por - 13968 przepisów (strona:645/932)

Ciasto drożdżowe bez zasad 181

takie poczucie własnej zajebistości, żeby przypadkiem do głowy nikomu nie przyszło, że przecież odpadliście na samym początku jakiegoś programu podając jajecznicę. Program pokazał jej najgorsze cechy. Do tej pory myślałam, że jest słodziutką i głupiutką blondyneczką ze sztucznym cycem. Wiecie – taka, która fajnie wygląda w TV, ale się nie odzywa a jak już to ma scenariusz. Otóż nie. Dwulicowość, zazdrość

ladykitchen
MIGDAŁOWE NALEŚNIKI Z MASCARPONE I GRUSZKĄ 137

Pora kolacyjna już za nami, ale nic straconego, takie naleśniki równie dobrze będą smakowały na śniadanie. A skąd pomysł na nadzienie? Po prostu, potrzeba matką wynalazków :) A prościej mówiąc: zostało mi trochę masy na bazie śmietany i mascarpone, którą zazwyczaj wykorzystuję do ciast, a że żal było wyrzucić, bo nic marnować się w kuchni nie może, pomyślałam więc

Kuchnia w opałach
Sałatka z selerem i papryką 433

kukurydzy 4 gotowane jaja 20 dkg szynki gotowanej (albo z indyka czy jakiejś innej tego typu) słoiczek papryki marynowanej (ja miałam robioną przez moją mamę, w sklepach nie widziałam) por (jasnozielona część) majonez sól pieprz Wykonanie: Seler, paprykę, kukurydzę odcedzić. Seler przelać wrzącą wodą. Ugotować jajka. Szynkę, paprykę i jajka pokroić w kostkę. Seler pociąć na paseczki. Wrzucić wszystko

W kuchni bez szafek
Kluski śląskie 629

ziemniaczaną. Dodajemy jajko i urabiamy.    Lepimy kuleczki i robimy palcem dziurki, ale ni e na wylot.   Wrzucamy do wrzątku, czekamy aż wypłyną i od tej pory gotujemy kilka minut na małym ogniu.  UWAGA! Trzeba dostosować ogień tak żeby woda nie robiła się chłodniejsza ale żeby się nie zagotowały, bo wtedy się rozwalają :( W smaku

W kuchni bez szafek
Sosy 200

kozaków. Dziś zrobiłam  pyszny sos grzybowy, doprawdy palce lizać! SKŁADNIKI: świeże grzybki - ile macie(ja miałam około 1/2 kg. gotowanych) 2 marchewki 1 pietruszka  kawałek selera i pora 1 średnia cebula śmietanka 18% słodka 1 łyżka mąki, 2-3 łyżki masła klarowanego sól, pieprz, odrobinę vegety WYKONANIE: grzyby czyścimy, myjemy, następnie gotujemy około 1/2h z dodatkiem warzyw, masło

Kuchnia Beaty
Babeczki z jabłkiem, truskawką i migdałami. 180

Szybki i bardzo dobry deser na niedzielne popołudnie. Co prawda truskawki o tej porze roku nie urzekają smakiem, ale tutaj się sprawdziły. Polecam!  SKŁADNIKI: ciasto kruche (przepis szarlotki z malinami) kruszonka (przepis -Gruszki z marcepanem) 5 jabłek 100 g. płatków migdałów opakowanie truskawek (250g.) szczypta cynamonu, łyżka cukru WYKONANIE: jabłka kroimy w kostkę, dodajemy szczyptę cynamonu i łyżkę cukru

Kuchnia Beaty
Kanapkowa pasta jajeczna z serkiem granulowanym i świeżymi ziołami z szybkowaru 206

Dawno temu miałam okazję posmakować tej pysznej pasty. Tak przypadła mi ona do gustu, że od tamtej pory regularnie ląduje na moim stole. Nie jest ani czasochłonna, ani skomplikowana w przygotowaniu. Smakuje za to fantastycznie ze świeżym pieczywem, uprzednio dobrze schłodzona. Jajka na twardo Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 6 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: wedle uznania JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI

Szybko Szybkowar
PESTO Z LIŚCI SZAŁWII 217

miętowym. Uwielbiam ten zapach, który zostaje na palcach, po potarciu któregoś z małych, zielonych stworków, usadowionych na cienkich, lecz mocnych łodyżkach. Szanowna Pani Szałwia wchodzi na salony! Do tej pory szałwię używałam bardzo rzadko, a jeśli już, to na tyle mało, że w efekcie w żaden sposób nie odcisnęła się w mojej kuchni. Nie wpisała się w nią, postanowiłam więc

W kuchni Karmel-itki
Chrupiąca sałatka Uli 1117

Choć do wiosny pozostało jeszcze trochę czasu, to u mnie na stole królują sałatki o wiosennym wyglądzie. O tej porze smakują wyśmienicie :) Składniki tej sałatki nie są wyszukane.  Za to wszyscy wiemy, jak ważną rolę gra sposób podania potrawy. Przyznam, ze nie posiadam drogiej porcelanowej zastawy czy sztuców gerlach flames , ale jestem w stanie stworzyć kolorową aranżację stołu. Odświętny

Proste Potrawy
Creme brulee w nowej odsłonie 213

następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Pozostałą czekoladę posiekać, rozpuścić. Polać nią wierzch deserów, delikatnie przypalić palnikiem do creme brulee. Podawać natychmiast. Smacznego! A już jutro pierwszy marca - pora zacząć myśleć nad nieco bardziej wiosennymi, może nawet już wielkanocnymi, daniami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jagodowa pasta 209

Najkrótszy przepis, z jeszcze krótszym opisem przygotowywania, jaki do tej pory napisałam- za to z najbardziej kolorowym zdjęciem, jakie kiedykolwiek zrobiłam! :))) Jagodowa pasta na twarogu, dosłodzona syropem z agawy i podana na kromce chleba z owocami- pyszna, prosta i tak kolorowa propozycja, aż mam pewność, że nikt nie pogardziły taką kanapeczką na śniadanie :))) Polecam! * twaróg- 250 g * jagody- szklanka * syrop

Kraina Miodem Płynąca
Lazania z wątróbką i pieczarkami w sosie śmietanowym. 171

część biała -8 dużych pieczarek -150 gram startego żółtego sera; użyłem edamskiego -wino białe półwytrawne -świeże oregano -masło klarowane -sos sojowy -sól, pieprz   Na klarowanym maśle szklimy posiekanego pora, solimy i pieprzymy. Wrzucamy posiekane pieczarki, podlewamy winem, gdy wino odparuje dodajemy posiekane, świeże oregano i łyżeczkę sosu sojowego. Smażymy kilka minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy jabłko

BaRepas
Pieczona wołowina, kasza gryczana i salsa 98

płatków chili  : Sposób przygotowania : Mięso umyć, osuszyć, natrzeć musztardą. Na patelni rozgrzać masło ze smalcem i ułożyć na tym wołowinę. Obsmażyć dokładnie ze wszystkich stron aby zamknęły się pory w mięsie. Patelnię wstawić do piekarnika, ( jeśli ma plastikowe elementy przełożyć do naczynia żaroodpornego), dodać rozmaryn i dwie łyżki wody. Przykryć folią lub papierem do pieczenia, piec w piekarniku nastawionym

Gosia gotuje
Domowa szyneczka 135

natrzeć olejem i przyprawami. Przykryć i pozostawić w lodówce na 72 godziny. Mięso przełożyć do rękawa foliowego. W dużym garnku zagotować wodę i włżyć do niej mięso, dzięki temu pory mięsa się zetną i bedzie delikatniejsze. Gotować na małym ogniu przez 90 minut. Po zdjęciu z ognia mięso pozostawić w garnku do ostygnięcia we własnym sosie. Podawać pokrojone w cienkie

Gosia gotuje
Rosół z domowym makaronem 122

fotografować w oknie z odpowiednim oświetleniem.              Składniki: 1 kurczak 2 duże marchewki 1 średnia pietruszka 1/4 średniego selera 1 cebula 1/2 średniego pora 1 jałązka lubczyku sól i pieprz do smaku domowy  wg tego przepisu  makaron Sposób przygotowania: Kurczaka oczyścić, umyć i włożyć do dużego garnka, dodać umyte obrane warzywa

Gosia gotuje