Niby zimy nie ma. Niby pora roku, jaką obserwujemy, bardziej przypomina niekończąca się jesień, a nie zimę. Niby wcale nie jest zimno... A jednak marzniemy. Wracamy do domu zziębnięci i szybko szukamy sposobu na rozgrzanie się. Dobrym sposobem jest gorąca herbata, bo rozgrzeje nas od środka i to ciepło zostanie w nas na dłużej. Mam dla Was dzisiaj coś specjalnego
Codzienna kuchnia niecodziennaponieważ chcę aby była wyczuwalna. Lekko przestygniętą dodaję do rozbitego widelcem twarogu i mieszam razem z żółtkiem oraz przyprawami. Pora na ciasto: przesypuję mąki z solą na stolnicę dodaję po trochu wody, wyrabiam dość szybko i formuję kulę. W tym miejscu mam parę uwag: jeśli ciasto będzie za miękkie
Życie na widelcuszklanki zielonej soczewicy ok 2 l wody 500 g wędzonych kości 200 g cienkiej kiełbasy 3 cebule 3 duże ziemniaki 3 listki laurowe pęczek włoszczyzny (liście selera i pora) 3 łyżki majeranku garść posiekanej natki pietruszki sól do smaku Groch, cieciorkę i soczewicę namoczyć na noc we wodzie. Wędzone kości włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać 1 cebulę, włoszczyznę
Monia miesza i gotujefot.Jacek.M Rosół wg przepisu Jacka -3 udka kurczaka -20 dag szponder wołowy -4 marchewki -1 pietruszka -kawałek selera -3 opalone cebule -biały kawałek pora -6 ziaren pieprzu -2 ziarna ziela angielskiego -2 liście laurowe -liść kapusty włoskiej -ząbek czosnku -szczypta lubczyku suszonego latem mała gałązka świeżego Uda i mięso wołowe umyj,wrzuć do zimnej wody (u mnie
Pasje Jolkiłóżku dużo poduszek właśnie w tych 3 kolorach. http://www.westwing.pl/Po-ciel-Make-a-Wish-I-bia-a-671436.html _______________________________________________________________________ Wszyscy się śmieją , że u mnie to na kolanach trzeba jeść , bo do tej pory nie mam w pokoju żadnego stolika – teraz będzie! Mały , niski , biały albo czarny ( jeszcze nie wiem – nie chcę żeby wyszło zbyt sterylnie :p ) , a na ścianie geometryczna półka na ramki na zdjęcia
Ostra na Słodkoświergoczą czekając w gnieździe na drugie śniadanie. Na bazarach nieśmiało pojawiają się pierwsze truskawki, jeszcze trochę, a świeże owoce prosto z ogrodu będą codziennie gościć na naszym stole. Tymczasem pora wykorzystać ostatnie zapasy i poczuć w kuchni namiastkę lata. Delikatny aromat migdałów w połączeniu z kwaskowatym smakiem malin na ciepłym kruchym spodzie sprawia, że tarta znika w mgnieniu
Zapiski Młodej Żonyoddali słychać traktor jadący w pole, do pracy. Myślałam, że na południu nie ma już takiej wsi, ani takich ludzi, których codzienne obowiązki dyktowane są przez zmieniające się pory roku. Dzieci po raz ostatni w tym roku wracają z tornistrami ze szkoły, tak bardzo im zazdroszczę dwóch miesięcy beztroski. Tylko... czy ich wakacje, w tych czasach, są tak piękne
Zapiski Młodej Żonyniż pięć minut między moim powrotem ze szkoły, a jego wyjściem do pracy. W soboty C. pracuje, zostają nam więc tylko leniwe niedziele' które muszą się kończyć o przyzwoitej porze, bo w poniedziałek budzik głośno i niecierpliwie oznajmi początek nowego tygodnia już o szóstej piętnaście. Na osłodę mam lody. Bo czyż jest coś, co może lepiej poprawić humor? No dobrze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasu do czasu, wrzucam ziemniaki do piekarnika. Sposób przygotowania wyczytałam kilka lat temu w jakimś tygodniku i od tamtej pory z niego korzystam. Szybko, smacznie, jest to świetny dodatek do kotlecików. Chrupiąca skórka i mięciutki miąższ, mocno ziołowe, aromatyczne ziemniaczki. Składniki: (ilość na 3 lub 4 osoby) 8-10 średnich ziemniaków 4-5 łyżek oleju po łyżeczce ziół: oregano, majeranku
NA MOIM TALERZUkaczki (szkielet), po dwa skrzydełka i udka zalałam zimną wodą i gotowałam przez godzinę, następnie zebrałam szumowiny. Dodałam 3 obrane marchewki, 2 pietruszki, 1/2 dużego selera, pora, 4 suszone grzyby, 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe oraz jedną cebulę. Wywar gotowałam jeszcze 3 godziny. Następnie wyłowiłam mięso i warzywa (z mięsa powstał pasztet, z warzyw sałatka jarzynowa
Mango Papajałyżka suszonej żurawiny Skworcu 1 kawałek kandyzowanej kantalupy (melona) Skworcu 3 kawałki kandyzowanego ananasa mix Skworcu 1 łyżeczka kandyzowanej czarnej porzeczki Skworcu 1 garść świeżych leśnych jagód (z racji pory roku użyłam mrożonych) syrop z agawy Skworcu (kto lubi bardziej słodko niech sobie dosłodzi właśnie tym syropem) Wykonanie: No to jak to u mnie było? Wieczorkiem jak zwykle płatki wsypałam
Blondynka GotujeSkładniki: filety z matiasa marynowane w oleju 8 sztuk, por (biała część) 1 duża, groszek konserwowy 1 puszka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, majonez tradycyjny 3 łyżki filety matiasa w oleju odsączyć z zalewy i opłukać pokroić na 1,5 cm kawałki do miski dodać drobno pokrojoną porę, odsączony z zalewy groszek
W Mojej Kuchni Lubiędodatkiem tymianku lub rozmarynu.Niewiele przy nich pracy,bo nie wymagają obierania,a efekt znakomity.Przygotowane w ten sposób - pieczone i jedzone ze skórką zachowują najwięcej wartości odżywczych.Zima to najlepsza pora na ten ziemniaczany specjał. Składniki: po kilka ziemniaków na osobę gałązka rozmarynu kilka gałązek tymianku 2-3 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki sól,pieprz Wykonanie: ziemniaki dokładnie wyszorować,osuszyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rejonu i kuchni Lombardii . składniki 1 sprawiony królik o wadze ok. 1 kg 1 łyżka octu woda Składniki zalewy do gotowania: 2 marchewki 1 cebula 1 por 2 gałęzie selera naciowego 5 ząbków czosnku kilka gałązek pietruszki 6 listków laurowych 15 ziarenek czarnego pieprzu 8 ziarenek jałowca 2 gałązki świeżego rozmarynu 4 gałązki świeżego tymianku 8 listków świeżej szałwii
Stare GaryZapiekanki to świetne wtedy rozwiązanie, gdy nie mamy czasu codzienne pichcenie. Stąd na blogu pokazywałam Wam już kilka/kilkanaście różnych propozycji, od wersji z ziemniakami, po makarony, czy kaszę. Pora na wersję ryżową :) Poza tym na zapiekanki mam jeszcze kilka pomysłów/inspiracji, które kiedyś pewnie Wam jeszcze pokażę :) Składniki na 4 porcje: 40 dag piersi z kurczaka
Fabryka pomysłów