por - 13968 przepisów (strona:669/932)

NALEŚNIKI Z SEREM I OWOCAMI 98

często, zarówno wytrawnie jak i na słodko. Dania z nich są szybkie do wykonania, a kwestia podania to tylko rzecz gustu. Śniadanie, obiad, kolacja ? Dla mnie idealne o każdej porze dnia.... i nocy :) SKŁADNIKI: 1 jajko 2 łyżeczki cukru cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1/4 szklanki wody gazowanej mąka olej kostka białego sera 1 banan 2 łyżki cukru trzcinowego przyprawa

Kuchnia w opałach
LODY TRUSKAWKOWE 60

przyroda spłatała nam figla, zamieniając kolejność pór roku. No bo w końcu dawno nie padało. Mimo wszystko spróbuję trochę odczarować aurę. Wiosno wyjdź z ukrycia, na jesień jeszcze przyjdzie pora. Hmmm może skusi się na lody :) SKŁADNIKI:   1 miseczka truskawek 150 ml. śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru A jak to zrobić: Aby przygotować takie lody, trzeba się zaopatrzyć

Kuchnia w opałach
KOKTAJL POTRÓJNIE OWOCOWY 106

Pyszny, kolorowy, schłodzony koktajl owocowy :) To to co mi chodziło po głowie dzisiaj w pracy. Polecam serdecznie tym bardziej o tej porze roku, kiedy możemy korzystać ze świeżych darów natury.   SKŁADNIKI: miseczka truskawek 1 banan 2 kiwi 1 szklanka kwaśnego mleka 1 1/2 szklanki jogurtu naturalnego A jak to zrobić: Z truskawek usunąć szypułki, umyć i zblendować z kwaśnym

Kuchnia w opałach
KANAPKI SPADAJKI 113

Uwielbiam kanapki w wersji De Lux. Najlepsze są wiosną, gdy moja lodówka pęka w szwach od nowalijek. Co zupełnie nie oznacza, że o innej porze roku są bardziej ubogie, zawsze znajdę coś w zastępstwie świeżych warzyw. Zastanawiacie się zapewne dlaczego nazywam je spadajki ?  Odpowiedź jest bardzo prosta, mianowicie nie zdarzyło się jeszcze, aby komukolwiek z mojej rodziny podczas konsumpcji

Kuchnia w opałach
KARCZEK DUSZONY Z CEBULKĄ 226

kilku dniach, obfitujących w słodkości, nadeszła pora aby nakarmić małżonka :) Pyszny, rozpływający się kawał mięsa jest zdecydowanie bardziej atrakcyjny dla mojego męża, niż truskawkowe smakołyki, które zdecydowanie przemawiają do mnie. Faceci chyba tak mają, zostało im coś z pradawnych czasów, uwielbiają polować na mięso, z tą jednak różnicą, że znajduje się na talerzu. SKŁADNIKI: 6 płatów (kotletów) z karczku

Kuchnia w opałach
MIGDAŁOWE MAKARONIKI 97

Dzisiejszy post jest z cyklu "ku przestrodze" :) Jakiś czas temu zakupiłam matę do wypieku makaroników, która sobie leżała i nabierała mocy urzędowej. Dzisiaj przyszła na nią pora. Powstały moje pierwsze makaroniki, a raczej makarony ;) I tu pobawię się w "ciotkę dobra rada": 1. Migdały muszą być bardzo drobno zmielone i dodatkowo przesiane, aby powierzchnia była gładka ( w innym przypadku uzyskamy

Kuchnia w opałach
PEŁNOZIARNISTE SPAGHETTI Z SOSEM BROKUŁOWYM 104

dobrze, że ten dzień się już kończy :) Najgorzej jak człowiek zaplanuje sobie załatwienie wszystkich, niezałatwionych spraw w jeden dzień. Dziwnym trafem przeminęła pora obiadowa, nawet nie wiem kiedy. Zatem w ramach kolacji proponuję, brokułowe spaghetti. SKŁADNIKI: 200 g makaronu pełnoziarnistego (spaghetti) 1 brokuł 3 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka orzechów włoskich ser (użyłam grana padano) sól pieprz

Kuchnia w opałach
DESER OWOCOWO-JOGURTOWY 64

Dzień wolny od pracy = pół dnia na rowerze. Trochę kalorii spaliłam, więc trzeba nadrobić :) Delikatnie bo już późna pora, ale za to smacznie. Zapraszam na najszybszy i najprostszy deser.   SKŁADNIKI:  na 3 porcje 150 g malin 150 g borówki amerykańskiej 10 czereśni 200 ml jogurtu naturalnego 150 ml serka homogenizowanegowaniliowego 3 łyżki musli z owocami i czekoladą

Kuchnia w opałach
KREM CZEKOLADOWY Z RUMEM I FIGĄ 96

Dzisiaj mała nagroda dla mnie za bardzo pracowity i wyczerpujący tydzień. Wiem, że to nie pora na takie łakocie , ale co tam należy mi się :) I tak oto świętuję zakończenie tygodnia pracy i jutrzejszy dzień wolny. A od poniedziałku znów do pracy i wcale nie będzie lżej :( Na szczęście liczy się tu i teraz. SKŁADNIKI:  2 porcje

Kuchnia w opałach
PLACUSZKI NA MAŚLANCE TRUSKAWKOWEJ Z PRAŻONYMI OWOCAMI 108

kochamy. Jeśli nie chcecie, aby coś Was ominęło, zapraszam do polubienia naszej strony na Facebooku Opolska Blogosfera Kulinarna Dzisiaj polecam szybki obiad, który przygotujemy w 20 minut. A obecna pora roku, obfitująca w różnorodne owoce bardzo ułatwi nam zadanie. SKŁADNIKI: 1 jajko 2 szklanki maślanki mąka pszenna 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej olej rzepakowy do smażenia 1 jabłko  1 nektarynka

Kuchnia w opałach
KROKIETY Z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM 101

tych bardzo intensywnych. Dwa ciasta upieczone w ramach testowania przepisów do książki kulinarnej, którą ma wydać Urząd Miasta Opola, z przepisami mieszkańców. Mmmmm w kuchni unosi się do tej pory zapach jabłek i cynamonu, który nota bene uwielbiam. Ale nie tego mi dzisiaj było trzeba, aby zaspokoić moje kulinarne zachcianki. Krokiety z pieczarkami :) tak to jest to. Smak farszu przypomina

Kuchnia w opałach
KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH 118

roku. SKŁADNIKI: 50 dkg kiszonej kapusty 50 dkg żeberek wieprzowych 25 dkg wędzonego boczku ziemniaki 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera  1/3 pora sól  pieprz  liść laurowy  ziele angielskie majeranek słodka papryka (mielona) A jak to zrobić: Z żeberek i włoszczyzny (z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego) ugotować

Kuchnia w opałach
SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW Z KALAFIOREM I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 132

kolor na talerzu ma znaczenie ? Oczywiście, że tak :) Dlatego bardzo się cieszę, z nadchodzącej pory roku, która przyniesie nam produkty o cudownych barwach. Dzisiaj proponuję sałatkę w moim ulubionym kolorze, przełamaną zielenią czosnku niedźwiedziego, który otrzymałam od Małgosi z Bon Appétit Małgorzaty SKŁADNIKI: 2 średniej wielkości buraki kilka różyczek kalafiora 10 listków czosnku niedźwiedziego 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu

Kuchnia w opałach
BOTWINKA 65

duże pęczki buraczków z liśćmi (botwiny) 5-6 ziemniaków 1 liść laurowy   4 kuleczki ziela angielskiego   2 duże marchewki   1 pietruszka 2 plastry selera kawałek pora   2-3 łyżki śmietany   sól pieprz opcjonalnie sok z cytryny lub kwasek A jak to zrobić: Z mięsa i włoszczyzny przygotować wywar, z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego

Kuchnia w opałach
SAŁATKA JARZYNOWA 119

sałatkę mam ochotę ze 3 razy w roku, bardzo ją lubię. SKŁADNIKI: 2 większe ziemniaki 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1/2 małego selera 1 kopiasta łyżka drobno pokrojonego pora 2 jajka 2 średnie kiszone ogórki 10 plasterków szynki 1-2 łyżeczki ostrej musztardy 2 kopiaste łyżki majonezu  sól pieprz A jak to zrobić: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania