por - 13968 przepisów (strona:663/932)

Pejzanka - zupa 197

garść fasolki maslowej ,lub szparagowej     - 1-2 marchewki pokrojona w kostkę      -kawałek pora  pokrojonego w kostkę         -1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę        - nieduży kawałek selera pokrojony w kostkę      -pół głowki posiekanej kapusty

w mojej kuchni
Miechunka 181

regenerująco. Leczy wiele wyprysków, ropnie, trądzik, wspomaga leczenie łuszczycy i tocznia. Wzmacnia włosy, leczy łupież. Włosom nadaje połysk i puszystość. Skóra staje się delikatna, jaśniejsza, pozbawiona wągrów i rozszerzonych porów. /źródło: rozanski.li / Pizza z miechunką jadalną Pizza z miechunką jadalną Miechunka ma smak trochę jak poziomki trochę jak pomidory. Wato się nią zainteresować. Składniki: Ciasto: — Mąka chlebowa

w mojej kuchni
ZUPA KURKOWA 105

kuchniapepin.blogspot.com/2014/09/zupa-kurkowa.html> .........................SKLADNIKI.......................................................................................................................... 2 litry wody, 2 marchewki, korzeń pietruszki, pół korzenia selera, pół pora, pół kg ziemniaków, , sól, pieprz i kilka ziarenek ziela angielskiego, 30-40 dag kurek grzybów, 2 łyżki inuliny, 1 cebula, 1 łyżka masła, liście mięty; kilka łyżek gęstej śmietany, marchewka kawałek kurczaka, ...............................................................WYKONANIE ..................... .......................... Grzyby umyj, oczyść, osusz i pokrój dowolnie,a małe zostaw w calości

w mojej kuchni
Bulgur 116

Mięso myjemy, i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej, na duży ognień, żeby się zamknęły pory, a mięso lekko zrumieniło. Cebulę kroimy w piórka i lekko przesmażamy na tej samej patelni. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną marchewkę, pokrojoną paprykę, posiekaną papryczkę chili, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy na malutkim ogniu aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia dolewamy wino

w mojej kuchni
Śledzie w winie ----Herring in vino con 152

Składniki: 1/2 kg śledzi 2-3 cebule 2 pory (białe części) 300 ml mleka 200 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki rodzynek 2 łyżki pokrojonych śliwek suszonych 1 łyżka płaska cukru brązowego chili do smaku-na czubku noża 150 ml oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego Wykonanie Filety moczymy przez 6-12 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę, ostatnie 2 godziny moczymy

w mojej kuchni
Galaretkowy amoniaczek 212

Pora na kolejnego amoniaczka na moim blogu. Ten jest pół kruchy, a dzięki galaretce lekko wilgotne. Ciasto wyszło naprawdę smakowicie. Pyszne i szybkie do zrobienia. Idealne do weekendowej kawki, czy herbatki. U mnie w domu bardzo wszystkim smakowało. Polecam jak najbardziej. Szybki pomysł na to co znalazłam w lodówce, ale takie przecież są najlepsze :D Składniki: 3 szklanki krupczatki

Moje pyszne gotowanie
Kartacze lub pyzy z mięsem 198

Podlesiu. Faszerowany najczęściej mięsem , ale można również zrobić nadzienie z sera lub  kapusty i grzybów. Przepis zaczerpnęłam z książki Roberta Makłowicza pt. S maki łowi Makłowicz przez cztery pory roku . Kartacze w moich stronach to po prostu pyzy lub kluski ziemniaczane. No ale cóż, każdy region ma swoje zwyczaje. Kartacze prezentuję na tle moich ostatnich prac w Decoupage SKŁADNIKI

W kuchennym oknie Ewy
BARSZCZ UKRAIŃSKI 287

Brakuje na moim blogu przepisów na zupy. tzn kilka jest...Ale za mało :) Zupy robię często ale jakoś nie ,,focę" ich tak jak innych dań. Pora to zmienić. Zapraszam na barszcz ukraiński   Składniki: 1 szkl fasoli karłowej Jaś 3 buraki ugotowane 4 ziemniaki duże 1 pietruszka 2 marchwie 1,4 selera pól szklanki zielonego groszku 4 liście kapusty liść

Z Majeczką w kuchni
Botwina z dzieciństwa 123

Botwina to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. I w sumie w tym roku po raz pierwszy zrobiłam ją sama… do tej pory wpraszałam się do mamy… wyszła znakomicie.   pęczek botwiny   2 malutkie młode buraczki dla koloru   pół pęczka koperku   0,5 kg ziemniaków   15 dag wędzonego boczku   kostka rosołowa   odrobina cukru, kwasku cytrynowego

Humanistka w kuchni
Śniadaniowe wariacje z jabłka, czyli racuchy z cynamonem i serkiem waniliowym. 220

wracać, ale przystałem na jego prośbę. I to był mój błąd...a przymknąłem przecież oko tylko na chwilę, tylko! Obudził nas dzwonek do drzwi. Kto się dobija o tej porze - myślę, przecież mama miała przyjechać do Pawła o 8:30. Patrzę, no tak jest 8:30. Wpadłem w jakiś trans i w 20 minut ogarnąłem się i zdążyłem zrobić młodemu

BaRepas
Rolada ze schabu i sos cebulowy 159

Dzisiaj przepisy są dwa. Jeden na najsmaczniejszą roladę ze schabu jaką do tej pory jadłam – mięciutką i soczystą. Drugi na sos cebulowy z karmelem według Anieli Rubinstein (z drobnymi modyfikacjami). Połączenie smaków było obłędne, lecz równie dobrze można zjeść schab bez sosu, a sos bez schabu jest idealny do wszelkiego rodzaju mięs, ryb, klusek czy kopytek. Rolada: Składniki

e-PrzepisyKulinarne
Knedle ze śliwkami 229

Knedle można przyrządzić o każdej porze roku, latem ze świeżyć truskawek, jesienią ze świeżych węgierek, a zimą ze śliwek mrożonych. Wszyscy się nimi zajadamy, a już najbardziej zajada się nimi moja córka. Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna 2 jajka śliwki węgierki sól Sposób przyrządzenia: Obrane i ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki studzimy, a następnie przepuszczamy przez praskę

upichcic
SURÓWKA PEŁNIA ZDROWIA 670

Sezon grypowy w pełni, pogoda Nas jakoś tej zimy nie rozpieszcza, momentami pogubić się można jaka to akurat jest pora roku ;) Jak najwięcej jedzmy surówek, bogatych w witaminy i inne odżywcze składniki. Co prawda teraz i warzywa nie takie jak latem, ale lepszy rydz niż nic.. Jako sprzymierzeniec  zdrowia mojej rodziny stoi wraz ze mną na straży Olej

Z Majeczką w kuchni
Kapuśniak z kiszonej kapusty 157

niego wędzonego boczku, a przede wszystkim ugotujemy na wywarze z żeberek. SKŁADNIKI ok. 3 litry wywaru z żeberek i warzyw ( tu 4 żeberka wieprzowe,  jedna marchewka , pół pora , pół pietruszki , kawałek selera  1 słoik kiszonej kapusty ( jak ktoś lubi gęsty można więcej) 30 dag boczku 3-4 ziemniaki  1 cebula liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego

W kuchennym oknie Ewy