Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek pora (ok. 10-15 cm białej części) 1 mały kawałek selera 2 litry wody 1 kostka rosołowa 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 puszka zielonego groszku (można zastąpić np.mrożonym) 1 łyżka mąki 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 pęczka koperku 1 łyżeczka masła sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Pierś ugotować z warzywami
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 6 skrzydełek ( lub inna część kurczaka o podobnej wadze) 1 korzeń pietruszki 3 marchewki 1 por 1/2 małego selera 1 mała cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 1 kostka rosołowa sól,pieprz Sposób przygotowania 1. Kurczaka umyć i przełożyć do garnka. 2. Warzywa obrać i dokładnie umyć. Marchewkę pokroić w słupki, cebulkę obsmażyć na łyżce oleju. 3.Kurczaka
A Ty Smakuj MnieDodać pomidory w puszce i groszek zielony. Chwilę dusić, następnie dodać ryż oraz przyprawy: paprykę słodką, pieprz cayenne oraz szafran lub kurkumę. Wymieszać. Chwilę podsmażyć. Podlać bulionem. Od tej pory nie mieszamy! Gotować na bardzo małym ogniu ok. 10 minut. Następnie na wierzch dodać owoce morza i gotować pod przykryciem ok. 5 minut. Nadal nie mieszać. Na koniec wystarczy posypać
Fabryka pomysłówwersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 4 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 4 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka listków laurowych 4 ząbki czosnku sól , cukier , pieprz i sok z jednej cytryny - do smaku DODATKOWO Kilka
na gaziePieczarkowy klasyk. przepis na cztery- pięć porcji 1 1/2 litra wywaru drobiowego 4 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek pora i selera 250 gram pieczarek 2 cebule oliwa do smażenia pieczarek pęczek natki pietruszki 400 gram ugotowanego makaronu 50 ml śmietany kremówki sól i pieprz do smaku Do gotującego się wywaru dodajemy umyte ,obrane i pokrojone warzywa.Pieczarki czyścimy - możemy obrać
na gaziewersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 3 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka listków laurowych 4 ząbki czosnku sól , cukier , pieprz i sok z dwóch cytryn- do smaku żelatyna
na gazieSpieszę się jak mogę, by dokończyć zamieszczanie ostatnich wielkanocnych wypieków. Pora przecież skupić się na wiośnie i wszystkich świeżych smakach jakie z nią powracają. Dziś druga odsłona zapowiadanego przeze mnie wcześniej sernika kawowo-czekoladowego. Choć wstyd się przyznać, zrobiłam go egoistycznie z myślą o sobie...i pewnie dlatego zjadłam tylko jeden kawałek, całą resztę pochłonął mój syn:) Wniosek z tego
KUCHARNIAPewnie jak większość z Was, mam ochotę na wiosenne obiady. Lekkie, warzywne, zdrowe. Zieleń na talerzu nie jest obowiązkowa, ale miło dopełnia całości. Lubię potrawy, które świetnie smakują w porze obiadowej, ale mogą także wystąpić w roli pysznej kolacji. Daniem, które moim zdaniem świetnie spełnia wszystkie te oczekiwania jest tarta. Często korzystam z gotowego ciasta francuskiego, a składniki farszu komponuję
KUCHARNIAleżakować i lubię po nie sięgać wieczorem delektując się zdjęciami i szukając okazji, by sprawdzić najciekawszy przepis. Pide zaintrygował mnie od razu. Ale pewnie nie była to odpowiednia pora. Albo nie miałam wtedy zapasu fety, a może świeżych drożdży.... (bo szpinak mam zawsze). Ale w miniony piątkowy wieczór KUCHNIA TURECKA była pierwszą książką ściągniętą z półki na kolejną wyprawę kulinarną
KUCHARNIAspód z przepisu Asi z Kwestii Smaku . I taki cytuję poniżej. Cienki, z wierzchu chrupiący, z cieniutką warstwą mięciutkiego i sprężystego miąższu. Ideał. Dodatki zmieniają się w zależności od pory roku i naszych zachcianek. Tym razem pizza była taka: SKŁADNIKI: Ciasto (na 3 średnie pizze) 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 150 ml ciepłej wody
KUCHARNIAsera nie zajmie mi więcej niż 5 minut i będzie czystą przyjemnością. Czas pieczenia wystarczy w zupełności, by przygotować najprostszą sałatę i nakryć do stołu. Zaraz potem przyjdzie pora, by delektować się naszymi ulubionymi smakami, a świadomość, że ich zjadanie zwalcza jednocześnie objawy zmęczenia z pewnością zakończy się kolejnym długim i beztroskim popołudniem na tarasie. Uwaga! Nie myślcie
KUCHARNIAsobie nie wierząc, że zrobił coś takiego i dał się wciągnąć w takie szaleństwo, oddał mi projekt. Z wyspą na środku. Z płytą na wyspie. Victoria! Od tamtej pory sporo już czasu minęło. Wiele dań powstało na wyspie, wielu gości do niej przybyło. A ja wciąż cieszę się, że się nie poddałam, że prawie tupiąc nóżką postawiłam na swoim
KUCHARNIAbiałej porzeczki 250 g cukru 1/2 litra czystej wódki 1/2 litra spirytusu (95%) 1 kwiat białego bzu (może być więcej, jeśli jakimś cudem o tej porze roku jeszcze je znajdziecie) Owoce białej porzeczki należy dokładnie umyć i osuszyć. Przełożyć do dużego szklanego słoja, zalać wódką i spirytusem, dodać cukier. Kwiat białego bzu zawinąć w gazę i także włożyć
KUCHARNIApostanowieniem krótszych postów. Mam wrażenie, że każdy kolejny coraz bardziej się rozrasta i boję się, że nie starczy Wam cierpliwości, by dotrwać do przepisu. No właśnie! Przepis! Pora na aksamitną skórkę i bezowy kożuszek, czyli brzoskwinie zapiekane w bezach z lodami orzechowymi . Tam skąd wracam, brzoskwinie są niebywale smaczne. Ciągle nie mogę się zdecydować, którą odmianę lubię najbardziej, więc
KUCHARNIAwymaga wielkiej wprawy. Na żadnym etapie nie czyhają trudności, które przy wielu innych potrawach potrafią czasami wywołać stan alarmowy. 6. Podstawowe składniki są łatwe do zdobycia o każdej porze roku, dzięki czemu możemy je przygotowywać kiedy tylko mamy ochotę, a zapewniam Was, że będziecie ją mieli nie jeden raz. 7. Są uniwersalne. Świetnie smakują na ciepło
KUCHARNIA