Przepyszna,lekka i delikatna w smaku zupa kalafiorowa.Ugotowana tylko na wywarze z warzyw,bez wywaru miesnego.Wlasciwie wszystkie moje zupy sa bezmiesne,oprocz rosolu,grochowki i krupniku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdrowe,to i bardzo smaczne.Wykonanie mojego barszczu zajmuje troche czasu,ale naprawde warto.Na drugi dzien odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy.Skladnik na 6 porcji:800 g buraczkow2 marchewki1 malutka piertuszkakawalek pora i selera2 ziemniakimalutka cebula,1 zabek czosnku5 ziarenek ziela angielskiego2 listki laurowe2 lyzki masla ghee1 lyzka maki1 lyzka octu lub soku z cytryny,sol,pieprz i odrobine cukru do smakujogurt
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szpinakiem.Smakowo roznica miedzy szpinakiem mrozonym a swiezym jest kolosalna.Do mlodziutkiego szpinaku nie trzeba nic wiecejoprocz soli i czosnku,ktory tylko podkresli smak pysznych zielonych listkow.A wszyscy ktorzy do tej pory uwazali,ze szpinak to mdla ohyda,przekonaja sie jak wiele stracili nie znajac jego smaku. Slodko-kwasny granat idealnie wkomponuje sie i podkresli smak zarowno lososia jak i szpinaku.Zapraszam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czerwiec to pora kwitnienia czarnego bzu (Sambucus nigra).Przez lata zapomniany czarny bez wraca do lask.Krzew posiada drobne gwiazdziste kwiaty zebrane w rozlozyste baldachogrona wielkosci nawet duzego talerza.Rownie imponujacy jest ich zapych.W sloneczne dni odurzajaca won kwiatow roznosi sie po calym ogrodzie.Dziki bez posiada kremowo-zolte kwiaty i zielone liscie.Ja jestem szczesliwa posiadaczka pieknej odmiany o ciemno- bordowych lisciach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!soli mineralnych:wapnia,potasu,sodu,glinu,zelaza.Z witamin-glownie i C i A,a owoce sporo witaminy B.ZIMOWE ZAPASY - SUSZENIE KWIATOW CZARNEGO BZU :Aby rozkoszowac sie nim takze zimowa pora,czesc kwiatostanow mozemy zebrac i usyszyc.Gdy wszystkie kwiaty sa w pelni rozwiniete,ale nie przejrzale,w sloneczny dzien scinamy malym sekatorem lub nozyczkami cale baldachy i suszymy w cieniu.Nie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zelaza,miedzi,fosforu,a takze manganu,sodu,chloru,fluoru,jodu i siarki.Znajduje sie w nich po trochu niemal wszystkich witamin:A,B1, B2 ,B3,B6,PP oraz zaleznie od pory roku,wiecej lub mniej witaminy C ( po zbiorach 30 mg%,a potem coraz mniej,az do 5 mg% wiosna).Witaminy nie wystepujaca w duzych ilosciach,poniewaz jednak jadamy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wina.Same pestki nie sa zadnym rarytasem smakowym.Jednak jako dodatek do slodkich deserow i salatek swietnie swietnie podbudowuja ich smak i sa niezwykle dekoracyjnym ich elementem.Teraz jest wlasnie swietna pora siegnac po ten niezwykle zdrowa owoc.Jego ogromnym plusem jest to,ze znakomicie znosi dlugie przechowywanie,takze mozemy racjonalnie porcjowac czerwone pestki. Jedzmy go jak najczesciej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stole witany jest entuzjastycznie.Nie spotkalam jeszcze nikogo,komu by nie smakowal.W towarzystwie ryzu swietne danie obiadowe,z bagietka pyszna kolacja.Moj przepis wzbogacila obecnosc oberzyny.Jesli jej do tej pory nie dodawaliscie ,sprobujcie.Jest jeszcze lepszy.Skladniki na 4 porcje:1 duza cebulapuszka pomidorow-w sezonie 4 duze pomidory3 duze papryki czerwone3 kielbaski slaskie1 srednia cukinia1maly baklazan1 lyzeczka soli1 1/2 lyzeczki papryki slodkiejna czubek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Boczniaki,sa wlasciwie sklepowym rarytasem .Naprawde rzadko udaje mi sie je upolowac.A sa tak pysznymi grzybami.Ci co znaja ich smak nie musze zachecac ,by sprobowali je zgrillowac.Do tej pory smazylam je a`la schaboszczak,a po dzisiejszym zakupie postanowilam je przyrzadzic w inny sposob.Maz po pierwszym kesie myslal,ze to kotlet.I tak niektorzy smakosze wlasnie porownuja ich smak - do cieleciny.Sa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!estrogenow,czyli hormonow mlodosci,piekna i seksu.Lekka letnia zupka bez wywaru miesnego.Zatem do dziela.Skladniki na 4 porcje:peczek botwink i (okazaly z malymi buraczkami)1 marchewkakawalek selera i pora+2 zielone galazki selera+koperekmala cebulka2 zabki czosnku1 lyzka masla gheelistek laurowy4 kulki ziela angielskiegosol,cukier,ocet1 l bulionu warzywnego1 lyzeczka maki insant (krupczatki)2 jajkaWykonanie: Botwinke dokladnie wyplukac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Oto letnia odslona schabu- tym razem na owocowo, z sosem ze swiezych moreli.Schab nadziewany suszona sliwka lub morela to bardzo swiateczne danie.Jednak swieze morele z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bakterii.Pomaga zwalczyc przeziebienie,ogranicza stany zapalne,zmniejsza obrzeki,tlumi reakcje alergiczne.Wakazuje takze wlasciwosci przeciwutleniajace.Podobnie jak rutyna dziala na wzmacniajaco na sciany naczyn krwionosnych.Kwercetyne znajdziesz w cebuli,szalotce,czosnku,porze,jablkach,czerwonym winie i herbacie. allicyna wystepujaca w duzej ilosci w czosnku moze przyczynic sie do obnizenia poziomu cholesterolu.Wykazuje dzialanie przeciwnowotworowe i przeciwutleniajace.Codzienna porcja czosnku moze uchronic przed infecjami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jesien pelne kosze darow niesie",a w tym koszu najwiecej jablek,owocow jesieni niezwyklej urody i smaku.Wlasnie teraz jesienia jablko kroluje na polskich stolach. I najlepsza to pora na pieczenie jablecznikow.Teraz tez smakuja wyjatkowo.Przepis na ten jableczmik znalazlam tutaj:klikZachwycil mnie ulozeniem jablek.Bo przyznacie,ze wyglada niezwykle efektownie.Wprowadzilam wlasna modyfikacje w postaci wypelnienia do wydrazonych jablek skladajacego sie z orzechow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!temu i oczekiwal na swoja kolej,a moj "tester"czekal juz niecierpliwie wlasnie na ciasto z jablkami.Takze spelnilam zyczenie meza i jednoczesnie wyprobowalam nowy przepis.Nie,nie mialam do tej pory w swiatecznym menu ciasta z jablkami.Chociaz to,z duza iloscia orzechow i zurawiny wpasowaloby sie w swiateczne klimaty idealnie.Strudel jest mieciutki,aromatyczny,wilgotny,po prostu pyszny.Niezwykle prosty do zrobienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!W niejednym domu schab zagosci na swiatecznym stole.Nic dziwnego,jest przeciez uniwersalny,bo nie tylko do drugiego dania ,mozna go spozytkowac takze na zimno jako dodatek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!