por - 13968 przepisów (strona:637/932)

Sernik z jagodami na kruchym spodzie 169

wylać na podpieczony spód i podpiec 15 minut w temperaturze 160 stopni. Po tych 15 minutach wyjąć z piekarnika, wysypać jagodami i wyłożyć  kruche ciasto, które do tej pory siedziało w lodówce - można albo je porwać na kształt kruszonki, albo, jak ja, zrobić kratkę. Piec przez kolejne 40 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić i schłodzić przez

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 148

restauracji - menu zostało ułożone przez zdobywcę pierwszej w Polsce gwiazdki Michelin - Wojciecha Modesta Amaro, który wyszkolił również kucharzzy restauracji. Ja zrezygnowałam z przystawki/zupy. PanMąż zjadł zalewajkę z ziemniaków i pora, robioną na zakwasie, podawaną z uszkami z farszem z kapusty - zupę, którą pamiętam z dzieciństwa, zupę, którą robił mój Dziadek. Ja pamiętałam ją trochę inaczej niż to, co zostało podane

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kurczak pieczony nadziewany chorizo, fasolką i suszonymi pomidorami 190

kiełbaski chorizo, białej fasolki z puszki, pomidorów suszonych. Ten kurczak to nasz numer jeden! Głównie dlatego, iż pierś (ulubiona przeze mnie część kurczaka) wychodzi bardzo soczysta, delikatna. Do tej pory piersi w kurczakach pieczonych były zazwyczaj suche. Tu jest inaczej. Ten przepis to kolejna pozycja, pochodząca z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. POLECAM! Składniki: (4-6 porcji

Moja Delicja
Ciasto Blondies 206

Blondies to kolejna propozycja z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. Blondis to ciasto inne niż do tej pory kosztowaliśmy. Jest lekko twardawe, a przy tym kruche, chrupiące i lekko ciągnące, dzięki obecności żurawiny. Kawałki białej czekolady fajnie się komponują. Raczej bliżej mu do ciasteczek kruchych. Dość słodkie i syte, więc kończy się na jednym kawałku i w przeciwieństwie

Moja Delicja
Soczysta dorada pieczona pod solną skorupą 193

łyżki zsuń delikatnie mięso wzdłuż ości (mięso powinno bez problemu odejść od szkieletu rybnego) i przy pomocy łopatki przetransferuj ćwiartkę ryby na talerz. Podawaj w towarzystwie np. „ Duszonych porów z prażonymi orzechami „ i „ Pieczonych ziemniaczków „ . źródło: „Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”   The post Soczysta dorada pieczona pod solną skorupą appeared first

Moja Delicja
Zdrowy deser z mango, banana, truskawek 176

mango, banan, truskawki z miodem, a to wszystko przełamuje jogurt lub serek naturalny. Kolejny zdrowy deser, w którym zasmakowała moja rodzinka z 3-letnią córeczką na czele :) O tej porze używam mrożonych truskawek i owocu mango. Ale w sezonie świeże również się sprawdzą. Gorąco polecam odrobinę lata zimą :) Deser prosty w przygotowaniu i na prawdę bardzo smaczny. Świetny również

Moja Delicja
Obiad za 10zł - Dwa dania: Ryżówka i mortadela panierowana na ryżu z warzywami podana. 250

koszt zużytego 1,29zł -jajko 0,29gr -porcja rosołowa z kury i skrzydło indycze 800 gram; koszt 3,47zł -warzywna porcja rosołowa (4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, natka pietruszki) koszt 2,35zł -sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie -groszek zielony 4 łyżki; 3,98zł/kg; koszt zużytego 0,24zł -mleko kilka łyżek; koszt około 0,12zł -bułka tarta

BaRepas
Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" 492

Polsce ryba z frytkami przywodzi mi na myśl wakacyjny zestaw obiadowy z dobrej nadmorskiej smażalni. Na szczęście namiastkę takich letnich smaków możemy samodzielnie przygotować w naszych domach niezależnie od pory roku. Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Składniki:  ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej

Słodka Strona
Gołąbki w kiszonej kapuście 208

istnieniu tych gołąbków przypomniał nam  Robert Makłowicz  w jednym ze swoich programów. Kiszone liście kapusty ( w słoiku) kupiliśmy kiedyś na kiermaszu na stoisku bułgarskim  - najwyższa była pora, żeby je wykorzystać. Następnym razem postaram się liście sama zakisić, ale te ze słoika też nie były złe, słoik duży, liści było ok 22 - 24. Tak więc polecam, jeżeli

Stare Gary
Biały Barszczyk babci Jadzi 173

suszone i dwa plasterki suszonej gruszki - 2 ziarenka ziela angielskiego - 1/2 łyżeczki majeranek - 1/4 łyżeczka ziół prowansalskich - mniej niż połowę kostki rosołowej - 1 marchewka - 1/4 selera - pół białej części pora - 1 pietruszka - łyżka mąki - ocet do smaku ( ja wlałam 1/2 łyżki) - 2 łyżki śmietany Wykonanie: Myjemy mięso, wkładamy do garnka i zalewamy 2l wody trochę solimy i gotujemy. Gdy mięso

Tanio szybko zdrowo
Nóżki wieprzowe w galarecie 184

inni nienawidzą. Ja uważam, że trzeba do nich dorosnąć.  Składniki: 4 nóżki wieprzowe 3 ćwiartki kurczaka bez kości 3 marchewki 2 pietruszki  1 seler 1 por 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 3 ząbki czosnku  sól, pieprz do smaku do dekoracji możemy użyć ok 50 g groszku i jajka

Niezły Młynek
Marcowe przeziębienie i ślimaczki z serkiem 164

zdjęcia bułeczek, które zrobiłam w sierpniu zeszłego roku. Tak! Tak dawno. Aż mi wstyd... Nie mam pojęcia, jak one się tam zakamuflowały, w każdym razie zdecydowałam, że najwyższa już pora, aby ujrzały światło dzienne. Były bowiem naprawdę pyszne - skoro nadal pamiętam ich smak, to zdecydowanie dobrze o nich świadczy. Tak naprawdę powstały przypadkiem - kupiłam serka kremowego na sernik, i kiedy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka Banan - Pietruszka 278

Będzie sałatkowo, będzie zdrowo :). Banan i pietruszka to hit koktajli ale wspaniale sprawuje się również w wersji sałatkowej. Ta prosta FIT sałatka może zostać zrobiona o każdej porze roku i dostarczyć prócz wspaniałego smaku dużo potasu z banana i witamin A,C, B oraz kwasu foliowego od pietruszki. Natka tej wspaniałej rośliny jest na tyle warta uwagi że polecam więcej

Kuchnia PROzdrowotna
Obiad robotnika: biała kiełbasa pieczona z warzywami 228

nijak nie pasuje do naszej #normcore’owej kuchni. Jedziemy zatem z wizytą do rolnika, pozwalamy mu się zaciągnąć do ciemnej piwnicy i… wybieramy to, co o tej porze roku najlepsze, by przygotować nasz kolejny obiad robotnika. Pierwszy kwartał roku jest najsmutniejszy pod kątem warzywno-owocowym. Obok importowanych, naszpikowanych odżywkami, sterydami i antybiotykami, traktowanych gazem, barwnikami i płukanych

GRUBY WAŁEK