zwykle o tej porze dopadło mnie przeziębienie. Gdy się trochę lepiej poczułam postanowiłam zrobić porządki na komputerze. Znalazłam jeszcze wiele zdjęć do niepublikowanych przepisów. Znalazłam między innymi przepis z muffiny z nadzieniem makowym. Ponieważ trochę nadzienia pozostało mi z makiełek, postanowiłam coś z nim zrobić. Przepis wzięłam z TEJ strony Składniki na 12 muffinek: 2 szklanki
Na słodko lub wytrawnieplastry 2- 3 bułki 50 g wątróbki 4 – 5 jajek sól, majeranek, 5 ziarnek ziela angielskiego 3 listki laurowe 5 ziarenek czarnego pieprzu. 2 marchewki por, seler, pietruszka 2 kostki rosołowe Mięso pokroić w plastry i włożyć do dużego garnka. Dodać przyprawy i wszystkie warzywa. Gotować wszystko ok. 1,5 godziny pod przykryciem. Pod koniec
Na słodko lub wytrawniezaległe przepisy bo teraz o bieżących nie mam co myśleć. Bardzo dziękuję wszystkim za pamięć. Jak tylko zdam egzaminy ( mam nadzieję) to wrócę już na dobre i się odezwę. Pora na coś słodkiego i na szybko czyli muffinki. Dzisiaj będą z jagodami. Przepis wzięłam z TEJ strony. Wprawdzie zdjęcie nie należy do najlepszych ale co tam ;-) Składniki
Na słodko lub wytrawnieCóż może być lepszego od sernika bez sera? Do tej pory wydawało mi się że ten który robiłam dotąd był wręcz idealny .. do czasu, gdy nie upiekłam czekoladowego sernika bez sera. Najbardziej delikatne ciasto jakie kiedykolwiek jadłam a w dodatku o smaku czekoladowym. Dla mnie wręcz idealne, zresztą to nie tylko moje zdanie ;-) Wzorowałam się tak jak poprzednio
Na słodko lub wytrawnieżurek, więc dzisiaj nie obędzie się bez żurku. Przepis podaję na 8 osób Składniki: 2 litry wody 750 ml zakwasu na żurek 4 marchewki 1 pietruszka 1 por kawałek selera 3 ząbki czosnku kilka ziaren ziela angielskiego 1,5 łyżki majeranku pieprz sól 4 kulki jałowca 3 listki laurowe 5 łyżek kwaśniej śmietany 1 kg białej kiełbasy
Na słodko lub wytrawniebyłaby to zupa krem z soczewicy. Po raz pierwszy jadłam ją u córki i tak mi smakowała, że postanowiłam ja sama zrobić :-) Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki mały seler por 2 szklanki czerwonej soczewicy 3 listki laurowe 3 ząbki czosnku 5 – 6 ziaren ziela angielskiego 1 czerwona papryka kilka drobno pokrojonych listków bazylii 1 łyżka majeranku 1 cebula 2 kostki
Na słodko lub wytrawnieminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na zewnątrz szaro, ponuro i wszędzie mgła. Typowa aura dla tej pory roku. Najlepiej zakopać się pod kocem z książką w ręku. Ostatnio miałam bardzo nerwowy tydzień, a dom był jedynie sypialnią. Mam nadzieję, że w tym tygodniu będę miała
Na słodko lub wytrawniestrony. Składniki na 3 -4 porcje 2 piersi z kurczaka Do zalewy: 2 łyżeczki białego octu winnego 3 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki ostrej papryki Dodatkowo: 1 duży por pokrojony w plasterki 1 duża żółta papryka pokrojona w paski 1 duża czerwona papryka pokrojona w paski 1 drobno pokrojona cebula 1 marchewka pokrojona w cienkie, krótkie paski 1 łyżka oleju
Na słodko lub wytrawnieZupa pomidorowa, zmiksowana z warzywami. - 3,5 litra wody - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1/4 selera - niewielki por - sól, pieprz, liście laurowe - ziele angielski - 2 uda kurczaka - 1 i 1/2 litra sosu pomidorowego, lub z 4 puszki z całymi pomidorami U da umyj, wrzuć do zimnej, osolonej wody, dodaj kilka ziaren pieprzu, 3 liście laurowe i 5-6 ziaren ziela angielskiego
Pasje JolkiDodaję ją do odcedzonej miękkiej kapusty, mieszam i doprawiam "na gotowo". Kotleta lekko rozklepuję przyprawionego pieprzem i odrobiną soli i podsmażam po kilka-kilkanaście sekund tak aby tylko zamknąć pory na pozostałym po smażeniu cebulki maśle. Do naczynia żaroodpornego na dno daję trochę kapusty, na niej układam kotlety i przykrywam resztą kapusty. Całość polewam śmietaną i zapiekam ok 25 minut
Mechanik w kuchnimałego znam smak tych pączków, gdyż moja mama bardzo często je nam piekła. Do tej pory jednak nie mam pojęcia skąd wzięła się ich nazwa, my je tak nazywamy od zawsze. Może ktoś zna inną nazwę dla tych pączusiów? SKŁADNIKI: 2 jajka 2 szkl. mleka 1/2 kostki drożdzy szczypta soli 3 łyżeczki cukru 2 szkl. mąki olej lub smalec
Kuchnia w opałachPołączony z innymi owocami myślę, że skusi nawet niejadka. SKŁADNIKI NA 3 PORCJE: 1 galaretka ametystowa 1 dojrzały banan 1/2 opakowania serka mascarpone 3-4 łyżki malin ( o tej porze roku mrożonych) 1 łyżeczka cukru pudru 1 dojrzała (miękka) gruszka A jak to zrobić: Galaretkę przygotować według opisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia. Do lekko tężejącej dodać pokrojonego banana
Kuchnia w opałachUwielbiam ten zapach: świeża bazylia, pomidory, czosnek..... szkoda tylko, że o tej porze roku pomidory nie do końca pachną słońcem. Mimo wszystko jest to moje ulubione warzywo. SKŁADNIKI: oliwa z oliwek czosnek bagietka pomidor świeża bazylia sól, pieprz A jak to zrobić: Bagietkę pokroić na kromki, skropić oliwą i przygotować z nich złociste grzanki. Gotowe grzanki natrzeć przekrojonym ząbkiem
Kuchnia w opałachmojej córki. Razem z wszystkimi szóstoklasistami w Polsce pisała sprawdzian szóstoklasisty. Mocno trzymałam za nią kciuki. W ramach rozluźnienia po stresach związanych z najważniejszym sprawdzianem jaki do tej pory przyszło jej zdawać, przygotowałam pyszne naleśniki z pomarańczami. Myślę, że ja też sobie osłodzę ten dzisiejszy dzień bo mimo wiary w siły własnego dziecka, stres i nerwy były moim towarzystwem dzisiejszego
Kuchnia w opałachsmakuje w ciepły wiosenny dzień. Dzisiaj co prawda dzień jest bardziej deszczowy, ale pokusiłam się na zrobienie tego spaghetti dla mojej córki, jako że obiad je dzisiaj o wczesnej porze (dlatego wersja lekka), przed wysiłkiem fizycznym. Miłość do koni jest u niej na tyle silna, że nawet taka pogoda jej nie przeszkadza. SKŁADNIKI: na 1 porcję makaron spaghetti ugotowany
Kuchnia w opałach