por - 13968 przepisów (strona:644/932)

Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory. 165

sól 12 okopiastych łyżek Wykonanie Ogórki przesypuje do dużej miski - miednicy i moczę w lodowatej wodzie ok. 2 godzin ( zależy czy były zbierane, lub kupowane w deszczowej czy upalnej porze, jeśli upał to nawet trochę dłużej ) W tym czasie w dużym garnku lub dwóch mniejszych nastawiam wodę ,solę, po zagotowaniu gotuję jeszcze trzy minuty, studzę. ( zasada zalewy jest prosta

Kuchnia z widokiem na ogród
Flaczki drobiowe. Pyszne danie z kurczaka i żołądków drobiowych. 181

obiad na jesienne i zimowe dni. Polecam :) Składniki - 4 udka z kurczaka - 4 skrzydełka z kurczaka - 60 dkg żołądków drobiowych - 2 duże marchewki - pietruszka korzeń - pól selera - cebula, kawałek pora - 2 ząbki czosnku - sól, czerwona mielona papryka, majeranek - listek laurowy, ziele angielskie 2 szt. - przyprawa do flaków - łyżka masła - łyżka mąki Wykonanie. Oczyszczone żołądki, udka i skrzydełka wkładam do dużego

Kuchnia z widokiem na ogród
Pyszne, aromatyczne, chrupiące, pieczone ziemniaki w piekarniku a'la frytki. 769

Panie stwierdziły, że z piekarnika to tylko najlepsze wychodzą ciasta :)  Hmm.... Wracając do ziemniaków... moje ziemniaczki pieką się w piekarniku ok. 30-40 minut ( wszystko zależy od pory roku i gatunku samych ziemniaków ) i wkładam je zawsze surowe, czy są one młode, czy stare, czy sałatkowe czy inne insze odmiany :) Tak upieczone ziemniaczki są mięciutkie w środku, na zewnątrz

Kuchnia z widokiem na ogród
Drożdżówka z serem 217

Kiedy zobaczyłam zdjęcie tej drożdżówki z serem to od razu przypomniały mi się czasy dzieciństwa. Takimi tradycyjnymi ciastami się wtedy zajadaliśmy i do tej pory zresztą bardzo takie ciasta drożdżowe lubię. Z przygotowaniem tego ciasta właściwie nie miałam żadnych kłopotów. Jedyny błąd, jaki zrobiłam to użyłam do niego mąki chlebowej a nie dodałam więcej mleka i przez to ciasto

UgotujmyTo.pl
Proste śniadanie niedzielne - naleśniki z syropem klonowym i waniliowy budyń z ryżem 177

byłam głodna, wręcz wmuszałam w siebie jedzenie. Szybko jednak organizm przestawił się i odwdzięczył zdecydowanie lepszym samopoczuciem. Przestałam mieć napady wilczego głodu, nie podjadałam tak, jak do tej pory, głowa przestała boleć i miałam więcej sił, aby przetrwać dzień, często bardzo zabiegany. Nawyk jadania śniadań pozostał mi na szczęście. Nie wyobrażam sobie już, abym mogła

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pancakes - czyli amerykańskie naleśniki 2974

Przepis ten przechowywałam do tej pory na bardzo starej, zżółkniętej karteczce zatytuowanej "naleśniki amerykańskie". Pochodzi z czasów, kiedy nie używano u nas jeszcze określenia pancakes ;) Wychodzą z niego zawsze pyszne placuszki :) Nie wiem, dlaczego tak późno pojawia się na blogu ... SKŁADNIKI 220 g przesianej mąki  2 roztrzepane jajka 2 łyżeczki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 30 g roztopionego

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa szczawiowa z lanymi kluskami i karmelizowaną fasolką szparagową. 200

jedna z moich ulubionych zup jest od dziś. Czego użyłem? Do bulionu: -kawałek wołowiny (antrykot) -szyja indycza -skrzydełko indycze -4 marchewki -3 pietruszki -pół dużego selera -dwa ząbki czosnku -por cały -kawałek kapusty włoskiej -cebula opalona -natka pietruszki -sól -ziele angielskie -liście laurowe -pieprz czarny ziarnisty Mięso umyte zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy białko. Dodajemy warzywa i inne

BaRepas
Czekoladowo smietankowy tort nalesnikowy, gryczany, bezglutenowy 221

roku o tej porze moja głowa pęka w szwach. W ciągu dwóch tygodni obchodzimy urodziny obojga dzieciaków a zaraz potem są jeszcze moje. Dwoje się i troje by to jakoś pogodzić. Nie zawsze dzieci chcą obchodzić urodziny razem a czasem tego żądają... jak to dzieci. Zarówno w ubiegłym jak i w tym roku party urodzinowe robię dwukrotnie a torty będą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dorsz z warzywami w rzymskim garnku 295

Dania przyrządzone w tajinie lub rzymskim garnku są bardzo zdrowe, ponieważ zachowują wszystkie witaminy zawarte w składnikach, których używamy do gotowania. Kilka, niewiele, dań z tajina już publikowałam. Teraz pora na garnek rzymski :) Składniki: 450 gramów dorsza 3 ziemniaki 2 marchewki 1 duża cukinia lub 2 małe 1 i 1/2 szklanki wywaru warzywnego 1/3 kostki masła pokrojonego w kostkę sól

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Camembert Zapiekany z Pigwą z Miodem na Kremowym Occie Balsamicznym Figowym i Malinami 157

znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: ser typu camembert (użyłam President) Pigwa z Miodem   1 łyżka kremowego octu balsamicznego figowego kilka malin (z racji pory roku użyłam mrożonych) Wykonanie: W pierwszej kolejności musimy włączy piekarnik i ustawi temperaturę na 180 stopni. Odkroiłam wierzch sera, do środka którego włożyłam lekko odsączoną z syropu pigwę z miodem

Blondynka Gotuje
Cynamonowe jabłka z herbatnikami i granolą/deser 119

wartościową ,  pożywną  kompozycję pysznego podwieczorku , a nawet śniadania. Właśnie pieczone, smażone czy gotowane  jabłka to podstawowy  składnik deserów , którymi zajadam się szczególnie  o tej porze roku.. A oto jedno z moich ulubionych deserów  na poczekaniu czyli pieczone jabłka z  herbatnikami  i  granolą. Przygotowanie  nie zajmuje więcej niż

Zakamarki mojej kuchni
Knedle z suszonymi śliwkami 140

Pyszne ,rozpływajace sie w ustach  knedelki  z suszonymi śliwkami , obtoczone grubą  warstwą maślanej   bułki tartej z cynamonem. Knedle ze  śliwkami o tej porze roku ? …czemu nie…te  suszone również świetnie  się spisują.... Składniki: ok. 200 g suszonych , miękkich śliwek bez pestek 1 kg ugotowanych ziemniaków/ 1 szklanka mąki/ w tym 2 łyżki mąki

Zakamarki mojej kuchni
Clafoutis z burakami i karmelizowaną marchewką 153

kolejny autorski przepis. Jaki był efekt? Słodka marchewka i delikatnie chrupiące, aromatyczne buraki otulone mięciutkim, delikatnym ciastem... Powoli zaczynam się przekonywać do dań bezmięsnych, których fanką do tej pory zdecydowanie nie byłam. Potrzebne nam: - 2 duże lub 3 średnie buraki - 1,5 sporej marchewki - łyżka oliwy - 150 g ricotty - 5 łyżeczek cukru - tymianek suszony - 2 jajka - 3 żółtka

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa z selera naciowego i batatów 187

bulionu  sól i świeżo zmielony czarny pieprz grzanki jogurt grecki  pokrojona w paski bazylia przygotowanie Roztopić masło w dużym garnku na małym ogniu. Dodać seler, por i ziemniaki i dusić, delikatnie mieszając, przez 5 minut . Wlać do garnka bulion i dodać liść laurowy, posiekaną ostrą papryczkę i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować

Stare Gary