ciasteczka! takie na jeden raz, z czekoladą i ... dynią? Tak! Koniecznie :) Jedliście kiedyś takie małe żółte cudeńka? Swój niepowtarzalny smak i kolor zawdzięczają oczywiście dyni, której o tej porze roku po prostu zabraknąć nie może. Lubię eksperymenty, a w związku z tym, że zostało mi trochę dyni, postanowiłam, że przygotuję jakieś ciasteczka z jej dodatkiem. Bałam się
Słodkie PrzyjemnościDziś wybieramy się z żonką do znajomych na party noworoczne, jest to taka małą tradycja już od kilku lat. Dlatego, aby nie przejeść się zbytnio w porze lunchu przygotowałem prosty makaron penne z pomidorami i kurkami.Czego użyłem:-makaron penne rigate pełnoziarnisty-pomidory z puszki-dwa pomidory lima-szalotka-3 duże kurki-wino białe półwytrawne-oliwa-sól, pieprz-świeża bazylia-czosnek
BaRepasprosty i szybki w przygotowaniu deserek z truskawek, jogurtu i ciastek bezowych :)Składniki:truskawkikilka bez ok 10 dag (ciasteczek kupowanych na wagę)duży jogurt naturalnycukier trzcinowyWykonanie:W zależności od pory roku, opakowanie mrożonych truskawek lub ok 500 g świeżych owoców blendujemy na mus z kilkoma łyżkami cukru. Nie wskazuje dokładnej ilości cukru, bo zależy ona od Waszych preferencji i słodyczy
Taste Of My DayKluski leniwe to mój przysmak z dzieciństwa i do tej pory ulubiony obiad „na słodko”. Proste, smaczne, nie wymagające wiele pracy. Z takiego obiadu będą zadowolone nie tylko dzieciaki J Ja osobiście preferuję kiedy kluseczki są w konsystencji zbite i lekko gumkowate i właśnie taką wersję chciałam zaproponować.Kluski zazwyczaj podawane są z zarumienioną na maśle bułką tartą, jednak
Mania Gotowaniazgnieciony nożem, później posiekany-sól, pieprz-żółtko-pieczarki pokrojone w grube plastry-pór część biała-cebula-ocet z wina musującegoPieczarki.Do rondelka wrzucamy łyżeczkę masła klarowanego, szklimy cebulę i por, solimy, pieprzymy, skrapiamy octem. Gdy odparuje wrzucamy pieczarki z łyżką masła, przykrywamy i dusimy 40 minut. Po tym czasie dodajemy kilka kropel sosu sojowego i na dużym ogniu, mieszając redukujemy
BaRepasDrugi dzień Nowego Roku był bardzo intensywny. Do tej pory prześladuje mnie smak maku, świątecznej kaczki i innych przy tej okazji robionych smakołyków.Dlatego dziś coś prostego, lekkiego i bez wyrzutów.Składniki:-szpinak baby-brzoskwinie w puszce-normandzki camembert-papryka czerwona, konserwowa obrana-oliwki zielone-orzechy włoskie zgniecione w moździerzu-dwa jajka ugotowane na twardo-oliwa-ocet cydrowy-sól, pieprzNa
BaRepasWitajcie! mam dla Was zdrowe śniadanko które rzecz jasna możecie zjeść o dowolnej porze :). Aromatyczny ryż jaśminowy i gorący mus z mango a do tego prozdrowotny owoc morwy białej. Ryż jaśminowy jak sama nazwa wskazuje ma bardzo lekki aromat kwiatowy, bardzo popularny w Tajlandi jak i całej kuchni azjatyckiej. Ze względu na lekko słodki profil i konsystencję idealny jest
Kuchnia PROzdrowotnajeden miesiąc. Książka ta to swego rodzaju kulinarny kalendarz. Na początku każdego z rozdziałów znajdziemy spis potraw na poszczególne dni danego miesiąca. Wymienione są również charakterystyczne dla miesiąca i pory roku sezonowe warzywa i owoce i co ważne, są używane w późniejszych przepisach. Mamy więc pewność, że w styczniu nie zostanie nam zaproponowany przepis z użyciem świeżych truskawek.Na każdej stronie
