por - 13968 przepisów (strona:678/932)

Ogródek na parapecie 144

nachylenie o kilka stopni w stronę zachodnią przesądziło o wyborze tego parapetu, choć nie jestem przekonana co do słuszności tego wyboru.Najgorzej z całego towarzystwa zachowuje się jak do tej pory mięta. Widzę po tygodniu 2 kiełki. Zobaczymy co będzie dalej. A jak wyglądają wasze doświadczenia z własną hodowlą ziół? Czy są jakieś tajemne sposoby, niezawodne praktyki, tajemne składniki? A może

W kuchni wieczorem
Bourguignon z kurczaka 351

coś źle zrobiliście. Sos jest świetny do maczania w nim grzanek.Pierwowzór przepisu pochodzi z książki "dania w jednym garnku". To najlepsza książka kucharska z jakiej do tej pory korzystałam. Dania są różnorodne, przepisów jest dużo i w większości to co z nich powstaje, nawet po pierwszej próbie, jest bardzo smaczne. Książka niestety jest niedostępna, a bardzo chętnie

W kuchni wieczorem
Bakłażan w cieście 158

próbować swoich sił w tej dziedzinie. Nadszedł jednak dzień, kiedy dowiedziałam się, że na świecie istnieją bakłażany. To była pewna przewaga, bo fioletowy kabaczek nie pojawiał się do tej pory u mnie w domu. Odkrycie to zawdzięczam stołówce na uczelni, która nie zawsze miała w swym repertuarze coś jadalnego, ale od czasu do czasu raczyła takim oto frykasem. Nie jestem

W kuchni wieczorem
Tarta z cebulą i kiełbasą wg Julii Child 193

pierwszej kolejności na tapetę poszedł befsztyk wołowy, ale wyszedł mi on niewystarczająco dobrze, a fotogeniczny był tak bardzo, że większą karierę zrobiłby w radiu :) Z tego co do tej pory obserwuję największą popularnością w ramach akcji cieszą się tarty. Ja również nie będę tu wyjątkiem. Tarta, którą przedstawiam, wpisuje się w moje niekończące się eksperymenty z ciastem kruchym

W kuchni wieczorem
Pappardelle z 3 sosami i kilka słów o wakacjach 186

jeszcze spróbować. Jedno jest pewne - wina kupione za 2 euro są smaczniejsze niż większość win kupionych poniżej 30zł w Polsce. Makaron taniutki. W związku z tym, że do tej pory rzadko wychylałam nos poza gospodarstwo, w którym mieszkamy, gotuję go z entuzjazmem. Na koniec, przy okazji mojej włoskiej wyprawy, trzy krótkie przepisy na sos do makaronu.Pappardelle na 3 sposobyUNO

W kuchni wieczorem
WISHLISTA marzec - książki kulinarne 158

programie telewizyjnym. Ciężko nie być urzeczonym przez piękną modelkę, która w rustykalnym, domowym zaciszu miesza w garnkach. Podoba mi się klimat jej programów, lubię też książki podzielone na pory roku, więc przy najbliższej okazji pewnie sprawię sobie tę przyjemność lub wpiszę ją na listę prezentów.Gordon Ramsey - wstyd się przyznać, ale nie posiadam żadnej jego książki. Chyba mój samozwańczy tytuł

W kuchni wieczorem
Minął ROK 116

cyklem książkowym oczywiście również będą się pojawiać z nie mniejszą częstotliwością.Zapraszam do śledzenia bloga i dziękuję Wam za odwiedziny i wszystkie komentarze, które do tej pory zostawiliście. Mam nadzieję, że z każdym miesiącem będzie jeszcze bardziej ciekawie

W kuchni wieczorem
Życzenia, plany, ciasteczka serowe i cydrowy drink 187

przyjemność. Chciałabym jednak, żeby nabrał trochę wiatru w żagle i wyruszył w podróż w konkretnym kierunku. Zawsze czuję się troszkę lepiej, kiedy mam przed sobą określony cel. Do tej pory blogowanie w moim wykonaniu było raczej spokojnym dryfowaniem po mniej lub bardziej znanych wodach kuchennych tajników. Czas wziąć ster we własne ręce. Gdzie popłyniemy? Otóż zrobimy sobie podróż

W kuchni wieczorem
Napój z kiszonych buraków i pomarańczy. 179

Zima to doskonały pora,by wzmocnić organizm kiszonkami.Najczęściej kisimy buraki na barszczyk,warto jednak część zakwasu przeznaczyć do wypicia na surowo.Sok z kiszonych buraków szybko przywróci chęć do życia i dobre samopoczucie.Szklanka soku dziennie potrafi tak naprawdę zdziałać cuda,bo to prawadziwa skarbnica witamin,makro- i mikroelemenów (więcej przeczytasz tutaj),do tego niepowtarzalny smak,co nie jest bez znaczenia.Ma

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krem orzechowy 138

Ostatni wolny dzień, a od jutra powrót do szarej rzeczywistości. Święta już za nami, stary rok się skończył, więc nadeszła pora na to, by wziąć się za siebie i zacząć realizować postanowienia noworoczne. Mam tylko nadzieję, że mój zapał nie zgaśnie ;)Opcja na pyszne śniadanie, czyli Krem twarogowo-orzechowy. Można nim posmarować kromki chleba lub zjeść łyżeczką prosto z miseczki

Kuchenny Skrawek Nieba
Szaszłyki z mięsa mielonego 195

gotowaniu z bliskimi. Dziś prezentujemy Wam  pyszne orientalne szaszłyki z mięsa mielonego. Doskonałe na obiad czy jako przekąskę  podczas imprezy. Przygotować je można o każdej porze roku  Można je grillować na grillu na łonie natury czy też na patelni grillowej lub usmażyć na zwykłej patelni

cookpl
PASZTET Z KASZĄ JAGLANĄ 168

Kto nie lubi wędlin ze sklepu, to polecam mój przepyszny pasztet. Bez konserwantów, sztuczności, chudy i bardzo szybki w przygotowaniu. kto powiedział, że trzeba go robić

pieprzny smaczek
Caramel latte - kawa latte o smaku karmelowym! 177

Odrobina dodana do kawy nadaje obłędnego smaku. Jeśli miałabym się rozgadywać, a raczej rozpisywać na temat samej kawy to testuje różne, nie ukrywam, że najlepiej smakowała mi do tej pory Lavazza qualita oro przywieziona z wakacji we Włoszech, i to zdecydowanie mój numer jeden. Zresztą Lavazza espresso też jest pyszna! Wracając do tematu, dzisiaj krótki opis jak szybko w domu

SMYKWKUCHNI
Fotoreportaż z nadmorskich knajp cz.2 137

koncertem Kamila Bednarka. Tym razem postanowiłam wziąć smażonego Karmazyna z gotowanymi warzywami i frytkami. Mój, wolał się utwierdzić w przekonaniu, że Sola ze szpinakiem to najlepszy wybór - do tej pory uważa, że miał rację. Czas oczekiwania nie przekroczył 30 minut, cena jest tam przystępna, więc ocena po tych odwiedzinach to 6/6. Będziemy tam wracać.Sola na szpinakuKarmazynPosiłek VIIITym razem Karczma

Słodkie Przyjemności
Andruty 132

wiem o co chodzi. W moim domu najpopularniejszym przepisem na niedzielne popołudnie była szarlotka. Do tej pory zawsze chętnie ktoś po nią sięga. Ale ostatnimi czasy, na moim stole królują andruty - zawsze z kajmakiem. Sama polubiłam je parę lat temu, ale nigdy tak często ich nie robiłam, a przepis jest przecież taki prosty. Dlatego postanowiłam, że będą one częścij królowały

Słodkie Przyjemności