najszybciej nadrobić zaległości! Sama do niedawna nie rozumiałam fenomenu tej potrawy- naleśniki jak naleśniki. Otóż nie do końca. W porównaniu z tymi w otrębowej wersji ( KLIK ), które do tej pory zawsze przygotowywałam czy też "naszymi tradycyjnymi", są o wiele delikatniejsze i puszyste. Ich przygotowanie jest może nieco bardziej skomplikowane, ale to nadal znikomy stopień trudności. Pancakes, "w oryginale", podaje się
peanutbuttermonsterzagrodowego 1 szyja lub pałka z indyka 1200 - 1300 ml wody ( ile się zmieści) 1 marchewka 2 spore pietruszki 1/2 dużego selera lub 1 mały por cebula 2 - 3 ząbki czosnku 5-6 ziarenek ziela angielskiego parę ziarenek pieprzu 3 goździki 2-3 liście laurowe 3 gałązki natki pietruszki lubczyk, o ile mamy liście selera
Stare Garyzupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka) lub 2 łyżki suszonego garść pestek słonecznika
PastelFoodPrzygotowanie (1,5 h): Zaczynamy od zagotowania bulionu warzywnego. Marchewki kroimy w talarki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy aż marchewka zmięknie. Wyjmujemy warzywa z wody – cebulę, sałatę, selera, pora – pietruszka może zostać ale nie w dużych ilościach. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, smażymy na patelni aż nabierze złotego koloru i wrzucamy do garnka pod sam koniec gotowania
PastelFoodtatą w ostatnim dniu sierpnia do lasu w poszukiwaniu grzybów. Prawdziwi grzybiarze nie śpią zbyt długo, więc i my obudziliśmy się o 5.00 rano! W weekend o tej porze roku lasy odwiedza zwykle więcej osób, dlatego lepiej być tam przed nimi. Odpowiedni strój, koszyki w dłoń i w drogę! Do lasu mieliśmy 30 minut autem. O 6.00 rano rozpoczęliśmy polowanie
PastelFoodwłożymy naszą karkówkę do brytfanki aby ją upiec, należy dokładnie, z każdej strony obsmażyć mięso. Do tego celu będziemy potrzebować sporej patelni oraz masła do smażenia. Taki zabieg zamyka pory w mięsie i cały smak pozostaje w środku a nie ucieka podczas pieczenia. Tak przygotowane mięso układamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy cebulę z mleka, w którym na początku
PastelFoodpestek dyni, mieszamy. Niewątpliwą zaletą surówki jest szybkość i prostota jej wykonania. Według mnie dobra jest do chleba z masłem jak i do obiadu, do mięsa. O tej porze roku cebula i rzodkiewka smakują mi najbardziej :) Ci którzy lubi czarną rzepę mogą nią zastąpić rzodkiewkę, smacznego
Proste Potrawyjedyne 20 zł za minutę. Youtube wypluwa z siebie kolejne ofiary gotowania przed obiektywem kamery i kolejny raz udowadnia, że niektórzy powinny się oddać zajęciu innemu niż do tej pory. Mamy coraz więcej kucharzy. Doszło do tego, że blogerzy rozochoceni mianują siebie Chef’ami i wręcz urażeni się czują jak nie okazuje się im należytej atencji. Jednym słowem wszyscy
ladykitchenDziś pora na zupę niesamowicie aromatyczną i jedwabiście kremową, gdzie smak curry i gałki muszkatołowej spotyka się z olejem lnianym. SKŁADNIKI 1 kalafior curry gałka muszkatołowa kostka rosołowa /sól / sos sojowy śmietana / jogurt olej lniany WYKONANIE Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub soli. Trzeba pamiętać, aby wody nie było zbyt dużo
ZofianaOstatnio wrzuciłam przepis na ekspresową tartę z grzybami leśnymi--> TUTAJ , ale dziś pora na mało popularne grzyby i w kompletnie innym wydaniu. Czubajka kania - bo o niej będzie mowa - jest grzybem z rodziny pieczarkowatych, ale smakuje o wiele intensywniej niż pieczarki . Można ją spotkać w całej Polsce, ale wielu ludzi unika kani jak ognia, bo można ją pomylić
ZofianaPapajowi rosły mięśnie po zjedzeniu puszki szpinaku! Jest on źródłem cennych witamin (A, E, C), minerałów (magnez, fosfor), błonnika i białka ! Jest on łatwo dostępny w sklepach zarówno w porze letniej jak i zimowej. Niestety smak szpinaku wielu z nas źle się kojarzy. Przyczyna tkwi w złym doborze przypraw :-) Dziś przedstawię Wam przepis na makaron ze szpinakiem i serem feta
Anielska Kuchnia Anizwykle w takich przypadkach tworzyła mi się lista co i kiedy przygotować, jak zaplanować posiłki, co kupić. Rogaliki maślane w sam raz na dzisiejsze śniadanie znalazłam na blogu "Pora coś zjeść" . Ostatnio Córcia bardzo ubolewała nad tym, że zaprzestaliśmy wspólnych niedzielnych śniadań z ciepłymi bułeczkami i kakao, postanowiłam je wskrzesić, choćby tyko
Dzieje kuchennej Wiewióryotrzymać taką właśnie pomoc. Gdybyście chcieli i mogli pomóc w inny sposób - zerknijcie na profil Kasi . Tam są wszystkie potrzebne informacje. Z góry Wam dziękuję :* A teraz pora na obiecane ciacho ;) Są potrawy, które przygotowuję tylko od święta. I nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem :) Makowiec to właśnie takie ciasto, które gości u mnie z okazji Bożego Narodzenia
Codzienna kuchnia niecodziennawiem sama jak to się stało ,że tyle czasu u Malinowej nie gościł żaden tort na blogu . Pora nadrobić zaległości , bo troszkę się ich nazbierało Dziś przedstawiam Wam gotową na bal Lalkę . Dawno nie byłam tak zadowolona z efektu końcowego jak dziś . Co do wnętrza to na życzenie osoby zamawiającej tradycyjnie - maliny i śmietana z mascarpone. Zestawienie
Malinowa KawiarenkaPrzepis na owsiankę :D Zwyczajną, ale za to pyszną, zdrową i sycącą. Jak już raz zrobiłam to tak do tej pory często u mnie gości. Jest bardzo smaczna w smaku i syci na długi czas. Do mojej wersji dodaję budyń, aby była gęstsza i miała odpowiedni smak. Mam nadzieję, że wkrótce wypróbuję także inne kompozycje z wykorzystaniem płatków owsianych. PRZEPIS
Zdrowie na języku :P