Sezon na truskawki powoli się kończy. To najlepsza pora, aby przygotować drobne zapasy na zimę. Na początek postanowiłem przygotować konfiturę z truskawek. Wyszła boska. Nie za słodka, w sam raz. Truskawki same w sobie były bardzo słodkie. Proporcje cukru dodanego do truskawek okazały się idealne. Ponad to, zależało mi aby konfitura była w pełni naturalna, bez dodatku chemicznych zagęszczaczy. Moim
kulinarnyJaSezon na kurki w pełni. Czyli dary lasu na talerzu. Pora przygotować świeże danie z kurkami w roli głównej.Kurki idealnie komponują się w sosach na bazie śmietany, białego wina i masła. I właśnie takie połączenie jest najbliższe moim kubkom smakowym. Mój przepis na sos z kurkami możecie wykorzystać również do innych rodzajów mięs. Idealnie pasuje zarówno do wołowiny
kulinarnyJamojej spiżarni dołączam kolejny przepis na pyszną i naturalną konfiturę. Tym razem pora na jagody.Prosta w przygotowaniu, a do tego bez konserwantów i zbędnych zagęszczaczy.Czas przygotowania: 1,5 hSkładni na 400 ml konfituryKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI:1 kg świeżych jagód150 g cukru kryształPRZYGOTOWANIE:Jagody myjemy i osuszamy.Owce przekładamy do garnka i dodajemy 150 g cukru.Wstawiamy
kulinarnyJawartościach odżywczych ryb i szpinaku nie będę się rozpisywał. Gdyż wpajano nam to już od najmłodszych lat. Dlatego dziś pora na rybkę. A konkretnie, pieczony stek z łososia na szpinaku. Samo zdrowie na talerzu, a do tego smacznie. Czas przygotowania: 35 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI:200 g świeżego łososia ze skóra lub bez100 g świeżego
kulinarnyJanachylenie o kilka stopni w stronę zachodnią przesądziło o wyborze tego parapetu, choć nie jestem przekonana co do słuszności tego wyboru.Najgorzej z całego towarzystwa zachowuje się jak do tej pory mięta. Widzę po tygodniu 2 kiełki. Zobaczymy co będzie dalej. A jak wyglądają wasze doświadczenia z własną hodowlą ziół? Czy są jakieś tajemne sposoby, niezawodne praktyki, tajemne składniki? A może
W kuchni wieczoremcoś źle zrobiliście. Sos jest świetny do maczania w nim grzanek.Pierwowzór przepisu pochodzi z książki "dania w jednym garnku". To najlepsza książka kucharska z jakiej do tej pory korzystałam. Dania są różnorodne, przepisów jest dużo i w większości to co z nich powstaje, nawet po pierwszej próbie, jest bardzo smaczne. Książka niestety jest niedostępna, a bardzo chętnie
W kuchni wieczorempróbować swoich sił w tej dziedzinie. Nadszedł jednak dzień, kiedy dowiedziałam się, że na świecie istnieją bakłażany. To była pewna przewaga, bo fioletowy kabaczek nie pojawiał się do tej pory u mnie w domu. Odkrycie to zawdzięczam stołówce na uczelni, która nie zawsze miała w swym repertuarze coś jadalnego, ale od czasu do czasu raczyła takim oto frykasem. Nie jestem
W kuchni wieczorempierwszej kolejności na tapetę poszedł befsztyk wołowy, ale wyszedł mi on niewystarczająco dobrze, a fotogeniczny był tak bardzo, że większą karierę zrobiłby w radiu :) Z tego co do tej pory obserwuję największą popularnością w ramach akcji cieszą się tarty. Ja również nie będę tu wyjątkiem. Tarta, którą przedstawiam, wpisuje się w moje niekończące się eksperymenty z ciastem kruchym
W kuchni wieczoremjeszcze spróbować. Jedno jest pewne - wina kupione za 2 euro są smaczniejsze niż większość win kupionych poniżej 30zł w Polsce. Makaron taniutki. W związku z tym, że do tej pory rzadko wychylałam nos poza gospodarstwo, w którym mieszkamy, gotuję go z entuzjazmem. Na koniec, przy okazji mojej włoskiej wyprawy, trzy krótkie przepisy na sos do makaronu.Pappardelle na 3 sposobyUNO
W kuchni wieczoremprogramie telewizyjnym. Ciężko nie być urzeczonym przez piękną modelkę, która w rustykalnym, domowym zaciszu miesza w garnkach. Podoba mi się klimat jej programów, lubię też książki podzielone na pory roku, więc przy najbliższej okazji pewnie sprawię sobie tę przyjemność lub wpiszę ją na listę prezentów.Gordon Ramsey - wstyd się przyznać, ale nie posiadam żadnej jego książki. Chyba mój samozwańczy tytuł
W kuchni wieczoremcyklem książkowym oczywiście również będą się pojawiać z nie mniejszą częstotliwością.Zapraszam do śledzenia bloga i dziękuję Wam za odwiedziny i wszystkie komentarze, które do tej pory zostawiliście. Mam nadzieję, że z każdym miesiącem będzie jeszcze bardziej ciekawie
W kuchni wieczoremprzyjemność. Chciałabym jednak, żeby nabrał trochę wiatru w żagle i wyruszył w podróż w konkretnym kierunku. Zawsze czuję się troszkę lepiej, kiedy mam przed sobą określony cel. Do tej pory blogowanie w moim wykonaniu było raczej spokojnym dryfowaniem po mniej lub bardziej znanych wodach kuchennych tajników. Czas wziąć ster we własne ręce. Gdzie popłyniemy? Otóż zrobimy sobie podróż
W kuchni wieczoremZima to doskonały pora,by wzmocnić organizm kiszonkami.Najczęściej kisimy buraki na barszczyk,warto jednak część zakwasu przeznaczyć do wypicia na surowo.Sok z kiszonych buraków szybko przywróci chęć do życia i dobre samopoczucie.Szklanka soku dziennie potrafi tak naprawdę zdziałać cuda,bo to prawadziwa skarbnica witamin,makro- i mikroelemenów (więcej przeczytasz tutaj),do tego niepowtarzalny smak,co nie jest bez znaczenia.Ma
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ostatni wolny dzień, a od jutra powrót do szarej rzeczywistości. Święta już za nami, stary rok się skończył, więc nadeszła pora na to, by wziąć się za siebie i zacząć realizować postanowienia noworoczne. Mam tylko nadzieję, że mój zapał nie zgaśnie ;)Opcja na pyszne śniadanie, czyli Krem twarogowo-orzechowy. Można nim posmarować kromki chleba lub zjeść łyżeczką prosto z miseczki
Kuchenny Skrawek Niebagotowaniu z bliskimi. Dziś prezentujemy Wam pyszne orientalne szaszłyki z mięsa mielonego. Doskonałe na obiad czy jako przekąskę podczas imprezy. Przygotować je można o każdej porze roku Można je grillować na grillu na łonie natury czy też na patelni grillowej lub usmażyć na zwykłej patelni
cookpl