Pudliszki (inne się nie nadają) - 3 łyżki oleju rzepakowego - chili suszone - 1 łyżeczka octu winnego Żeberka marynujemy co najmniej 5 godzin w lodówce (najlepiej zrobić rano, a potem w porze obiadowej tylko do pieca i gotowe ;-) ). Pieczemy przez 50- 60 minut, w temp. 200 stopni C. P.S.Niestety nie mam zdjęć po upieczeniu padła mi bateria.... musicie wybaczyć tym razem! Buuuuuuuuziaki
SMYKWKUCHNIpory przygotowanie golonek wydawało mi się czynnością bardzo długotrwałą, ale odkąd mam szybkowar jak i pewnie część z was jest to danie, które powstaje w godzinę. Dlatego też jest to przepis dla tych, którzy taki szybkowar w domu mają ale do golonek go jeszcze nie używali, albo dla tych których ten przepis zachęci do zakupu takiego urządzenia, bo dzięki niemu
Bernika - moj kulinarny pamietnikkolejna propozycja na pyszne muffiny bez mąki. Niedawno na moim blogu pojawił się przepis na Pistacjowe czekoladowe babeczki bez mąki , a teraz pora na kolejną, pyszną alternatywę dla kalorycznych, pszennych muffinów pełnych samych złych kalorii. Są słodzone jedynie bananem, opcjonalnie można dodać stewię lub ksylitol. Fasola dostarcza nam wiele białka. Jest bogata w potas, wapń, fosfor i cynk. Zawiera
Czarnawisienkapytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował. MOJE ODPOWIEDZI NA ZADANE PYTANIA Skąd pomysł na nazwę bloga? -Lubię zdrowe i kolorowe jedzenie Ulubiona pora roku - Lato Piszę bloga bo: - Pragnę podzielić się z innymi moimi pomysłami kulinarnymi Od czego zaczynasz dzień? - Dzień zaczynam od kawy Pomysł na spędzenie dnia wolnego? - Wypad w góry
Zdrowo i koloroworozpuszczona w minimalnej ilości wody cukier puder do smaku, ja dodałam około 2 łyżki DODATKOWO: 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 300 ml wody kilka garstek leśnych jagód, z racji pory roku użyłam mrożonych Wykonanie: Ser biały, serek mascarpone, cukier puder, syrop limonkowy z miętową i śmietanę kremówkę zmiksowałam razem na kremową masę. Żelatynę rozpuściłam w gorącej wodzie, do miseczki dodałam
Blondynka GotujeCiasto marchewkowe świetnie smakuje o tej porze roku. Rozgrzewające przyprawy dodane do ciasta oraz bakalie stanowią udane połączenie. Dodatkowo wzbogaciłam ciasto polewą kajmakową (krówkową), ale można z niej zrezygnować i ciasto będzie równie dobre. Smaczne ciasto do kawy. CIASTO MARCHEWKOWE II Blacha: 25x35 cm | Czas przygotowania : ~45 min | Ciasto bez pieczenia, inspiracja: link Składniki 300 g drobno startej marchewki
coolinarnastrefa.blogspot.comostatnio topinamburem, którego smak poznałam całkiem niedawno na warsztatach u Piotra Kucharskiego we Wrocławiu, dzięki uprzejmości Cooklet Przygotowaliśmy tam z niego puree ze szparagami i było nieziemskie. Od tamtej pory kilkukrotnie zbierałam się żeby je zrobić ale wbrew pozorom o topinambura w moich okolicach nie było łatwo, więc jak już go znalazłam to kupiłam od razu spory zapas. Miałam jednak
karmelowyCzasami przychodzi pora na zjedzenie czegoś trochę bardziej zdrowego i tak powstała pięknie wyglądająca tarta warzywna. Przyznam że, jest troszkę pracochłonna, ale uwierzcie na prawdę warto. Uraczy Nas swoim smakiem i wyglądem. Składniki: Ciasto francuskie 3 marchewki 1 cukinia 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku 2 jajka 35 ml mleka
cookplzupę: Połowa kaczki francuskiej wiejskiej wraz z podrobami 1/2 litra krwi z kaczki zaprawionej 3 łyżkami octu 10% 3 marchewki 1/2 selera średniego 2 pietruszki średniej 1 por 1 cebula 4 ziarnka goździka 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego suszone owoce ( 6-7 plastrów jabłek, gruszki, śliwki) garść suszonych grzybów najlepiej prawdziwków
kgwjanczeworyby obok łososia." Składniki: 1 kg jesiotra 1 cebula 2 jajka 1 bułka kajzerka 1/2 szklanki mleka 2 łyżki bułki suchej 1 pęczek natki pietruszki 2 marchewki 1 por 1 pietruszka 1/2 średniego selera kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka masła sól, świeżo zmielony pierz. Wykonanie: Moczymy bułkę w mleku następnie odciskamy. Rybę czyścimy i oddzielamy od ości. Mielimy
kgwjanczewoPora na ponowne uzupełnienie witamin w naszym organizmie. W dzisiejszym koktajlu dominuje smak jabłek i bananów z lekką nutką ogórka. SKŁADNIKI 2 jabłka 2 banany 1 kiwi 1 pomarańcza 2 grube plasterki ogórka (+ ogórek do dekoracji) 1 kefir WYKONANIE Banany muszą być dojrzałe, zaś pomarańcza jak najbardziej soczysta. Jabłka obrać ze skórki i skroić do blendera bez ogryzka. Pozostałe owoce
Passions hobbies lifezdrowo, bo zdecydowanie więcej od masła jest bakalii, orzechów itp., czyli wszystkiego co najlepsze. Niebawem zamierzam wypróbować wersje ciastek bez masła, z miodem i bananami, ale na to przyjdzie pora, a dziś przepis, który został już sprawdzony, ciasteczka zasmakowały, więc już nie chciałam kombinować jak na pierwszy raz :) Składniki: 150 g masła 1 jajko 0,5 szklanki (95 g) cukru
Malowane smakiempolaną winegretem. Uwaga: To jest przepis podstawowy. Do papilotek możemy dodać także inne warzywa. Bardzo często dodaję do cebuli pokrojoną na plastry marchewkę. Można dodać także cienko pokrojony fenkuł, por, cukinię, podgotowaną fasolkę szparagową czy np: pomidorki koktajlowe. Cebulę czerwoną można bez problemu zastąpić dymką lub zwykłą białą, cebulą. Liczy się technika pieczenia. Rybę w papilotkach można piec w folii
Poezja smakuelektronicznej nie mogę sobie przypomnieć co ja tam jadłem. Żona Ma, jest smakoszem naleśników i muszę przyznać, że jest w pierwszej trójce, tych które udało mi się do tej pory wrzucić na jęzor. Tak technicznie rzecz biorąc w dwójce, bo Świętej Pamięci Babcia Ma już mi ich nie zrobi. Czytelnik inteligentny jest, więc już wie, że rzecz o naleśnikach będzie
BaRepas