Kolejny raz przyszła pora na dango ze słodkim syropem. Dzisiaj wreszcie udało mi się porobić zdjęcia w trakcie przygotowywania i dzięki temu nareszcie dango pojawia się na blogu. Wbrew pozorom nie jest to trudny w wykonaniu deser, ale za to bardzo smaczny przynajmniej w moim odczuciu smakowym :) składniki kuleczki dango * 200 g mąki ryżowej z ryżu kleistego (mochiko
Mix smakuStoker Award, w kategorii Najlepsza powieść . Była również nominowana do nagrody BSFA. I mówię Wam - nie bez powodu. Gaiman zabiera nas w magiczną podróż po Ameryce, jakiej do tej pory nie znaliście. Głównym bohaterem jest Cień, który odsiaduje końcówkę wyroku za pobicie. Jedyne, o czym marzy, co trzymało go w ryzach przez ten czas, to powrót do ukochanej żony
Pożeraczka, czyli raz adobrzewybrałyśmy opcję najgorszą z możliwych. Dodałyśmy ocet do rozgrzanego oleju i oczywiście… zapalił się. Przytomność umysłu mojej siostry uchroniła nas od nieszczęścia, ponieważ szybko przykryła garnek pokrywką. Od tamtej pory testowanie przepisów odbywało się już pod nadzorem. Jak widać ta przygoda nie zniechęciła mnie do kolejnych wypieków. Dzięki temu… i nie tylko, dzisiaj mogę się podzielić przepisem na chrusty
mojewypiekiinietylkoPoprzednie moje conchiglioni z mięsem mielonym, robiłem na początku grudnia i przepis cieszył się dużym zainteresowaniem. Jest jak do tej pory najczęściej odwiedzanym przepisem na moim blogu :) Zgodnie z obietnicą, że będę go nadziewał także innymi produktami, dziś przyszła właśnie kolej na nową odsłonę tego makaronu. Składniki : 12 szt makaronu Conchiglioni Rigata 2 duże pieczarki 12 cebulek perłowych Silver
Parowar FacetaNiby zimy nie ma. Niby pora roku, jaką obserwujemy, bardziej przypomina niekończąca się jesień, a nie zimę. Niby wcale nie jest zimno... A jednak marzniemy. Wracamy do domu zziębnięci i szybko szukamy sposobu na rozgrzanie się. Dobrym sposobem jest gorąca herbata, bo rozgrzeje nas od środka i to ciepło zostanie w nas na dłużej. Mam dla Was dzisiaj coś specjalnego
Codzienna kuchnia niecodziennaponieważ chcę aby była wyczuwalna. Lekko przestygniętą dodaję do rozbitego widelcem twarogu i mieszam razem z żółtkiem oraz przyprawami. Pora na ciasto: przesypuję mąki z solą na stolnicę dodaję po trochu wody, wyrabiam dość szybko i formuję kulę. W tym miejscu mam parę uwag: jeśli ciasto będzie za miękkie
Życie na widelcuszklanki zielonej soczewicy ok 2 l wody 500 g wędzonych kości 200 g cienkiej kiełbasy 3 cebule 3 duże ziemniaki 3 listki laurowe pęczek włoszczyzny (liście selera i pora) 3 łyżki majeranku garść posiekanej natki pietruszki sól do smaku Groch, cieciorkę i soczewicę namoczyć na noc we wodzie. Wędzone kości włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać 1 cebulę, włoszczyznę
Monia miesza i gotujefot.Jacek.M Rosół wg przepisu Jacka -3 udka kurczaka -20 dag szponder wołowy -4 marchewki -1 pietruszka -kawałek selera -3 opalone cebule -biały kawałek pora -6 ziaren pieprzu -2 ziarna ziela angielskiego -2 liście laurowe -liść kapusty włoskiej -ząbek czosnku -szczypta lubczyku suszonego latem mała gałązka świeżego Uda i mięso wołowe umyj,wrzuć do zimnej wody (u mnie
Pasje Jolkiłóżku dużo poduszek właśnie w tych 3 kolorach. http://www.westwing.pl/Po-ciel-Make-a-Wish-I-bia-a-671436.html _______________________________________________________________________ Wszyscy się śmieją , że u mnie to na kolanach trzeba jeść , bo do tej pory nie mam w pokoju żadnego stolika – teraz będzie! Mały , niski , biały albo czarny ( jeszcze nie wiem – nie chcę żeby wyszło zbyt sterylnie :p ) , a na ścianie geometryczna półka na ramki na zdjęcia
Ostra na Słodkoświergoczą czekając w gnieździe na drugie śniadanie. Na bazarach nieśmiało pojawiają się pierwsze truskawki, jeszcze trochę, a świeże owoce prosto z ogrodu będą codziennie gościć na naszym stole. Tymczasem pora wykorzystać ostatnie zapasy i poczuć w kuchni namiastkę lata. Delikatny aromat migdałów w połączeniu z kwaskowatym smakiem malin na ciepłym kruchym spodzie sprawia, że tarta znika w mgnieniu
Zapiski Młodej Żonyoddali słychać traktor jadący w pole, do pracy. Myślałam, że na południu nie ma już takiej wsi, ani takich ludzi, których codzienne obowiązki dyktowane są przez zmieniające się pory roku. Dzieci po raz ostatni w tym roku wracają z tornistrami ze szkoły, tak bardzo im zazdroszczę dwóch miesięcy beztroski. Tylko... czy ich wakacje, w tych czasach, są tak piękne
Zapiski Młodej Żonyniż pięć minut między moim powrotem ze szkoły, a jego wyjściem do pracy. W soboty C. pracuje, zostają nam więc tylko leniwe niedziele' które muszą się kończyć o przyzwoitej porze, bo w poniedziałek budzik głośno i niecierpliwie oznajmi początek nowego tygodnia już o szóstej piętnaście. Na osłodę mam lody. Bo czyż jest coś, co może lepiej poprawić humor? No dobrze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasu do czasu, wrzucam ziemniaki do piekarnika. Sposób przygotowania wyczytałam kilka lat temu w jakimś tygodniku i od tamtej pory z niego korzystam. Szybko, smacznie, jest to świetny dodatek do kotlecików. Chrupiąca skórka i mięciutki miąższ, mocno ziołowe, aromatyczne ziemniaczki. Składniki: (ilość na 3 lub 4 osoby) 8-10 średnich ziemniaków 4-5 łyżek oleju po łyżeczce ziół: oregano, majeranku
NA MOIM TALERZUkaczki (szkielet), po dwa skrzydełka i udka zalałam zimną wodą i gotowałam przez godzinę, następnie zebrałam szumowiny. Dodałam 3 obrane marchewki, 2 pietruszki, 1/2 dużego selera, pora, 4 suszone grzyby, 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe oraz jedną cebulę. Wywar gotowałam jeszcze 3 godziny. Następnie wyłowiłam mięso i warzywa (z mięsa powstał pasztet, z warzyw sałatka jarzynowa
Mango Papajałyżka suszonej żurawiny Skworcu 1 kawałek kandyzowanej kantalupy (melona) Skworcu 3 kawałki kandyzowanego ananasa mix Skworcu 1 łyżeczka kandyzowanej czarnej porzeczki Skworcu 1 garść świeżych leśnych jagód (z racji pory roku użyłam mrożonych) syrop z agawy Skworcu (kto lubi bardziej słodko niech sobie dosłodzi właśnie tym syropem) Wykonanie: No to jak to u mnie było? Wieczorkiem jak zwykle płatki wsypałam
Blondynka Gotuje