por - 13968 przepisów (strona:662/932)

Smak lata, warsztaty i róża dla ... Update:) 110

zgłaszać na adres warsztaty@siedliskoblanki.com   najpóźniej do 5 sierpnia. Zapraszam też do odwiedzenia siedliskowej strony internetowej www.siedliskoblanki.com , gdzie zobaczycie namiastkę tego, co czeka na Gości w Siedlisku. A teraz pora na różę, na słoiczek konfitur z płatków róży. Obiecałam przed tygodniem wysłać go Osobie, która jako pierwsza odgadnie, co zaczynam robić od połowy sierpnia. Autorką  prawidłowej odpowiedzi jest Joanna

KUCHARNIA
Szwecja, moja nowa miłość, część I 156

miejscowości - filigranowe, kolorowe domki, łodzie i ryby - pyszne ryby, które smakowałyśmy nad samym morzem w towarzystwie lokalnie produkowanego piwa.  Kolejnym etapem wyprawy było studenckie miasto Lund, o tej porze roku - ze względu na wakacje - bardzo wyludnione. W Lund zwiedziłyśmy katedrę, najcenniejszy zabytek architektury romańskiej w północnej Europie. W katedrze znajduje się ruchomy kalendarz z XV wieku, który został przez

KUCHARNIA
Smak Lata, czyli...warsztaty kulinarne w Siedlisku 118

klik)   i tu (klik) . Fotorelacja z warsztatów zamieszczona jest w tym miejscu - klik . A już teraz z radością mogę zaprosić na kolejne warsztaty, które pod nazwą  PIĄTA PORA ROKU   będę prowadzić w Siedlisku w dniach 26-29 września .  Miejsc niewiele, z założenia gotujemy i spotykamy się w kameralnym gronie.  Rezerwacje miejsc oraz informacje : warsztaty@siedliskoblanki.com

KUCHARNIA
Łowcy Smaków # 1. Dukkah i rzodkiewki z patelni. Wiosenna sałatka 185

chwili ląduje zgrabne awokado. To nie koniec łowów. Jeden po drugim w ręce trafiają kolejne ofiary - tym razem pada na baby, szpinak oczywiście. Staję się prawdziwym łowcą smaków . Teraz pora na ucztę. Będę kroić, smażyć, gotować. Będę chrupać. Rzodkiewki - ciach na pół i na patelnię. Awokado - ciach, ciach w plasterki. Jedynie szpinak ujdzie cało - w końcu to przecież jeszcze baby

KUCHARNIA
Inspiracje - Akademia Smaku Siemens. Wygraj zaproszenie na czekoladowe warsztaty. 204

poradzić sobie z doborem kolorów, faktur, niestandardowych dodatków. Siedząc przy przepięknie nakrytym stole mieliśmy także okazję do poznania ciekawych pomysłów na wielkanocne dekoracje stołu.  Po części teoretycznej przyszła pora na praktykę. Uczestnicy mogli "praktykować" w trzech różnych grupach: dekoracji stołu pod czujnym okiem pani Karoliny, przy wytrawnym stanowisku pod dowództwem szefa kuchni Konrada Birka lub pod słodką opieką Krzysztofa

KUCHARNIA
Bezy w fiołkowym pudrze. I jak smakują "kłopotki"? Rozwiązanie konkursu. 137

się w fiołkach i po kłopotach.  Lubię wracać w pamięci do czasów, gdy byłam małą dziewczynką, a Mama piekła mi ciastka na smutki. Właściwie nic się od tamtej pory nie zmieniło. Może z wyjątkiem tego, że teraz i ja jestem mamą i nie jeden już raz przepędziłam synkowe zmartwienia piekąc ukochane bezy.  Czym są "kłopotki"? Skąd się

KUCHARNIA
Jadalne Prezenty - święta tuż, tuż! 193

roku zaskakuje mnie to, że za chwilę już święta! I choć aura za oknem jeszcze nadal jesienna, najwyższa pora zacząć przygotowania. Pierwszy krok już zrobiony - ciasto na piernik staropolski dumnie leżakuje w lodówce. W myślach wybieram prezenty i dopisuję do coraz dłuższej listy kolejne, niezwykłe osoby, które chciałabym obdarować. Jestem pewna, że Wasza lista także niezmiennie się zapełnia. I wiem

KUCHARNIA
PIECZONY ŁOSOŚ CYTRYNOWY 202

Chciał nie chciał pora obiadowa nadejdzie szybko i zaraz znów dylemat co podać. Proponuję na piątek pieczonego łososia. Delikatnie doprawiony, cytryna ciekawie zmienia jego smak, nawet wybredny gust będzie zadowolony   Składniki: 30 dag filetu z łososia 5 plastrów cytryny sól,pieprz- świeżo mielone ostra papryczka słodka papryka olej lniany łyżka Wykonanie: Łososia oprószamy solą, pieprzem, obiema paprykami.Układamy

Z Majeczką w kuchni
Tort nutella 127

sokiem świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym, aż zamówienie było na imprezę dla dorosłych dodałam odrobinę wódki (może być też rum lub likier cytrusowy). Co do dekoracji tortu to z racji pory roku i braku dostępu do świeżych owoców sezonowych typu truskawka, malina czy jagoda, użyłam kandyzowanych wiśni i gotowych listków czekoladowych. Boki obsypałam gotowymi, pokrojonymi migdałami. Efekt końcowy moim zdaniem super

Wypieki i Rumieńce
Hotel Dom Marynarza - opinia 151

Pewnie można byłoby znaleźć taniej, ale śniadanie również było w cenie. No i 200 m do morza!  Mimo tego, że do hotelu dojechaliśmy o barbarzyńskiej porze (ok. 4 nad ranem!) to obsługa powitała nas uśmiechem. Trochę zaspani, ale bardzo mili. Wnętrze hotelu raczej jak z dawnej epoki, ale czysto. Po dopełnieniu formalności udaliśmy się na drugie piętro do naszego

Pasja Smaku
Sernik z nutą cytrynową 286

Skoro domowy serek był to teraz najwyższa pora na sernik z nutką cytryny, otulony kakaowym ciastem :) Składniki: ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 kostka margaryny - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao masa - 1 kg sera (podwójnie zmielonego) - 1 kostka margaryny - 500 g cukru pudru - 10 jajek - 1 budyń śmietankowy

Zainspirowana w kuchni
SOKI KGH Z GRANATU I PIGWY 137

działają przeciw utleniająco, przeciwzapalnie i hamują rozwój raka. Stwierdzono, że sok z owoców granatu znacznie przewyższa jako przeciwutleniacz czerwone wino, sok z jagód, sok z żurawiny, do tej pory uznawane za najsilniejsze przeciwutleniacze.Owoc granatu zawiera dużo witaminy C, niacyny, potasu, błonnika, kwasy organiczne oraz białko. To zdrowy, naturalny napój miłosny. Sok z granatów zwalcza skutecznie choroby serca i układu

Z Majeczką w kuchni
Galaretka drobiowa 122

drobiowa ====Składniki==== łapki kurcząt 1 kg zamiast żelatyny , woda 2,5-3 litra udka z kurczaka lub 3-4 szt piersi kurczaka 2 sztuki marchewki, pietruszka , kawałek selera i pora , sól, pieprz , listek laurowy 2 szt ,ziele angielskie 3 szt , vegeta do smaku jak ktos chce

w mojej kuchni
ryba po grecku 144

Ryba po grecku Składniki     1,5 kg ryby-dorsza     3 duże marchewki     2 pietruszki     1 por     1 seler     3 cebule     1/2 szklanki oleju     3ajvaru     1 -2 lyżeczki musztardy     2 liscie

w mojej kuchni
FLĄDRA W POMARAŃCZY NA WARZYWACH 157

pół kalafiora  olej do wysmarowania formy 15 - 20 dkg sera żółtego pieprz,sol sok z cytryny Sposób wykonania: Marchewkę, pietruszkę pociąć na cieniutkie paseczki -na zapałkę,  ,  pora pokroić w cienkie półplasterki.Kalafiora i brokuła w cząstki Filet rybny  skropić sokiem z cytryny. Odstawić na chwilę W naczyniu dno wyłożyć warzywami   ,ułożyć  przygotowaną rybę

w mojej kuchni