idzie wytrwałości w dążeniu do celu. Niech się spełniają marzenia, a smutki nie odbierają sił. A przez następne 12 miesięcy życzę jeszcze pełnego talerza z dobrym jedzeniem ;) Świętowanie zakończone, pora wracać do rzeczywistości również tej wirtualnej ;) Po odkopaniu się z confetti Nowy Rok na blogu rozpoczynam setnym postem i tortem. Tort jest Sylwestrowo - Noworoczny, jeszcze ze świątecznymi aromatami śliwek
Pełny talerzwiększości mamy w domach. Warto spróbować, bo naprawdę nie trzeba dużo, żeby było pysznie :) Składniki na 2 porcje: 2 wypatroszone pstrągi 1 ząbek czosnku 1 cebula lub kawałek pora 2 marchewki 2 pietruszki ½ selera korzeniowego 2-3 łyżki oleju 1 łyżka mąki ziemniaczanej (z czubkiem) 80 ml białego wytrawnego wina kilka łyżek wody sól pieprz 2 nieduże gałązki tymianku
Pełny talerzSzarlotka razowa Dzisiaj zaliczam 4 pory roku. Za oknem wiosna, w kalendarzu zima, w mojej kuchni jesienna szarlotka, a myślami krążę już w okolicy lata. Jednak żeby letnie sukienki pasowały, szarlotka jest z mąki pełnoziarnistej. Bo jabłeczniki, to ciasta, którym nie mogę się oprzeć i poprzestać na jednym kawałku ;) Zazwyczaj do szarlotki używam renet lub antonówek. Tym razem dodałam też
Pełny talerznajpierw namoczyć, osączyć i pokroić w paski. Dodać do włoszczyzny i gotować razem. Gorąco polecam! Składniki na 6-8 porcji: 3 nieduże marchewki 2 pietruszki ½ selera 1 mały por 6 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 litry wody 250 g boczku wędzonego 4 białe kiełbasy 1 łyżka suszonego majeranku lub nawet więcej 2 szklanki zakwasu na żur
Pełny talerzcześć królowej Bony. Ta, zachwycona bursztynowozłotym ciastem, postanowiła, że sękacz będzie ozdobą stołu na ślubie jej syna Zygmunta Augusta, na który zjechało do Krakowa wiele koronowanych głów." Od tamtej pory zaczęła się wieloletnia kariera sękacza w Polsce. Jego pojawienie się na wystawach warszawskich cukierni w otoczce cukrowych kwiatów oznaczało zbliżającą się Wielkanoc. Tradycja ta została przerwana przez II wojnę światową
Pełny talerzZupa kalafiorowa Zanim pojawi się tu jakiś chłodnik, pora na trochę cieplejszą zupę. To jedna z obowiązkowych pozycji na wiosnę. Bardzo prosta w przygotowaniu. Można też zaoszczędzić czas gotując zupę tylko na świeżych warzywach (młoda włoszczyzna jest teraz niezwykle aromatyczna) lub przygotowując bulion wcześniej. W dzieciństwie uwielbiałam taką zupę z dodatkiem zielonego groszku. Niestety mój Sześciolatek jest na etapie "Groszku
Pełny talerzGrzanka z pomidorami, czyli bruchetta al pomodoro Tak długiej przerwy blogowej jeszcze nie miałam. Wakacje rozleniwiły mnie i pozwoliły wypocząć. Pora jednak powoli wrócić do normalności i do blogowania również oczywiście. Na początek jednak coś łatwego i szybkiego, żeby nie było szoku ;) Bardzo proste grzanki, które zyskały światową sławę. Bruchetta jest znaną przekąską/ przystawką goszczącą nawet na bardzo eleganckich stołach
Pełny talerzktórego wyjątkowy smak wymusza pojawienie się orzechów włoskich. Jak orzechy, to również jabłka, które kojarzą mi się ze wspaniałą szwajcarską szarlotką i cholerą (tradycyjna szwajcarska tarta z ziemniakami, serem, porem i jabłkami). Szwajcarskie danie bez sera? Dla mnie niemożliwe. Stąd też grueyre. Rolady obowiązkowo kapią się w trunku, w produkcji którego Szwajcaria naprawdę jest mocna, czyli w winie. Z czego
Pełny talerzstolika bez pustego talerza. Nie wiedziały, że dziecięca kreatywność nie ma sobie równych i śledzie lądowały w jednym kubku, przykryte drugim lub pod ceratą na stole... Od tamtej pory nie zjem takiego śledzia w jednym całym kawałku. Musi być pokrojony. I absolutnie żadnych gorących ziemniaków. Już kiedyś pisałam, że próbuję "oswoić" śledzie, dlatego postanowiłam spróbować zmierzyć się z nimi
Pełny talerzboczku(raczej tłusty) 1 pierś z kurczaka 1 udko kurczaka 1/2 kg. wątróbki drobiowej kawałek wołowiny(u mnie szponder z rosołu) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ząbków czosnku 6-8 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek pieprzu sól, pieprz, 3 łyżki czubate majeranku 1 szkl. bułki tartej 3-4 jajka gałka muszkatołowa majeranek
Kuchnia Beatypasztet. Przed każdymi świętami dostajemy od niej "w prezencie". Zajadają się dzieci i dorośli. Co roku obiecuję sobie, że wreszcie sama go przygotuję, ale do tej pory jakoś nie wyszło. Może teraz, kiedy wreszcie mam przepis to się zmobilizuję? Składniki: 800 g łopatki / karkówki 500 g wołowiny 500 g podgardla lub surowego boczku
Sto kolorów kuchniRobiłam już ptysie według innego przepisu, ale tym razem stwierdziłam, że pora przetestować kolejny, co pozwoli mi z czasem wybrać ten najlepszy :-) Z przepisu Ewy Wachowicz wychodzą ładne, złociste eklerki i co najważniejsze, nie przypalają się. Minusem jest gęste ciasto, w które ciężko się wprowadza każde kolejne jajko. Na tym etapie trochę się namęczyłam ;-) Ale jak widać było warto. SKŁADNIKI
Passions hobbies lifetydzień o tej porze, będziemy pochłonięci przygotowaniami do Świąt, czas więc na pierwszy wielkanocny wpis! Pyszne mazurki, które mogą być również ozdobą wielkanocnego stołu. Są kruche, posmak migdałów w cieście jest wyczuwalny i bardzo przyjemny. :-) Masa kajmakowa nadaje im słodyczy a samo ciasto zbyt słodkie nie jest, dlatego wszystko się równoważy. Jak dla mnie idealne! Dodatkowo proces produkcji jest szybki
Szefowa kuchniPrzy takiej pogodzie, nawet nie chce się wychodzić z domu, dlatego jest to idealna pora na lepienie pierogów, takie własnoręcznie zrobione smakują znacznie lepiej niż te gotowe, a dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia, że są zdrowe, smaczniejsze, a także mają o wiele niższy indeks glikemiczny dlatego nadają się również dla tych wszystkich, którzy są na diecie, i musieli zrezygnować z tego
zdrowa vege kuchniapory nie przepadałam za paschą, w sumie dlatego, że wizualnie do mnie „nie przemawiała”. Kojarzyła mi się raczej z śmietanową galaretką, w sumie nie wiem dlaczego. Miałam trochę podejście dziecka, nie podoba mi się, nie próbuję. W tym roku jednak postanowiłam spróbować przygotować samodzielnie paschę, gdyż po zapoznaniu się ze składnikami doszłam do wniosku, że wszystkie z nich
dom-agi.pl