warzywami i serem 111

pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu i Wam polecam spróbować i ocenić Składniki: – 800g schabu – 1 cebula (150g) – 1 marchewka (170g) – 1 cukinia (200g) – 1 papryka (100g) – 7 pieczarek (150g) – 1op sera camembert – 1 pęczek koperku – 4 ząbki czosnku – 1 łyżeczka curry – 1 łyżeczka pieprzu – sól(...)mięsa, posolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 30 minut. W tym czasie umyć, obrać/ oczyścić wszystkie warzywa. Cebulę pokroić w cienkie pióra, paprykę i pieczarki pokroić w cienkie paski, cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, cebulę podsmażyć do miękkości, dodać paprykę, smażyć przez około 3-5 minut. Następnie dodać resztę

Smaki Armine
Risotto z indykiem i warzywami 166

posmakowała.  Składniki dla 4 osób: 1 szklanka ryżu arborio (do risotto) 300g mięsa z piersi indyka ½ czerwonej papryki ¼ żółtej papryki ¼ zielonej papryki ¼ pomarańczowej papryki 1 cebula czerwona ½ małej cukinii 1 marchewka 4 łyżki kukurydzy Pół pęczka natki pietruszki Kilka pomidorków cherry 1¼ litra warzywnego bulionu ½ łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki 1 łyżeczka Vegeta natur 2 łyżki masła Szczypta pieprzu ½ łyżeczki(...)cebulkę. Dodajemy mięso z indyka, delikatnie rumienimy. Wsypujemy ryż i cały cas mieszając przesmażamy przez ok 4 minuty. Dodajemy pozostałe składniki: pokrojone w kostkę papryki oraz talarki marchewki i cukinii. Mieszamy dokładnie, dodajemy przyprawy i zalewamy bulionem.  Gotujemy pod przykryciem do miękkości ryżu, mieszając od czasu do czasu i pilnując, by nic nie przywarło do patelni. Jeśli trzeba- ponownie

Kuchnia w czekoladzie
Makaron z boczkiem i twarogiem 98

makaronu typu ‚kluski kładzione’, ale doskonale nadadzą się też: świderki, kokardki, kolanka, muszelki, wstążki itp           Na obiad proponuję też… – Najprostsze placki z cukinii – Tartę z cukinią – Ekspresowy obiad z worka – Pielmienie z mięsem – Pizzę KORONA – Spaghetti z mięsem i warzywami

Kulinarne S.O.S.
Cytrynowe ciasto z cukinią 77

Kolejne ciasto z cukinią. Na blogu jest już wersja czekoladowa, korzenna, z orzechami, z dodatkiem innych warzyw i owoców, ale takiej jeszcze nie robiłam. To coś nowego i orzeźwiającego, w dodatku bardzo pysznego. Lubię "mokre", ciężkie ciasta, ale i takie w końcu mogą się znudzić, jeśli robi się je zbyt często ;-) To ciasto natomiast, pomimo, że zawiera cukinię

Arabeska waniliowa
Czekoladowe ciasto z cukinią i kokosem 92

Mocno wilgotne ciasto czekoladowe z cukinią i posypką kokosową na wierzchu. Zawiera sporo "mokrych" składników, więc po prostu nie może wyjść suche. Jednym z takich właśnie składników jest starta cukinia. Gdybyście się zastanawiali, czy jest wyczuwalna w cieście, to zapewniam, że nie, ale spełnia ważną rolę. Ważną dla nas, ponieważ bardzo lubimy takie wilgotne ciasta. Poza

Arabeska waniliowa
gulasz z batatów i miechunki peruwiańskiej -- goulash with sweet potatoes and Peruvian bellows 123

adniki 1 ½ batata 2 cukinie 500 g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 6-7 z ą bk ó w czosnku opcjonalnie 2 ł y ż ki mas ł a klarowanego lub oleju ro ś linnego ½ ł y ż eczka pieprzu 1 łyżeczka kurkumy du ż a gar ść posiekanych ś wie ż ych zi ół (na przyk ł ad natka(...)smaku Wykonanie Obrać bataty I marchewki, pokroić wszystko w dowolną kostkę,wstążki ,co kto lubi. Umyte osuszone pieczarki pokroić w plasterki i smażyć na suchej patelni na złoty kolor. Cukinie umyta ,nie obraną pokroić na cząstki .W rondlu podgrzać masło dodać cebule ,prażyć na zloty kolor,dodać bataty,po 3-4 minutach cukinie.Dodać pieczarki i wszystko dusić

mojej kuchni
cukinia-keczup 59

ładniki: 1,5 kg  cukinii 0,5 kg  cebuli 0,5 szkl. cukru 0,5 szkl. octu jabłkowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 papryka czerwona 1/2 łyżeczki chili 600g przecier pomidorowy 1 łyżka soli Wykonanie Umytą ,obrana cukinie i cebulę , zetrzeć na tarce jarzynowej. Włożyć do miski ,wymieszać z 1 łyżka soli i zostawić na noc. Rano odsączyć

mojej kuchni
ZIELONE WARZYWA W CHRUPIĄCEJ ODSŁONIE 115

musimy rezygnować ze smacznego jedzenia aby przygotować się na nadejście wiosny. Wystarczy tylko kilka prostych składników, odrobina czasu i możemy działać. Składniki: 250 g zielonej fasolki 350 g cukinii 250 g brokułów garść groszku 100 g piersi z indyka 1 ząbek czosnku 1 szalotka 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów 2 łyżki pestek dyni 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur(...)sałatki greckiej Cukinię pokroić w plastry. Brokuły podzielić na mniejsze części. Wszystkie warzywa ugotować w osolonej wodzie al dente. Ugotowane warzywa odcedzić z wody i przyprawić Vegeta Natur do sałatki greckiej (3/4 łyżki). Pierś z indyka pokroić na kostkę. Szalotkę pokroić w kostkę i przyprawić Vegeta natur do sałatki greckiej (1/3 łyżki). Na rozgrzanym oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem

Kuchnia w oparach