zelaza,miedzi,fosforu,a takze manganu,sodu,chloru,fluoru,jodu i siarki.Znajduje sie w nich po trochu niemal wszystkich witamin:A,B1, B2 ,B3,B6,PP oraz zaleznie od pory roku,wiecej lub mniej witaminy C ( po zbiorach 30 mg%,a potem coraz mniej,az do 5 mg% wiosna).Witaminy nie wystepujaca w duzych ilosciach,poniewaz jednak jadamy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wina.Same pestki nie sa zadnym rarytasem smakowym.Jednak jako dodatek do slodkich deserow i salatek swietnie swietnie podbudowuja ich smak i sa niezwykle dekoracyjnym ich elementem.Teraz jest wlasnie swietna pora siegnac po ten niezwykle zdrowa owoc.Jego ogromnym plusem jest to,ze znakomicie znosi dlugie przechowywanie,takze mozemy racjonalnie porcjowac czerwone pestki. Jedzmy go jak najczesciej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stole witany jest entuzjastycznie.Nie spotkalam jeszcze nikogo,komu by nie smakowal.W towarzystwie ryzu swietne danie obiadowe,z bagietka pyszna kolacja.Moj przepis wzbogacila obecnosc oberzyny.Jesli jej do tej pory nie dodawaliscie ,sprobujcie.Jest jeszcze lepszy.Skladniki na 4 porcje:1 duza cebulapuszka pomidorow-w sezonie 4 duze pomidory3 duze papryki czerwone3 kielbaski slaskie1 srednia cukinia1maly baklazan1 lyzeczka soli1 1/2 lyzeczki papryki slodkiejna czubek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Boczniaki,sa wlasciwie sklepowym rarytasem .Naprawde rzadko udaje mi sie je upolowac.A sa tak pysznymi grzybami.Ci co znaja ich smak nie musze zachecac ,by sprobowali je zgrillowac.Do tej pory smazylam je a`la schaboszczak,a po dzisiejszym zakupie postanowilam je przyrzadzic w inny sposob.Maz po pierwszym kesie myslal,ze to kotlet.I tak niektorzy smakosze wlasnie porownuja ich smak - do cieleciny.Sa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!estrogenow,czyli hormonow mlodosci,piekna i seksu.Lekka letnia zupka bez wywaru miesnego.Zatem do dziela.Skladniki na 4 porcje:peczek botwink i (okazaly z malymi buraczkami)1 marchewkakawalek selera i pora+2 zielone galazki selera+koperekmala cebulka2 zabki czosnku1 lyzka masla gheelistek laurowy4 kulki ziela angielskiegosol,cukier,ocet1 l bulionu warzywnego1 lyzeczka maki insant (krupczatki)2 jajkaWykonanie: Botwinke dokladnie wyplukac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Oto letnia odslona schabu- tym razem na owocowo, z sosem ze swiezych moreli.Schab nadziewany suszona sliwka lub morela to bardzo swiateczne danie.Jednak swieze morele z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bakterii.Pomaga zwalczyc przeziebienie,ogranicza stany zapalne,zmniejsza obrzeki,tlumi reakcje alergiczne.Wakazuje takze wlasciwosci przeciwutleniajace.Podobnie jak rutyna dziala na wzmacniajaco na sciany naczyn krwionosnych.Kwercetyne znajdziesz w cebuli,szalotce,czosnku,porze,jablkach,czerwonym winie i herbacie. allicyna wystepujaca w duzej ilosci w czosnku moze przyczynic sie do obnizenia poziomu cholesterolu.Wykazuje dzialanie przeciwnowotworowe i przeciwutleniajace.Codzienna porcja czosnku moze uchronic przed infecjami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jesien pelne kosze darow niesie",a w tym koszu najwiecej jablek,owocow jesieni niezwyklej urody i smaku.Wlasnie teraz jesienia jablko kroluje na polskich stolach. I najlepsza to pora na pieczenie jablecznikow.Teraz tez smakuja wyjatkowo.Przepis na ten jableczmik znalazlam tutaj:klikZachwycil mnie ulozeniem jablek.Bo przyznacie,ze wyglada niezwykle efektownie.Wprowadzilam wlasna modyfikacje w postaci wypelnienia do wydrazonych jablek skladajacego sie z orzechow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!temu i oczekiwal na swoja kolej,a moj "tester"czekal juz niecierpliwie wlasnie na ciasto z jablkami.Takze spelnilam zyczenie meza i jednoczesnie wyprobowalam nowy przepis.Nie,nie mialam do tej pory w swiatecznym menu ciasta z jablkami.Chociaz to,z duza iloscia orzechow i zurawiny wpasowaloby sie w swiateczne klimaty idealnie.Strudel jest mieciutki,aromatyczny,wilgotny,po prostu pyszny.Niezwykle prosty do zrobienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!W niejednym domu schab zagosci na swiatecznym stole.Nic dziwnego,jest przeciez uniwersalny,bo nie tylko do drugiego dania ,mozna go spozytkowac takze na zimno jako dodatek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jamiego Oliviera i Nigelli.Jeszcze jeden ogromny plus tej ksiazki to niespotykanie przejrzysty i czytelny spis tresci,a wlasciwie 4 spisy.Pierwszy-alfabetyczny,drugi podzial na warzywa,trzeci-sezonowy,na cztery pory roku i czwarty ostatni-dzieli calosc wg czasu przygotowania potraw.I jeszcze jedno,bliskie sasiedztwo naszych krajow bardzo upodabnia nasze kuchnie.Dlatego spis potraw znajdujacych sie w ksiazce np. przy ziemniakach,pomidorach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Drozdzowki pieke caly okragly rok.W zaleznosci od pory roku zmieniaja sie jedynie dodatki,mozliwosci jest bez liku .Nigdy nie uzywam samej bialej maki.Zawsze staram sie drozdzowki wzbogacic zdrowszymi zamiennikami, dodatkiem maki pelnoziarnistej,orkiszowej,czy mleka kokosowego i jak najbardziej odchudzic.Te z nadzieniem serowym to nasze ulubione.Tu koperty wioda prym,bo buleczki w tym ksztalcie mieszcza najwieksza ilosc serka.Dodatek malin dodaje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Golabki z tartych ziemniakow - wiele z Was zna je i uwielbia.Danie pochodzi z regiolnalnej kuchni Malopolski.Do tej pory tylko o nich slyszalam.Teraz gdy poznalam ich smak musze przyznac, ze szczegolnie te pokrojone w talarki i odsmazane na patelni sa naprawde wysmienite.Chociaz podane z sosem pomidorowym tez nam bardzo smakowaly.Z grzybowym bylyby pewnie jeszcze lepsze.Swietne danie takze dla wegetarian.Skladniki:1 biala kapusta1
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!boczek czy kluski.Filarem kuchni jest jednak mieso,a Schweinebraten-pieczen z sosem to narodowa potrawa Niemcow.Maja przebogaty wybor przedniego pieczywa,pyszny,znany tort Schwarzwaldzki i Apfelstrudel.Zima zatem to idealna pora na zebranie przepisow z kuchni naszych zachodnich sasiadow.Mam nadzieje,ze w przepisach pojawi sie rowniez ostatnio bardzo popularny na blogach jarmuz,wszechobecny w kuchni niemieckiej.Jest to pierwsza edycja akcji"Kuchnia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pamietam jak dlugo lezy u mnie silikonowa foremka do wyrobu pralinek i nie pamietam zebym ja kupowala ( pewnie jakis dodatek promocyjny! ) ,bo przyznam szczerze ,ze do tej pory jakos nie widzialam za bardzo sensu w ich domowej produkcji.Az do dzisiaj.Wpisow na domowe czekoladowe cudenka jest takie mnostwo w blogosferze,takze sprobowalam i ja wyprodukowac domowa bombonierke.Okazalo sie w tym czekoladowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!