Przyszła pora na podstawowe kotlety mielone. Niegdyś były zmorą, jako dziecko bardzo ich nie lubiłam, teraz robię raz na jakiś czas i mi smakują :) Najlepiej z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.Składniki:50 dag mielonego mięsa wieprzowego1 jajko1 sucha kajzerkamleko lub woda do namoczenia kajzerki1 cebulka1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka solipieprz do smakumajeranek suszonybułka tartaolej do smażenia Sposób
Kuchnia domowa AniCzyli jak w temacie. To do tej pory najlepszy pieczony kurczak, jakiego jadłam. Zrobiłam według przepisu na blogu Weroniki. Polecam niezdecydowanym.Składniki:3 duże udka lub ćwiartkiMarynata:3-4 łyżki oleju4 łyżki octu jabłkowegoszczypta soli1 łyżka miodu1 płaska łyżeczka ziół prowansalskichszczypta bazyliisuszony tymianek kilka igiełek świeżego rozmarynu1 płaska łyżeczka mielonego imbiru1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki2 ząbki czosnkuSposób przygotowania:1. Mięso
Kuchnia domowa AniDawno już nie było zapiekanki na blogu, a przyznam, że często ostatnio na obiad robiłam jakąś zapiekankę. Pora nadrobić :) Dziś zapraszam na danie z mięsem z rosołu.Składniki:mięso z dwóch udek z rosołuprzyprawa do gyrosakilka pieczarek1/2 niedużego brokułaolejgarść zielonych oliwek3 łyżki śmietany 18%3 łyżki majonezu100 g tartego żółtego sera2 ząbki czosnkusól, pieprzgałka muszkatołowaSposób przygotowania:1. Mięso obsypujemy gyrosem
Kuchnia domowa Aniroku o tej porze roku pojawia się na blogu tort dla mojej córeczki. Tym razem zrobiłam tort kajmakowy. Biszkopt zrobiłam według sprawdzonego przepisu, a krem przygotowałam na bazie serka mascarpone. Polecam!Składniki:Biszkopt (na tortownicę 23-26 cm):6 jajek12 łyżek cukru6 łyżek mąki ziemniaczanej6 łyżek mąki pszennej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia2-3 łyżki kakaoKrem:500 g serka mascarpone400
Kuchnia domowa Anichyba najpyszniejsze ciasto jakie do tej pory robiłam. Urzeka nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. I wcale nie jest tak pracochłonne, na jakie wygląda.Składniki:Ciasto jasne:6 białek1,5 szklanki cukru1 szklanka mąki ziemniaczanej1 łyżka octu1/2 szklanki oleju rzepakowego1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaCiasto ciemne:6 żółtek2 całe jajka6 łyżek cukru4 łyżki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki
Kuchnia domowa AniLubię pieczony drób, takie udko będzie w sam raz na niedzielę i specjalne okazje.Składniki:4 udka kurczakaMarynata:1/4 szklanki oleju1 łyżka majonezusok z połowy cytryny1/2
Kuchnia domowa AniDżem brzoskwiniowy to jeden z moich ulubionych. Do tej pory kupowałam, ale odkąd zrobiłam sama, już nie zamierzam kupować :) Z podanej porcji wyszło mi 4 małe słoiczki.Składniki:1 kg brzoskwiń1 szklanka cukrusok z połowy cytryny1 żel fixSposób wykonania:1. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka, smażyć, aż puszczą sok i będą miękkie. Dodać żel
Kuchnia domowa Anisamym oleju, na którym smażyły się kotlety. Oprószyć solą, pieprzem i curry. Dusić ok 2-3 minut.3. Na każdy kotlet nałożyć łyżkę farszu cebulowego, posypać tartym żółtym serem, a porem majonezem i keczupem. Zapiec na patelni z przykryciem lub w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści.Smacznego!!!Tym przepisem żegnam się z Wami na jakiś czas, ponieważ muszę zrobić
Kuchnia domowa AniPrzepis na zakwas już jest to teraz pora na barszczyk czerwony - czysty, idealny do uszek, paluszków lub kapuśniaczków.Składniki:1 marchewka1 pietruszkakawałek selera2 litry wodysólpieprz 1-2 szklanki domowego zakwasu z buraków1/3 szklanki koncentratu buraczanego (używam Krakusa) ziele angielskieliść laurowykminek mielonymajeranek1 ząbek czosnkusok z cytryny lub ocetSposób wykonania:1. Warzywa obieramy, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie
Kuchnia domowa Aniobiadku zamiast surówki podaję często groszek z marchewką. Baaaardzo go lubię :-) Czasem też jem groszek z marchewką nie w porze obiadowej, ale tak po prostu między posiłkami, albo na kolację. Przepis jest banalnie prosty a efekt bardzo smaczny :-)Składniki:6 marchwi1 puszka groszku konserwowego1 łyżka masła1 łyżka mąkisól, pieprzWykonanie:Marchew obieramy i gotujemy w całości w lekko osolonej wodzie.Po ugotowaniu
Anielska Kuchnia AniW tym roku sprawiliśmy sobie na święta glazurowaną szynkę na stylu typowo brytyjskim :) Sama już nie wiem czy to przepis podobny do wersji Gordona Ramsaya
Delicious Titbitsprzygotowuję je w garnku ok.5,5lSkładniki:- 1 tuszka perliczki lub 6 przepiórek- 1-2 duże korzenie pietruszki- 3-4 marchewki (najlepiej karotki)- 2-3 łodygi selera naciowego- kawałek pory (daję zarówno kawałek jasny jak i ciemny)- kilka gałązek natki pietruszki- sól himalajska lub morska- woda źródlana lub filtrowana- pokrojona taka pietruszki do posypaniaTuszkę perliczki (lub przepiórek) pokroić na kawałki
Smaczne ZdroweKruszonka kojarzy się głównie z wypiekami drożdżowymi. Ja nie rezygnuję z niech przy okazji innych wypieków najbardziej lubię ją na tych właśnie babeczkach. :-) W zależności od pory roku, dodaję na nie różne owoce (wiśnie, brzoskwinie, truskawki). Zimą najlepiej smakują z malinami ze słoika. Takie wspomnienie lata. ;-) Przepis znalazłam dawno temu w Internecie, niestety nie pamiętam gdzie. 1 1/2 szklanki mąki2
Szefowa kuchnidania. Wiele osób pomyśli pewnie, że mowa tu o pierogach ruskich. Nic bardziej mylnego. Nie mają z nimi nic wspólnego.Pierogi z ziemniakami smakują wyśmienicie nie tylko o tej porze roku. Ale musicie uważać - farsz jeszcze przed upchnięciem go w pierogach dziwnym trafem znika sam. Czyżby to sprawka małych podjadaczy? :) Dlatego lepiej przygotujcie więcej farszu niż mówi przepis.Składniki
Zakręcony Widelecwnętrza, a także opinia Asi, która zdążyła już książkę zakupić. Według niej jest to jedna z najpiękniej wydanych książek jakie widziała.Cena: 69,99 złPrzepisy na cztery pory roku Zosia CudnyZawsze wydawało mi się, że w Emipku sprzedają przede wszystkim książki kucharzy znanych z programów na Kuchni +, albo jurorów/zwycięzców kulinarnych reality-show, ale okazało się
Chilli Czosnek i Oliwa