pasterce. Pamiętajmy, że wymaga on wcześniejszego nastawienia zakwasu. Jeśli tego nie zrobiliście polecam równie dobry i esencjonalny barszcz z pieczonych buraków.Składniki:włoszczyzna (2x marchewka, 2x pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, natka pietruszki)1 surowy burak1-2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren czarnego pieprzuok. 500 ml wody z gotowania grzybów (np. po uszkach)ok. 500 ml zakwasu na barszcz
Poezja smakuGalaretę rybną możecie zalać w pięknych foremkach w kształcie ryby dostępną na stronie Smak Kuchni zajrzyjcie!.Składniki:1 świeży pstrąg1/2 limonkinatka pietruszkisólpieprzBulion:2 szklanki wody1 marchewkapo kawałku selera, pora, pietruszkipo 3-4 ziarna pieprzu i ziela angielskiegolistek laurowysól pieprz4 łyżeczki żelatyny głowa, płetwy i kręgosłup z ryby 1. Sprawiamy rybę, wykrawamy filety bez skóry, resztę ryby dokładamy
Apetyczna babeczkaŚwięta coraz bliżej, więc pora upiec domowe i zdrowe pierniczki bożonarodzeniowe. Przepis wzięłam z głowy, ale wyszły naprawdę bardzo smaczne!Składniki:2,5 szklanki mąki pszennej graham typ 1850 + do posypania1/2 szklanki mąki kukurydzianej1 łyżeczka sody2 łyżki przyprawy do piernika2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki miodu1/2 szklanki mleka 1 żółtko1 jajkoSposób przygotowania:Na stolnicę wsypujemy oba rodzaje mąk
Truskawkowa FiestaDania mięsne polecam na świąteczny obiad. Schab tak przyrządzony jest miękki, soczysty, smaczny, jednym słowem warto spróbować.SKŁADNIKI70 dag. schabu2 marchewki1/4 selera1/2 poraprzyprawa typu Staropolska1 cebula3
W kuchennym oknie Ewynich zakochałam - ten smak bije na głowę wszystko! Ich przygotowanie jest dość czasochłonne (jak to z pierogami bywa), ale smak wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. Od tamtej pory goszczą one na naszym wigilijnym stole co roku, nawet moja Mama nauczyła się je robić, i przed Świętami przygotowuje ich spore ilości i zamraża - później wystarczy je odgrzać w piekarniku
Pożeraczka, czyli raz adobrzechciały się rozdzielić... Na szczęście myśl o pysznym, ciepłym śniadanku, pozwoliła mi zwlec się z łóżka i w miarę się ogarnąć. Dzisiejsza owsianka jest chyba najgęstszą jaką do tej pory ugotowałam, rozgrzała mój żołądek i dłuugo w nim pozostała ^^ ~ Owsianka gotowana z bananem, masłem orzechowym, siemieniem lnianym, podana z bananem i serkiem naturalnym ~Składniki:50g płatków owsianychduży, bardzo dojrzały
Kuchenny Skrawek Niebanich borowik musi posiadac wielkie sily dobroczynne,pozornie nieodczuwalne,ale tak mocne jak trucizna tamtych.W calej bowiem przyrodzie panuje rownowaga wartosci biologicznych.Poleca sie zatem spozywanie grzybow o kazdej porze roku,czesciej niz to czynimy,i to pod kazda postacia.W hierarchii wartosci gatunkowych postawilismy grzyby w nastepujacej kolejnosci:borowik,rydz,maslak,pieczarka,smardz,kania,opienka,surojadka itd."Takze przy okazji spotkania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wołowej( 2 Beinscheiben) 800-900g2 l wody5-10 ziarenek pieprzu3-5 ziarenek ziela angielskiego1-2 listki laurowe3-4 goździki1 płaska łyżka solimały seler 3-4 marchewki 1 pietruszka1 por cały z zieloną częścią1 duża cebuladodaję także lubczyk (mam zamrożony z lata)Wykonanie: Mieso umyć i włożyć do garnka z zimną wodą.Doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo małym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Schab wieprzowy to stosunkowo chude i smaczne mieso.Mozna je przyrzadzic na wiele roznych sposobow.Dzis propozycja schabu w warzywach. W ten sposob przyrzadzony schab nigdy nie bedzie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!goscil na naszych stolach.Zycze smacznego!Smacznego ,ale niestety nie dla wszystkich,okazuje sie bowiem ,ze polaczenie ryby z brokulem,to raczej nieszczegolnie dla osob cierpiacych na niedoczynnosc tarczycy.Do tej pory wiedzialam tylko o kapuscie kiszonej,a tu sie okazuje ,ze chodzi o kapustne w ogole.Takze grupa ta powieksza sie o kalafior i brukselke rowniez.Warzywa te zawieraja bowiem geitrogeny,ktore blokuja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepyszna,lekka i delikatna w smaku zupa kalafiorowa.Ugotowana tylko na wywarze z warzyw,bez wywaru miesnego.Wlasciwie wszystkie moje zupy sa bezmiesne,oprocz rosolu,grochowki i krupniku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdrowe,to i bardzo smaczne.Wykonanie mojego barszczu zajmuje troche czasu,ale naprawde warto.Na drugi dzien odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy.Skladnik na 6 porcji:800 g buraczkow2 marchewki1 malutka piertuszkakawalek pora i selera2 ziemniakimalutka cebula,1 zabek czosnku5 ziarenek ziela angielskiego2 listki laurowe2 lyzki masla ghee1 lyzka maki1 lyzka octu lub soku z cytryny,sol,pieprz i odrobine cukru do smakujogurt
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szpinakiem.Smakowo roznica miedzy szpinakiem mrozonym a swiezym jest kolosalna.Do mlodziutkiego szpinaku nie trzeba nic wiecejoprocz soli i czosnku,ktory tylko podkresli smak pysznych zielonych listkow.A wszyscy ktorzy do tej pory uwazali,ze szpinak to mdla ohyda,przekonaja sie jak wiele stracili nie znajac jego smaku. Slodko-kwasny granat idealnie wkomponuje sie i podkresli smak zarowno lososia jak i szpinaku.Zapraszam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czerwiec to pora kwitnienia czarnego bzu (Sambucus nigra).Przez lata zapomniany czarny bez wraca do lask.Krzew posiada drobne gwiazdziste kwiaty zebrane w rozlozyste baldachogrona wielkosci nawet duzego talerza.Rownie imponujacy jest ich zapych.W sloneczne dni odurzajaca won kwiatow roznosi sie po calym ogrodzie.Dziki bez posiada kremowo-zolte kwiaty i zielone liscie.Ja jestem szczesliwa posiadaczka pieknej odmiany o ciemno- bordowych lisciach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!soli mineralnych:wapnia,potasu,sodu,glinu,zelaza.Z witamin-glownie i C i A,a owoce sporo witaminy B.ZIMOWE ZAPASY - SUSZENIE KWIATOW CZARNEGO BZU :Aby rozkoszowac sie nim takze zimowa pora,czesc kwiatostanow mozemy zebrac i usyszyc.Gdy wszystkie kwiaty sa w pelni rozwiniete,ale nie przejrzale,w sloneczny dzien scinamy malym sekatorem lub nozyczkami cale baldachy i suszymy w cieniu.Nie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!