por - 13968 przepisów (strona:648/932)

Karmelizowane jabłka we francuskim cieście 210

lepszego( no, może wyłączając jogę. i animację. i mojego Marcina)! Jak wiecie, uwielbiam szarlotki. Ubóstwiam je wręcz, mogłabym je jeść tonami, naprawdę. W każdej postaci i o każdej porze dnia i nocy. Tym razem, potrzebowałam jej NA TERAZ. Nie umiem Wam wytłumaczyć, dlaczego. Czasami tak po prostu mam (według Marcina cały czas). Jaki najlepszy na to sposób? Gotowe ciasto francuskie

Gotowanie to kochanie
Biszkopt idealny 55101

opadnie. Niektórym to może wydawać się dziwne ale musicie uwierzyć mi na słowo Przepis dostałam kilka lat temu od mojej koleżanki, od tej pory piekę biszkopt tylko z tego przepisu. Post Biszkopt idealny pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW. SŁODKO - OSTRA. 173

Ziarenkowa, i odrobina oliwy z oliwek WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas udziec z indyka ( 1-1,5 kg ) i tacka warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy ). Umyte pomidory i paprykę osuszamy i rozkrajamy.  Na dno naczynia żaroodpornego dajemy oliwę, przyprawy i zioła

Wypisz Wymaluj
Zupa krem z brokułów 228

zupy kremy. Dziś przepis na jedną z nich - krem z brokułów. Do roboty! ZUPA KREM Z BROKUŁÓW Składniki: - 1 duży brokuł - 1 duży ziemniak - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek pora - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Do podania : łyżka jogurtu naturalnego, prażone płatki migdałowe Warzywa umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać 2 litrami wody i zagotować. Gdy warzywa zmiękną zdjąć

Zgrabne Gotowanie
Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 514

wątróbki  drobiowej, 200 g pieczarek, 1,5 szklanka płatków owsianych, 3 jaja, 4 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 dużego selera, 1 por, 2 czerwone chili, 4 ząbków czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 2 gwiazdki anyżu, 2 liście laurowe, 2 czarne kardamony, 4 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka majeranku, ostra papryka

SzczyptaSmaQ
Pomarańczowe pancakes 222

pory akcję "Wypiekanie na śniadanie" tylko obserwowałam. Jednak tym razem postanowiłam dołączyć i przygotować pancakes'y z przepisu Doroty z Moich Wypieków. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła. Placuszki wzbogaciłam o sok i skórkę z pomarańczy. Są obłędne i znikają bardzo szybko.  Smacznego!  Składniki: 1 szkl. mąki 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka

Pasja Smaku
Risotto z owocami morza 136

osób : 1/2 opakowania ryżu arborio cebula 3 ząbki czosnku papryczka chili ok. 4 łyżek masła 100 ml wytrawnego białego wina 1 l bulionu warzywnego (2 marchewki, 1 por, 1 pietruszka, 1/2 cebuli, 1/2 selera) 500 g mieszanki owoców morza 1/2 pęczka pietruszki sól, pieprz koszt.: ok. 30 zł. KROK 1 Sporządzenie bulionu; Do garnka wlewam ok 1,5 l zimnej

smacznieinatemat
barszcz ukrainski postny 318

spotkałam jeszcze nikogo kto by tutaj dodawał do barszczu lub innej zupy, jakieś inne warzywa, typu: seler, pietruszka czy por.  Przygotowanie: 1. Fasole namaczamy i  zostawiamy najlepiej na cala noc, by nam napęczniała. Następnie gotujemy ja w tej samej wodzie ok 1,5 godziny, aż będzie gotowa. Wody nie wylewamy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Zaskakujace polaczenia smakowe z Czekolada w roli glownej 164

jakich potraw i dlaczego opowiadał nam Piotr Chylarecki, który od wielu lat jest twórcą przepisów na wszelkiej maści słodkości. Gotowaliśmy również pod czujnym okiem Pawła Kibarta, którego do tej pory znałam jedynie z II edycji Top Chefa. Po krótkim wstępie i smakowaniu czekolady podzieliliśmy się na 4 grupy i ruszyliśmy do boju. Ja miałam przyjemność przygotowywać Piersi z kaczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wołowina z pieczonym naleśnikiem i zielonym groszkiem 178

piekarnika  na 15-20 minut. Naleśnik gotowy.    Wystarczy pokroić na porcje ( 4 ) , nałożyć plasterki wołowiny, polać sosem, dodać groszek i delektować się niesamowitym smakiem. Smacznego! Teraz pora na upragniony urlop. Mamy nadzieję, że wrócimy z nowymi inspiracjami z gór

Maminek kulinarny
Kawa o smaku świąt 142

marketach są już stoiska z bakaliami i przyprawami korzennymi. Uwielbiam ten czas, jest taki magiczny. Ponieważ do świąt pozostał miesiąc, a czas szybko leci, uznałam, że już najwyższa pora na odswieżenie świątecznych przepisów i na próbne wypieki. Zaopatrzyłam się w masę aromatycznych przypraw i zamierzam w najbliższym czasie zaprezentowac na blogu trochę pyszności. Na pierwszy ogień idzie aromatyczna, rozgrzewająca kawa

Zawsze głodna!
Frytki z pietruszki 173

pieczona pietruszka jest wspaniała :) Traci ten swój niemiły aromat, robi się słodka i ani smakiem, ani zapachem nie przypomina swojej surowej wersji. To było odkrycie roku. Od tej pory pieczona pietruszka na stałe gości w moim menu, najczęściej w postaci frytek, które są lepsze i zdrowsze od tych tradycyjnych :) Porcja dla 2 osób: 3-4 korzenie pietruszki olej roślinny sól

Zawsze głodna!
Ekologiczny chleb z mieszanych mąk Symbio 199

Muszę się przyznać, że do tej pory nie piekłam sama chleba, No, chyba, ze "chlebek bananowy", ale to nie to samo ;) Jakoś nigdy mnie do tego nie ciągnęło, poza tym na co dzień praktycznie nie jadam pieczywa. Zauważyłam jednak ostatnio, że domowy wypiek chleba staje się modny, Coraz więcej wpisów na ten temat pojawia się na blogach, coraz więcej książek

Zawsze głodna!
Sałatka z ekologiczną komosą ryżową Symbio 201

Dzięki współpracy z firmą  Symbio  mam przyjemność poznawać nowe, wartościowe produtky, których do tej pory nie znałam i nie próbowałam, a które są bardzo zdrowe i warto je włączyc do swojego menu. Przykładem jest np. quinoa zwana również komosą ryżową. Jest to pseudozboże, którego możemy używać jako zamiennika ryżu, kaszy czy ziemniaków. Nie zawiera glutenu, posiada

Zawsze głodna!
Sorbet arbuzowo-limonkowy 162

Cieszmy się ostatnimi ciepłymi, słonecznymi dniami tego lata. Za kilka tygodni przyjdzie pora na lody czekoladowe i karmelowe - sorbety nie będą smakować aż tak rozkosznie. Składniki (na ok. 5 porcji) : 1 średniej wielkości arbuz 4 limonki pół szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: Arbuza obrać, pokroić w plastry, usunąć pestki (chyba, że kupicie arbuza bezpestkowego) i pokroić na mniejsze kawałki. Limonki

W SMAK