por - 13968 przepisów (strona:682/932)

Świąteczny pasztet z kaczki z żurawinką 187

kaczki1/2 kg ugotowanych skrzydełek kaczki (możemy zastąpić dowolnym mięsem z kaczki, np. piersiami lub mięsem z korpusu kaczki, po ugotowaniu rosołu)3 ugotowane marchewki2 ugotowane pietruszki1/3 ugotowanego selera1 ugotowany por (biała część)1/2 cebulki kilka suszonych grzybów, wymoczonych lub ugotowanych z warzywami 3 ziela angielskie2 liście laurowesólpieprzmajeranek1/2 szklanki suszonej żurawinyMięso i warzywa oraz suszone grzyby, z dodatkiem liści laurowych

Mango Papaja
UCIERANE Z MASĄ MAKOWĄ 201

Masę makową już ostatnio zrobiliśmy, to teraz pora ją wykorzystać!A najlepiej wykorzystać do pysznego ciacha!Albo sernika z makiem … albo np. takiego jak dziś!Niesamowicie puszyste … delikatne … miękkie ciasto ucierane z fantastyczną masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta!Do kawy … do kakao … do ciepłej herbatki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością

Ostra na Słodko
Salmon en Croute - Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym, oliwkami i ziołami w cieście. Bezglutenowy. 180

świeżych listków dorwać nie możemy a wtedy musimy sięgnąć po mrożonkę, która dorówna walorom smakowym szpinaku świeżego. Wtedy sięgamy po HORTEX. Zdecydowanie możemy go polecić o każdej porze dnia i nocy i gdy ktoś obudzi nas pytaniem w stylu "a jak nie ma świeżego, to jaki mam wziąć?" (pytanie z życia wzięte, z serii - wyślij faceta do sklepu) odpowiemy: "HORTEX

Wypisz Wymaluj
10 miejsc na burgera w Lublinie 261

stopień wysmażenia i co najważniejsze - pilnują go. Minus - kawałek od centrum, przy ruchliwej trasie. Moja opinia o lokalu TU. Jednak było to już jakiś czas temu, a od tej pory słyszałam o ich burgerach dużo gorsze opinie.Tu Burger, ul. Marii Curie-Skłodowskiej 38Tu Burger nie jest zbyt długo na lubelskim rynku, ale z pewnością ma już wielu fanów. Duży plus

Pasja Smaku
Pierogi ruskie 207

Jestem coraz bliżej smaku i wyglądu pierogów mojej mamy. Do tej pory robiłam za cienkie ciasto i formowałam zbyt płaskie pierogi, które po ugotowaniu i odcedzeniu robiły się jeszcze bardziej płaskie. Mama zawsze kroi ciasto w kwadraty. Ja natomiast wykrawam je szklanką. Co do pikantności są takie same, dość słone i pieprzne. Ostatnie może nie były wierną kopią tych maminych

Czerwień i błękit
Barszcz na zakwasie 220

pasterce. Pamiętajmy, że wymaga on wcześniejszego nastawienia zakwasu. Jeśli tego nie zrobiliście polecam równie dobry i esencjonalny barszcz z pieczonych buraków.Składniki:włoszczyzna (2x marchewka, 2x pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, natka pietruszki)1 surowy burak1-2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren czarnego pieprzuok. 500 ml wody z gotowania grzybów (np. po uszkach)ok. 500 ml zakwasu na barszcz

Poezja smaku
Ryba w galarecie z limonką 270

Galaretę rybną możecie zalać w pięknych foremkach w kształcie ryby dostępną na stronie Smak Kuchni  zajrzyjcie!.Składniki:1 świeży pstrąg1/2 limonkinatka pietruszkisólpieprzBulion:2 szklanki wody1 marchewkapo kawałku selera, pora, pietruszkipo 3-4 ziarna pieprzu i ziela angielskiegolistek laurowysól pieprz4 łyżeczki żelatyny głowa, płetwy i kręgosłup z ryby 1. Sprawiamy rybę, wykrawamy filety bez skóry, resztę ryby dokładamy

Apetyczna babeczka
Bożonarodzeniowe pierniczki 220

Święta coraz bliżej, więc pora upiec domowe i zdrowe pierniczki bożonarodzeniowe. Przepis wzięłam z głowy, ale wyszły naprawdę bardzo smaczne!Składniki:2,5 szklanki mąki pszennej graham typ 1850 + do posypania1/2 szklanki mąki kukurydzianej1 łyżeczka sody2 łyżki przyprawy do piernika2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki miodu1/2 szklanki mleka 1 żółtko1 jajkoSposób przygotowania:Na stolnicę wsypujemy oba rodzaje mąk

Truskawkowa Fiesta
Schab z warzywami i żurawiną 204

Dania mięsne polecam na świąteczny obiad. Schab tak przyrządzony jest miękki, soczysty, smaczny, jednym słowem warto spróbować.SKŁADNIKI70 dag. schabu2 marchewki1/4 selera1/2 poraprzyprawa typu Staropolska1 cebula3

W kuchennym oknie Ewy
Najlepsze pierogi na Wigilię 410

nich zakochałam - ten smak bije na głowę wszystko! Ich przygotowanie jest dość czasochłonne (jak to z pierogami bywa), ale smak wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. Od tamtej pory goszczą one na naszym wigilijnym stole co roku, nawet moja Mama nauczyła się je robić, i przed Świętami przygotowuje ich spore ilości i zamraża - później wystarczy je odgrzać w piekarniku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najgęstsza Owsianka z bananem 107

chciały się rozdzielić... Na szczęście myśl o pysznym, ciepłym śniadanku, pozwoliła mi zwlec się z łóżka i w miarę się ogarnąć. Dzisiejsza owsianka jest chyba najgęstszą jaką do tej pory ugotowałam, rozgrzała mój żołądek i dłuugo w nim pozostała ^^ ~ Owsianka gotowana z bananem, masłem orzechowym, siemieniem lnianym, podana z bananem i serkiem naturalnym ~Składniki:50g płatków owsianychduży, bardzo dojrzały

Kuchenny Skrawek Nieba
Boczniak mikołajkowy 189

nich borowik musi posiadac wielkie sily dobroczynne,pozornie nieodczuwalne,ale tak mocne jak trucizna tamtych.W calej bowiem przyrodzie panuje rownowaga wartosci biologicznych.Poleca sie zatem spozywanie grzybow o kazdej porze roku,czesciej niz to czynimy,i to pod kazda postacia.W hierarchii wartosci gatunkowych postawilismy grzyby w nastepujacej kolejnosci:borowik,rydz,maslak,pieczarka,smardz,kania,opienka,surojadka itd."Takze przy okazji spotkania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszny rosół na giczy wołowej-Rindfleischsuppe 223

wołowej( 2 Beinscheiben) 800-900g2 l wody5-10 ziarenek pieprzu3-5 ziarenek ziela angielskiego1-2 listki laurowe3-4 goździki1 płaska łyżka solimały seler 3-4 marchewki 1 pietruszka1 por cały z zieloną częścią1 duża cebuladodaję także lubczyk (mam zamrożony z lata)Wykonanie: Mieso umyć i włożyć do garnka z zimną wodą.Doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo małym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab duszony w warzywach 197

Schab wieprzowy to stosunkowo chude i smaczne mieso.Mozna je przyrzadzic na wiele roznych sposobow.Dzis propozycja schabu w warzywach. W ten sposob przyrzadzony schab nigdy nie bedzie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Brokuly i dorsz pieczony z rozmarynem i czerwonym pieprzem 245

goscil na naszych stolach.Zycze smacznego!Smacznego ,ale niestety nie dla wszystkich,okazuje sie bowiem ,ze polaczenie ryby z brokulem,to raczej nieszczegolnie dla osob cierpiacych na niedoczynnosc tarczycy.Do tej pory wiedzialam tylko o kapuscie kiszonej,a tu sie okazuje ,ze chodzi o kapustne w ogole.Takze grupa ta powieksza sie o kalafior i brukselke rowniez.Warzywa te zawieraja bowiem geitrogeny,ktore blokuja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania