por - 13968 przepisów (strona:637/932)

Sałatka z wiejskim serkiem ziarnistym . 299

Nadchodzi wiosna, więc najwyższa pora na przepisy na lekkie sałatki. SKŁADNIKI: 1 sałata lodowa 10 pomidorów koktajlowych 6 ogórków kiszonych ogórek zielony 2 serki wiejskie szczypiorek 1 mała cebula sól, grubo mielony pieprz WYKONANIE:  sałatę rwiemy na części,  ogórki zielony i  kiszone tniemy na półkrążki, pomidorki na ćwiartki,  cebulę kroimy w drobną kostkę, szczypiorek cienko

Kuchnia Beaty
Galaretka drobiowa z warzywami 141

Zapraszam :) Składniki : 1 kurczak 3 marchewki kawałek pora kawałek selera kilka ząbków czosnku 1 łyżkę lubczyku suszonego   PIĄTNICA Vegeta  do smaku 100 g żelatyny Dr. Oetkera Kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu  1 puszka kukurydzy Wykonanie: Kurczaka umyć i poporcjować , włożyć do garnka . Warzywa obrać , umyć i wrzucić do mięsa . Wszystko zalać około 3 litrami wody

Sama słodycz i szczypta chili
Biała kiełbasa II 168

razem biała kiełbasa wg przepisu Dany z  Leśnego Zakątka . Przepis nieco inny od tego z którego korzystałam do tej pory. Robiłam z 1/3 porcji, zmniejszyłam ilość chili  - kiełbasa wyszła rewelacyjna. Jak raz zrobimy domową kiełbasę o której wszystko wiemy - nie prędko wrócimy do tej ze sklepu. A może nigdy. Wywar z parzenia kiełbasy to znakomita podstawa

Stare Gary
Kolejny hummus 76

Cały czas szukam idealnego dla mnie humusu. Ten z tych zrobionych do tej pory smakowałmi najbardziej. Muszę zrobic go w wersji z niegotowanej ciecierzycy. Dla mojego męża i siostry był za kwaśny, więc w przepisie zmniejszyłam ilość soku z cytryny. 400 g ugotowanej ciecierzycy sok z połowy cytryny 1 duży ząbek czosnku 4 kostki lodu

Polska Zupa
Piernikowy sernik 137

mnie przeprowadzką i tym, że w nowym miejscu zamieszkania nie ma jeszcze kuchni - do około połowy lutego wpisy będą się ukazywały, z tym, że trochę rzadziej niż do tej pory. Już niedługo pojawi się za to wpis z cyklu Wyzwania Blogerek . A teraz do wpisu właściwego - sernik piernikowy. Ja wykorzystałam do niego pierniki, które piekłam na święta. Nigdy nie ukrywałam

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Spaghetti ze szparagami i prosciutto 197

Wielokrotnie już mówiłam, że uwielbiam makaron. Można do niego dodać w zasadzie wszystko o każdej porze roku. Jak tylko pojawiły się szparagi - pobiegłam na pobliski bazarek i zaopatrzyłam się w nie. Przyznam, że szparagi to jedna z rzeczy, które zimą leżakują na dnie mojej zamrażarki - a nuż widelec mi się ich zachce w środku zimy? ;) Makaron wyszedł przepyszny. Zrobiłam

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik z jagodami na kruchym spodzie 165

wylać na podpieczony spód i podpiec 15 minut w temperaturze 160 stopni. Po tych 15 minutach wyjąć z piekarnika, wysypać jagodami i wyłożyć  kruche ciasto, które do tej pory siedziało w lodówce - można albo je porwać na kształt kruszonki, albo, jak ja, zrobić kratkę. Piec przez kolejne 40 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić i schłodzić przez

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 143

restauracji - menu zostało ułożone przez zdobywcę pierwszej w Polsce gwiazdki Michelin - Wojciecha Modesta Amaro, który wyszkolił również kucharzzy restauracji. Ja zrezygnowałam z przystawki/zupy. PanMąż zjadł zalewajkę z ziemniaków i pora, robioną na zakwasie, podawaną z uszkami z farszem z kapusty - zupę, którą pamiętam z dzieciństwa, zupę, którą robił mój Dziadek. Ja pamiętałam ją trochę inaczej niż to, co zostało podane

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kurczak pieczony nadziewany chorizo, fasolką i suszonymi pomidorami 185

kiełbaski chorizo, białej fasolki z puszki, pomidorów suszonych. Ten kurczak to nasz numer jeden! Głównie dlatego, iż pierś (ulubiona przeze mnie część kurczaka) wychodzi bardzo soczysta, delikatna. Do tej pory piersi w kurczakach pieczonych były zazwyczaj suche. Tu jest inaczej. Ten przepis to kolejna pozycja, pochodząca z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. POLECAM! Składniki: (4-6 porcji

Moja Delicja
Ciasto Blondies 196

Blondies to kolejna propozycja z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. Blondis to ciasto inne niż do tej pory kosztowaliśmy. Jest lekko twardawe, a przy tym kruche, chrupiące i lekko ciągnące, dzięki obecności żurawiny. Kawałki białej czekolady fajnie się komponują. Raczej bliżej mu do ciasteczek kruchych. Dość słodkie i syte, więc kończy się na jednym kawałku i w przeciwieństwie

Moja Delicja
Soczysta dorada pieczona pod solną skorupą 188

łyżki zsuń delikatnie mięso wzdłuż ości (mięso powinno bez problemu odejść od szkieletu rybnego) i przy pomocy łopatki przetransferuj ćwiartkę ryby na talerz. Podawaj w towarzystwie np. „ Duszonych porów z prażonymi orzechami „ i „ Pieczonych ziemniaczków „ . źródło: „Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”   The post Soczysta dorada pieczona pod solną skorupą appeared first

Moja Delicja
Zdrowy deser z mango, banana, truskawek 169

mango, banan, truskawki z miodem, a to wszystko przełamuje jogurt lub serek naturalny. Kolejny zdrowy deser, w którym zasmakowała moja rodzinka z 3-letnią córeczką na czele :) O tej porze używam mrożonych truskawek i owocu mango. Ale w sezonie świeże również się sprawdzą. Gorąco polecam odrobinę lata zimą :) Deser prosty w przygotowaniu i na prawdę bardzo smaczny. Świetny również

Moja Delicja
Obiad za 10zł - Dwa dania: Ryżówka i mortadela panierowana na ryżu z warzywami podana. 243

koszt zużytego 1,29zł -jajko 0,29gr -porcja rosołowa z kury i skrzydło indycze 800 gram; koszt 3,47zł -warzywna porcja rosołowa (4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, natka pietruszki) koszt 2,35zł -sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie -groszek zielony 4 łyżki; 3,98zł/kg; koszt zużytego 0,24zł -mleko kilka łyżek; koszt około 0,12zł -bułka tarta

BaRepas
Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" 485

Polsce ryba z frytkami przywodzi mi na myśl wakacyjny zestaw obiadowy z dobrej nadmorskiej smażalni. Na szczęście namiastkę takich letnich smaków możemy samodzielnie przygotować w naszych domach niezależnie od pory roku. Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Składniki:  ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania