Przyszły zimne dni a z nimi potrzeba jedzenia w bardziej rozgrzewający sposób... Soczewica z warzywami i kaszą to coś, co w takiej zimnej porze jemy często, zresztą to jedno z naszych najstarszych wege-dań a ciągle je lubimy, więc musi być dobre :) Potrzebujemy: - soczewicę czerwoną - warzywa najzwyklejsze - 3-4 marchewki (zależy jakie duże), pietruszka korzeń + natka, 1 mały seler
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmożna zaczynać - zdecydowałam się SPRÓBOWAĆ. Próba miała miejsce 1 kwietnia i do samego końca M. uważał, że to taki mój żart prima-aprilisowy - tak bardzo zarzekałam się do tej pory, że ja - biegać - nigdy!!! No i cóż, w telegraficznym skrócie, od tego dnia biegam regularnie co drugi dzień (a właściwie wieczór), popełniam nowe rekordy życiowe (na początku wiele ich jest
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIErazy taniej i kiedy tylko przyjdzie Ci na nią ochota (np. w poniedziałek, kiedy pizzeria zamknięta). Przepis doskonały znalazłam na blogu mojej koleżanki Edysqi cobylonaobiad.blox.pl i od tamtej pory wykorzystaliśmy go już kilkadziesiąt razy w przeróżny sposób. Dziś udało mi się pozbierać trochę zdjęć, więc proszę bardzo, przepis 3 w 1 :)) A nawet 4 i 5, o czym później
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsię największym biegaczom wszech czasów ale pomyślał, że najpierw wypróbuje ją na sobie, a dopiero potem podejdzie do niej w sposób naukowy i zobaczy, co i jak. Od tamtej pory nie wziął do ust żadnego produktu pochodzenia zwierzęcego, żadnych jajek, żadnego sera, a nawet lodów, nie za wiele też cukru i białej mąki. Przestał zabierać ze sobą snickersy i batony
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEcukrzykom pomaga obniżać poziom cukru, więc nie dziwimy się już, że ze względu na swoje właściwości boczniak jest zaliczany do grzybów leczniczych. Kto jeszcze nie próbował boczników, najwyższa pora; na zdjęciu porcja dziecięca, więc nie żałujcie sobie :) P.s. W zasadzie boczniaki to grzyby z dalekich Chin ale podobno można hodować je z powodzeniem w domu czyli wtedy stają się produktem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEciasto chyba wszyscy znają. Większość z Was go piekła z pewnością nie raz. Ja kilkanaście razy ale jakoś tak wyszło, że do tej pory nie opublikowałam przepisu. Dzisiaj nadrabiam i podam Wam moją wersję tego ciasta. W sumie to różnice w przepisach są niewielkie, bo co tu za dużo kombinować jak to takie proste i pyszne ciasto. Uwielbiają je duże
Ala piecze i gotujeniwelowany, przez tego, kto przyrządza to wyśmienite danie. Mięso jest zawsze kruche i w połączeniu z idealnym sosem, eksploduje w ustach. Próba odtworzenia przeze mnie w domu surówki z porem, którą do tego podają jest niemożliwa. Zawsze mi czegoś brakuje, a mało asertywna przy kucharzu i bardzo asertywna względem klienta kelnerka nie chce mi pomóc w uzyskaniu przepisu. Zamówcie koniecznie
BaRepasowsiany szejk, podany z migdałami, daktylami i malinami (płatki owsiane, banan, mleko, kawa, masło orzechowe, kakao, cynamon) Takie .. prawie poranne doładowanie, bo chyba "śniadaniem" tym, bliżej mi do pory obiadowej, ale co tam. a tak po za tym, zdecydowanie częściej muszę robić takie owsiane szejki, niebo Wszystko udane. Dojechałam. Wróciłam. Dobrze się wybawiłam. Może trochę tylko głos gdzieś
More food, love and dreamspietruszkę, seler oraz kawałek czerwonej papryki. Surówka wyszła pyszna i bardzo aromatyczna. Istna bomba smakowa i zdrowotna. Bo taka surówka zawiera wiele bardzo potrzebnych nam o tej porze roku witamin. Będę serwować ją jak najczęściej, bo bardzo nam smakowała. Pasuje praktycznie do każdego rodzaju mięsa, a także ryby czy np.jajka sadzonego :)) Składniki: 1/2 gł ówki niedużej kapusty
Walijskie PichcenieAdekwatnie do pory dnia, proponuję przepis na pyszną, lekką, sałatkę z roszponką. Zapewnia ona doznania nie tylko dla podniebienia, ale też cieszy oko, ponieważ pięknie wygląda. Idealna na kolację. Do sałatki potrzebujemy: Garść roszponki Kilka pomidorków koktajlowych Ser camembert Kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej Czerwoną cebulę Oliwę z oliwek Sól, pieprz, oregano Sposób przyrządzenia? Nie ma nic prostszego. Roszponkę wykładamy
Mój Smak na Życiejuż podkreślałam nie raz, jestem prawdziwą fanką makaronu. Uwielbiam go w każdej postaci i w każdym rodzaju. Do tej pory nie przedstawiałam Wam przepisu na makaron conchiglioni.... a co takiego kryje się pod tą piękną, dźwięczną nazwą? Są to poprostu muszle, stworzone idealnie do nadziewania. Tym razem muszle zostały przeze mnie nadziane szpinakiem i słonym serem feta. Smak potrawy wzbogacają
Mój Smak na Życieprzyznać, że namowy mojej Drugiej Połówki żebym je zrobiła słyszę baaaaardzo często. Gdy już to następuje on sam potrafi zjeść 3/4 porcji na jedno posiedzenie. Dlatego myślę, że najwyższa pora podzielić się tym przepisem także z Wami. :) Składniki (na 18 sztuk): na farsz: 40 dag tuńczyka w sosie własnym (3 małe puszki) 1,5 papryki czerwonej 2 cebule 3 jajka
Zakręcony Widelecpory robiłam tylko zakwas na żurek . Od dawna miałam ochotę na zakwas na biały barszczyk, ale jakoś nie było okazji. Udało się i mogę już napisać, że biały barszczyk z dodatkiem tego zakwasu jest bardzo smaczny. Zakwas na bazie mąki pszennej jest delikatniejszy niż zakwas na bazie mąki żytniej. Smakuje mi zdecydowanie
Stare GaryRestauracja Orient Express ul. Złota 2 Lublin źródło: Google Street View Jak widzicie musiałam posiłkować się fotografią z Google Street View, bo ani pora roku, ani obecne oznakowanie lokalu nie zachęca do fotografowania. Za to na tym zdjęciu prezentuje się całkiem przyjemnie. Niestety na co dzień prezentuje się nijako, a restauracji można nawet nie zauważyć przechodząc obok, o jej istnieniu
Pasja Smakumamy. Ale wracając do tego pysznego rosołu w formie stałej ;). Składniki: 4-5 ćwiartek z kurczaka (lub innych części zasobnych w mięso) 2-3 marchewki korzeń pietruszki kawałek pora kilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe natka pietruszki, selera (posiadam zamrożoną) opalona cebula przyprawy do smaku czosnek żelatyna spożywcza na 2,5 l płynu Wykonanie: Mięso myjemy
Malinowe Pocałunki