por - 13968 przepisów (strona:645/932)

BRUSCHETTA 175

Uwielbiam ten zapach: świeża bazylia, pomidory, czosnek..... szkoda tylko, że o tej porze roku pomidory nie do końca pachną słońcem. Mimo wszystko jest to moje ulubione warzywo. SKŁADNIKI: oliwa z oliwek czosnek bagietka pomidor  świeża bazylia sól, pieprz A jak to zrobić: Bagietkę pokroić na kromki, skropić oliwą i przygotować z nich złociste grzanki. Gotowe grzanki natrzeć przekrojonym ząbkiem

Kuchnia w opałach
SUZETTE - PYSZNE NALEŚNIKI POMARAŃCZOWE 132

mojej córki. Razem z wszystkimi szóstoklasistami w Polsce pisała sprawdzian szóstoklasisty. Mocno trzymałam za nią kciuki. W ramach rozluźnienia po stresach związanych z najważniejszym sprawdzianem jaki do tej pory przyszło jej zdawać, przygotowałam pyszne naleśniki z pomarańczami. Myślę, że ja też sobie osłodzę ten dzisiejszy dzień bo mimo wiary w siły własnego dziecka, stres i nerwy były moim towarzystwem dzisiejszego

Kuchnia w opałach
OWOCOWE SPAGHETTI 148

smakuje w ciepły wiosenny dzień. Dzisiaj co prawda dzień jest bardziej deszczowy, ale pokusiłam się na zrobienie tego spaghetti dla mojej córki, jako że obiad je dzisiaj o wczesnej porze (dlatego wersja lekka), przed wysiłkiem fizycznym. Miłość do koni jest u niej na tyle silna, że nawet taka pogoda jej nie przeszkadza. SKŁADNIKI: na 1 porcję makaron spaghetti ugotowany

Kuchnia w opałach
NALEŚNIKI Z SEREM I OWOCAMI 129

często, zarówno wytrawnie jak i na słodko. Dania z nich są szybkie do wykonania, a kwestia podania to tylko rzecz gustu. Śniadanie, obiad, kolacja ? Dla mnie idealne o każdej porze dnia.... i nocy :) SKŁADNIKI: 1 jajko 2 łyżeczki cukru cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1/4 szklanki wody gazowanej mąka olej kostka białego sera 1 banan 2 łyżki cukru trzcinowego przyprawa

Kuchnia w opałach
LODY TRUSKAWKOWE 90

przyroda spłatała nam figla, zamieniając kolejność pór roku. No bo w końcu dawno nie padało. Mimo wszystko spróbuję trochę odczarować aurę. Wiosno wyjdź z ukrycia, na jesień jeszcze przyjdzie pora. Hmmm może skusi się na lody :) SKŁADNIKI:   1 miseczka truskawek 150 ml. śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru A jak to zrobić: Aby przygotować takie lody, trzeba się zaopatrzyć

Kuchnia w opałach
KOKTAJL POTRÓJNIE OWOCOWY 135

Pyszny, kolorowy, schłodzony koktajl owocowy :) To to co mi chodziło po głowie dzisiaj w pracy. Polecam serdecznie tym bardziej o tej porze roku, kiedy możemy korzystać ze świeżych darów natury.   SKŁADNIKI: miseczka truskawek 1 banan 2 kiwi 1 szklanka kwaśnego mleka 1 1/2 szklanki jogurtu naturalnego A jak to zrobić: Z truskawek usunąć szypułki, umyć i zblendować z kwaśnym

Kuchnia w opałach
KANAPKI SPADAJKI 144

Uwielbiam kanapki w wersji De Lux. Najlepsze są wiosną, gdy moja lodówka pęka w szwach od nowalijek. Co zupełnie nie oznacza, że o innej porze roku są bardziej ubogie, zawsze znajdę coś w zastępstwie świeżych warzyw. Zastanawiacie się zapewne dlaczego nazywam je spadajki ?  Odpowiedź jest bardzo prosta, mianowicie nie zdarzyło się jeszcze, aby komukolwiek z mojej rodziny podczas konsumpcji

Kuchnia w opałach
KARCZEK DUSZONY Z CEBULKĄ 257

kilku dniach, obfitujących w słodkości, nadeszła pora aby nakarmić małżonka :) Pyszny, rozpływający się kawał mięsa jest zdecydowanie bardziej atrakcyjny dla mojego męża, niż truskawkowe smakołyki, które zdecydowanie przemawiają do mnie. Faceci chyba tak mają, zostało im coś z pradawnych czasów, uwielbiają polować na mięso, z tą jednak różnicą, że znajduje się na talerzu. SKŁADNIKI: 6 płatów (kotletów) z karczku

Kuchnia w opałach
MIGDAŁOWE MAKARONIKI 123

Dzisiejszy post jest z cyklu "ku przestrodze" :) Jakiś czas temu zakupiłam matę do wypieku makaroników, która sobie leżała i nabierała mocy urzędowej. Dzisiaj przyszła na nią pora. Powstały moje pierwsze makaroniki, a raczej makarony ;) I tu pobawię się w "ciotkę dobra rada": 1. Migdały muszą być bardzo drobno zmielone i dodatkowo przesiane, aby powierzchnia była gładka ( w innym przypadku uzyskamy

Kuchnia w opałach
PEŁNOZIARNISTE SPAGHETTI Z SOSEM BROKUŁOWYM 139

dobrze, że ten dzień się już kończy :) Najgorzej jak człowiek zaplanuje sobie załatwienie wszystkich, niezałatwionych spraw w jeden dzień. Dziwnym trafem przeminęła pora obiadowa, nawet nie wiem kiedy. Zatem w ramach kolacji proponuję, brokułowe spaghetti. SKŁADNIKI: 200 g makaronu pełnoziarnistego (spaghetti) 1 brokuł 3 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka orzechów włoskich ser (użyłam grana padano) sól pieprz

Kuchnia w opałach
DESER OWOCOWO-JOGURTOWY 93

Dzień wolny od pracy = pół dnia na rowerze. Trochę kalorii spaliłam, więc trzeba nadrobić :) Delikatnie bo już późna pora, ale za to smacznie. Zapraszam na najszybszy i najprostszy deser.   SKŁADNIKI:  na 3 porcje 150 g malin 150 g borówki amerykańskiej 10 czereśni 200 ml jogurtu naturalnego 150 ml serka homogenizowanegowaniliowego 3 łyżki musli z owocami i czekoladą

Kuchnia w opałach
KREM CZEKOLADOWY Z RUMEM I FIGĄ 128

Dzisiaj mała nagroda dla mnie za bardzo pracowity i wyczerpujący tydzień. Wiem, że to nie pora na takie łakocie , ale co tam należy mi się :) I tak oto świętuję zakończenie tygodnia pracy i jutrzejszy dzień wolny. A od poniedziałku znów do pracy i wcale nie będzie lżej :( Na szczęście liczy się tu i teraz. SKŁADNIKI:  2 porcje

Kuchnia w opałach
PLACUSZKI NA MAŚLANCE TRUSKAWKOWEJ Z PRAŻONYMI OWOCAMI 140

kochamy. Jeśli nie chcecie, aby coś Was ominęło, zapraszam do polubienia naszej strony na Facebooku Opolska Blogosfera Kulinarna Dzisiaj polecam szybki obiad, który przygotujemy w 20 minut. A obecna pora roku, obfitująca w różnorodne owoce bardzo ułatwi nam zadanie. SKŁADNIKI: 1 jajko 2 szklanki maślanki mąka pszenna 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej olej rzepakowy do smażenia 1 jabłko  1 nektarynka

Kuchnia w opałach
KROKIETY Z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM 130

tych bardzo intensywnych. Dwa ciasta upieczone w ramach testowania przepisów do książki kulinarnej, którą ma wydać Urząd Miasta Opola, z przepisami mieszkańców. Mmmmm w kuchni unosi się do tej pory zapach jabłek i cynamonu, który nota bene uwielbiam. Ale nie tego mi dzisiaj było trzeba, aby zaspokoić moje kulinarne zachcianki. Krokiety z pieczarkami :) tak to jest to. Smak farszu przypomina

Kuchnia w opałach
KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH 145

roku. SKŁADNIKI: 50 dkg kiszonej kapusty 50 dkg żeberek wieprzowych 25 dkg wędzonego boczku ziemniaki 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera  1/3 pora sól  pieprz  liść laurowy  ziele angielskie majeranek słodka papryka (mielona) A jak to zrobić: Z żeberek i włoszczyzny (z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego) ugotować

Kuchnia w opałach