por - 13968 przepisów (strona:668/932)

Żurek 181

żurek, więc dzisiaj nie obędzie się bez żurku. Przepis podaję na 8 osób Składniki: 2 litry wody 750 ml zakwasu na żurek 4 marchewki 1 pietruszka 1 por kawałek selera 3 ząbki czosnku kilka ziaren ziela angielskiego 1,5 łyżki majeranku pieprz sól 4 kulki jałowca 3 listki laurowe 5 łyżek kwaśniej śmietany 1 kg białej kiełbasy

Na słodko lub wytrawnie
Zupa krem z soczewicy 121

byłaby to zupa krem z soczewicy. Po raz pierwszy jadłam ją u córki i tak mi smakowała, że postanowiłam ja sama zrobić :-) Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki mały seler por 2 szklanki czerwonej soczewicy 3 listki laurowe 3 ząbki czosnku 5 – 6 ziaren ziela angielskiego 1 czerwona papryka kilka drobno pokrojonych listków bazylii 1 łyżka majeranku 1 cebula 2 kostki

Na słodko lub wytrawnie
Kokosowe bułeczki 150

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na zewnątrz szaro, ponuro i wszędzie mgła. Typowa aura dla tej pory roku. Najlepiej zakopać się pod kocem z książką w ręku.  Ostatnio miałam bardzo nerwowy tydzień,  a dom był jedynie sypialnią. Mam nadzieję, że w tym tygodniu będę miała

Na słodko lub wytrawnie
Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym 369

strony. Składniki na 3 -4 porcje 2 piersi z kurczaka Do zalewy: 2 łyżeczki białego octu winnego 3 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki ostrej papryki Dodatkowo: 1 duży por pokrojony w plasterki 1 duża żółta papryka pokrojona w paski 1 duża czerwona papryka pokrojona w paski 1 drobno pokrojona cebula 1 marchewka pokrojona w cienkie, krótkie paski 1 łyżka oleju

Na słodko lub wytrawnie
ZUPA POMIDOROWO WARZYWNA 208

Zupa pomidorowa, zmiksowana z warzywami. - 3,5 litra wody - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1/4 selera - niewielki por - sól, pieprz, liście laurowe - ziele angielski - 2 uda kurczaka - 1 i 1/2 litra sosu pomidorowego, lub z 4 puszki z całymi pomidorami U da umyj, wrzuć do zimnej, osolonej wody, dodaj kilka ziaren pieprzu, 3 liście laurowe i 5-6 ziaren ziela angielskiego

Pasje Jolki
Schabowy w kapuście kiszonej 261

Dodaję ją do odcedzonej miękkiej kapusty, mieszam i doprawiam "na gotowo". Kotleta lekko rozklepuję przyprawionego pieprzem i odrobiną soli i podsmażam po kilka-kilkanaście sekund tak aby tylko zamknąć pory na pozostałym po smażeniu cebulki maśle. Do naczynia żaroodpornego na dno daję trochę kapusty, na niej układam kotlety i przykrywam resztą kapusty. Całość polewam śmietaną i zapiekam ok 25 minut

Mechanik w kuchni
SZYBKIE PĄCZKI "KOZY" 588

małego znam smak tych pączków, gdyż moja mama bardzo często je nam piekła. Do tej pory jednak nie mam pojęcia skąd wzięła się ich nazwa, my je tak nazywamy od zawsze. Może ktoś zna inną nazwę dla tych pączusiów? SKŁADNIKI: 2 jajka 2 szkl. mleka 1/2 kostki drożdzy szczypta soli 3 łyżeczki cukru 2 szkl. mąki olej lub smalec

Kuchnia w opałach
PIECHOTĄ DO LATA 96

Połączony z innymi owocami myślę, że skusi nawet niejadka. SKŁADNIKI NA 3 PORCJE: 1 galaretka ametystowa 1 dojrzały banan 1/2 opakowania serka mascarpone 3-4 łyżki malin ( o tej porze roku mrożonych) 1 łyżeczka cukru pudru 1 dojrzała (miękka) gruszka A jak to zrobić: Galaretkę przygotować według opisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia. Do lekko tężejącej dodać pokrojonego banana

Kuchnia w opałach
BRUSCHETTA 146

Uwielbiam ten zapach: świeża bazylia, pomidory, czosnek..... szkoda tylko, że o tej porze roku pomidory nie do końca pachną słońcem. Mimo wszystko jest to moje ulubione warzywo. SKŁADNIKI: oliwa z oliwek czosnek bagietka pomidor  świeża bazylia sól, pieprz A jak to zrobić: Bagietkę pokroić na kromki, skropić oliwą i przygotować z nich złociste grzanki. Gotowe grzanki natrzeć przekrojonym ząbkiem

Kuchnia w opałach
SUZETTE - PYSZNE NALEŚNIKI POMARAŃCZOWE 107

mojej córki. Razem z wszystkimi szóstoklasistami w Polsce pisała sprawdzian szóstoklasisty. Mocno trzymałam za nią kciuki. W ramach rozluźnienia po stresach związanych z najważniejszym sprawdzianem jaki do tej pory przyszło jej zdawać, przygotowałam pyszne naleśniki z pomarańczami. Myślę, że ja też sobie osłodzę ten dzisiejszy dzień bo mimo wiary w siły własnego dziecka, stres i nerwy były moim towarzystwem dzisiejszego

Kuchnia w opałach
OWOCOWE SPAGHETTI 116

smakuje w ciepły wiosenny dzień. Dzisiaj co prawda dzień jest bardziej deszczowy, ale pokusiłam się na zrobienie tego spaghetti dla mojej córki, jako że obiad je dzisiaj o wczesnej porze (dlatego wersja lekka), przed wysiłkiem fizycznym. Miłość do koni jest u niej na tyle silna, że nawet taka pogoda jej nie przeszkadza. SKŁADNIKI: na 1 porcję makaron spaghetti ugotowany

Kuchnia w opałach
NALEŚNIKI Z SEREM I OWOCAMI 100

często, zarówno wytrawnie jak i na słodko. Dania z nich są szybkie do wykonania, a kwestia podania to tylko rzecz gustu. Śniadanie, obiad, kolacja ? Dla mnie idealne o każdej porze dnia.... i nocy :) SKŁADNIKI: 1 jajko 2 łyżeczki cukru cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1/4 szklanki wody gazowanej mąka olej kostka białego sera 1 banan 2 łyżki cukru trzcinowego przyprawa

Kuchnia w opałach
LODY TRUSKAWKOWE 63

przyroda spłatała nam figla, zamieniając kolejność pór roku. No bo w końcu dawno nie padało. Mimo wszystko spróbuję trochę odczarować aurę. Wiosno wyjdź z ukrycia, na jesień jeszcze przyjdzie pora. Hmmm może skusi się na lody :) SKŁADNIKI:   1 miseczka truskawek 150 ml. śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru A jak to zrobić: Aby przygotować takie lody, trzeba się zaopatrzyć

Kuchnia w opałach
KOKTAJL POTRÓJNIE OWOCOWY 111

Pyszny, kolorowy, schłodzony koktajl owocowy :) To to co mi chodziło po głowie dzisiaj w pracy. Polecam serdecznie tym bardziej o tej porze roku, kiedy możemy korzystać ze świeżych darów natury.   SKŁADNIKI: miseczka truskawek 1 banan 2 kiwi 1 szklanka kwaśnego mleka 1 1/2 szklanki jogurtu naturalnego A jak to zrobić: Z truskawek usunąć szypułki, umyć i zblendować z kwaśnym

Kuchnia w opałach
KANAPKI SPADAJKI 118

Uwielbiam kanapki w wersji De Lux. Najlepsze są wiosną, gdy moja lodówka pęka w szwach od nowalijek. Co zupełnie nie oznacza, że o innej porze roku są bardziej ubogie, zawsze znajdę coś w zastępstwie świeżych warzyw. Zastanawiacie się zapewne dlaczego nazywam je spadajki ?  Odpowiedź jest bardzo prosta, mianowicie nie zdarzyło się jeszcze, aby komukolwiek z mojej rodziny podczas konsumpcji

Kuchnia w opałach