por - 13968 przepisów (strona:692/932)

Zupa pieczarkowa-pyszna.Znaczenie zup 237

cebulka na masle.Niezwykle smakowita ,ktora znika natychmiast.Jedna z naszych ulubionych.Bardzo polecam.Skladniki :garstka suszonych podgrzybkow500-700 g pieczarek1 cebula2 lyzki masla ghee 2-3 marchweki1/2 malego selera1 pietruszka-korzenkawalek pora zielona pietruszkajogurt grecki lub smietanabulion warzywny-1,5 lmakaron 2-3 garstkipieprz z mlynkasolWykonanie:wieczorem w dniu poprzedzajacym gotowanie namoczyc suszone grzybyoczyszczone pieczarki pokroic w plasterki,polplasterki,paseczki jak kto woli.Obrac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyzy z mięsem 183

kuchni polskiej istnieje wiele wariantow ziemniaczanych klusek.Wsrod nich pyzy-tradycyjnie powstale ze zmieszania tartych surowych ziemniakow z gotowanymi.Tak lubie wszelkie kluchy,az sama sie dziwie ,ze do tej pory ich nie robilam.W sumie sa latwiejsze od klusek slaskich.Polane stopionym smalczykiem,przyrumieniona cebulka,czy boczkiem po prostu poezja smaku.Jednakowo pyszne te nadziewane jak i bez nadzienia.Nadziewane maja te zalete,ze mozemy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grünkern-Burger,kotleciki z zielonego orkiszu 183

znakomitym pozywieniem.Moze byc gotowany i spozywany jako dodatek do dan,przyrzadzany w formie kotletow,zup,risotta,czy pasztetow.Kuchnia pieciu przemian ceni jego wlasciwosci i zaleca stosowanie go zwlaszcza w porze wiosny.Kupujac inne kasze nie raz widzialam na polkach sklepowych te dziwne zielone ziarenka i myslam o tym,by poczytac w internecie co to takiego Grünkren.Przeczytalam ,kupilam i zachwycilam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"Sledzik po japońsku" 220

wokol jajka ugotowanego na twardo podany na salatce jarzynowej (z ziemniakami) .Zreszta obojetnie jak go podacie,wazny jest zestaw tych trzech skaldnikow.Szkoda,ze taka smakowita zimna przekaska zostala zapomniana.Najwyzsza pora by powrocila na nasze stoly.Pomimo nazwy jest to potrawa niezana w Japonii,ale to nie jedyne polskie danie noszace dziwna nazwe.Na swiatecznym stole u wiekszosci bedzie goscic salatka jarzynowa,moze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa koperkowa light z lanymi kluseczkami 183

porcje:2 peczki koperkupeczek wloszczyznysol,cukier,sok z cytryny1 lyzka masla ghee1 czubata lyzeczka maki3 lyzki jogurtu greckiegoWykonanie:przygotowac wywar z warzyw.2 marchewki,pietruszke,kawalek selera i pora + sol (opcjonalnie listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego) i pieprzu zalac 1 litrem wody i gotowac okolo 20 minut.koperek pozbawic grubych lodyzek (mozna dodac do gotowania bulionu,by oddaly swoj aromat

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik chałwowy z tahini-nowa ulepszona wersja 166

Sernik to krol wszystkich wypiekow w naszym domu.Niezalezmie od pory roku ,serniki pieke namietnie.Zmieniaja sie tylko dodatki.Ani Boze Narodzenie ani Wielkanoc bez sernika nie moga sie obyc.Na pytanie ,co upiec na niedziele maz niezmiennie odpowiada:sernik.Dzis najlepszy ze wszystkich sernikow jakie ostatnio upieklam.Po zakupieniu ogromnego sloika tahini w tureckim sklepie ,zrobieniu hummusu ,musialam do czegos go jeszcze spozytkowac.Tak wyladowal

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Karczek faszerowany papryką i szpinakiem pieczony w rękawie 189

aromatu. Podalam z pieczonymi pieczarkami.Pieczen jest bardzo aromatyczna,po prostu pyszna.Polecam!Skladniki :okolo1,5 kg 3 waskie czerwone paprykigarsc swiezego szpinakusol,pieprzslodka czerwona papryka w proszkuolejsuszone oreganowarzywa:marchewka kawalek pora,selera i pietruszki2 liscie laurowe1 szklanka (200 ml) wrzatku kilka ziarenek ziela angielskiego300 g malych pieczareksmietana do sosu Wykonanie:papryki umyc,przekroic i usunac gniazda nasienne z pestkami.Ulozyc plasko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Golonka gotowana w warzywach 201

