por - 13968 przepisów (strona:657/932)

Moja poranna rutyna i niezwykły olej kokosowy 201

swój popcorn i posyp go solą morską- jak w kinie!możesz nim zastąpić spray do smażenia- nic nie będzie przywierać do patelni!wydłuża świeżość jajek - posmaruj nim skorupki, zamknie pory i zmniejszy dostęp tlenu, co wydłuży ich "życie"o tydzień lub dwaskutecznie zwalcza świąd, dyskomfort po ukąszeniu przez owady, wysypki, infekcje; nanieś go na ranę, a szybciej się zagoi

Gotowanie to kochanie
Sum cytrynowo-pomarańczowy pieczony, z ziemniaczkami 203

Kochani, jako, że okres świąteczny paskudnie przechorowałam i do tej pory się z tego wylizuję, to postanowiłam sobie to wszystko...odbić!Zdrowo, rzecz jasna!Dzięki uprzejmości Karola i Ani, w sieci mojej kuchni wpadł SUM!To druga co do wielkości (po biełudze) ryba Europy i największa europejska ryba słodkowodna.Mięso suma jest białe, delikatne i średnio tłuste. Zawiera

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb z orzechami i marchewką Jeffreya Hamelmana 163

Przepis z bloga Danusi - leśny zakątekMoje uwagi :Marchewkę lepiej zetrzeć na tarce o drobniejszych oczkach.Danusia proponuje ten chleb na okazję świąt Bożego Narodzenia.Według mnie smakuje absolutnie o każdej porze .A teraz w okresie poświątecznym po przesycie ciastami będzie rewelacyjny

Proste Potrawy
Barszcz biały 187

kości na zupę (żeberka, kości schabowe, korpusy drobiowe)* 30 dag kiełbasy cienkiej najlepiej swojskiej lub o zbliżonym smaku* 20 dag wędzonki* 1 niedużo cebulka* jarzynka (marchewka, pietruszka, seler, por)* kilka suszonych grzybków* 4-5 ząbków czosnku* 1 butelka barszczu białego * 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%* majeranek* sól, pieprz* kostka bulionowaSposób wykonaniaKości na zupę umyć włożyć do garnka, jarzynkę

Mix smaku
Pierniczki ze sliwkową nutką 205

Święta zbliżają się już wielkimi krokami więc najwyższa pora na pierniczki. Dziś pierwsza partia, ale to dopiero początek... Dziś do wypróbowania idzie przepis na pierniczki z powidłami śliwkowymi, ale nie jako nadzienie, ale skład ciasta. Na tyle mnie ten przepis zaciekawił, że postanowiłam, iż te pierniczki również zagoszczą na świątecznym stole.  składniki* 2,5 szklanki mąki pszennej

Mix smaku
Bibimbap 240

Bibimbap to danie pochodzące z Korei Południowej. Najprościej mówiąc jest to miks warzyw, wołowiny oraz jajka smażonego podanych na ryżu, z sosem chili. Jest to talerz

Kulinarna rozmowa
Przedstawiam królika 173

 Królik ma bardzo zdrowe mięso, podobno świetne dla alergików, ma mało tłuszczu, więc pomyślałam, że spróbuję. Zrobiłam go w przyprawach korzennych i w ziołach. Składniki

Kulinarna rozmowa
Pieczone warzywa 170

mają czasu na stanie przy garnkach, ta potrawa robi się sama. Można ją zrobić z "resztek" warzyw, które gdzieś leżą na dnie lodówki.  Składniki:Ziemniaki,Marchew,Cukinia,Cebula,Por,Koper,Pietruszka,Czosnek,Oliwa,Czosnek niedźwiedzi,Sól Wykonania:Myjemy warzywa,  tniemy w plastry i układany w naczyniu do pieczenia. Przyprawiamy i polewamy obficie oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy

Kulinarna rozmowa
Parmigiana - zapiekanka we włoskim stylu 188

Dzień dobry moi mili!Muszę przyznać, że jestem wielką miłośniczką cukinii. Można ją dostać o każdej porze roku ( oczywiście najlepsza jest ta z przydomowego ogródka mojej babci;) ) , można ją przyrządzać na milion sposobów i świetnie wzbogaca każde, nawet najprostsze danie. W połączeniu z parmezanem jest nieziemska!Dziś wrzucam przepis dla fanów włoskiej kuchni i zarazem...wielkich łakomczuchów

Gotowanie to kochanie
Ah, mi casa ! Smak Wysp Kanaryjskich - gambas al ajillo 199

hiszpański temperament i pozytywne życiowe wibracje mogą wciągnąć i już nie wypuścić ze swojego wiru, no i, ah, to słońce...! Jednak tęsknota za domem wygrała. Za tymi magicznymi czterema porami roku, za przyjemnym pocałunkiem słońca na twarzy nawet w mroźne, jesienne dni, nie tym wżerającym się w skórę upałem. Za otulaniem się kocem w mroźne poranki, kiedy nie chce się

Gotowanie to kochanie
Przed śniadaniem 199

      Trochę tęsknię za porankami, kiedy mogłam obudzić się rozczochrana, z wczorajszymi włosami i w pięć minut doprowadzić się do ładu, nie używając

Gotowanie to kochanie
Porcja porannego zdrowia : pasta z awokado i twarogu 155

ciśnienie krwiprzeciwdziała nowotworom piersi i prostatywpływa korzystnie na układ nerwowy- uspokajajedzony z owocami lub warzywami wspomaga wchłanianie ich dobroczynnych składnikówzawiera kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodujak do tej pory nie ma awokado genetycznie modyfikowanych!przeciwdziała rozwojowi choroby Alzheimer'a , a nawet pomaga jej cofać się we wczesnym stadiumpolepsza wzrokposiada właściwości przeciwzapalnema działanie przeciwstarzeniowepomaga trawieniu, zmniejsza stany zapalne w żołądku

Gotowanie to kochanie
PANCAKES! 2 przepisy podstawowe 194

się tworzy. Nie w chaosie i złości, choć raz na jakiś czas to też dobry dopalacz artystyczny. Mam też wrażenie, że moje wypieki wychodzą najlepsze, robione o tej porze. Dziś mam w planach (jednym  z wielu) przygotować najlepsze świąteczne pierniczki i zrobić D.I.Y. gwiazdki w brokacie. A czy Wy już szykujecie się do Świąt? Jaki jest Wasz ulubiony

Gotowanie to kochanie
Francuska zupa cebulowa na piwie 215

Witam w Nowym Roku! Jeśli cierpicie na syndrom dnia wczorajszego, to zdecydowanie polecam Wam tę zupę :) Poniżej podaję również przepis na wywar, na którym ją przygotowałam

My Culinary Art
Sylwestrowe menu – top lista 992

wydrążonych wcześniej jajek.Pomidory faszerowane fetą.Składniki:pomidory koktajlowe,1op. sera feta,1 łyżeczka jogurtu greckiegoświeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru)zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy i czarny pieprz, por, bazylia, natka)Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki i miąższ. Wydrążone pomidorki delikatnie solimy i układamy otworami do dołu, żeby wyciekł z nich

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię