por - 13968 przepisów (strona:684/932)

Dorsz pod Chrupiącą Pierzynką czyli Wiewióra i Dwaj Łakomi Włosi zapraszają na Środowe Rybki odc.15 136

książki a tu taka niespodzianka! Przepis wpadł mi w oko od razu. To zastanawiające, że odkrywam coraz więcej nowych smakowitości nawet w tych książkach, które do tej pory stały na półce nieużywane i wydawało mi sie, że do nich nie zajrze już więcej, albo w tych teoretycznie już wykorzystanych na maksa... Pyszne, proste danie, raczej z tych nie drogich

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chłodnik z botwinki? zapraszam na Zupowy Wtorek odc.17 130

kolorowo i wesoło dzisiaj u mnie w kubku :) jakiś czas temu postanowiłam zrobić chłodnik z botwinki. Niestety nie skonsultowałam tego planu z pogodą i dzisiaj na obiad właśnie przyszła pora na ochłodzenie... a na deser szerbet truskawkowy z kozim serkiem własnej roboty!Starałam się odtworzyć chłodnik jaki robiła moja mama

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z Zielonego Groszku czyli Zupowy Wtorek odc.20 124

Zainspirowały mnie "Moje smaki życia". Nie mogłam przejść obojętnie wobec jej zieloności. Ponieważ pokochałam ostatnio zupy kremy przyszła pora na ten z groszku. Składniki proste, ogólnodostępne, zupa awaryjna na dzień taki jak dzisiejszy. Zalatany, upalny, duszny. O dziwo zakwalifikowałabym ja do tych orzeźwiających :) Ja jadłam ją na wczesną kolację. Stała się zwieńczeniem wariackiego dnia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łatwe ciasteczka z fistaszkiem czyli co Wiewióra jeść będzie w podróży i Słodki Czwartek odc.31 120

Jutro o tej porze będę już daleko od domu. Ruszam do Nosowa, na warsztaty. Emocji mam w sobie wiele, pytań w głowie też. Kusi wszystko co wiem o tym miejscu. Liczę na to, że wrócę pełna pozytywnych wrażeń. Nim jednak spakuje swe rzeczy, naładuje baterie do aparatu i w końcu dotrzemy na miejsce będzie trzeba czymś się pokrzepić

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tiramisu czyli poWeekendowe Łakocie odc.24 216

Lubicie desery? my rzadko je jadamy. Słodkości to u nas głównie ciasta i ciasteczka. ALE dla Rafaello i Tiramisu robimy wyjątek :) w ten weekend przyszła pora na kawową rozkosz dla podniebienia.Tiramisu3 żółtka100 g cukru300 g mascarpone50 ml likieru kawowegoszklanka mocnej kawy250 g biszkoptów typu języczkikakao do posypaniaŻółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek i likier

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka korzenne czyli Ciasteczkowej Serii i Małego Łakomczucha w Kuchni cd. 164

zimno, poczułam jesień i zachciało mi się korzennych ciasteczek. Wczorajszego poranka, oprócz misiowych masek, zrobiłyśmy je z Córcią. Wałkowałyśmy, wycinałyśmy i piekłyśmy a w mieszkaniu unosił się zapach zimowej pory... potem z Synciem upiekłam maślane rogale ale o nich inna razą. Przepis na ciasteczka zaczerpnięty z "Fiki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Magenbrot czyli szwajcarskie korzenne ciasteczka, których połowy już nie ma 174

Znalazłam je u Lo i wiedziałam, że zrobię. Teraz mogę tylko żałować, że tak późno przyszła na nie pora... są cudowne! korzenne, pomarańczowe, obłędnie lukrowane, choć Córcia zjadała i bez lukru i takie woli. Przepis podaję za autorką bo w ferworze przygotowań czasu brak na posty a co dopiero na słowne zmiany :)Jutro zapraszam na babkową wersje makowej strucli

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kanapka pielgrzyma 152

razu pożarłam ja oczami. Nie wystarczyło mi to jednak i musiałam zjeść ja również paszczą. Weekend był intensywny i mało gotujący więc dojadać nie było co, przyszła pora na szybką i pyszną kanapkę w wersji XL. Dla dzieciaków z serem kozim i bez majonezu :)Dzięki Ci Malwinno za te doznania smakowe!!! a o rodowodzie kanapki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chwale sie czyli Kolorowe Sutaszowe i Ksiazka 161

takie gdzie trzeba trochę się postarać, coś stworzyć, napisać, sfotografować... pomagam swojemu szczęściu i czasem coś wygrywam.Przedwczoraj pan listonosz przyniósł mi wygraną na profilu fb Pora coś zjeść książkę, oraz kolczyki i przypinki na buty wykonane techniką soutache prosto od MrÓ.Teraz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szwedzkie supelki pszenno-żytnie z rodzynkami czyli Niedzielne Śniadanie odc.33 139

moje trzecie podejście do tych bułeczek (tu i tu). Są niesamowite!!! za każdym razem kiedy je piekę jestem bardziej odważna. Do tej pory nie odważyłam się na oryginalna ilość przypraw, ale tylko do następnego razu!!! i pierwszy raz akurat miałam melasę! jeśli jesteście odważni i lubicie chrupiące, złote od melasy bułeczki POLECAM!SZWEDZKIE SUPEŁKI PSZENNO-ŻYTNIE Z RODZYNKAMI20

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sezon jagodowy uważam za otwarty czyli Placek z jagodami i kruszonką 161

Kocham wszystkie sezonowe owoce. Uwielbiam fakt, że przychodzi ich czas a po chwili kończy się by dać miejsce innym smakołykom. Pora truskawkowa już mija, przychodzi okres fioletowych buź i rąk, CZAS JAGÓD!!!U nas w domu jagody kojarzą się z dwiema potrawami. Pierwszą są jagodzianki jakie robi moja teściowa, najlepsze na świecie, wypchane owocami po brzegi, zawsze trochę popękane

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pomidorowa zupa z pomaranczowa nuta i grzankami serowymi czyli Zupowy Wtorek odc.48 127

Dzisiaj reaktywuję cykl zupowy a wszystko za sprawa najnowszej, sierpniowej, KUCHNI.Sezon pomidorowy mamy w pełni i jak zwykle o tej porze postanowiłam ugotować zupę pomidorową ze świeżych owoców. Połączenie z cynamonem i pomarańczą okazało się niebywale trafionym, czosnek podkręcił całość a serowe grzanki wpasowały się idealnie.Pomidorowa zupa z pomarańczowa nuta i grzankami serowymi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Warzywa pod brokulowym beszamelem i migdalowa kruszonka 180

pierwsze z wielu dań jakie postanowiłam ugotować w oparciu o nią.Zapiekanka ta wymaga sporo wysiłku ale swoja strukturą i smakiem przewyższa inne warzywne jakie jadłam do tej pory. Wspaniale komponuje się sos beszamelowy z czosnkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jaglanka z warzywami po meksykansku, z indykiem 187

głosy były podzielone. Część z Was miała chęć na kaszankę, druga na jaglankę. Kaszanka na blogu już jest. Pora na jaglankę.Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Dobre urozmaicenie dla ryżu i makaronów. Także dla tych, którzy za kasza jaglaną nie przepadają. Nie czuć jej specyficznego smaku.Przepis zainspirowany blogiem Kaszomania.Jaglanka z warzywami po meksykansku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Salatka obiadowa z buraczkow, korniszonow, z koperkiem 377

sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa. Gotowanie krok po kroku". Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna, taka jesienno zimowa!Sałatka obiadowa z buraczków, korniszonów, z koperkiem1 duży burak, upieczony1 por, biała część4 spore korniszonypół pęczka koperkusok z połowy cytrynyłyzka oliwysól

Dzieje kuchennej Wiewióry