Golonka to kontrowersyjny smakołyk.Polacy kochają jednak golonkę,już w staropolskiej kuchni uchodziła za przysmak,szczególnie środkowa cześć przedniej nogi.Mój mąż jest zdeklarowanym jej fanem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cannelloni z mięsem pod beszamelem 174

przypraw w niej stosowanych.Zapraszam do pysznego przepisu.Podane skladniki wystarcza do nadziania 22 cannelloni. Skladniki na sos bolognese: 2 puszki krojonych pomidorow1 marchewkakawalek korzenia selera-lub kilka lodyg naciowegokawalek pora 1 cebula2 zabki czosnkusol,pieprz z mlynka 1 lyzeczka cukru1 lyzka ciemnego sosu balsamicznego-Aceto Balsamico di Modenaoregano - swieze lub suszone 2 lyzki masla gheeSkladniki na sos beszamelowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Młode ziemniaki w mundurkach z ziołami 213

Czerwiec to pora na dlugo wyczekiwane mlode ziemniaki.Nie ma to jak mlode parujace  ziemniaczki z maselkiem i duza iloscia mlodego zielonego koperku i posypane gruboziarnista sola.Jeszcze do tego szklanica zimnego kefiru lub zsiadlego mleka.Mmmmm....pelnia szczescia ,a z jajkiem sadzonym mamy idealny obiad na upalne dni lata.Mlode ziemniaki nie sa kaloryczne -100 g to 69 kcal (stare w 100g

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z brokuła na mleku kokosowym z zieloną pasta curry 155

Bardzo lubimy zupy kremy ,robie je czesto,a skladnikami sa bardzo rozne,najczesciej sezonowe warzywa.Do tej pory za  najmniej atrakcyjny smakowo uwazalam krem z brokolow,jak dla mnie mdly i bez smaku.W rankingu zup kremow plasowal sie na pewno na szarym koncu.Po dzisiejszym eksperymencie nadal nie jest moim ulubionym  kremem,ale naprawde zyskal na smaku.Dodalam mleko kokosowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z pomidorów 192

smaku doprawiony sola i pieprzem.To wszystko - prostota i smak w najlepszym wydaniu.Gwarant dobrego smaku to oczywiscie wspanialy,slodki pomidor,ktory dojrzewal w promieniach slonca.Teraz koncowka lata jest najlepsza pora na salatke pomidorowa.Tak podany i oblozony pomidor smakuje naprawde wybornie.Salatke mozna wzbogacic plasterkiem ogorka kiszonego .Z takim dodatkiem kazda kanapka smakuje wysmienicie.Polecam obie wersje.Skladniki na 1 osobe:2 pomidory1 cebula2 ogorki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrupiące podudzia kurczaka z piekarnika 200

pory wybierałam raczej całego kurczaka do pieczenia w piekarniku,w szczególności zaś unikałam dolnej części z nóżek kurczaka,uważając je za całkiem nieatrakcyjne.Całkiem niesłusznie,ponieważ  w bardzo prosty sposób można z nich wyczarować pyszne danie.Wystarczy smakowita panierka i upieczesz je w piekarniku bez grama tłuszczu.Proste,szybkie i właściwie samo się robi.Tak przygotowany kurczak jest bardzo soczysty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lekki rosołek z kurczaka 157

Po zrobieniu udek z kurczaka w porterze pozostaly mi kostki i kawalki grzbietów,które musiałam odciąć i zużyć.Tak powstał lekki rosołek na resztkach z kurczaka.W

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta serowo jajeczna 117

Coś na szybko na kolację lub śniadanie do pieczywa. Zwykła ale jednak smaczna pasta serowo jajeczna.5 jajek ugotowanych na twardo300 g półtłustego twarogu1 garść świeżego szpinaku1 szk rzeżuchykawałek pora 5 rzodkiewek2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnegopieprz czarny do smakusól himalajska do smakuRozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni