chrzanowa podana w chlebie „( fachowo wydrążonym przez Rafała ;) )- ” Schab faszerowany pastą ziołową z pieczonymi czosnkowymi ziemniaczkami „- ” Surówka z buraczków „- ” Surówka z marchewki i pora „- ” Surówka z selera „( zrobione przez Mamę i Ewelinę )- „Leniwa baba z żurawiną i chrupiącą kruszonką”- i „Królewski sernik z brzoskwiniami , bezą i bitą śmietaną
Ostra na SłodkoOstrzegam – będę zachwalać jak chyba nigdy dotąd! Tak jak do tej pory to RAFAELLO Z MALIBU było moim numerem 1 , tak teraz ma ono wielkiego konkurenta! Dawno nie jadłam tak pysznego ciasta!Zrobiłam je pierwszy raz , ale zachwytom nie było końca! Na stałe zagości w mojej kuchni … a Wam polecam je z całego serducha!A robi się
Ostra na SłodkoSezon na rabarbar jest więc trzeba z niego korzystać.Zrobiłam już pyszne Drożdżówki z budyniem i rabarbarem … kompot … więc przyszła pora na jedno z moich ulubionych ciast – drożdżowe z mnóstwem chrupiącej kruszonki!U mnie oczywiście kruszonka musiała być zrobiona w podwojonej ilości , bo wyjadałam ją przy każdym spojrzeniu na ciasto ;)Ciasto z tego przepisu wychodzi niesamowicie puszyste
Ostra na Słodkosezonu rabarbarowego staram się korzystać na maxa!Zrobiłam już ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.Zrobiłam też smakowite drożdżówki …więc teraz przyszła pora na ciasto biszkoptowe.Żeby mogło zachwycać nie tylko podniebienie , ale i oczy przygotowałam je w formie torciku!Delikatny biszkopt przełożony słodko – kwaśnym nadzieniem z rabarbaru i kremowego serka mascarpone z wanilią …. ozdobione puszystą śmietaną
Ostra na Słodkojuż przepyszne ucierane ciasto na jogurcie … muffiny z truskawkami i chrupiącą kruszonką też były … torcik z truskawkami i bitą śmietaną też już zrobił furorę … więc przyszła pora na coś innego!Dziś mam dla Was kolejny przepyszny przepis na delikatne ciasto budyniowe z musem z truskawek!Świetna odmiana dla „zwykłych” truskawek zalanych galaretką!Robi się błyskawicznie
Ostra na Słodkowiecie od czasu do czasu lubię przyrządzać przeróżne specjały z innych kuchni.Było już kilka z kuchni gruzińskiej :– Chinkali - Gruzińskie ciasto herbaciane- Chaczapuri imeruli.. a dziś przyszła pora na turecki przysmak zwany GOZLEME.Jest to placek z ciasta faszerowany szpinakiem oraz fetą , który w Turcji przyrządzają najczęściej w przydrożnych budkach … barach.Farsz można oczywiście dowolnie modyfikować , jednak to właśnie
Ostra na Słodkokiedy wróciłam z wakacji mam dużo większą ochotę na makarony … ryby i warzywa.To chyba dobrze , bo jak wiecie mój sposób odżywiania do te pory nie należał do najzdrowszych ;)Teraz to się zmieni i takich pomysłów napewno będzie coraz więcej na blogu!Dziś mam dla Was przepis na rewelacyjny makaron zainspirowany przepisem J.Oliver’a.Sos ze słodkich pomidorów pelati
Ostra na SłodkoPokazywałam Wam już mój niezawodny przepis na BISZKOPT CZEKOLADOWY , więc dziś pora na drugą wersję – czyli biszkopt jasny. Tak jak przy ciemnej wersji nie używamy ani grama proszku do pieczenia , a mimo to biszkopt wyrasta wysoki i jest niezwykle puszysty. Nadaje się zarówno do przełożenia masami , tortów , jak i do zjedzenia solo np. przy ulubionej kawie. SKŁADNIKI:* jajka
Ostra na SłodkoJakiś czas temu pokazałam Wam smakowite zdjęcie … a o przepisie kompletnie zapomniałam!Pora nadrobić zaległości!Mięciutkie …. puszyste … delikatne … z dużą ilością sera – któż z nas nie lubi takich drożdżówek?!Za czasów szkolnych zajadałam takie codziennie na przerwach!By dodać im bardziej ” wykwintnego ” charakteru obsypałam je lekko podprażonymi płatkami migdałów i oblałam duuuużą ilością
Ostra na SłodkoDziś mam kolejny przepis dla wielbicieli ciast z dodatkiem kaszy manny – a wiem , że jest takich sporo! Jakiś czas temu pokazywałam torcik truskawkowy , więc dziś przyszła pora na odmianę i zastąpienie truskawek soczystymi brzoskwiniami! Ciasto jest niesamowicie łatwe … szybkie i rewelacyjnie smakuje! A składniki przeważnie mamy pod ręką!SKŁADNIKI:- biszkopty – ok.15 szt- margaryna – 200 g- mleko
Ostra na SłodkoOstatnimi czasy mam coraz większą ochotę na zupy i sałatki ( a do tej pory jak wiecie na śniadanie , obiad i kolację mogłam jeść słodkości ;) ). Dziś ma dla Was przepis na rewelacyjną … świeżą …. , chrupiącą sałatkę w grecko – francuskim stylu z pomidorami , oliwkami , czarnym ryżem i chrupiącymi grzankami o smaku tzatziki. Niezwykłego aromatu dodaje jej lekki sos, który świetnie
Ostra na Słodkowiecie jestem wielką zwolenniczką łączenia mięs z owocami.O każdej porze roku staram się przygotować choć jedno danie w ten sposób.Dziś mam dla Was niezwykle smaczny przepis na danie , które zrobi furorę na niejednym obiedzie czy niejednym przyjęciu!Nietypowe połączenie smaków ( kurczak + truskawki ) sprawia , że najbardziej prosta potrawa nabiera iście królewskiego wyrazu. Danie podbije serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI
Ostra na Słodkopomysłu na obiad …Ja wtedy zawsze zaglądam do lodówki i kombinuję ;)Jak wiemy : potrzeba matką wynalazków!Jakiś czas temu właśnie tą metodą powstały te racuszki i od tej pory na stałe zagościły w moim menu!Racuchy wielowarzywne, bo o nich mowa , robię z kalarepki , marchewki i odrobiny selera – są nie tylko smaczne , ale i zdrowe!Podane z delikatnym
Ostra na Słodkojuż kotlety z soczewicy. Były ” Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką „ Była ” Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami i chrupiącą marchewką „ I ” Wegetariańskie krokiety z warzywami „ Więc dziś przyszła pora na coś innego! Zrobiłam z niej pulpeciki! Delikatne , soczyste … a dzięki temu , że po zrobieniu były również smażone zyskały chrupiącą złocistą skórkę. Świetnie smakują solo , ale możemy je podać również
Ostra na SłodkoZdajesz sobie sprawę z tego jakie procesy zachodzą w Twoim organiźmie?Dziś mam dla Was kilka ciekawostek , które myślę , że wielu z nas uświadomią rzeczy , o których do tej pory nawet nie słyszeli!Absolutnie nie jest to materiał , który ma na celu zniechęcić ( albo też zachęcić ) do picia.Jest to tylko materiał informacyjny.Oto co dzieje się po 1 godzinie od wypicia
Ostra na Słodko