ciekawa jak smakuje na zimno. Zaparzyłam więc w standardowy sposób łyżkę owoców. Przestudziłam i przelałam do szklanki z kostkami lodu. To był świetny pomysł! Rozgrzewająca do tej pory herbata zamieniła się w chłodzący i orzeźwiający napój! Nie musiałam niczym poprawiać smaku, nie słodziłam ani nie dokładałam cytrusów. Rozsypane, suche owoce widzicie
Codzienna kuchnia niecodziennaprzecież cukinia w tym roku już była na blogu! Skleroza jakaś??) No dobra, niech ta zupa będzie kontynuacją cukiniowego szaleństwa ;)A przy okazji, jak co roku o tej porze, pojawia się językowo - przyrodnicza zagwozdka: czy cukinia to kabaczek, czy może to są dwie różne rzeczy? Ciekawe jakie zdanie WY macie na ten temat? ;)Składniki:1 pierś
Codzienna kuchnia niecodziennakawy dwa, trzy takie listki, a smak i zapach był nieziemski. Przywiozłam wtedy do domu pęk takiej mięty, ususzyłam i towarzyszyła mi jeszcze przez jakiś czas :) Od tej pory nigdzie nie spotkałam się z tą odmianą, ale ten zapach pamiętam do dziś :)Teraz, podczas upałów, nie chce się tradycyjnej gorącej kawy. Ja nawet do śniadania preferuję
Codzienna kuchnia niecodziennagwarancję na powłoki i uchwyty. Badania laboratorium technicznego oraz ciągłe kontrole jakości zapewniają naczyniom wysoki standard.Jako ciekawostkę zdradzę Wam, ze z tych naczyń korzysta między innymi Gordon Ramsay.A teraz pora na moje spostrzeżenia i opinię :)Patelnia jest ciężka - waży około 3 kg. Daje to stabilność podczas użytkowania. Korzystałam z wielu patelni i wiem, jak bardzo jest to istotne
Codzienna kuchnia niecodziennachłodniejszymi i krótszymi dniami, z liśćmi lecącymi z drzew :) Może to przez kolor tej zupy? :)Składniki:4 większe marchewki,3 średnie pietruszki,ćwierć średniego selera,15 cm pora,3 średnie pomidory,2 średnie czerwone słodkie papryki,3 ząbki czosnku,kiełbasa np. śląska, po 1 niewielkiej sztuce na osobę,sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka,odrobina oleju do posmarowania
Codzienna kuchnia niecodziennakażdym razem znikało zbyt szybko, aby zrobić zdjęcia. Tym razem postanowiłam upiec i od razu obfotografować, bo gdyby ostygło do końca, to znowu nie zdążyłabym ;) Do tej pory piekłam dokładnie tak, jak w oryginalnym przepisie. Tym razem postanowiłam zrobić większe bułki i ułożyć je w okrągłej formie. Wyszło pysznie i pięknie :) Częstujcie się zatem :) bardzo Wam wszystkim
Codzienna kuchnia niecodziennakolejny pomysł jak wykorzystać banany, których nikt nie chce zjeść :) I zdjęcia odnalezione w czeluściach komputera ;) Kiedyś przygotowywałam babeczki z bananami >klik!<, dzisiaj pora na danie obiadowe, z którego ucieszą się dzieci i...łasuchy. Racuchy to potrawa dość szybka, można je przygotować kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie. Świetnie
Codzienna kuchnia niecodziennaZbliża się sezon grzybowy. Mamy nadzieję, że się zbliża. Pora grzybobrania to najwspanialszy moment jesieni, na który czeka się cały rok. Niesamowite, niepowtarzalne wrażenia.Tego nie da się opisać - to trzeba przeżyć. Zaczynamy od wyprawy do lasu. W drogę. Na miejscu oczom naszym ukazuje sięniesamowity widok: Jakie wrażenia? Teraz
Maminek kulinarnyJabłka obrodziły. Pora więc pomyśleć o przygotowaniu małych zapasów na zimę.Proponujemy jabłka do naleśników i ciast a szczególnie do szarlotki.Aby szarlotka była zwarta i miała bursztynowy kolor, jabłka powinny być niedojrzałe.-ok. 5 kg jabłek ( kwaśnych i twardych)-1 kg cukru Jabłka obieramy, tarkujemy na grubych oczkach, zasypujemy cukrem, mieszamyi pozostawiamy na około godzinę.Zlewamy nadmiar
Maminek kulinarnylepiej łuskane rozgnieść wałkiem. Orzechy wkładamy w dwie torebki foliowe i wałkujemy aż do uzyskania drobnych kawałków. Mamy wszystko do przygotowania nadzienia babeczek. Pora zagnieść ciasto. Do miski wkładamy wszystkie wymienione wcześniej produkty i zagniatamy.Jeśli po zagnieceniu nadal klei się do rąk musimy dodać troszkę mąki. Dzielimy ciasto
Maminek kulinarnyCzas na ucztę. Wreszcie upragniony urlop, trochę więcej czasu, więc pora przyrządzićcoś specjalnego o wyjątkowym smaku. Na nasze roladki potrzebujemy udka z kurczaka (mogą być z kostką lub wyfiletowane) --ok 12 sztuk..My swoje wyfiletujemy sami.Musimy też przygotować:-0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego-4 marchewki-2 jajka-2 suche bułki-cebulę-przyprawy-olej Deskę owijamy
Maminek kulinarnyPrzyszła pora na obiecane kartacze.Znamy takich, którzy "daliby się za nie pokroić".Nie ukrywamy, że potrawa jest pracochłonna, ale jej smak rekompensuje wszystko.Przystępujemy do pracy.Obieramy 6,5 kg ziemniaków, z czego 1,5 kg gotujemy w osolonej wodzie.Mielimy ok. 0,8 kg łopatki i 0,1 kg słoniny.Będzie nam jeszcze potrzebne dodatkowe 0,1 kg słoniny
Maminek kulinarnyPora roku i pogoda sprzyjają nie nam a wirusom, które krążą wokół nas i atakują,ale my się wirusom nie damy!Od czego domowe sposoby i stare receptury?Nasza herbatka jest sprawdzona i niezawodna. Zdrowym też nie zaszkodzi, bo podniesie odporność.Gdy jednak czujemy, że zaczynamy chorować, czujemy dreszcze, bolą nas mięśnie i kości-sięgamy do naszej niezawodnej spiżarni
Maminek kulinarnyBigos wigilijny to nasza obowiązkowa potrawa.Ma niepowtarzalny smak i świetnie pasuje do pierogów z grzybami.Od tradycyjnego bigosu różni się tym, że nie ma w
Maminek kulinarnydorzucimy do rosołu 2-3 ćwiartki z kurczaka więcej.Dla przypomnienia:-układamy w garnku ćwiartki z kurczaka i zalewamy zimną wodą, aby je przykryła-dokładamy 2 marchewki, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulkę, kilka suszonych grzybów,kilka ząbków czosnku, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe i wstępnie solimy Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy ewentualną pianę i gotujemy na małym ogniu
Maminek kulinarny