por - 13968 przepisów (strona:702/932)

Kartacze 164

Przyszła pora na obiecane kartacze.Znamy takich, którzy "daliby się za nie pokroić".Nie ukrywamy, że potrawa jest pracochłonna, ale jej smak rekompensuje wszystko.Przystępujemy do pracy.Obieramy 6,5 kg ziemniaków, z czego 1,5 kg gotujemy w osolonej wodzie.Mielimy ok. 0,8 kg łopatki i 0,1 kg słoniny.Będzie nam jeszcze potrzebne dodatkowe 0,1 kg słoniny

Maminek kulinarny
Herbatka na przeziębienie 162

Pora roku i pogoda sprzyjają nie nam a wirusom, które krążą wokół nas i atakują,ale my się wirusom nie damy!Od czego domowe sposoby i stare receptury?Nasza herbatka jest sprawdzona i niezawodna. Zdrowym też nie zaszkodzi, bo podniesie odporność.Gdy jednak czujemy, że zaczynamy chorować, czujemy dreszcze, bolą nas mięśnie i kości-sięgamy do naszej niezawodnej spiżarni

Maminek kulinarny
Bigos wigilijny 184

   Bigos wigilijny to nasza obowiązkowa potrawa.Ma niepowtarzalny smak i świetnie pasuje do pierogów z grzybami.Od tradycyjnego bigosu różni się tym, że nie ma w

Maminek kulinarny
Kurczak w sezamie 168

dorzucimy do rosołu 2-3 ćwiartki z kurczaka więcej.Dla przypomnienia:-układamy w garnku ćwiartki z kurczaka i zalewamy zimną wodą, aby je przykryła-dokładamy 2 marchewki, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulkę, kilka suszonych grzybów,kilka ząbków czosnku, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe i wstępnie solimy   Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy ewentualną pianę i gotujemy na małym ogniu

Maminek kulinarny
Flaczki 171

litry wody )-majeranek-przyprawa do zup-koncentrat pomidorowy-olej-mąka-korzeń imbiru-pieprz-sól   Gotujemy rosół na niewielkim kawałku kości schabowej.Dodajemy:-korzeń pietruszki-kawałek selera-kawałek pora-3 marchewki-kilka liści laurowych-pokrojony w plastry korzeń imbiru-kilka gałązek oregano-kilka ziarenek pieprzu-kilka ziaren ziela angielskiego-3-4 ząbki czosnku-sól do smakuoraz opaloną cebulę

Maminek kulinarny
Drożdżówka bez zagniatania 171

Zupełnie inne ciasto drożdżowe.Nie trzeba go zagniatać, ale nie należy też się martwić, że coś się nie uda.O każdej porze roku może być inne, ponieważ jako dodatek wykorzystamy owoce sezonowe.Składniki na ciasto:-3 jajka-1/2 szklanki oleju-3/4 szklanki cukru-1 szklanka mleka 3,2 %-3 szklanki mąki-5 dkg drożdży-szczypta soli-aromat lub cukier

Maminek kulinarny
Pierogi w rosole 148

Pierogi w rosole to propozycja na jednodaniowy obiad.Przygotowujemy składniki na rosół, czyli:-ok. 3 l wody-seler, por, pietruszka-marchewka-kilka suszonych grzybów-kilka ząbków czosnku-opalona cebula-ziele angielskie, listek laurowy-sól, pieprz   Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego i 2 ćwiartek z kurczaka.Na ciasto:-3 szklanki

Maminek kulinarny
Żurek na wędzonce 145

wodę i mieszamy.Dodajemy kromkę chleba i pokrojony czosnek.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.Gdy zakwas jest gotowy przystępujemy do gotowania.   Składniki na żurek:-2 l wody-seler, por, marchewka, opalona cebula, liście laurowe, czosnek, ziele angielskie-majeranek-pieprz, sól-ok. 1/2 kg wędzonych żeberek lub innej wędzonki-30 dkg kiełbasy-5 jajek-korzeń chrzanu-150 ml kwaśnej śmietany

Maminek kulinarny
Pasztet domowy pieczony 167

jest trudny.Składniki:-1,5 kg łopatki-1 kg wątróbki drobiowej-4 jajka-2 czerstwe bułki-2 cebule-1 marchew-kilka ząbków czosnku-bułka tarta-kilka suszonych grzybów-seler-por-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-listek laurowy-przyprawa Barbecue-sól, pieprz   Część łopatki ( 1 kg ) gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, warzyw, grzybków, pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego

Maminek kulinarny
Galareta wieprzowa 133

Bardzo prosta w przygotowaniu, popularna galareta wieprzowa.   Składniki:-opalona cebula-marchewka-kawałek selera i pora-2 ząbki czosnku-ziele angielskie-listki laurowe-sól, pieprz-1 kg łopatki wieprzowej-1 lub 2 nóżki wieprzoweDo garnka wlewamy tyle wody, aby zakryła mięso.   Mięso i warzywa gotujemy ok. 2 godziny.   Po ugotowaniu mięso z łopatki kroimy

Maminek kulinarny
Sałatka jarzynowa 194

M.Cz. (pozdrawiamy serdecznie).   Składniki ( ilość dobieramy w zależności od tego, ile potrzebujemy sałatki ), np.:-2 marchewki-5 ziemniaków-kawałek selera-1 pietruszka-5 jajekPowyższe składniki gotujemy.-kawałek pora-7 ogórków konserwowych-puszka groszku konserwowego-4 łyżki majonezu-sól, pieprz      Wszystkie warzywa i jajka kroimy w kostkę.Groszek i pokrojone ogórki konserwowe wymagają odsączenia

Maminek kulinarny
Warzywa i owoce do surówek i sałatek 177

Zebraliśmy większość składników, z których można stworzyć wiele kombinacji suróweki sałatek.Składniki:-cebula-marchew-seler-por-biała rzodkiew-rzodkiewka-szczypior-koper-pomidor-ogórek-papryka-jabłko-sałata-kapusta biała-kapusta czerwona-kapusta pekińska-słonecznik-przyprawa warzywna-sól-majonez-śmietana-jogurt naturalny-olejTe surówki są już na naszym blogu:-surówka z białej kapusty

Maminek kulinarny
Kapuśniaczek z młodej kapusty 112

   Nareszcie pojawiła się młoda kapusta odpowiedniej jakości i w odpowiednim rozmiarze.Pora więc na prawdziwy, wiosenny kapuśniaczek.Składniki:-główka młodej kapusty-kawałek wędzonki ( np. wędzona

Maminek kulinarny
Naleśniki z truskawkami 167

Sezon truskawkowy już się zaczął.Pora na deser truskawkowy - naleśniki z truskawkami.   Składniki na ciasto naleśnikowe:-2 szklanki mleka-1,5 szklanki mąki-2 jajka-2 łyżki oleju-szczypta soli i cukru   Wypełnieniem będą truskawki - ok. 1/2 kg wystarczy na 8-10 naleśników.Do tego przyda się śmietana kremowa lub jogurt owocowy.  Śmietanę ubijamy

Maminek kulinarny
Ogórki małosolne 138

Pojawiły się ogórki gruntowe a więc pora na mała odmianę - ogórki małosolne.Świetne do każdego obiadu, do kanapek a zwłaszcza do chleba ze smalcema także do wszelkich potraw z grilla.Składniki:-ogórki gruntowe ( ilość zależna od potrzeb ) na naszą porcję ok. 2 kg-2 l wody-4 łyżki soli-kilka ząbków czosnku-po kilka liści wiśni i czarnej porzeczki-korzeń

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania