por - 13968 przepisów (strona:661/932)

Księga skarg, wniosków i zażaleń. I chutney, z czerwonych porzeczek. 138

stale na lato w wersji bez kominka. A czekanie umilam sobie szykowaniem kolejnych przetworów, nie koniecznie na długie zimowe wieczory. Chutney z czerwonych porzeczek będzie Wam smakował o każdej porze roku. Nam uprzyjemniał ciepłą kolacją w bardzo deszczowy wieczór. Kolor, smak i  towarzystwo zapiekanego camemberta z czosnkiem i tymiankiem pozwoliły zapomnieć o deszczowej pogodzie. Przepis znaleziony kiedyś wśród wycinków

KUCHARNIA
TU I TAM nr 14. Owoc, który stał się warzywem i ser, który zamienia sie w lody. 164

camemberta podanych z pomidorowym ciastem . Te lody długo czekały na zrobienie. Od momentu, kiedy zobaczyłam je w książce M. Roux Jajka wiedziałam, że muszę je zrobić. I od tej pory szukałam dla nich odpowiedniego towarzystwa. Wytrawne ciasto pomidorowe z macerowanymi w occie balsamicznym jabłkami, tymiankiem i oliwkami spełnia wszystkie te oczekiwania. Wilgotne i aromatyczne cudownie syci pomidorową rozkoszą i przygotowuje

KUCHARNIA
Marta, Tomek i Babcia Petronela. A na deser sernik. 172

połączyć ze zmielonymi ciastkami. Wymieszać i lekko zagnieść, powstanie coś w rodzaju kruszonki. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód i ściany tortownicy, dociskając dokładnie, by utworzyć jednolitą całość. Teraz pora na karmelizowane gruszki. Owoce obrać ze skórki (wybierzcie raczej gatunki, które są twarde, aby podczas karmelizowania nie rozpadły się) i pokroić na kawałki - kroiłam dość duże, bo chciałam, by w serniku

KUCHARNIA
Pąsowe zaklęcie. Dulce de Membrillo. TU I TAM nr 17. 155

tył i 60 minut ginie w jednym szybkim obrocie.  Wskazówki niewzruszone kroczą dalej, jakby nic się nie stało. Będą tak stukać obcasami aż do lata.  Wtedy przyjdzie pora na salto do przodu.  I wyrównamy rachunki.  Odzyskamy godzinę, którą nam właśnie odebrano razem ze światłem.  " Od tygodni przebywamy w tym dziwnym świecie, w którym światło

KUCHARNIA
Jeszcze tylko jedna rodzynka i będzie ... Pulla i wyjątkowy kalendarz! 184

powtórki. A dziś Mikołaj i ważne zadanie dla Synka - on sam ma zamienić się w Mikołaja i zapełnić wielkie pudło zabawkami, które podaruje innym dzieciom. Lada dzień przyjdzie też pora na przygotowanie Szlachetnej Paczki. Każdego dnia przez magiczne okienko adwentowego kalendarza zaglądamy do zbliżającej się coraz bardziej krainy świątecznej radości. I nie ważne, czy spadnie śnieg czy nie; czy jesteśmy

KUCHARNIA
TU I TAM nr 19. Pasta nie jedno ma imię. Pappardelle e maltagliati. List o szczęściu. 168

gotowa. Za chwilę spod wałka wyjdzie cieniutkie jak pergamin, gotowe do skrojenia ciasto.  Lubię tą chwilę. W głowie szumi od szczęścia.  Choć to przecież nie koniec.  Pora wybrać fason, krój, dodatki.  Linijka za linijką, kartka za kartką mój list się zapełnia.  Zaczynam myślami otulać Adresata.  Zawijam list w jego ulubione smaki, dorzucam szczyptę niespodzianki

KUCHARNIA
Słodko, gorzko.... Grapefruit brulee? 150

niewiele do tej pory napisano na temat zmysłu smaku, ponieważ tak samo trudno go zdefiniować jak zapach. Oba są jak duchy obdarowane własnym życiem. Duchy, które pojawiają się nie wzywane, aby otworzyć okienko w pamięci i poprowadzić nas przez minione czasy ku jakiemuś zapomnianemu wydarzeniu. Innym razem wzywamy je pożądliwie, poszukując w przeszłości, a one odsłaniają nam naszą niewinność

KUCHARNIA
TU I TAM nr 22. Piękno i jedzenie, czyli domowa manufaktura jadalnych kosmetyków 153

apetytu! MIÓD - działa złuszczająco i oczyszczająco, a także napina skórę i ją ujędrnia. Idealnie sprawdza się jako składnik peelingów. Nie tylko oczyszcza naskórek z obumarłych komórek, ale również zamyka pory. MIGDAŁY I ORZECHY - pomagają usunąć martwy naskórek oraz odżywiają skórę. Zawierają dużo witaminy E, z grupy B, białka oraz składniki mineralne. PŁATKI OWSIANE - zawierają substancje śluzowe, które tworząc cienki film

KUCHARNIA
Maliny. Porzeczki. Morele. Tymianek. Kanapka? Lodowa! 133

później studia i koniec kanapek.  Czas drożdżówek z serem i wielkich kwadratowych ciastek francuskich z marmoladą i lukrem... A teraz?  Ulubiona kanapka? Zależy od sezonu i pory dnia.  Latem kanapka z dojrzałymi pomidorami i nieprzyzwoicie grubą warstwą masła. Zimą grzanki z majonezem, fetą, cebulą i grubo mielonym pieprzem.  Rano nigdy. Późną nocą cieniutka kromka z musztardą

KUCHARNIA
Inne czasy. Kres lata o smaku śliwek. Na słodko i na słono. 142

wersja na słodko.  Na słono skarmelizuję je z octem balsamicznym i ułożę na kremowym twarożku z koziego sera, dodam rozmaryn i śliwkowy chutney jeszcze z zeszłorocznych zapasów. Teraz pora na werdykt.  Każda pyszna, każda inna.  Remis, jednogłośnie. Słodko-słono, śliwkowo, pysznie.  A która dla Was? TARTA Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI, KOZIM SEREM I ROZMARYNEM Na spód

KUCHARNIA
Karmel i rajskie jabłka. Na patyku. 125

błękitem i upałem, by kolejnego dnia zasnuć świat szarym niebem i ponurą miną.  Staję na palcach przed szafą i sięgam ręką najgłębiej, tam, gdzie śpią ciepłe swetry.  Pora je zbudzić.  Zaczynam znów parzyć herbatę. Ogrzewać zziębnięte ręce rozgrzaną krągłością filiżanki. Potrzeba ciepła, opieki i czułości rodzi się sama. Tak naturalna jak ten październikowy huragan, poranna mgła

KUCHARNIA
TU I TAM nr 29. Niech króluje czosnek! Pieczony. I galaretka 151

smak i aromat byłby niczym gdyby nie on ... czosnek ! W listopadzie nasze kuchnie - Amber i moja - pachną właśnie czosnkiem. Zapraszamy! Czosnek. Uwielbiam go.  W każdej postaci, o każdej porze roku.  Rozsmarowany na grzance. Pieczony z ziemiakami. Zmiksowany w zupie.  Leczący gardło w mleku z miodem.  Na pomidorach. W prowansalskim aioli.  W sałatce.  Na parapecie

KUCHARNIA
TU I TAM nr 30. Czas na toast! Wpadniecie na drinka? 137

Czas można marnować, oszczędzać, tracić, zabijać go i tęsknić za nim. Dla pasterskiego ludu Nuer z południowego Sudanu czas jest tot lub moi - "mokry" lub "suchy" - zależnie od pory roku. Dla greckiego poety Hezjoda czas jest zbiorem zbóż, gdy śpiewa kukułka i osłabieniem męskich popędów u schyłku lata, gdy "kozy są najtłustsze, a wino najsmaczniejsze".  Czas odmierzany przez zegar

KUCHARNIA
O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 154

ręce uskrzydliły mnie i wprawiły w doskonały przedświąteczny nastrój.   A sama gołębica? Zanim napiszę jak smakuje, poczytajcie trochę o jej ciekawej historii. Kiedy po tradycyjnym, wielkanocnym obiedzie przychodzi pora na deser, na włoskich stołach pojawia się Colomba – wyrośnięte ciasto w kształcie gołębicy. Od zamierzchłych czasów gołębica, obok jajka,  jest symbolem pokoju, odrodzenia i miłości. Gołębica z ciasta stała

KUCHARNIA
Być sobą. Zielony hummus i scones z czosnkiem niedźwiedzim - z Hanią na majówkę 185

się rozrasta. Wschodzą małe listki - rośnie wielka radość.  Pierwsza ścięta kępka to kulinarne święto.  Była już zupa (klik) i bułeczki (klik) , był też makaron (klik) .  Teraz pora na wytrawne scones z cheddarem - rozrywane jeszcze na ciepło i nurkujące w kremowym, cudownym po prostu hummusie z czosnkiem niedźwiedzim .  Zielona uczta.  Pachnąca wiosną. Idealna na piknik

KUCHARNIA