por - 13968 przepisów (strona:648/932)

Chrupiące kalmary 158

Smażone i chrupiące kalmary to stanowczo moja  ulubiona przekąska . Mógłbym je wcinać o każdej porze dnia i nocy. Dlatego zawsze w zamrażarce czeka na mnie woreczek tych morskich specjałów. W końcu nigdy nie wiadomo, kiedy najdzie na nie ochota. ;) Wystarczy jedynie kilka godzin wcześniej (czas potrzebny na ich rozmrożenie) zaplanować  kalmarową ucztę , by potem w kilka chwil

Food Square
Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem 160

przepisu Mamy z kiełbasą i boczkiem - taką lubimy najbardziej :) SKŁADNIKI 500 g fasoli Piękny Jaś laska kiełbasy podlaskiej 150 g boczku wędzonego 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1/2 pora 1 cebula 2 łyżki mąki 1 łyżka masła sól, pieprz majeranek PRZYGOTOWANIE Fasolę moczymy przez noc w garnku zalewając wodą. Uzupełniamy wodę do 1,5l i gotujemy, aż fasola trochę

Moje Kuchenne Rewelacje
Rosół z indyka 167

końcu zjeść, najlepiej z dużą ilością płynów. Indyk przyjechał od zmartwionej sytuacją cioci, co oznacza, że jest/był on ..normalnym indykiem, biegającym na wolności. Składniki -porcja indyka -marchewka, seler ,por ,zielonapietruszka -sól różowa himalajska, bo zdrowsza -przyprawa bez chemii Karahi Chicken Masala  SKWORCU -szczypta Kuchmistrza  SKWORCU -kluseczki na rosół jakie lubisz Umyj mięso z indyka, włóż do dużego

Z Kuchni Do Kuchni
PSTRĄG Z BATATAMI I MARTINI , COQ AU VIN , KREME BRULLE , TARTA CYTRYNOWA …. czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE! 168

wybrałam się tam z najfajniejszym facetem pod słońcem ( ;) ). Przedzierając się przez pełną turystów Floriańską udało nam się dotrzeć punktualnie na miejsce – stolik zarezerwowaliśmy na 13 – idealna pora na niedzielny obiad. Już od drzwi powitała nad przemiła obsługa, a w głównej sali czekał przygotowany stolik. Przyznaję bez bicia, że mało co pamiętam z wnętrza sali, gdyż ciężko mi oderwać

Ostra na Słodko
ZUPA OWOCOWA - WIŚNIE + SUSZONE OWOCE. 121

osób tak się jej boi i co dostawali pod tą nazwą w tym przedszkolu (lub u babci - bo i taka legenda krąży). Nam smakuje za każdym razem niezależnie od pory roku. To opcja bardzo delikatna ale pożywna. Nieraz była lekiem na całe zło gdy chwilowo jedzenie stawało się wrogiem. Niejeden wirus/zatrucie/przejedzenie z nią przegrywało. Powiedzcie nam, czy Wy też cierpicie

Wypisz Wymaluj
Gulszowa 243

Składniki: 1 kg wołowiny 3 cebule 1 koncentrat pomidorowy 2 duże marchewki 1 pietruszka seler por 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku sól, pieprz,  ziele angielskie liść laurowy 0,5 łyżeczki papryki chili 125 g masła oliwa Zasmażka 2 łyżki mąki Wykonanie: Mięso z cebulą kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na maśle, które dzielimy na 3 części z odrobiną

kgwjanczewo
Karmelizowane jabłka we francuskim cieście 207

lepszego( no, może wyłączając jogę. i animację. i mojego Marcina)! Jak wiecie, uwielbiam szarlotki. Ubóstwiam je wręcz, mogłabym je jeść tonami, naprawdę. W każdej postaci i o każdej porze dnia i nocy. Tym razem, potrzebowałam jej NA TERAZ. Nie umiem Wam wytłumaczyć, dlaczego. Czasami tak po prostu mam (według Marcina cały czas). Jaki najlepszy na to sposób? Gotowe ciasto francuskie

Gotowanie to kochanie
Biszkopt idealny 55094

opadnie. Niektórym to może wydawać się dziwne ale musicie uwierzyć mi na słowo Przepis dostałam kilka lat temu od mojej koleżanki, od tej pory piekę biszkopt tylko z tego przepisu. Post Biszkopt idealny pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW. SŁODKO - OSTRA. 167

Ziarenkowa, i odrobina oliwy z oliwek WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas udziec z indyka ( 1-1,5 kg ) i tacka warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy ). Umyte pomidory i paprykę osuszamy i rozkrajamy.  Na dno naczynia żaroodpornego dajemy oliwę, przyprawy i zioła

Wypisz Wymaluj
Zupa krem z brokułów 225

zupy kremy. Dziś przepis na jedną z nich - krem z brokułów. Do roboty! ZUPA KREM Z BROKUŁÓW Składniki: - 1 duży brokuł - 1 duży ziemniak - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek pora - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Do podania : łyżka jogurtu naturalnego, prażone płatki migdałowe Warzywa umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać 2 litrami wody i zagotować. Gdy warzywa zmiękną zdjąć

Zgrabne Gotowanie
Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 512

wątróbki  drobiowej, 200 g pieczarek, 1,5 szklanka płatków owsianych, 3 jaja, 4 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 dużego selera, 1 por, 2 czerwone chili, 4 ząbków czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 2 gwiazdki anyżu, 2 liście laurowe, 2 czarne kardamony, 4 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka majeranku, ostra papryka

SzczyptaSmaQ
Pomarańczowe pancakes 217

pory akcję "Wypiekanie na śniadanie" tylko obserwowałam. Jednak tym razem postanowiłam dołączyć i przygotować pancakes'y z przepisu Doroty z Moich Wypieków. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła. Placuszki wzbogaciłam o sok i skórkę z pomarańczy. Są obłędne i znikają bardzo szybko.  Smacznego!  Składniki: 1 szkl. mąki 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka

Pasja Smaku
Risotto z owocami morza 130

osób : 1/2 opakowania ryżu arborio cebula 3 ząbki czosnku papryczka chili ok. 4 łyżek masła 100 ml wytrawnego białego wina 1 l bulionu warzywnego (2 marchewki, 1 por, 1 pietruszka, 1/2 cebuli, 1/2 selera) 500 g mieszanki owoców morza 1/2 pęczka pietruszki sól, pieprz koszt.: ok. 30 zł. KROK 1 Sporządzenie bulionu; Do garnka wlewam ok 1,5 l zimnej

smacznieinatemat
barszcz ukrainski postny 314

spotkałam jeszcze nikogo kto by tutaj dodawał do barszczu lub innej zupy, jakieś inne warzywa, typu: seler, pietruszka czy por.  Przygotowanie: 1. Fasole namaczamy i  zostawiamy najlepiej na cala noc, by nam napęczniała. Następnie gotujemy ja w tej samej wodzie ok 1,5 godziny, aż będzie gotowa. Wody nie wylewamy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Zaskakujace polaczenia smakowe z Czekolada w roli glownej 159

jakich potraw i dlaczego opowiadał nam Piotr Chylarecki, który od wielu lat jest twórcą przepisów na wszelkiej maści słodkości. Gotowaliśmy również pod czujnym okiem Pawła Kibarta, którego do tej pory znałam jedynie z II edycji Top Chefa. Po krótkim wstępie i smakowaniu czekolady podzieliliśmy się na 4 grupy i ruszyliśmy do boju. Ja miałam przyjemność przygotowywać Piersi z kaczki

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania