więc śmiało mogą je spożywać osoby będące na diecie bezglutenowej. Mąkę ryżową możecie zastąpić dowolną, ale należy pamiętać, że wtedy ulegną zmianie jej proporcje. 1 kabaczek (średni; może być cukinia) Ciasto: 2 jajka (duże) 50 ml mleka 50 ml wody 15-16 łyżek mąki ryżowej (płaskich) 2 łyżki startego parmezanu (płaskie) 1 łyżeczka słodkiej papryki (płaska) 1 szczypta sody oczyszczonej(...)solidna) pieprz, sól Dodatkowo: mąka ryżowa do obtoczenia olej do głębokiego smażenia Kabaczka obrać, umyć i pokroić na plastry o grubości około 1 cm. (Jeśli używacie młodej cukinii - nie należy jej obierać.) Następnie w każdym krążku wyciąć mniejszy otwór. (Ja to zrobiłam to za pomocą korka po wodzie mineralnej.) Przygotować ciasto. Jajka zmiksować z mlekiem i wodą. Dodać mąkę, parmezan
Di gotujeSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, pierś z kurczaka 1 sztuka/pojedyńcza, papryka czerwona 1 sztuka, papryka żółta 1 sztuka, cukinia 1 sztuka, cebula 1 sztuka, pomidory 2 sztuki, pieczarki 10 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, ser żółty 15 dag/holenderski, ser żółty 15 dag/kozi, natka pietruszki 1/2 pęczka, ząbki czosnku 4 sztuki(...)rozdrabniaczu dobrze zmiksować kawałki sera holenderskiego, koziego, ząbki czosnku, natkę pietruszki na oleju podsmażyć kawałki piersi, dodać cebulę, dodać papryki, cukinię, pieczarki, pomidory bez skóry i podsmażać z 5 minut mieszając, na koniec dodac kucharka, pieprz i wymieszać do naczynia żaroodpornego wsypać wcześniej ugotowane ziemniaki w mundurkach, obrane i pokrojone w talarki, dodać warzywa z patelni i delikatnie wymiesszać
W Mojej Kuchni Lubiępizzy: średni kalafior szklanka sera żółtego, opcjonalnie można użyć płatków owsianych 2 jajka zioła (oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz) Składniki na pizzę: sos pomidorowy ser mozzarella pomidorki koktajlowe cukinia tuńczyk pieczarki przyprawy ( oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi) Wykonanie: Kalafior i ser żółty zetrzyj na tarce, dodaj jajka i przyprawy. Konsystencja musi być zwarta. Rozgrzej piekarnik. Formę wysmaruj olejem kokosowym. Piecz(...)pieczeniu dodaj ulubione składniki, na spód sos pomidorowy, polecam z Lidla z włoskiego tygodnia, następnie kładę ser mozzarella, pieczarki, tuńczyk, pomidorki i cukinię. Posypuję przyprawami. Zapiekam około 15, 20 min w temp. 180 stopni. Pychota
Bike By Lifewyszło coś pysznego! Mięciutkie warzywka w lekko gęstym, naturalnym sosie. Coś przepysznego. Robiłam takie już kilka razy i jeszcze mi się nie znudziło :) Składniki (ok. 3 porcje): 2 średnie cukinie 3 pomidory śliwkowe 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki koncentratu pomidorowego (Victualia) przyprawy: curry, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka ostra, pieprz(...)cayenne, sól himalajska Przygotowanie: Rozgrzej oliwę na patelni i delikatnie podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem. Po ok. 3 minutach wlej szklankę wody, dodaj pokrojoną w półtalarki cukinię, w kostkę paprykę i w ćwiartki pomidory Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu ok. 30 minut. Następnie dodaj przyprawy i koncentrat. Dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Teraz gotuj
Zdrowie na języku :Pwłaśnie rafinowany do smażenia jest idealny) 200 g pieczarek 100 ml czerwonego półwytrawnego bądź wytrawnego wina 70 g selera 1 marchew (ok. 100 g) 1 średni burak 1 mała cukinia 0,5 l bulionu warzywnego 250 ml przecieru pomidorowego (u mnie własnej roboty) 2 ząbki czosnku 350-500 g ugotowanej ciecierzycy. parę gałązek świeżego tymianku i świeżej bazylii (w całości(...)intensywnym odparowaniu wina, zmniejszamy ogień. Seler, marchew i buraki pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Dodać pokrojoną w większą kostkę cukinię. Dodać do całości. Wlać bulion warzywny, dodać świeże zioła i przyprawy i dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę
gutfutSKŁADNIKI /3-4 porcje 350 g mielonego mięsa z indyka 100 g sera feta 100 g szynki parmeńskiej (6-8 plasterków) 500 g pomidorów z puszki ( pulpy pomidorowej) ¹⁄₂ cukinii (ok. 150 g) startej na tarce o dużych oczkach 3 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżka suszonego oregano(...)całym dnie. ROLADKI : Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170ºC ( grzanie góra i dół bez termoobiegu). Mięso mielone przekładamy do naczynia z podmażonym czosnkiem i cebulką. Dodajemy startą na tarce cukinię, posiekaną natkę pietruszki, połowę pokruszonego sera feta oraz sól i pieprz do smaku. Delikatnie wyrabiamy ręką. Z farszu formujemy 6-8 małych, podłużnych klopsików. Każdy zawijamy w plasterek szynki parmeńskiej
cool and mintySkładniki: kalafior 1 duży, cukinia 1 połowa, papryka żółta 1 połowa, papryka czerwona 1 połowa, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 5 łyżek, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, jajka 2 sztuka "M", natka pietruszki 1 pęczek, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS JOGURTOWY: sos sałatkowy grecki 1 opakowanie, rzodkiewki 1 pęczek(...)oczka do miski, dodać posiekany koperek, wsypać cukier, sos grecki do sałatek, wlać jogurt i wymieszać, schować do lodówki na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę, dodać pokrojone w kostki: papryki, cukinię, podsmażać z 5 minut, wystudzić - użyłam po pół papryki żółtej, czerwonej, pół niedużej cukini kalafior, warzywa, jajka, mąkę ziemniaczaną, tartą bułkę, kucharka, pieprz mielony, posiekaną natkę pietruszki dobrze wyrobić ręką
W Mojej Kuchni Lubięprzy kuchence. Ten obiad powstał dość szybko. Z rzeczy ,które posiadałam w lodówce i w zamrażarce. Składniki warzywa po włosku na patelnię garść żółtej szparagówki czerwona cebula liście bazylii cukinia baby sól do smaku oliwa oliwek extravergine parmezan Najpierw wypłukałam ryż. Ugotowałam go na sypko. Odstawiłam. Rozgrzałam patelnię. Do miski wsypałam mrożonki, dodałam fasolkę szparagową uprzednio lekko podgotowaną na osobności(...)osolonej wodzie. Pokroiłam cebulę w pióra i cukinię w dyski. Posoliłam, dodałam oliwy z oliwek. Wymieszałam i wrzuciłam na patelnię.Dusiłam pod przykryciem. Gdy wszystko ładnie zmiękło, dodałam ryż. Wymieszałam. Przed podaniem posypałam listkami bazylii i dodałam parmezanu. Ot i cała filozofia. Trudno się oprzeć, będziecie wcinać jak ja, prosto z patelni! Pyszne
Z Kuchni Do Kuchnikurczaka całe 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, papryka żółta 1 sztuka, pomidory 3 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, pieczarki 8 sztuk, cukinia 1 sztuka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, woda 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka, woda 1/2 szklanki, koperek(...)kurczaka obrane z kościu i pokrojone w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać z 2 minuty dodać pokrojone papryki z pomidorami bez skórki, ząbki czosnku, pieczarki pokrojone, cukinię i podsmażać z 5 minut co jakiś mieszając papryki suszone, kucharka wymieszać i wsypać do warzyw, zamieszać, podsmażać z 2 minuty na większym ogniu wlać wodę i pod przykryciem dusić
W Mojej Kuchni LubięDorsz po prowansalsku to lekkie, dietetyczne danie z rybą i warzywami. Sos powstał na bazie pomidorów, papryki, ciecierzycy i cukinii. Jednak możemy warzyw dodać znacznie więcej, np. bakłażana, czerwoną cebulę, ziemniaki. Dorsza ugotowałam na parze, wyłożyłam na podduszone warzywa, posypałam odrobiną sera i zapiekłam. Danie wyszło dobre, wręcz smaczne i syte(...)SKŁADNIKI : 2 filety z dorsza około 400 g puszka pomidorów 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 2 małe cebule 1 marchew 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki oleju sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich garść pokrojonych oliwek odrobina sera do posypania zapiekanki listki
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 500 g mięsa mielonego 200 g pieczarek 1 mała cukinia 1/2 część bakłażana 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka przecieru 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pierz, papryka do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 kostka warzywna ( naturalna ) 2 łyżki oleju(...)garnku, na oleju podpiekamy drobno skrojoną cebule i czosnek aż lekko się zarumienią. Następnie dodajemy mięso i ciągle smażąc, mieszamy aż się podpiecze. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy pokrojoną, cukinię, bakłażana, poszatkowane pieczarki oraz przyprawy i przecier. Dusimy co jakiś czas mieszając. Gotujemy na małym gazie aż płyny znacznie odparują. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego
Kulinarne Fantazje Mariolizjedzenia i przygotowania w upalne dni. Jest bardzo szybkie do przygotowania, a do tego bardzo lekkie więc idealnie sprawdzi się podczas słonecznej, ciepłej pogody. Placuszki cukiniowe z łososiem - przepis: Cukinię dokładnie myjemy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i odstawiamy na ok. 15-20 minut. Następnie odsączamy, dodajemy mąkę, jajko, mleko, pieprz i całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Połączenie hiszpańskiej wyrazistej kiełbasy chorizo, cebulki i czerwonej papryki jest po prostu obłędne. Składniki: 5 kawałków suszonych pomidorów + oliwa 3 jajka 1/3 strąka czerwonej papryki ½ średniej białej cebuli ½ małej cukinii około 100g kiełbasy chorizo łyżka mąki łyżka mleka sól, czarny pieprz, oregano Sposób przygotowania: Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy nieco oliwy spod suszonych pomidorów. Cebule siekamy w półplasterki i szklimy(...)oleju. Dodajemy posiekane w kostkę chorizo, cukinię i paprykę. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy posiekane kawałki suszonych pomidorów. Żółtka jajek mieszamy z łyżką mąki i łyżką mleka. Białka ubijamy na puszystą pianę. Białka i żółtka łączymy ze sobą i powstałą mieszanką zalewamy warzywa i chorizo. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż większa część omletu się zetnie a spód
Pyry na Gazdaje 6 całkiem sporych porcji, z których każda ma ok. 330 Kcal. Jeżeli macie ochotę, sprawdźcie, czy macie w domu: - 6 średniej wielkości ziemniaków - 1 spory por - 1 średnia cukinia - ok. 120 g kiełbasy typu śląska/grillowa/tradycyjna - 2 garści tartej mozzarelli - 4 jajka - 250 ml mleka 3,2% - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki masła klarowanego Pora kroimy(...)pory rozkładamy równomiernie na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać, wcześniej smarujemy jego ścianki masłem. Teraz na pierzynce z pora układamy dachówkowo cieniutko pokrojone plasterki obranych SUROWYCH ziemniaków oraz cukinię. Tak przygotowane warzywa zalewamy mlekiem, w którym należy "rozkłócić" jajka i sos sojowy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. i umieszczamy w nim odkrytą zapiekankę
I tu będę miała takie tezupełności wystarczy na przygotowanie podstawowego dania. Dzisiaj wersja z rybą, ale może być też pierś kurczaka lub schab. Przygotowuję krojąc na kostkę: - ok. 400g dorsza - 0,5 cukinii - 1 sporą cebulę - pół puszki czerwonej fasoli - ok. 400g pomidorów z kartonika - mały kubek jogurtu naturalnego - duży pęczek zielonej pietruszki - duża łyżeczka przyprawy curry - pół łyżeczki garam-masala - sól, pieprz - łyżka(...)masła Rozgrzewam mocno głęboką patelnię, najlepiej typu wok, na roztopione masło wrzucam cebulę i cukinię, obie przyprawy. Garam-masalę możecie sobie przygotować sami: 30g pieprzu czarnego, 30g ziaren kolendry, 15g goździków, 10 ziaren kardamonu i 15g cynamonu - wszystko to porządnie zmiażdżone w moździerzu. (za Maciejem E. Halbańskim) Chwilę smażę mieszając, dodaję pomidory i po chwili fasolę. Całość często mieszając
I tu będę miała takie te