owocową, ale taką "super". Pomyślałam więc, że ananas świetnie sprawdzi się w podwójnej roli - miski i dekoracji. Z kolei listy składników nie muszę chyba nikomu specjalnie reklamować. O tej porze roku są szczególnie smaczne i zdrowe. Składniki na 3-4 porcje 1 duży ananas 1 mango 3 garście truskawek 2 garście czereśni 1 garść czerwonych porzeczek 2 kiwi
Pełny talerzkolejny pora na porzeczki. Tym razem w bułeczkach twarogowo-drożdżowych. Już od kilku dni za mną chodziły i w końcu udało mi się je upiec. Gorzej ze zdjęciami - po każdym jedna znikała :) Bułeczki są puszyste i mokre od masy. Przez niewielką ilość cukru nawet orzeźwiające. Podane składniki są na 12 sztuk. Pakuję szybko to, co zostało i w drogę
Pełny talerzprosty i zawsze wychodzi w różnych wariacjach. Kruche herbatniki i wilgotny ser to bardzo smaczne połączenie. Całość można zakończyć polewą czekoladową (czego zwolennikiem jest mój Mąż), jednak o tej porze roku zwyciężyły owoce i galaretka. Spód (21cm): 200 g pełnoziarnistych herbatników maślanych 3 łyżki kakao 75 g miękkiego masła Herbatniki włożyć do woreczka, pokruszyć. Dodać kakao i masło. Połączyć razem
Pełny talerzszczegółowo nad właściwościami jedzenia, pozostawiając to specjalistom. Jednak dla awokado chcę zrobić wyjątek. Odkryłam zalety tego wspaniałego owocu, gdy parę lat temu szukałam sposobów na obniżenie cholesterolu. Od tamtej pory awokado weszło na stałe do jadłospisu mojej rodziny. Oprócz kwasów tłuszczowych obniżających poziom złego cholesterolu, awokado ma mnóstwo innych zalet. W sumie wyczytałam, że: - pomaga obniżać ciśnienie krwi, - zapobiega skokom
Pełny talerzżartów. Najwyższa pora przyszykować korzenne przyprawy do piernika. Można oczywiście kupić gotową przyprawę, ale taka domowa zawsze będzie najlepsza. Jeżeli zdecydujecie się na zmiksowanie, to zapewniam po otworzeniu pokrywki aromat jest niesamowity. Jeżeli jednak zamierzacie kupić gotową, to lepiej wybrać taką, która nie ma w składzie mąki i cukru, tylko przyprawy. Z podanych składników przyprawa będzie bardzo aromatyczna i pieprzna
Pełny talerzBarszcz wigilijny i uszka z grzybami leśnymi Pora na chlubę kuchni staropolskiej, czyli barszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się na stole przykrytym białym obrusem, to znak że zaczęły się Święta. Wigilijny barszcz jest postny, na bulionie z warzyw, a jednak niesamowicie aromatyczny. U mnie ostatnio przyrządzany bez wywaru z grzybów, dzięki czemu nadaje
Pełny talerzidzie wytrwałości w dążeniu do celu. Niech się spełniają marzenia, a smutki nie odbierają sił. A przez następne 12 miesięcy życzę jeszcze pełnego talerza z dobrym jedzeniem ;) Świętowanie zakończone, pora wracać do rzeczywistości również tej wirtualnej ;) Po odkopaniu się z confetti Nowy Rok na blogu rozpoczynam setnym postem i tortem. Tort jest Sylwestrowo - Noworoczny, jeszcze ze świątecznymi aromatami śliwek
Pełny talerzwiększości mamy w domach. Warto spróbować, bo naprawdę nie trzeba dużo, żeby było pysznie :) Składniki na 2 porcje: 2 wypatroszone pstrągi 1 ząbek czosnku 1 cebula lub kawałek pora 2 marchewki 2 pietruszki ½ selera korzeniowego 2-3 łyżki oleju 1 łyżka mąki ziemniaczanej (z czubkiem) 80 ml białego wytrawnego wina kilka łyżek wody sól pieprz 2 nieduże gałązki tymianku
Pełny talerzSzarlotka razowa Dzisiaj zaliczam 4 pory roku. Za oknem wiosna, w kalendarzu zima, w mojej kuchni jesienna szarlotka, a myślami krążę już w okolicy lata. Jednak żeby letnie sukienki pasowały, szarlotka jest z mąki pełnoziarnistej. Bo jabłeczniki, to ciasta, którym nie mogę się oprzeć i poprzestać na jednym kawałku ;) Zazwyczaj do szarlotki używam renet lub antonówek. Tym razem dodałam też
Pełny talerznajpierw namoczyć, osączyć i pokroić w paski. Dodać do włoszczyzny i gotować razem. Gorąco polecam! Składniki na 6-8 porcji: 3 nieduże marchewki 2 pietruszki ½ selera 1 mały por 6 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 litry wody 250 g boczku wędzonego 4 białe kiełbasy 1 łyżka suszonego majeranku lub nawet więcej 2 szklanki zakwasu na żur
Pełny talerzcześć królowej Bony. Ta, zachwycona bursztynowozłotym ciastem, postanowiła, że sękacz będzie ozdobą stołu na ślubie jej syna Zygmunta Augusta, na który zjechało do Krakowa wiele koronowanych głów." Od tamtej pory zaczęła się wieloletnia kariera sękacza w Polsce. Jego pojawienie się na wystawach warszawskich cukierni w otoczce cukrowych kwiatów oznaczało zbliżającą się Wielkanoc. Tradycja ta została przerwana przez II wojnę światową
Pełny talerzZupa kalafiorowa Zanim pojawi się tu jakiś chłodnik, pora na trochę cieplejszą zupę. To jedna z obowiązkowych pozycji na wiosnę. Bardzo prosta w przygotowaniu. Można też zaoszczędzić czas gotując zupę tylko na świeżych warzywach (młoda włoszczyzna jest teraz niezwykle aromatyczna) lub przygotowując bulion wcześniej. W dzieciństwie uwielbiałam taką zupę z dodatkiem zielonego groszku. Niestety mój Sześciolatek jest na etapie "Groszku
Pełny talerzGrzanka z pomidorami, czyli bruchetta al pomodoro Tak długiej przerwy blogowej jeszcze nie miałam. Wakacje rozleniwiły mnie i pozwoliły wypocząć. Pora jednak powoli wrócić do normalności i do blogowania również oczywiście. Na początek jednak coś łatwego i szybkiego, żeby nie było szoku ;) Bardzo proste grzanki, które zyskały światową sławę. Bruchetta jest znaną przekąską/ przystawką goszczącą nawet na bardzo eleganckich stołach
Pełny talerzktórego wyjątkowy smak wymusza pojawienie się orzechów włoskich. Jak orzechy, to również jabłka, które kojarzą mi się ze wspaniałą szwajcarską szarlotką i cholerą (tradycyjna szwajcarska tarta z ziemniakami, serem, porem i jabłkami). Szwajcarskie danie bez sera? Dla mnie niemożliwe. Stąd też grueyre. Rolady obowiązkowo kapią się w trunku, w produkcji którego Szwajcaria naprawdę jest mocna, czyli w winie. Z czego
Pełny talerzstolika bez pustego talerza. Nie wiedziały, że dziecięca kreatywność nie ma sobie równych i śledzie lądowały w jednym kubku, przykryte drugim lub pod ceratą na stole... Od tamtej pory nie zjem takiego śledzia w jednym całym kawałku. Musi być pokrojony. I absolutnie żadnych gorących ziemniaków. Już kiedyś pisałam, że próbuję "oswoić" śledzie, dlatego postanowiłam spróbować zmierzyć się z nimi
Pełny talerz