Chleb, który dzisiaj Wam chciałam pokazać to chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem. Przepis znalazłam na blogu http://smakiaromaty.blogspot.co.uk/. Jest to jeden z najsmaczniejszych chlebów jakie do tej pory zrobiłam :)! Ma chrupiącą skórkę i pyszne wilgotne, sprężyste wnętrze. Dodatkową zaletą tego chleba jest również minimalny czas jego przygotowania, bo wystarczy go wymieszać a później tylko uformować bochenek i już
UgotujmyTo.plzawsze miałam słabość do serników… głównie tych pieczonych… Kiedy jednak przychodzi lato to oczywiście serniki na zimno są przez wszystkich najbardziej pożądane Do tej pory na blogu jest już przepis na sernik na zimno jeżynowy i z sernik na zimno z karmelizowaną gruszką. Dzisiaj jednak chciałabym się z Wami podzielić przepisem na sernik na zimno z truskawkami. Oczywiście
UgotujmyTo.plnadzieję, że to ciasto jogurtowe raz na zawsze odwróci złą passę dotyczącą moich jogurtowych wypieków…. Wiem, że są one proste, ale co z tego, jak mi, do tej pory, zwyczajnie się nie udawały… Nikt nie jest doskonały…;) Do kolejnego podejścia -bo przecież nie mogłam się poddać – wzięłam przepis z Moich Wypieków. Ciasto jogurtowe wyszło pyszne
UgotujmyTo.plowocami i obowiązkowo z serem. Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto na pierogi na kefirze…. okazało się, że jest zdecydowanie łatwe do wyrabiania i bardzo plastyczne. Od tej pory to ciasto to zdecydowanie numer 1 jeśli chodzi o przepisy na ciasto na pierogi. Na pewno będę do tego przepisu często wracać….:) Farsz z kaszą gryczaną i serem mnie pozytywnie
UgotujmyTo.plNormalnie o tej porze, zwyczajowo pod domem imć Jaruzelskiego, odbywały się protesty z udziałem przeciwników, jak i marsze zwolenników wprowadzenia stanu wojennego.Takie rzeczy tylko w Polsce. Tradycyjne. Smutne. Nic, tylko się wrzucić pod "pędzące' pendolino. Ha! Bo my mamy w sobie coś takiego, co każe nam świętować przegrane bitwy. Nie przez nas rozpętane wojny. Mordy i rzezie. Płacić niebotyczne
bastalenapory w mojej codziennej kuchni gościły gołąbki w wersji klasycznej z mięsem. W tym roku postanowiłam trochę zrewolucjonizować nasze tradycyjne menu wigilijne i zrobię gołąbki z kaszą i grzybami. Pojawią się jaki jedno z głównych dań naszej wieczerzy.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl
Kulinarne przygody Gatityśmietankowy tort z jej ulubionymi owocami i pyszną frużeliną owocową. Choć sezon na maliny i truskawki dawno się już skończył, śmiało możecie zastąpić je innymi owocami, które o tej porze roku są łatwo dostępne na straganach i wyczarować z nich to cudo:) Ciasto jest wilgotne i bardzo kakaowe, wraz z cudownym śmietankowym kremem i owocowym żelem stanowi wspaniałą całość
Słodko-Słony Świat IlonyPóźna już pora... Idealna na coś mocniejszego... Przygotowałam więc szybciutko wyborne grzane wino... Mmmm... Pyszne, aromatyczne, intensywne... Banalnie proste.... Wino słodkie ze zbyt duża ilością cukru nie będzie dobrze smakować, zaś w winie wytrawnym po dużym dosłodzeniu może być wyczuwalny cukier lub miód. Dlatego najbardziej polecam wino półwytrawne lub półsłodkie. Kto z Was nie próbował domowego wina grzanego
Słodko-Słony Świat IlonyŚwięta Bożego Narodzenia już tuż tuż, więc pora, aby na blogu zaczęły pojawiać się świąteczne przepisy:) Ciasto na piernik staropolski dojrzewa już pięknie w mojej piwnicy, mam nadzieję, ze Wy także zdążyliście je zagnieść?:) Przepis na tradycyjne pierniczki, które robię co roku, a które muszą swoje również "odleżeć", by troszeczkę zmięknąć, podam Wam już lada dzień. A tymczasem zaskoczę może
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżki sezamu2 łyżki wiórek kokosowycholej do smażeniasos słodko-kwaśnyBardzo lubię dania chińskie. Mam nawet taką swoją ulubioną knajpkę, gdzie serwują sajgonki i kurczaczki w cieście, którego składu, do tej pory nie mogłam rozgryźć. Aż tu nagle trafiłam na przepis, który jest identyczny z moim wyidealizowanym oryginałem! :) Mojej radości nie było końca. Teraz już na zawsze to danie wejdzie do mojego
Świat Domowej Kuchnijajko do posypania mak, sezam, siemię lnianeTen przepis dostępny jest na wielu kuchennych portalach. Ale wydał mi się na tyle ciekawy, że postanowiłam sama się przekonać, ponieważ do tej pory myślałam, że drożdże wyrastają tylko i wyłącznie w ciepłym - a tu niespodzianka - rosną również w lodówce :) Te bułeczki mają jeszcze tą dodatkową zaletę, że najbardziej czasochłonną część pracy wykonujemy wieczorem
Świat Ciastaroku postawiłam sobie nie lada wyzwanie. Chciałam zrobić coś zupełnie innego niż do tej pory. Długo myślałam... i padło na piernikową karuzelę :) Potrzebowałam tylko dobrego przepisu na elementy piernikowe, które w łatwy sposób można przycinać i modelować po upieczeniu. Znalazłam go na blogu mojewypieki.com. Lukier jednak zostawiłam swój, ponieważ ten przepis nie zawiódł mnie od lat. Składniki na piernikowe
Świat Ciastatradycyjnych delikatnych oponek ;) Mi wyszło tyle (odjąć to co się zjadło przy smażeniu ok. 15 sztuk ) A Wam ile wyszło ;) ? Zaproponuję dziś inną muzyczkę niż do tej pory ;)Żeby nie było , że jestem taki spokojny i słucham też takiej muzyki ;) Wrzucam godną polecenia nutkę klubową : Pozdrawiam Michał
Gotuj Z MuzykąMoje ulubione o tej porze roku :) Teraz jest idealny okres na cytrusy i wszystkie smakują mi najbardziej. Dlatego dzisiaj robimy smoothie grejpfrutowe w sam raz na śniadanie albo przekąskę. Składniki:1 duży grejpfrut1 łyżka miodu1 gałka lodów waniliowych100 ml mlekaPrzygotowanie:Wyciskamy sok z grejpfruta, dodajemy gałkę lodów i miód, wszystko blendujemy, dodajemy mleko i gotowe
Niezły Młynekziemniaczki i ulubiona surówka.Pulpety zawsze zjadam z przyjemnością!Robiłam wielokrotnie pulpety w sosie pomidorowym … pulpety w sosie porowym … pulpety w sosie grzybowym …A dziś przyszła pora kolejne – w sosie koperkowym!Znane i lubiane w wielu rodzinach od pokoleń!Na takie z przyjemnością skuszą się nie tylko dorośli , ale i głodne dzieciaki!Ja zawsze biorę
Ostra na Słodko