najlepszy makowiec drożdżowy jaki jadłam w życiu:) Do tej pory z drożdżowych ciast wyjadałam tylko masę makową bo reszta była zbyt sucha… Ten makowiec jest super wilgotny i wyjątkowo pyszny. Co prawda jestem guła i ciągle mi pęka przy pieczeniu ale zawsze i tak jest pyszny. Z tym pękaniem to jest tak, że najpierw myślałam, że to mój piekarnik
UgotujmyTo.plnajlepszy sernik nowojorski, jaki do tej pory jadłam Delikatny, jedwabiście kremowy i bardzo wilgotny…. Zastanawiałam się czy nie podać go z jakimiś owocami czy polewą czekoladową ale to tylko zepsułoby jego smak. Ten sernik nie potrzebuje żadnych dodatków, bo jest idealny :)! Najważniejsze o czym trzeba pamiętać przygotowując go, to że WSZYSTKIE składniki muszą być w temperaturze pokojowej, bo inaczej
UgotujmyTo.plznajdziecie przepis na dynię na ostro od której się wszystko zaczęło…, oraz na kilka innych przepisów – poszukajcie w kategorii „Potrawy z dyni„… Teraz przyszła pora na drożdżowe ślimaczki z dynią, bardzo mięciutkie ciasto drożdżowe z dodatkiem aromatycznego cukru. Po upieczeniu nie można się od nich oderwać Następnego dnia tracą ze swej miękkości
UgotujmyTo.plnajlepszy chleb jaki do tej pory jadłam Każdy upieczony własnoręcznie chleb jest jedyny w swoim rodzaju i wyjątkowy…. ale ten chleb pszenny na zakwasie jest po prostu szefem wszystkich szefów Chrupiąca skórka i wspaniały miąższ tego chleba zachwycą każdego. Magia tego chleba wynika z jego idealnych proporcji. Piekłam go już trzy razy i za każdym razem wychodzi boski Inaczej
UgotujmyTo.plżal mi było go wyrzucić, poszperałam i na facebookowej stronie Malgorzaty Zarzyckiej-Andreucci (link poniżej) znalazłam przepis na ten pyszny chleb. Jest to największy chleb który do tej pory udało mi się upiec. Ledwo zmieścił mi się w piekarniku… ale pięknie się upiekł i pysznie smakował. Poza tym taki ogromny bochen naprawdę robi wrażenie… W Dniu Światowego Dnia
UgotujmyTo.pldługo czekały w kolejce do publikacji. Cały czas pojawiało się coś ważniejszego, sezonowego, nowego, a muffinki przecież można wrzucić na bloga w każdej chwili, bo zawsze jest na nie pora..:)! Ale ostatnio tak jakoś wyszło, że moja kolejka przepisów do opublikowania to głównie chleby… a przecież nie chciałabym zanudzać Was tą moją najnowszą obsesją..;) Postanowiłam jakoś przeplatać posty chlebowe
UgotujmyTo.plpory nie byłam fanką chruścików lub inaczej faworków. Czasem je robię i mam przepis na blogu na tradycyjne chruściki/faworki https://ugotujmyto.pl/przepis-na-faworki-chrusciki/. Jednak teraz odkryłam chruściki drożdżowe, które dużo bardziej mi smakują. Przepis nie jest dużo bardziej skomplikowany niż tradycyjny, ale faworki są bardziej puszyste. Dla mnie rewelacja. Ledwo je zrobiłam i już mam zamiar to powtórzyć. Oczywiście najlepiej
UgotujmyTo.plSzarlotka tatrzańska to chyba najlepsza szarlotka jaką do tej pory jadłam! Zdecydowanie! Nawet Małżonek, który za szarlotkami nie przepada, był zachwycony. Szarlotka jest tak krucha że aż sypka, a do tego zachwyca grubą warstwą jabłek. Najważniejsze w tej szarlotce jest użycie odpowiedniej odmiany jabłek!!! Muszą być to odmiany szarlotkowe jak : w UK: Cox, Russet, Golden Delicious a w Polsce szara
UgotujmyTo.plDzisiaj zapraszam Was na pączki idealne :)! Najlepsze jakie udało mi się do tej pory zrobić ! Zwykłe -zamiast pączków- wychodziły mi ciężkie i nasączone tłuszczem gnioty, dlatego za bardzo nie garnęłam się do kolejnych prób ich upieczenia… Postanowiłam jednak zaryzykować na potrzeby bloga…. Skorzystałam z przepisu Margarytki i spełniło się moje marzenie…. wyszły mi pączki absolutnie idealne! Puszyste
UgotujmyTo.plBabka majonezowa to chyba najłatwiejsza babka jaką do tej pory robiłam. Wszystkie składniki się tylko miksuje i już :)! Do tego, żeby było jeszcze prościej wszystkie składniki na tę babkę zwykle każdy ma w domu! Proste składniki i prostota wykonania…. a na końcu wychodzi mięciutka, wilgotna i pyszna babka! Oczywiście nie wyczuwa się w niej majonezu….! Może to być
UgotujmyTo.plChleb, który dzisiaj Wam chciałam pokazać to chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem. Przepis znalazłam na blogu http://smakiaromaty.blogspot.co.uk/. Jest to jeden z najsmaczniejszych chlebów jakie do tej pory zrobiłam :)! Ma chrupiącą skórkę i pyszne wilgotne, sprężyste wnętrze. Dodatkową zaletą tego chleba jest również minimalny czas jego przygotowania, bo wystarczy go wymieszać a później tylko uformować bochenek i już
UgotujmyTo.plzawsze miałam słabość do serników… głównie tych pieczonych… Kiedy jednak przychodzi lato to oczywiście serniki na zimno są przez wszystkich najbardziej pożądane Do tej pory na blogu jest już przepis na sernik na zimno jeżynowy i z sernik na zimno z karmelizowaną gruszką. Dzisiaj jednak chciałabym się z Wami podzielić przepisem na sernik na zimno z truskawkami. Oczywiście
UgotujmyTo.plnadzieję, że to ciasto jogurtowe raz na zawsze odwróci złą passę dotyczącą moich jogurtowych wypieków…. Wiem, że są one proste, ale co z tego, jak mi, do tej pory, zwyczajnie się nie udawały… Nikt nie jest doskonały…;) Do kolejnego podejścia -bo przecież nie mogłam się poddać – wzięłam przepis z Moich Wypieków. Ciasto jogurtowe wyszło pyszne
UgotujmyTo.plowocami i obowiązkowo z serem. Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto na pierogi na kefirze…. okazało się, że jest zdecydowanie łatwe do wyrabiania i bardzo plastyczne. Od tej pory to ciasto to zdecydowanie numer 1 jeśli chodzi o przepisy na ciasto na pierogi. Na pewno będę do tego przepisu często wracać….:) Farsz z kaszą gryczaną i serem mnie pozytywnie
UgotujmyTo.plNormalnie o tej porze, zwyczajowo pod domem imć Jaruzelskiego, odbywały się protesty z udziałem przeciwników, jak i marsze zwolenników wprowadzenia stanu wojennego.Takie rzeczy tylko w Polsce. Tradycyjne. Smutne. Nic, tylko się wrzucić pod "pędzące' pendolino. Ha! Bo my mamy w sobie coś takiego, co każe nam świętować przegrane bitwy. Nie przez nas rozpętane wojny. Mordy i rzezie. Płacić niebotyczne
bastalena