Szefowa kuchniZrzesza ona ze sobą pobliskich producentów biologicznych . W naszej skrzyneczce znalazły się produkty dla 2 osób . Bardzo pyszny chleb, chipsy, jabłka, ziemniaki, porzeczka , koper włoski, sałata, marchewka, makaron, por oraz kiełki fasoli mung. Wszystko było bardzo świeże i smaczne. Cena takiego zestawu to 29,5 E może się wydawać to dużo,ale pamiętajcie ze są to produkty regionalne
cookplNieraz już wspominałam, że mam swoich dwóch faworytów chlebkowych:Chlebek z Ziarnami na Zakwasie i Chleb Pszenno – Żytni na Zakwasie Te dwa chlebki robię nieustannie na przemian Przyszła pora na spróbowanie czegoś nowego. Przeglądając domowy zeszyt z przepisami natknęłam się na chlebek z kminkiem. Tylko i wyłącznie z dodatkiem drożdży, bez grama zakwasu. Z jednej strony mnie ten fakt zasmucił
Made By Mom And Sonświątecznych i sylwestrowych szaleństwach kulinarnych przyszła pora na odchudzenie naszego menu. Czytałam ostatnio najnowszą książkę Konrada Gacy pod tytułem "Kuchnia fit", (recenzję znajdziecie tutaj) i tak oto powstał przepis zainspirowany tą książką.Chciałam, aby sałatka zawierała minimalną ilość tłuszczu, dlatego postanowiłam podać grillowanego kurczaka, a nie smażonego na tradycyjnej patelni. Do niego idealnie pasuje grillowany świeży ananas
Kulinarne przygody Gatityłopatki wieprzowej15 dag. wątróbki drobiowej 2 średnie cebule, obrane i pokrojone grubą kostkę1 bułka4 - 5 jajekpieprz, sól do smaku1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej2 ząbki czosnkuwarzywa: marchew, ćwierć części pora, 1 mała pietruszka, kawałek selerakilka suszonych śliwekWYKONANIEMięso oprócz wątróbki, obsmażyć, dodać do rondla podlać wodą tak, by je przykryć. Dodać warzywa kilka listków laurowych. Dusić, aż mięso będzie
W kuchennym oknie EwyDługo się zastanawiałam jakim przepisem przywitać Was w Nowym Roku. Z racji jakiegoś dziwnego porannego zabiegania i zbliżającej się pory na kawę zapraszam na kruche ciastka. Są wyjątkowe z racji nadzienia z suszonych wiśni i cytrynowej skórki :) przepis podpatrzony w styczniowej KUCHNI, zmodyfikowany.Kruche ciastka z wiśniami i cytrynowa skorkaciasto:180 g mąki pszennej50 g cukru
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis na tę zupę znalazłam kilka lat temu, od tej pory robię ja zawsze na wigilijną wieczerzę. Ponieważ bardzo nam smakuje kilka razy przygotowałam ja również bez okazji :)W tym roku wprowadziłam delikatne zmiany, by maksymalnie skrócić czas przygotowania i również wyszła pyszna.Mój T. jak nigdy, opowiadał wśród znajomych jaką smaczną zupę jadł w Wigilię, więc podaję przepis
chwile dla mnieswój popcorn i posyp go solą morską- jak w kinie!możesz nim zastąpić spray do smażenia- nic nie będzie przywierać do patelni!wydłuża świeżość jajek - posmaruj nim skorupki, zamknie pory i zmniejszy dostęp tlenu, co wydłuży ich "życie"o tydzień lub dwaskutecznie zwalcza świąd, dyskomfort po ukąszeniu przez owady, wysypki, infekcje; nanieś go na ranę, a szybciej się zagoi
Gotowanie to kochanie