por - 13968 przepisów (strona:688/932)

Zupa grzybowa z łazankami w kształcie gwiazdek 203

szczęście zrobiłam zdjęcia, żeby pokazać Wam zupę, która bardzo smakowała mnie i moim trzem facetom. Składniki na zupę: 100 g suszonych grzybów, 1 niewielka marchew 1 niewielka pietruszka kawałek pora kawałek selera 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku kilka ziarenek czarnego pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek jałowca łyżeczka rozmarynu 2-3 liście laurowe sól

Czerwień i błękit
Ciasta bez pieczenia 3979

czas ich tężenia w lodówce, ale to akurat najmniejszy problem, jeśli później można cieszyć się niebiańskimi smakami :)Poniżej zebrałam dla Was przepisy na ciasta bez pieczenia, które do tej pory pojawiły się na blogu. By było łatwiej i przyjemniej postarałam się je podzielić na różne kategorie w zależności od użytych składników, dlatego czasami pewne ciasto bez pieczenia może pojawić się

Kulinarne Przeboje
Ryba po grecku 171

dań, które gości w naszej rodzinie podczas kolacji wigilijnej. Zazwyczaj jest przygotowywana w podwojonych proporcjach, by została na następne dni :)Składniki:- 4 marchewki- 3 pietruszki- 1/2 selera- 1 por- 2 liście laurowe- 3 ziela angielskie- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- sól i pieprz- 6 płatów ulubionej ryby- 2 jajka- mąkaPrzygotowanie:Warzywa kroimy w paseczki i podsmażamy na oleju. Dodajemy do nich

Zainspirowana w kuchni
Chleb żytni z mąką orkiszową 138

Przepis dostałam od znajomego, i od tamtej pory jest to jeden z najczęściej pieczonych przeze mnie chlebów. Jest bardzo smaczny, długo zachowuje świeżość, a przede wszystkim wymaga bardzo mało pracy  - nie trzeba go wyrabiaćskładniki: 1 bochenek o wadze ok 1kgmąka pszenna typ 500     - 150gmąka orkiszowa typ 750  - 175g  *mąka żytnia

Stare Gary
Confit z kaczki z soczewicą 122

Przepis z książki Jamie Oliver "Kulinarne wyprawy Jamiego"składniki2 marchewki, obrane i drobno pokrojone2 łodygi selera naciowego,obrane i pokrojone2 cebule obrane i pokrojone w kostkę

Stare Gary
Bulion na pieczonych wołowych kościach 123

Przepis  na bulion z książki "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" , autor Anneka Manning. Może wymaga trochę czasu, ale otrzymujemy bardzo esencjonalny wywar, świetną bazę do

Stare Gary
Chlebek Pita 176

Puszyste miękkie i niekłopotliwe w wykonaniu Pity. Kiedyś, dawno temu, znalazłam przepis na forum Cin Cin i od tamtej pory, pity robię zawsze z tego przepisu. Są znakomite do nadziewania , ale pyszne również tylko posmarowane w środku masłem. Rewelacja!składniki1 1/4 szklanki letniej wody 3 łyżki oliwki 1 łyżka cukru

Stare Gary
Jagnięcina z warzywnym gulaszem 161

mięsa i warzyw naprawdę niezwykłe aromaty. Mięso miękkie, warzywa, po tylu godzinach, nadal w kawałkach a nie w postaci papki! Bardzo byłam ciekawa czy bakłażan będzie smaczny. Do tej pory, przed dodaniem  do innych warzyw, zawsze starałam się go obsmażyć lub grillować, inaczej, nawet po długim duszeniu, wydawał się surowy lub włóknisty (myślę ze to wina bakłażanów jakie można

Stare Gary
Sałatka z gotowanych warzyw - klasyka 179

nieco zbyt często. Szczęśliwie warzywa z rosołu zjadają nasze psy, więc sałatkę robię teraz wtedy kiedy mam na nią ochotę , a nie kiedy trzeba zagospodarować resztki.składnikiugotowana włoszczyzna ( bez pora):      1 marchewka       2 pietruszki       seler2 - 3 ogórki kiszoneugotowane 2 - 3 ziemniakijajko ugotowane na twardocebuladowolne zioła - szczypiorek,koperek, pietruszka, drobno

Stare Gary
Azjatycka zupa z pak choi i grzybami shitake 242

rybnego1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki1 łyżeczka oleju sezamowego1 łyżka brązowego cukru4 plasterki chili4 plasterki imbiru1 trawa cytrynowa (świeża) lub 2 łyżeczki suszonej1/3 cebuli, obranej kawałek pora, opłukanego1 marchewka, obrana i pokrojona na plasterki1 ząbek czosnku, przepołowionysól do smakuDodatki3 kapustki pak choi200 g grzybów shitakekolendramakaron ryżowy (opcjonalnie)przygotowanieWszystkie składniki bulionu włożyć do garnka i zagotować. Gotować

Stare Gary
Chleb z Vermont na zakwasie z mąką pszenną razową Hamelman'a 141

Chleb pszenny z dodatkiem mąki pszennej razowej. Jak większość chlebów które do tej pory upiekłam wg przepisów J. Hamelman'a - świetny.  Przepis z książki  "Chleb", autor Jeffrey Hamelman.składnikizaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej170 g wody30 g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe680 g mąki pszennej chlebowa90 g mąki pszenna razowej420

Stare Gary
Pomidorowy, jasny chleb orkiszowy z czarnym sezamem - Kwietniowa Piekarnia 160

Przepis wybrała  Dorota, a jego autorką  jest Dana z bloga Leśny Zakątek. Ufff... :) Po wymieszaniu ciasta wpadłam w lekką panikę, gdyż nie miałam do tej pory do czynienia z tak luźnym ciastem chlebowym na zakwasie. Na szczęście z każdym kolejnym składaniem ciasto stawało się coraz bardziej przyjazne. Chleb piekłam 13 - go i chyba tylko tej dacie

Stare Gary
Zupa warzywna bardzo wiosenna 234

Pyszna, pierwsza wiosenna zupa z młodych warzyw. Wrzucałam wszystko, co na rynku dostałam, więc do zupy trafiła i kalarepka i szparagi. Marchewki daję raczej mało, gdyż

Stare Gary
Sałatka z młodych ziemniaków 224

Szybka do zrobienia, pożywna, kartoflana sałatka. Lekki sos i duża ilość ziół - taka sałatka świetnie sprawdzi się w porze  lunchu. składniki500 g ugotowanych, młodych ziemniaków1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku2 łyżki posiekanej świeżego koperek1 cebula - pokrojona w kostkęłyżka kaparówŚwieżo zmielony pieprz do smakusos1/2 szklanki jogurtu naturalnego1 łyżka soku z cytryny1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego1/2

Stare Gary
Sałatka pomidorowa z granatem 167

najlepsza pora na sałatki z pomidorów. Pomidory są teraz najsmaczniejsze, a i wybór różnych  gatunków coraz większy. Chciałam zrobić sałatkę jaką znalazłam na stronie Ottolenghi, niestety nie miałam melasy z granatów, zastąpiłam ją 100 % sokiem z granatów. Wiem, że to nie to samo, ale sos i tak wyszedł bardzo smaczny, a sama sałatka jest pyszna. Warto poszukać

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania