Był już kompot biały , a teraz pora na czerwony:) Podrasowałam go jednym jabłkiem, ale stwierdzam, że to trochę za dużo. Tak więc proponuję dać pół jabłka (lub zrezygnować z niego w ogóle) na ok. 300 gramów czereśni - tyle akurat miałam. Taki napój, podany z lodem, będzie w sam raz na upały, które nas dopadły... Składniki: 300 gramów czereśni 1/2 jabłka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKurki są jak owoce sezonowe:) Pierwsza odsłona już była. Teraz pora na drugą: makaron z kurkami. Nie potrafię kupować kurek na wagę, więc kupuję na garści:) Składniki: 2 garści małych kurek (porcja kurek na jedną osobę) 1 mała cebula lub 1/2 większej makaron świderki (odmierzyć na 1 osobę) 1/2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu 1 łyżka śmietany
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjedną porcję :) Składniki: 5 dużych muszli makaronowych ok. 100-150 gramów mięsa mielonego (tyle mniej więcej mi zostało) 2 plastry sera żółtego 1 mała cebula lub kawałek białej części pora 2 nieduże pieczarki pieprz Zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy muszle. Gotujemy al dente, czyli na półtwaro. Ja gotowałam troszkę za długo bo 12 minut i jedna muszla mi pękła. Proponuję
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comChodził za mną taki kurczak już od dawna:) Ale jakoś do tej pory, jeśli chodzi o kurczaka w kawałkach i sos, to robiłam go tylko jako chińszczyznę. Dzisiaj podaję przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Bardzo smaczny z ryżem. Sos można przyrządzić samemu, żeby nie dawać kupnego słoiczka:) Składniki: 2 piersi z kurczaka sól pieprz na sos: 4 pomidory
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsprawdzony przepis na ciasto drożdżowe... Kiedyś unikałam tego ciasta jak ognia. Albo jak wody ;) Pływać nie umiem do tej pory, ale za to przed ciastem drożdżowym już nie uciekam :) Tak więc, mam nadzieję, że po raz ostatni w tym miesiącu ;) wypiek z jabłkami w roli głównej. Jeśli umieszczę jeszcze jeden taki, to przecież przestaniecie do mnie zaglądać! :) Składniki: na wykonanie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsałatkę trafiłam jakieś 4 lata temu. Nie przepadam za selerem, ale w tej postaci naprawdę lubię. Bardzo mało czasu zajmuje przygotowanie, więc o każdej porze dnia możemy na szybko zrobić sobie taką mała przekąskę, zamiast zastępować ją np. batonikiem pt.: "Pawełek toffi" ;) Można ją zrobić wieczorem i włożyć do lodówki. Dzięki temu rano będziemy mieć więcej czasu dla siebie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgarnka z wodą. Parzymy na małym ogniu 2h: temperatura wody 95 stopni C, temperatura mięsa w czasie parzenia 70-85 stopni C Wyjmujemy szynkowar i studzimy (teraz jest taka pora roku, że ja wystawiłam szynkowar na balkon) Po wystudzeniu wkładamy szynkowar do lodówki na kilka godzin (ja włożyłam na cała noc, na ok. 7h) Wyjmujemy szynkowar z lodówki i wyciągamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDawno nie piekłam ciasta. Ten przepis przygotowałam już jakiś czas temu, ale do tej pory nie mogłam się zebrać, żeby go opublikować :) Składniki: 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 5 jajek, ale osobno żółtka i białka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka gazowanej wody 1 szklanka oleju Oddzielnie przygotować: 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki Żółtka utrzeć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comskładniki podduszamy na małym ogniu! Składniki: 1/2 większej dyni lub 1 mała 3 nieduże marchewki 2 duże ziemniaki lub 3-4 mniejsze 1 pietruszka ok. 5-6 cm pora 1 cebulka 1-2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czerwona mielona papryka sól 1,5-2 litrów buliony warzywnego lub 1 kostka rosołowa 1 łyżka "z kopką" masłą 2 łyżki oliwy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPora wymienić opony na zimowe :D Przepis wyskrobałam na jednej z grup kulinarnych. Właścicielka pisała, że smaży z niego od ponad 10 lat więc przepis jest sprawdzony. Musiałam wypróbować. Nie żałuję. Ten przepis to naprawdę mistrzostwo świata! Wzięłam się za smażenie koło 20.30, a o 21 było już po wszystkim :) Zmniejszyłam składniki proporcjonalnie o połowę, ale podaję
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgarnka z wodą. Parzymy na małym ogniu 2h: temperatura wody 95 stopni C, temperatura mięsa w czasie parzenia 70-85 stopni C Wyjmujemy szynkowar i studzimy (teraz jest taka pora roku, że ja wystawiłam szynkowar na balkon) Po wystudzeniu wkładamy szynkowar do lodówki na kilka godzin (ja włożyłam na całą noc) Wyjmujemy szynkowar z lodówki i wyciągamy z niego naszą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comChoć walentynki już za nami, zawsze jest pora na mega czekoladowe ciasto. Mini torciki Sacher z marcepanem, doskonale nadają się na zwieńczenie każdej romantycznej kolacji J Nie przepadam za ciężkimi, potwornie słodkimi tortami. Ale te torciki polecam z czystym sumieniem. Dobrze nasączony, kakaowy biszkopt, przełamany dżemem brzoskwiniowym i aromatycznym marcepanem, a wszystko zamknięte w czekoladzie: białej lub gorzkiej- po prostu
Mia Cucina Sofietawszystkie pokazane tu dania. Na początek wybrałam ciasto, które właściwie przygotował mój Syn. Wspólne popołudnia z książką i ciastem to nasze małe rytuały. Tak jak rytuałem o tej porze roku jest kupowanie kolejnych kilogramów czerwonych pomarańczy. To ich sezon, czas znów zatoczył koło. Jeśli więc nadejdzie niedziela, a w Waszej kuchni znajdą się czerwone pomarańcze i ochota na leniwe
KUCHARNIApokusić się mogą z powodzeniem osoby będące na diecie i dbające o linię. Na początek przedstawiamy prostą, zdrową, szybką i smaczną sałatkę, która swoimi kolorami, o każdej porze roku przypomni Nam wakacyjne, letnie chwile. Kolorowa sałatka - samo zdrowie Składniki na dwie porcje 2 garście rukoli 4 łyżki serka wiejskiego 1 czerwona cebula 2 pomidory 1/2 czerwonej papryki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidarów lata możemy korzystać w różnej postaci, przez cały rok. Jak to pięknie kreuje zatrzymanie tej cudownej pory roku przez 365 dni jakie kryje kalendarz. Dobrze by było abyśmy też przez cały rok dbali o kondycję i racjonalne odżywanie, zapraszamy więc na zdrowy w całej swojej okazałości mus ... Mus truskawkowy z musli i kokosem Składniki na 1 porcję: 5 dużych
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki