znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: ser typu camembert (użyłam President) Pigwa z Miodem 1 łyżka kremowego octu balsamicznego figowego kilka malin (z racji pory roku użyłam mrożonych) Wykonanie: W pierwszej kolejności musimy włączy piekarnik i ustawi temperaturę na 180 stopni. Odkroiłam wierzch sera, do środka którego włożyłam lekko odsączoną z syropu pigwę z miodem
Blondynka Gotujewartościową , pożywną kompozycję pysznego podwieczorku , a nawet śniadania. Właśnie pieczone, smażone czy gotowane jabłka to podstawowy składnik deserów , którymi zajadam się szczególnie o tej porze roku.. A oto jedno z moich ulubionych deserów na poczekaniu czyli pieczone jabłka z herbatnikami i granolą. Przygotowanie nie zajmuje więcej niż
Zakamarki mojej kuchniPyszne ,rozpływajace sie w ustach knedelki z suszonymi śliwkami , obtoczone grubą warstwą maślanej bułki tartej z cynamonem. Knedle ze śliwkami o tej porze roku ? …czemu nie…te suszone również świetnie się spisują.... Składniki: ok. 200 g suszonych , miękkich śliwek bez pestek 1 kg ugotowanych ziemniaków/ 1 szklanka mąki/ w tym 2 łyżki mąki
Zakamarki mojej kuchnikolejny autorski przepis. Jaki był efekt? Słodka marchewka i delikatnie chrupiące, aromatyczne buraki otulone mięciutkim, delikatnym ciastem... Powoli zaczynam się przekonywać do dań bezmięsnych, których fanką do tej pory zdecydowanie nie byłam. Potrzebne nam: - 2 duże lub 3 średnie buraki - 1,5 sporej marchewki - łyżka oliwy - 150 g ricotty - 5 łyżeczek cukru - tymianek suszony - 2 jajka - 3 żółtka
W poszukiwaniu inspiracjibulionu sól i świeżo zmielony czarny pieprz grzanki jogurt grecki pokrojona w paski bazylia przygotowanie Roztopić masło w dużym garnku na małym ogniu. Dodać seler, por i ziemniaki i dusić, delikatnie mieszając, przez 5 minut . Wlać do garnka bulion i dodać liść laurowy, posiekaną ostrą papryczkę i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować
Stare Garytakie poczucie własnej zajebistości, żeby przypadkiem do głowy nikomu nie przyszło, że przecież odpadliście na samym początku jakiegoś programu podając jajecznicę. Program pokazał jej najgorsze cechy. Do tej pory myślałam, że jest słodziutką i głupiutką blondyneczką ze sztucznym cycem. Wiecie – taka, która fajnie wygląda w TV, ale się nie odzywa a jak już to ma scenariusz. Otóż nie. Dwulicowość, zazdrość
ladykitchenPora kolacyjna już za nami, ale nic straconego, takie naleśniki równie dobrze będą smakowały na śniadanie. A skąd pomysł na nadzienie? Po prostu, potrzeba matką wynalazków :) A prościej mówiąc: zostało mi trochę masy na bazie śmietany i mascarpone, którą zazwyczaj wykorzystuję do ciast, a że żal było wyrzucić, bo nic marnować się w kuchni nie może, pomyślałam więc
Kuchnia w opałachkukurydzy 4 gotowane jaja 20 dkg szynki gotowanej (albo z indyka czy jakiejś innej tego typu) słoiczek papryki marynowanej (ja miałam robioną przez moją mamę, w sklepach nie widziałam) por (jasnozielona część) majonez sól pieprz Wykonanie: Seler, paprykę, kukurydzę odcedzić. Seler przelać wrzącą wodą. Ugotować jajka. Szynkę, paprykę i jajka pokroić w kostkę. Seler pociąć na paseczki. Wrzucić wszystko
W kuchni bez szafekziemniaczaną. Dodajemy jajko i urabiamy. Lepimy kuleczki i robimy palcem dziurki, ale ni e na wylot. Wrzucamy do wrzątku, czekamy aż wypłyną i od tej pory gotujemy kilka minut na małym ogniu. UWAGA! Trzeba dostosować ogień tak żeby woda nie robiła się chłodniejsza ale żeby się nie zagotowały, bo wtedy się rozwalają :( W smaku
W kuchni bez szafekkozaków. Dziś zrobiłam pyszny sos grzybowy, doprawdy palce lizać! SKŁADNIKI: świeże grzybki - ile macie(ja miałam około 1/2 kg. gotowanych) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora 1 średnia cebula śmietanka 18% słodka 1 łyżka mąki, 2-3 łyżki masła klarowanego sól, pieprz, odrobinę vegety WYKONANIE: grzyby czyścimy, myjemy, następnie gotujemy około 1/2h z dodatkiem warzyw, masło
Kuchnia BeatySzybki i bardzo dobry deser na niedzielne popołudnie. Co prawda truskawki o tej porze roku nie urzekają smakiem, ale tutaj się sprawdziły. Polecam! SKŁADNIKI: ciasto kruche (przepis szarlotki z malinami) kruszonka (przepis -Gruszki z marcepanem) 5 jabłek 100 g. płatków migdałów opakowanie truskawek (250g.) szczypta cynamonu, łyżka cukru WYKONANIE: jabłka kroimy w kostkę, dodajemy szczyptę cynamonu i łyżkę cukru
Kuchnia BeatyDawno temu miałam okazję posmakować tej pysznej pasty. Tak przypadła mi ona do gustu, że od tamtej pory regularnie ląduje na moim stole. Nie jest ani czasochłonna, ani skomplikowana w przygotowaniu. Smakuje za to fantastycznie ze świeżym pieczywem, uprzednio dobrze schłodzona. Jajka na twardo Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 6 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: wedle uznania JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI
Szybko Szybkowarmiętowym. Uwielbiam ten zapach, który zostaje na palcach, po potarciu któregoś z małych, zielonych stworków, usadowionych na cienkich, lecz mocnych łodyżkach. Szanowna Pani Szałwia wchodzi na salony! Do tej pory szałwię używałam bardzo rzadko, a jeśli już, to na tyle mało, że w efekcie w żaden sposób nie odcisnęła się w mojej kuchni. Nie wpisała się w nią, postanowiłam więc
W kuchni Karmel-itkiChoć do wiosny pozostało jeszcze trochę czasu, to u mnie na stole królują sałatki o wiosennym wyglądzie. O tej porze smakują wyśmienicie :) Składniki tej sałatki nie są wyszukane. Za to wszyscy wiemy, jak ważną rolę gra sposób podania potrawy. Przyznam, ze nie posiadam drogiej porcelanowej zastawy czy sztuców gerlach flames , ale jestem w stanie stworzyć kolorową aranżację stołu. Odświętny
Proste Potrawy