por - 13968 przepisów (strona:698/932)

Żyję wg: "jedzenie jest dla mnie, czy to ja jestem dla jedzenia"? 423

się w nim aż 86 cennych składników. Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą

Kuchnia moimi oczami
Biszkoptowe placuszki z gruszką 222

Bardzo dawno nie robiłam żadnych delikatnych placuszków. Pora nadeszła na biszkoptowe z kawałkami gruszki. Rozpływające i delikatne - urzekną każde podniebienie! :) Składniki: 1 jajko 1 łyżka mąki pełnoziarnistej/kukurydzianej szczypta cukru trzcinowego (można zastąpić białym) szczypta proszku do pieczenia szczypta cynamonu mała gruszka Sposób przygotowania:Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Do żółta dodajemy mąkę

Truskawkowa Fiesta
P... Prosciutto di Parma! 278

prażymy orzechy na patelni, by wydobyć z nich ten niepowtarzalny smak! 7. Gdy orzechy znajdą się na talerzu, sałatka gotowa! Jedna z moich ulubionych :) naprawdę sprawdza się o każdej porze dnia, a nawet zaskoczyłam nią teściów na wieczornej kolacji :)  Jakoś nigdy nie przepadałam za łączeniem warzyw, mięsa i owoców, ale w tej konfiguracji jestem kooompletnie zakochana! Koniecznie dajcie znać

Kitchens Alphabet
Buraki z papryczką i cebulą 176

Wprawdzie sezon na robienie przetworów już minął, ale akurat tą sałatkę można robić o każdej porze roku. Jest bardzo smaczna,  bogata w witaminy i nieraz wyratuje nas z sytuacji, gdy zbraknie czasu na przygotowanie sałatki do obiadu.  Składniki; 3 kg buraków 4  cebule 4  papryki czerwona 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 1szklanka octu

Anioły w kuchni
Sałatka z tortellini i ananasem 498

Kochani tą sałatkę robimy już od lat;) Pamiętam jak pierwszy raz zjadłam ją nad polskim morzem, zrobioną przez koleżankę Biedronę /pozdrawiamy/. Od tej pory gości u nas na bardzo często:)... jest pyszna...PolecamySkładniki; puszka kukurydzy, puszka ananasów, opakowanie tortellini / smak wg. gustu/, 20 dkg szynki konserwowej pokrojonej w kostkę, majonez, sól, pieprz Wykonanie;Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Anioły w kuchni
Babka kawowa 173

Myślicie o kawie do ciasta??...Pora na kawę w cieście:) Zapraszamy na babkę kawową.Składniki; 250 g masła, 5 jajek, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, dowolny aromat do ciasta, Wykonanie;Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy

Anioły w kuchni
Kotlety z grochu z kaszą bulgur 203

jajko, koperek|pietruszkę, doprawić pieprzem. Formować kotlety, obtaczać w panierce i smażyć na rozgrzanej oliwie.Surówka: Kapustę pekińską pokroić, posolić i odstawić. Marchewkę i żółtą paprykę zetrzeć na tarce, pora drobno pokroić i przelać wrzątkiem. Składniki połączyć i polać sosem przygotowanym z jogurtu greckiego, majonezu i 1 łyżeczki chrzanu cytrynowego.Kaszę gotuje się tak samo jak ryż. Całość posypać natką

Anioły w kuchni
Sałatka z wędzonym pstrągiem 226

Chrupiące sałatka o każdej porze roku, zawsze świeża i pełna witamin. Nie wzbudza wyrzutów sumienia związanych z nadmiarem kalorii;) Tak wiec reasumując...szybka, zdrowa , dietetyczna na lunch z dodatkiem ryby...Składniki: 1 opakowania mix sałat, 120 g wędzonego pstraga, garść rukoli, łyżka czarnego sezamu, 2 duże rzodkiewki, 1 kłącze selera naciowego, 1/2 zielonego ogórka, Dresing orientalny; 8 łyżek oliwy

Anioły w kuchni
Ciasto pomarańczowo-migdałowe 193

Robiąc ostatnio porządki w naszych przepisach natknęłam się właśnie na ten. Pochodzi z czasopisma "Przyjaciółka". Może to i nie pora na migdały i pomarańcze...ale co tam. Przepis bardzo mi się spodobał. Powiesiłam w kuchni na tablicy i tak czekał na zrealizowanie. A że w domu zawsze mamy pomarańcze, bo pijemy świeży sok...to jeden ze składników już był

Anioły w kuchni
Starosądecki Jarmark Rzemiosła 191

weekend w Starym Sączu trochę się dzieję. Jak co roku o tej porze odbywa się Starosądecki Jarmark Rzemiosła oraz rękodzieła. Wybraliśmy się dzisiaj na niego i powiem szczerze było co podziwiać. Tyle tam rozmaitości, min: znakomite obrazy ,biżuteria , nawet pluszaki i wiele wiele więcej . Oczywiście dużo dobrego jedzenia:) Kto z was nie miał jeszcze okazji obejrzenia tych wspaniałości , nic straconego

Anioły w kuchni
Potrawka ryżowa z soczewicą i dynią w pomidorach 178

teraz potrawki. Jedyny jej minus to obieranie. Niestety najłatwiej jest dostać w sklepach tę odmianę, która wymaga tej czynności. Koniec marudzenia na kwestię skórki dyni i pora przedstawić Wam przepis. Inspiracja pochodzi z bloga Kwestia smaku. Składniki na 4 porcje:2 łyżki oleju roślinnego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku350 g mielonego mięsa dowolnego 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki cząbru

Fabryka pomysłów
Spaghetti po maltańsku na Światowy Dzień Makaronu 351

kuchni maltańskiej możemy odnaleźć wpływy wszystkich wymienionych, dlatego odwiedzający wyspy nie będą mieli np. problemów z zamówieniem angielskiego śniadania, czy ryby z frytkami  fish & chips, zaś w porze kolacji będą mogli przebierać wśród różnego rodzaju past i pizzy.  Oczywiście, Maltańczycy dołożyli do włoskich przepisów swoje lokalne trzy grosze. Na przykład miejscowa wersja pizzy, Maltija, podawana jest

Chilli Czosnek i Oliwa
Dietetyczne bananowe ciasto z serem 375

się na moim talerzu. Niestety ostatnio nie jestem wzorem do naśladowania, bo niestety jak każdemu, i mi zdarzają się upadki. To ciasto całe szczęście nie należy do "upadków", chociaż pora o której wczoraj zjadłam jeden kawałek tego cuda stawia wiele do życzenia, no cóż. Bananowe, słodkie, twarogowe... na dodatek dietetyczne. Czego chcieć więcej? A więc do dzieła.     Składniki

Mango Papaja
Imbirowo-czosnkowy kurczak z miodem i cytryną 224

Pyszny kurczak na jesienną porę - czosnek, imbir, miód i cytryna o tej porze roku są niezastąpione, a udka smakują pysznie :)SKŁADNIKI 4 udka z kurczakasól, pieprz2 łyżeczki świeżo startego imbiru2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu1 łyżka sosu sojowego1 łyżka wody1 łyżeczka słodkiej papryki1/2 cytrynyoliwa z oliwek PRZYGOTOWANIEUdka myjemy, solimy i pieprzymy, nacieramy startym imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem

Moje Kuchenne Rewelacje
Burgery z czerwonej fasoli 230

Pogoda przepiękna, świeci słoneczko, czuć wiosnę :) W końcu jutro 21 marca, więc już pora na to by się choć troszkę ociepliło. Tego potrzebuję. Wiosny, słońca, delikatnego powiewu wiatru i w końcu zmiany na sklepowych półkach. Czekam na truskawki, maliny, borówki.,arbuzy, melony, poziomki.. Smaczne pomidorki, ogórki i szczypiorek. Czekam na Wielkanoc. Na przygotowania, malowanie jajek czy też na święcenie

Czarnawisienka

Proponowane wyszukiwania