cukinia - 18701 przepisów (strona:671/1247)

Kasza gryczana z dynią, szarą renetą i kerguleną 85

smażenia  łyżka masła  ćwierć dużej cebuli  świeży tymianek i rozmaryn  szczypta soli i pieprzu szczypta cynamonu, kurkumy, gałki muszkatołowej i goździk  pół małej cukinii  250 g dyni hokkaido  1 szara reneta 1 mała marchew 1/2 małego selera natka pietruszki  wędzona kergulena, lub inna niezbyt intensywna wędzona ryba Kaszą gryczaną gotuję w wodzie(...)przepisu na opakowaniu. Warzywa kroję w kostkę lub półplastry, dowolnie. Cebulę siekam drobno. Na rozgrzanym oleju rzepakowym smażę cebulkę oraz pokrojone warzywa: dynię, cukinię, marchew i seler. Dodaję świeży tymianek, sól, rozmaryn i pieprz i smażę składniki 3- 4 minuty. Podlewam niewielką ilością wody i duszę do miękkości. W garnuszku rozgrzewam masło i smażę na nim pokrojoną w kostkę szarą

Mango Papaja
Nadziewana cukinia 113

Uwielbiam przygotowywać potrawy z sezonowych warzyw i owoców, jedną z nich jest nadziewana cukinia. Danie bardzo zdrowe, pyszne jedno z moich ulubionych Składniki · 2 cukinie · 100g ugotowanej mix kaszy trendy lunch lub kaszy gryczanej

Kulinarne pyszności Molki
ZUPA Z CUKINIĄ I MAKARONEM 74

Delikatna, ale pożywna. Rozgrzewająca ale z warzywami lata. Lekka, z makaronem i dużą ilością warzyw. Składniki: 1 cukinia włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka) biała część pora 2 pomidory cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szkl makaronu jajecznego Arc Pol 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 szkl śmietanki kremówki 2 gałązki tymianku 500 ml bulionu sól pieprz Makaron Arc Pol jajeczny ugotować(...)dente. Cukinię, marchewkę, cebulę i pomidora kroimy w kostkę. Por pokroić w ćwiartki. Seler w kostkę. na rozgrzanej oliwy podsmażyć cebulę z porem i tymiankiem. Czosnek przeciśnięty przez praskę dodać do cebuli i pora. Jak czosnek uwolni swój aromat dodać pozostałe warzywa. Zalać warzywa bulionem. Przyprawić. Zupę zabielić śmietanką. Podawać z makaronem

Kuchnia w oparach
Kopytka z kaszy jaglanej 108

kaszy jaglanej – ok. 100 g mąki (mieszanki kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej) – 1:3 proporcji mąki do ugotowanej kaszy – jajko – sól + cebula, pieczarki, cukinia, ketchup, szczypiorek Sposób przygotowania Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać kilka razy w gorącej wodzie aż woda będzie przezroczysta. Kaszę ugotować w proporcji 2:1 wody do kaszy przez ok. 17-20 min. Ostudzoną kaszę(...)Podzielić na części, uformować rulony i pokroić na kopytka. Kopytka gotować w osolonej wodzie przez ok. 2-3 min od czasu wypłynięcia. Podawać np. ze smażoną cebulką, pieczarkami i cukinią. Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Kopytka z kaszy jaglanej pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina

Mrs. Endorfina
Tost francuski z pieczarkami, wędzonym łososiem i cytrynowym mascarpone 102

pieczarki brązowe, około 8 sztuk  majeranek  łosoś wędzony  mascarpone, 5 łyżek skórka otarta z połowy cytryny i sok z jednej czwartej  odrobina kopru  kwiaty cukinii, jeśli masz, kilka sztuk  Bagietkę pokrój w plastry. Jajka roztrzep i dopraw solą oraz pieprzem. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i postaraj się go nie spalić, dlatego(...)delikatnym ogniu na złoto. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni możesz podsmażyć pieczarki, które wcześniej należało pokroić na ćwiartki lub w plastry. Jeśli masz kwiaty cukinii to smaż je z pieczarkami, a na koniec wszystko dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Mascarpone wymieszaj z sokiem z cytryny, koperkiem posiekanym najdrobniej jak to możliwe oraz skórką otartą

