Składniki: 500 g fileta z Dorsza 40 g suszonych grzybów mała marchewka 50 g ryżu 1/3 pora lub mała cebula świeży koperek jajko 2,5 łyżki mąki i bułki tartej sol, pieprz, kilka kropel cytryny pęczek szczypiorku ser Feta - opcjonalnie Przygotowanie: Ryż i grzyby ( wcześniej chwilkę namoczone ) ugotować w osolonej wodzie, osobno ( ostudzić ). Dorsza pokroić na cienkie kawałki, marchewkę zetrzeć
Gaździnka warzytwardo 2 sztuki, żelatyna 4 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka udka opłukać i zalać wodą, zagotować i zebrać cedzakiem tzw. "szumy" dodać mały seler, pietruszkę, 3 marchewki, kawałek pory, kucharka, przyprawę w płynie, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 20 minut na mniejszym ogniu, zostawić po ugotowaniu na 30 minut i wyjąć udka, warzywa ugotować jajka
W Mojej Kuchni Lubiępieprz czosnek wykonanie: Halibuta umyć, oczyścić z łusek i pokroić w dzwonka. Natrzeć solą i ułożyć na dnie blachy do pieczenia. Ziemniaki wyszorować i pokroić na połówki. Kalafiora, marchew, pora i cytrynę umyć, pokroić i razem z ziemniakami poukładać w wolnych przestrzeniach dookoła kawałków ryby. Cebulę pokroić w piórka i rozsypać na całości razem z listkami bazylii. Sos robimy
GRUBY WAŁEKBardzo aromatyczna i sycąca zupa w której jest wszystko co zdrowe i smaczne. Jest topinambur, jest soczewica, jest botwinka a do tego pachnące lasem kurki i karmelizowany por. Zapraszam gorąco na miseczkę zupy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezimnym mlekiem to jest to! Zdjęcie tych chałek jest z okresu letniego, kiedy były świeże truskawki, jakoś mi gdzieś się „schowało” i nie mogłam znaleźć, aż do tej pory, gdy zostałam zmuszona do zrobienia porządków w zdjęciach. Przepis pochodzi z babcinego kajetu z przepisami, lekko go zmodyfikowałam i zmniejszyłam też ilość składników. Chałka według tego przepisu jest bardzo puszysta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBigos w mojej wersji jest dobrym pomysłem jako obiad dla zabieganych. Zapewniam, że taki bigos po jednym przyrządzeniu z pewnością powróci na Wasz stół w porze obiadowej. Przyznam się, że kurczak w bigosie był w charakterze eksperymentu i ku mojemu zdziwieniu okazał się bardzo udany. Ta wersja bigosu jest zdecydowanie lżejsza od tradycyjnego bigosu. 1/2 kg piersi z kurczaka
Kuchcik gotujemascarpone i kremówki. Bez pieczenia, do przygotowania w 15 minut, potem pozostaje nam już tylko czekać, aż sernik się schłodzi. Jego słodycz przełamałam malinami i borówkami, oczywiście o tej porze roku mrożonymi. Zrobiłam go w małej formie, 18 cm, dzięki czemu jest wysoki i zgrabny. Dzięki temu deser smakuje jeszcze lepiej i pięknie się prezentuje
Słodko-Słony Świat Ilonypropozycjach na ozdoby i zdobienia tortów przyszła pora na przepis na samą masę. To za jej pomocą można wyczarować ozdoby na jakie mamy tylko ochotę. Masa jest bardzo plastyczna, konsystencją przypomina plastelinę dla dzieci i na dodatek jest całkowicie jadalna. Składniki*: 630 gram pianek Marshmallow(najlepiej białych, gdyż będziemy mogli zabarwić masę na interesujący nas kolor) 4 łyżki wody
Krakowskie smaki AniLubicie słodycze? My lubimy ;) Z resztą kto ich nie lubi, chyba nie znam takiej osoby;) Dzisiaj przyszła pora na coś słodkiego a przy okazji bardzo zdrowego. Mój dzisiejszy smakołyk zawiera nie tylko owoce ale również bogatą w składniki odżywcze kaszę jaglaną. Kasza ma dużo dobrze przyswajalnego białka a także odznacza się dużą zawartością witamin B1, B2, B6, oraz
Krakowskie smaki AniListopada już jutro więc najwyższy czas i pora wziąć się za przygotowywanie Rogali Świętomarcińskich;) Zna je chyba każdy ale zapewne większość z nas nie wie skąd wywodzi się ich tradycja. A więc trochę z historii. Początek produkcji rogali datuje się na rok 1891 kiedy to proboszcz parafii św. Marcina poprosił swoich wiernych aby w tym dniu uczynili coś
Krakowskie smaki Aniimprezie i macie siły na kolejną dawkę nowych przepisów. Nowy rok zaczniemy od mojego kolejnego smaku dzieciństwa. Standardowo taki pasztet w domu przygotowała moja babcia i mama, teraz pora na mnie;) Powiem szczerze, że kupne pasztety w ogóle do mnie nie przemawiają i jestem w stanie zjeść tylko ten domowy. Wbrew pozorom nie jest on trudny
Krakowskie smaki Animarmoladą, masą budyniową czy inną na jaką akurat mamy ochotę. O czym mowa? Tak, to domowe pączki. Przepis na nie dostałam kilka lat temu od sąsiadki. Od tamtej pory nie sięgam po inny przepis, dla mnie ten jest idealny ;) Pączki są bardzo smaczne, leciutkie jak chmurka, wręcz rozpływające się w ustach, zdecydowanie lepsze od kupnych. Co prawda pączek
Krakowskie smaki Animakaron cannelloni 250 gram, mięso mielone drobiowe 70 dag, cebula 2 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 małe, oregano 2 łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, por 1 duża, oliwa 1/4 szklanki, sos pomidorowy 300 ml, śmietana 12% 1 szklanka, jajka 2 sztuki, mąka pszenna 1/2 szklanki, woda 2 szklanki, przyprawa w płynie 2 łyżki, ser żółty
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: Rosół: 1 ćwiartka z kurczaka 1 duża marchewka 1 średni korzeń pietruszki 1/4 selera 1 mała cebula lub kawałek pory 1 kostka rosołowa 1 gałązka lubczyku natka pietruszki sól, pieprz 2,5 l wody Dodatkowo: 2 średnie cebule 50 dag pieczarek 2 łyżki oleju 2 ziemniaki 1,5 l rosołu 6 kromek chleba + olej + zioła prowansalskie 3 łyżki śmietany
A Ty Smakuj Mnie