por - 13968 przepisów (strona:682/932)

Pieczone ziemniaki z rozmarynem z piekarnika 1109

Najprostszy i chyba najzdrowszy sposób przygotowania ziemniaków,ponieważ zjadamy je razem ze skórką,a pod skórką tak jak w owocach gromadzą się najwartościowsze składniki ziemniaka. Zima to najlepsza pora na ten pieczony w piekarniku specjał .Zresztą młode ziemniaki ze względu na sporą zawartość wody nie nadają się do pieczenia.Składniki : ziemniaki średniej wielkości

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tropicalia 120

Brasileiro ma to już do siebie, że lubi wodzić na pokuszenie i szczególnie koło północy. Tak, tak. Każdy dietetyk powie że północ to pora kiedy jedyne na co możemy pozwolić sobie to szklanka wody lub rumianku. Innego zdania jest Brasileiro. Nie wolno chodzić spać bez małego co nieco, szczególnie kiedy zaczyna ssać w brzuszku. A najlepsze "co nieco

Smaki Brazylii
Żurek na serwatce 160

Tyle pisałam o wykorzystaniu serwatki, więc po przepisie na twaróg domowy pora na żurek na serwatce. Nie potrzebujemy nastawiać zakwasu na żur, bo tu zastąpi go - serwatka. Jest to zupa z gatunku bardzo prostych, pożywnych i niewątpliwie smacznych.    Składniki:                        - 2 litry serwatki- 1,5 litra wywaru warzywno-mięsnego (korpus kury i warzywa)- 400g boczku wędzonego- 6 kiełbasek- 3 cebule

mojewypiekiinietylko
Faworki drobiowe 1459

bardziej sposób  podania. Nie wiem kto jest jego autorem, czy autorką, bo krąży po internecie od bardzo wielu lat. Kiedy znudzą Wam się kury (piersi drobiowe), może nadejdzie pora na zmianę sposobu podania. Tak bynajmniej było u mnie, więc zrobiłam faworki drobiowe. Nie wiem komu, ale… dziękuję za inspirację.  Składniki:                                               - piersi drobiowe (ok. 60 dag)- marynata składająca się

mojewypiekiinietylko
Domowe hamburgery 200

mięsa wołowego przygotowałam hamburgery (wielkości ok.100g) i usmażyłam, po 3 minuty z każdej strony, na patelni grillowej. Bułkę przekroiłam na 3 części i podpiekłam (też na patelni grillowej). Teraz pora na składanie hamburgerów: spód bułki – sos – drobno posiekana cebula – pokrojona sałata lodowa – plaster sera żółtego – mięso – ponownie bułka – sos – cebula – sałata

mojewypiekiinietylko
Semifreddo waniliowo czekoladowe 108

godzinę do lodówki. Gotowe semifreddo waniliowo czekoladowe pokroiłam w plastry. Każdy deser ma swoich zwolenników. Ten, zapewne niejednego ujmie swoim smakiem. Wydawać by się mogło, że zima to nie pora na lodowe łakocie, ale… kiedy spróbujecie sami dojdziecie do wniosku, że nic bardziej mylnego. Taki deser smakuje nawet zimą, a latem… hmmmmmm to już kolejna bajka. Warto jeszcze zaznaczyć

mojewypiekiinietylko
Zupa cebulowo serowa zapiekana w chlebkach 122

odstawiłam w ciepłe miejsce na 30 minut. Po 30 minutach posmarowałam je żółtkami rozmieszanymi z mlekiem, a następnie  wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190°C na 30 minut. Teraz pora na przygotowanie zupy. Na dużej patelni rozgrzałam olej z masłem. Obrane i umyte cebule pokroiłam w półkrążki, wrzuciłam na patelnię. Posoliłam i smażyłam na „wolnym ogniu

mojewypiekiinietylko
Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej 252

Tłustym Czwartku pora odpocząć trochę od łakoci i słodkości. Tuńczyk jest popularną rybą. Kupując go i jedząc nie zdajemy sobie sprawy z jego rozmiarów. Większe ryby tego gatunku osiągają wagę do 700 kg. Jedną z najcenniejszych ryb na świecie jest tuńczyk błękitnopłetwy, ale… zejdźmy na ziemię. Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej.   Składniki:  -  800 g tuńczykaMarynata

mojewypiekiinietylko
Koktajl bananowo kokosowo malinowy 185

względu na porę roku, czy dnia – każda pora jest dobra na… koktajl bananowo kokosowo malinowy. Latem orzeźwi, a wiosną, jesienią i zimą dostarczy dodatkowo cennych składników dla naszego organizmu. Oczywiście… nie tylko, bo wrażenia smakowe też będą niezapomniane.   Składniki:  - 2 dojrzałe banany- 400 ml mleka kokosowego- cytryna- 2 łyżki syropu klonowego- 250 g malin- 3 łyżeczki cukru

mojewypiekiinietylko
Liebster Blog Award 144

Autorki bloga Ciasteczkologia.   Oto zadane mi  pytania z Ciasteczkologii i moje odpowiedzi:1. Ulubiona przyprawa?   Papryka, pod każdą postacią.2. Ulubiony deser?  Każdy, ale z mrożoną cytryną.3. Ulubiona pora dnia do gotawania?    Lubię gotować, bez względu na porę dnia.4. Dla kogo najchętniej gotujesz?  Dla moich bliskich.5. Skąd czerpiesz inspiracje do gotowania?  Staram się ze wszystkiego.6. Dla kogo najchętniej ugotowałabyś

mojewypiekiinietylko
Polędwiczka wieprzowa z sosem migdałowym 189

upieczone w niskiej temperaturze było kruche, mięciutkie, bardzo delikatne, wybtnie soczyste. Podane w każdej wersji zachwyci najbardziej wybrednych mięsożerców. Moja propozycja podania z ziemniakami, sosem migdałowym i surówką z pora (z jabłkiem i migdałami prażonymi) też jest godna polecenia. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Polędwiczka wieprzowa z sosem migdałowym appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Kiełbaski faszerowane 293

się ukryć, że sezon grillowy zbliża się, i to coraz większymi krokami. Pora  rozejrzeć się za ciekawymi potrawami. Może tak kiełbaski faszerowane.     Składniki: - 4 kiełbaski (u mnie wieprzowo drobiowe)- 1 duża cebula- 1 mała główka czosnku- 2 łyżeczki musztardy Dijon- olej- prażona cebulka Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na oleju, lekko posolić. Czosnek również drobno pokroić, dodać do zeszklonej

mojewypiekiinietylko
Bigos ze słodkiej kapusty 164

Święta, święta i po świętach. Pozostały w lodówce świąteczne resztki… i nie tylko resztki. Po tradycyjnych smakołykach pora na tradycyjne ich wykorzystanie. Oczywiście, nie może być nic innego, niż bigos ze słodkiej kapusty.    Składniki: - 1 kapusta (ok. 1,3 kg)- 2 cebule- 1 duża marchew- 1 pomidor- papryki (3 kolory)- kiełbasa, mięso  (dałam wszystko pieczone ok.700g)- 3 liście laurowe

mojewypiekiinietylko
Koktajl z pomarańczą… i nie tylko 121

Porcja witamin z rana, w południe, czy na wieczór. Każda pora jest dobra na koktajle owocowe. Koktajl z pomarańczą… i nie tylko, dla spragnionych oraz zmęczonych upałem…      Składniki:     - dojrzałe mango- dojrzały banan- 2 pomarańcze- 400ml mleka kokosowego- 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie, przy bardzo słodkich owocach,       można odpuścić) Umyte owoce obieramy. Mango kroimy na kawałki, banana w plasterki

mojewypiekiinietylko
Paski drobiowe w kokosowej tempurze 188

godziny (możemy zostawić nawet na noc). Do zamrażarki wstawiamy 0,5 litrową butelkę gazowanej wody mineralnej (na ok. 1,5-2 godziny, aż zacznie się tworzyć lód). Pora zabrać się za… kokosa. Ten orzech wielu odstrasza.  Kokos zamknięty w łupinie… jak się do niego dobrać. Sprawa wygląda prościej niż nam się wydaje. Na spodzie orzecha są widoczne 3 wyraźne „plamki

mojewypiekiinietylko