Mango Papaja
Kaszotto borowikowe z dynią i kolorowymi marchewkami 87

biała, fioletowa), 2 łyżki oleju rzepakowego, pęczek szczypiorku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczka cukru, sól do smaku, chili do smaku, ser żółty np. bursztyn. Przygotowanie: Marchewki i cukinie obieramy. Połowę cukinii trzemy na tarce o grubych oczkach, pozostałą, razem z marchewkami kroimy w średniej wielkości kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej podsmażamy na nim warzywa pokrojone w kostkę

Moniki Smakołyki
QUINOA RISOTTO, czyli QUINOTTO 123

łyżki oleju 1 puszka siekanych pomidorów bez skóry 300 ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki suszonej bazyli 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz do smaku pęczek natki pietruszki mała cukinia garść pomidorków koktajlowych Jak zrobić? Czosnek i cebulę obieram, drobno siekam i szklę na oleju.  Suchą komosę ryżową płuczę zimną wodą, dodaję do cebuli i czosnku, prażę około 3 minut(...)smaku solą i pieprzem. Jeśli mam wrażenie, że jeszcze trochę jej brakuje, dodaję kolejne 100 ml bulionu i gotuję do wchłonięcia całego płynu. Podaję z podsmażonymi lub grillowanym plastrami cukinii oraz pomidorkami koktajlowymi, posypując pozostałą natką pietruszki. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z cukinią i zielonym pomidorem na zimę 106

zimą będzie jeszcze bardziej smaczne i ...pożądane :) Miałam tylko takie składniki. I z tego wyszło mi kilka słoiczków kolorowej sałatki. Składniki : 3 duże zielone pomidory 2 młode, żółte cukinie 3 cebule papryki po 1 sztuce: czerwonej, żółtej i pomarańczowej 3 zielone ogórki Składniki na zalewę: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 szklanki wody 1 i 1/2 łyżka soli(...)szklanki oleju kilka ziaren czarnego pieprzu, łyżeczka gorczycy Przygotowanie: Umyte papryki pokroić w paski, obraną cebulę pokroić wg uznania Cukinię jeśli trzeba pozbawić miękkiego wnętrza i pokroić w pół krążki Umyte ogórki pokroić wzdłuż, umyte pomidory pokroić w plastry, jeśli trzeba jeszcze drobniej Z podanych składników przygotować zalewę i do wrzątku wrzucić składniki na sałatkę Gotować do momentu aż warzywa

Proste Potrawy
Gulasz z indyka z warzywami 187

dzieła…. Składniki 500g mięsa gulaszowego z indyka (kupicie np. w Lidlu) 1 czerwona papryka 2 małe marchewki 1 biała papryka (możecie zastąpić inną dowolną papryką) 1 mała cukinia średnia cebula 2 łyżki ayvaru 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry olej do smażenia średniej wielkości por 1 łyżeczka oregano szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Przepis na gulasz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Karkówka po flisacku 132

parze. To danie z pewnością zasmakuje całej rodzinie.     Składniki: ok 1 kg karkówki 1/3 główki kapusty 3-4 ziemniaki 1 marchew 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 1/2 cukinii 10dkg boczku wędzonego 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz majeranek 1/2 szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia     *** Mięso kroimy(...)rumiano *** *** Kapustę kroimy w dużą kostkę i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego *** *** Na kapuście układamy podsmażone mięso *** *** Ziemniaki oraz marchew obieramy i kroimy w grube plastry *** *** Paprykę i cukinie kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Pokrojone warzywa układamy na mięsie *** *** Boczek wędzony kroimy w kostkę i posypujemy na wierzchu potrawy *** *** Całość posypujemy solą i pieprzem *** *** Potrawę przykrywamy lub umieszczamy

Blog z Apetytem
Pita po polsku 71

postaci „ulicznej”. Składniki: 3 pętka kiełbasy ze świniobicia 3 duże cebule 1 łyżka smalcu 1 pęczek szczypiorku 4 placki pity 1 główka sałaty lodowej 1 duży pomidor 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 4 jajka sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)piórka. Dodajemy do podsmażanej kiełbasy, dusimy aż cebula zmięknie. Dodajemy posiekany szczypiorek, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Pity przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Faszerujemy sałatą, pomidorem, grillowaną cukinią, cebulą czerwoną oraz cebulą z kiełbasą. Podajemy z jajkiem sadzonym i sosem czosnkowym

R'n'G Kitchen
Grill Kamado Mini- recenzja 93

razie pytań piszcie komentarze, chętnie na wszystkie odpowiem 🙂   Szaszłyk z indyka z wędzoną słoniną   Składniki:   500 piersi z indyka 150 g wędzonej paprykowanej słoniny 1 cukinia 200 g drobnych pieczarek 1 papryka czerwona   Marynata:   50 ml oliwy z oliwek 1 łyżka oleju sezamowego 3 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka przyprawy curry ½ łyżeczki suszonego oregano(...)sporą kostkę. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą i zalej nimi mięso. Odstaw na minimum pół godziny. W tym czasie przygotuj inne składniki. Słoninę pokrój w cienkie kwadraty, cukinie w plasterki, paprykę w kostkę. Z pieczarek oderwij nóżki.   Składniki nadziewaj na patyczki szaszłykowe zaczynając i kończąc na mięsie. Gotowe posmaruj pozostałą marynatą z indyka, aby warzywa nabrały smaku

kuron.com.pl
Zapiekanka makaronowa po bolońsku 116

indyka czy z kurczaka ( w tym ostatnim przypadku sos zyskuje na lekkości, ma mniej kalorii). Ja bardzo lubię do bolońskiego sosu dodawać również warzywa: marchew, seler naciowy, cukinię a nawet dynię – zwiększamy dodatkowo objętość sosu oraz ilość błonnika w diecie, obniżamy cenę gotowego dania i jego kaloryczność. Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania bardzo prostej zapiekanki makaronowej, którą przygotowuje się(...)penne 300g sera żółtego startego oregano 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 3 szklanki sosu bolońskiego – poniżej przepisy na sos: Sos bolognese – przepis Sos bolognese z cukinią – przepis Jak zrobić zapiekankę makaronową po bolońsku: Makaron suchy wsypujemy do dużego naczynia żaroodpornego. Sos boloński mieszamy dodatkowo z solą, czosnkiem i oregano, przekładamy do makaronu. Dodajemy też

Dorota Smakuje
Gulasz mięsny z cukinią 93

łopatki wieprzowej 2 pętka kiełbasy ze świniobicia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 500 ml bulionu wołowego 150 ml soku z kiszonych ogórków 1/2 średniej cukinii 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 łyżki świeżego tymianku sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)dorzucamy posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy, by wydobyć zeń aromat. Oprószamy mąką, dokładnie łączymy, zalewamy bulionem. Dusimy na średnim ogniu przez 30 min. Następnie wlewamy sok z kiszonych ogórków, pokrojoną cukinię, mieloną paprykę. Dusimy jeszcze kwadrans. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy listki świeżego tymianku

R'n'G Kitchen
Tarta orkiszowa z cukinią 142

Witam Was ;) Dziś zrobiłam pyszną tartę razową z mozzarellą,indykiem i cukinią. Zniknęła błyskawicznie. Polecam ;) Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB gotowaniepatki 🤗🤗🤗🤗 https://m.facebook.com/gotowaniepatki/ 🤗 Z podanych składników wyszło mi ciasta na dwie duże tarty ;)  Składniki:  Ciasto:  2.5 szklanki mąki orkiszowej  1 jajko  50 ml ciepłej wody  100 g masła(...)drobno ztartego sera żółtego  1 kulka sera mozzarellą  1 jajko  Sól i pieprz do smaku  Przygotowanie:  Mięso doprawiam przyprawami,smażę na rumiano. Cukinię myję i kroję w słupki. Dodaję do mięsa, dodaję przecier i przyprawy. Duszę jeszcze kilka minut. Składniki sosu łącze ze sobą. Składniki ciasta dokładnie łącze ze sobą. Wyrabiam by powstała jednolita masa

Gotowanie Patki