por - 13968 przepisów (strona:646/932)

Creme brulee w nowej odsłonie 210

następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Pozostałą czekoladę posiekać, rozpuścić. Polać nią wierzch deserów, delikatnie przypalić palnikiem do creme brulee. Podawać natychmiast. Smacznego! A już jutro pierwszy marca - pora zacząć myśleć nad nieco bardziej wiosennymi, może nawet już wielkanocnymi, daniami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jagodowa pasta 206

Najkrótszy przepis, z jeszcze krótszym opisem przygotowywania, jaki do tej pory napisałam- za to z najbardziej kolorowym zdjęciem, jakie kiedykolwiek zrobiłam! :))) Jagodowa pasta na twarogu, dosłodzona syropem z agawy i podana na kromce chleba z owocami- pyszna, prosta i tak kolorowa propozycja, aż mam pewność, że nikt nie pogardziły taką kanapeczką na śniadanie :))) Polecam! * twaróg- 250 g * jagody- szklanka * syrop

Kraina Miodem Płynąca
Lazania z wątróbką i pieczarkami w sosie śmietanowym. 166

część biała -8 dużych pieczarek -150 gram startego żółtego sera; użyłem edamskiego -wino białe półwytrawne -świeże oregano -masło klarowane -sos sojowy -sól, pieprz   Na klarowanym maśle szklimy posiekanego pora, solimy i pieprzymy. Wrzucamy posiekane pieczarki, podlewamy winem, gdy wino odparuje dodajemy posiekane, świeże oregano i łyżeczkę sosu sojowego. Smażymy kilka minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy jabłko

BaRepas
Pieczona wołowina, kasza gryczana i salsa 95

płatków chili  : Sposób przygotowania : Mięso umyć, osuszyć, natrzeć musztardą. Na patelni rozgrzać masło ze smalcem i ułożyć na tym wołowinę. Obsmażyć dokładnie ze wszystkich stron aby zamknęły się pory w mięsie. Patelnię wstawić do piekarnika, ( jeśli ma plastikowe elementy przełożyć do naczynia żaroodpornego), dodać rozmaryn i dwie łyżki wody. Przykryć folią lub papierem do pieczenia, piec w piekarniku nastawionym

Gosia gotuje
Domowa szyneczka 132

natrzeć olejem i przyprawami. Przykryć i pozostawić w lodówce na 72 godziny. Mięso przełożyć do rękawa foliowego. W dużym garnku zagotować wodę i włżyć do niej mięso, dzięki temu pory mięsa się zetną i bedzie delikatniejsze. Gotować na małym ogniu przez 90 minut. Po zdjęciu z ognia mięso pozostawić w garnku do ostygnięcia we własnym sosie. Podawać pokrojone w cienkie

Gosia gotuje
Rosół z domowym makaronem 116

fotografować w oknie z odpowiednim oświetleniem.              Składniki: 1 kurczak 2 duże marchewki 1 średnia pietruszka 1/4 średniego selera 1 cebula 1/2 średniego pora 1 jałązka lubczyku sól i pieprz do smaku domowy  wg tego przepisu  makaron Sposób przygotowania: Kurczaka oczyścić, umyć i włożyć do dużego garnka, dodać umyte obrane warzywa

Gosia gotuje
Gulasz mięsno- dyniowy z nutą bałkańską 135

około 20-25 minut.  W międzyczasie na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone w spore kawałki, obtoczone w mące mięso. Obsmażyć z każdej strony aż zamkną się pory , a mięso się zarumieni. Przłożyć do garnka, dodać czubricę, pokrojoną w kostkę cebulę i drobniutko posiekaną papryczkę chili plus pestki według uznania. Ja dodałam z 1/3 papryczki. Zalać rosołem i winem

Gosia gotuje
Chutney jabłkowy 131

oderwać od słoika, choć na początku podchodziła bardzo sceptycznie do połączenia jabłek i cebuli. Dzisiaj jest tak, że gdy wyjadamy ostatni słoiczek idę na zakupy i robię kolejną porcję. Pora roku nas bowiem w tym przypadku nie ogranicza, jabłka można kupić przez okrągły rok. Składniki: 1,5 kg jabłek 1 duża  cebule 2 oczyszczone papryczki chili + kilkanaście płatków

Gosia gotuje
Surówka z selera , jabłka i pora do obiadu 204

łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jabłka i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora umyć, osuszyć i drobniutko pokroić. Wszysko razem połączyć. Dodać oliwę, sok z cytryny, cukier, sól i peprz. Dokładnie wymieszać i podawć. Smacznego

Gosia gotuje
Skrzydełka w galarecie 179

takiego smaku jak mięso z kością zanurzone w zastygniętym wywarze. Polecam. Składniki : 10 dużych skrzydełek z kurczaka 1 kg kurzych łapek 4 duże marchewki 1 średnia cebula kawałek białego pora 1 nieduży seler kilka listków laurowych kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego vegeta i pieprz do smaku szczypta majeranku czosnek wg uznania ( u mnie duuużo: ) Sposób przygotowania: Łapki umyć, oczyścić

Gosia gotuje
Trudna miłość. Dżem z marchewki z pomarańczą i kardamonem w kolejnym TU i TAM 240

Orientalna sałatka z marchewki z harissą - klik   A co ekscytującego można zrobić z marchewki w środku zimy? Na przykład pyszny, aromatyczny ... marchewkowy dżem. Pomyślałam, że warto na przekór porze roku zabrać się za przygotowanie przetworów, których kolor i smak podziała jak prawdziwy energetyczny zastrzyk.  MARCHEWKOWY DŻEM Z POMARAŃCZĄ I KARDAMONEM Dżem jest po prostu przepyszny. Cytrusowo-pomarańczowa nuta

KUCHARNIA
Kremowy pęczak słodko-ostry 216

Pęczak powrócił do łask!  Dawno nie gościł w moich garach, ale że mój mąż uznał, że nadeszła pora na "pęczotto" kolejnym wyzwaniem było przygotowanie go w nowej, smacznej odsłonie. Kremowy, lekko pomidorowy, ostry, a zarazem słodki. Idealny na obiad. Musicie spróbować i pomóc mi moim kolorowym talerzem zaprosić do Nas wiosnę! Delektujcie się, zapraszam :) Kremowy pęczak słodko-ostry

Sajkofanka smaku
Niezawodny biszkopt kakaowy 244

Dzisiaj przyszła pora na niezawodny biszkopt kakaowy.  Na blogu możecie już od jakiegoś czasu znaleźć przepis na niezawodny jasny biszkopt  .  Ten biszkopt zawsze wychodzi, jest banalnie prosty do wykonania a zarazem obłędnie smaczny. Kto raz go spróbuje nie będzie chciał już innego przepisu na biszkopt kakaowy.  Zarówno ten jak i jasny biszkopt nie wymaga proszku

Krakowskie smaki Ani
EKSPRESOWY OBIAD - INDYK W PAPRYCE Z DIPEM CZOSNKOWYM + ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA I FASOLKA. 253

chwilę, żeby przeszło smakiem (im dłużej tym lepiej, aczkolwiek gdy momentalnie wrzucimy na patelnię to nic się mu nie stanie - też będzie smakowało). Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podduszamy, zamykamy pory. Pod koniec dorzucamy pokrojoną w paski paprykę. Podduszamy razem. W między czasie w piekarniku powinny robić się nam ziemniaczki. Umyte, pokrojone tak jak chcemy, ponacierane przyprawami z odrobiną oleju

Wypisz Wymaluj
Kasza gryczana zapiekana z brokułem i dynią 135

niezwykle smaczna zapiekanka z kaszy gryczanej.  Kompozycja dodanych  warzyw jest zupełnie dowolna.  Ja wybrałam brokuła i dynię /u mnie świeża , dostępna w sklepach nawet o tej porze roku/. Zapiekankę można podać  zarówno  na obiad jak i na  kolację.  Doskonale  smakuje również  na zimno, świetnie  kroi  sie  w plastry

Zakamarki mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania