nadejdą Święta przychodzi czas gdy chce mi się czegoś piernikowego. To jeszcze nie pora na ten dojrzewający ani na wycinane pierniczki, można za to upiec piernikowa babeczkę, polać ją czekolada i zjeść ze smakiem.Dla tych co czasu im zawsze brakuje to również idealny wypiek świąteczny, można ją bowiem poczynić nawet w Wigilię rano. Przepis z grudniowej KUCHNI 2014.Szybki piernik babka
Dzieje kuchennej Wiewiórysmaki, na które ma się chęć zawsze, wszędzie i o każdej porze. Dla mnie tak właśnie się dzieje w przypadku kardamonu. Uwielbiam jego smak, zapach a wypieki ze szczyptą lub dwiema zmieniają zdecydowanie swój charakter. Inspirację chałkową przyniosła książka "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa. Gotowanie krok po kroku". Nie mogłam im się oprzeć choć przepis wcale nie był opatrzony
Dzieje kuchennej Wiewiórybazującej na owocach z własnych sadów, często ekologicznych) zestaw herbat owocowych. Dzisiaj słów kilka na temat tych z czarnych owoców.Herbatką, która najbardziej posmakowała mi do tej pory jest ta z czarnej
Dzieje kuchennej WiewióryDrodzy Czytelnicy!Życzę Wam Wesołych, smacznych, zdrowych i spokojnych Świąt.PS. U mnie już Aniołek był, przywiózł prezenty prosto z Belgii i Niemiec. Teraz pora zabrać się na przygotowanie makówek.Odpoczywajcie, a po Świętach ruszam z propozycjami na sylwestrowe menu
Moja smaczna kuchniakościach” czułam , że warsztaty będą rewelacyjne!Zmęczona podróżą ( jazda pociągiem oczywiście z przygodami ;) ) dotarłam do siedziby SmArt Studio, gdzie czekała organizatorka ( pani Dominika ) oraz dziewczyny, z którymi do tej pory znałam się tylko wirtualnie.Nie byłabym sobą,gdybym nie zrobiła zdjęć dekoracjom, które mnie zachwyciły!Poduszka fantastyczna!Przywitaliśmy się , przedstawiliśmy , i w dobrych humorach czekałyśmy na rozpoczęcie gotowania.Pan Robert już
Ostra na SłodkoSkładniki:włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 mała cebulakilogram szczawiumąka pszenna - 2 łyżkiśmietanka kremówka około pół szklanki (albo śmietana 12/18 %) 1 łyżka masłapieprzkilka jajek - ilość wg upodobań. Gotujemy w wodzie włoszczyznę. W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru
Bon Appetit Małgorzatyciasto jest gotowe nakładamy farsz - składniki poniżej:Składniki na farsz:garść zielonej fasolki szparagowejgarść łodyg z botwinkimała czerwona paprykagarść bobukilkanaście plasterków chorizo (można pominąć jeśli chcemy danie bez mięsa)por - zielona częśćkilka pomidorków koktajlowychi mała kalarepkapół młodej cukiniisól, pieprzoliwa do smażeniaskładniki na sos:150 ml śmietany2 jajkaróżne sery np: - camembert- gorgonzola- mozzarella- żółty ser natka pietruszki albo bazylia Warzywa
Bon Appetit MałgorzatycytrynySkładniki na chińszczyznę na 2 porcje:1 woreczek białego ryżu1 woreczek dzikiego ryżu2 schaby z wieprzowinymrożona mieszanka chińska z (marchewką, cebulą kiełkami fasoli mung, pędy bambusa, grzyby chińskie, papryką, porem)przyprawy po 1 szczypcie: imbir, kurkuma, curry, papryka mielona, suszona kolendra, kmin, pieprz, kardamon, 2 łyżeczki sosu sojowego, sól i pieprzCukinię myjemy i kroimy cieńcie plastry
Bon Appetit Małgorzatysłoika :)Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów ( u mnie malinówki z działki)ćwiartka kurczaka (może być inne mięso np. wołowina z kością),2 marchewki,1 pietruszka kawałek selera,por,liść laurowy,2 ziela angielskie,pieprz, sól,2 łyżki margarynyok. 3 łyżki śmietany1 łyżka mąki pszennejbazylia albo natka pietruszki Kurczaka umyć, zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liść
Bon Appetit Małgorzatywieprzowych. Od lat podawane na stole w moim rodzinnym domu. Idealne na zakrapiane imprezy a także na chore stawy :)Składniki:4 nóżki wieprzowewłoszczyzna ( 2 marchwie, pół selera, 1 pietruszka, por)2 cebule6 ziaren pieprzu4 ziarna ziela angielskiego4 liście laurowe1 główka czosnkunatka pietruszki i cząstki cytryny do dekoracjisól, pieprzocet, sok z cytryny Opalone, starannie oczyszczone najlepiej maszynką do golenia, umyte
Bon Appetit MałgorzatyPodstawa Wigilii - królewski karp w galarecie :) o dziwo nie lubię :) ale moi rodzice nie wyobrażają sobie bez niego świąt :) tak więc w tym roku też jest
Bon Appetit MałgorzatyBez nich nie ma świąt. Na moim wigilijnym stole zawsze są dwie zupy: grzybowa i barszczyk z uszkami. Jest to spóźniony wpis ponieważ uszka
Bon Appetit Małgorzatywolne brzegi i zwijamy w roladę. Na schabie układamy plasterki boczku i obwiązujemy go sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko obsmażamy mięso z każdej strony by zamknąć pory mięsa. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię po smażeniu wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy i polewamy tym mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C., pieczemy około godziny pod przykryciem
Bon Appetit MałgorzatyLubię połączenie niekonwencjonalnych smaków. Maj to miesiąc rabarbaru,szczawiu i ..... pokrzywy :) Składniki:włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 kg szczawiu1 wiązanka młodej pokrzywy1 cebula 2 gałązki rabarbaru2 łyżki mąki pszennej1/2 szklanki śmietanki kremówk 2 łyżki masłapieprzugotowane na twardo jajka - ilość wg uznania Składniki na ciasto naleśnikowe:ok. 150 g mąki
Bon Appetit Małgorzatypomidorami :)Składniki na włoski rosół:2 skrzydełka kury2 pałki kurzekawałek wołowiny z kością2 golonki z indyka2 średnie marchewki1 duża pietruszka (sam korzeń)1/2 średniego selera1 cały porze 3 przypalone cebule2 liście laurowe3 ziela angielskie4-5 ziaren czarnego pieprzu5-6 liści świeżego lubczykuświeżo zmielony czarny pieprzsólWłoskie dodatki:żółtka (1 żółto na jedną porcję)ok. 150 g tartego parmezanu2 pomidory2
Bon Appetit Małgorzaty