Postanowiłam jednak poeksperymentować z soczewicą, która już stała dłuższy czas w szafce i nie wiedziałam co z nią zrobić. Przyznaję, że wyszło jedno z lepszy dań jakie do tej pory jadłam z czerwoną soczewicą. Składniki: 150 g czerwonej soczewicy spora marchew cebula 150 g dobrej kiełbasy ok 90 g koncentratu pomidorowego 400 ml bulionu (drobiowego) olej słodka i ostra papryka
e-PrzepisyKulinarnewyobrazić życie, kiedy na pupie dziecka pojawią się podejrzane krostki. Publicznie oznajmiam - uwielbiam tych ludzi i cała rodzina mojego męża była najpiękniejszym prezentem, który otrzymałam w dniu ślubu :) Tymczasem pora zejść na ziemię i zjeść śniadanie :) Na blogu publikuję granolę w sobotę, ale najczęściej jem ją w dni robocze, czyli w pracy od poniedziałku do piątku, na drugie śniadanie, jako
bistro mamawynika jednak, że burgerownie wpisały się w mapę gastronomiczną Polski. Udało nam się przekonać rzeszę ludzi, że jakość produktów i autorskie propozycje są istotą „Street Foodu”, który do tej pory kojarzony był bardziej ze śmieciowym jedzeniem – mówi Bartłomiej Pirkel, właściciel kultowego Warburgera. Oferta polskiej gastronomii ulicznej staje się coraz bardziej różnorodna, co przyciąga klientów. Niemal 50 proc. badanych jada
karmelowykażdego przyjęcia, na pewno zachwyci każde podniebienie... Składniki: 1 kaczka - 2 kg 50 dag- 70 dag podgardla wędzonego 25 dag wątróbki 3 marchewki 1/2 selera 2 pietruszki 1 por liść laurowy ziele angielskie 2 bułki kajzerki sól, świeżo zmielony pieprz majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy świeży koperek lub natka pietruszki Wykonanie: Tusze kaczki myjemy, przekładamy do garnka zalewamy
kgwjanczewoekspandowanego szklanka (200 ml) miodu 7 suszonych śliwek 2 łyżki pokruszonych nerkowców 100 g sezamu 80 g złocistego siemienia lnianego Włączyć piekarnik na 200 stopni C. O tej porze roku miód jest skrystalizowany, więc trzeba go było podgrzać na parze w misce, aby zmienił konsystencję. Potem wsypaliśmy pokrojoną drobno śliwkę, nerkowce, sezam, siemię lniane. Wszystko trzeba było dobrze wymieszać
Weekendy w domu i ogrodziektórej można lepić prawdziwe cuda:)). I mimo, że nadal nie udało mnie się skompletować wszystkich zdjęć tortów, które do tej pory zrobiłam, to chciałabym Wam dziś zaprezentować mój ostatni "twór" :D Na początku kwietnia moja Córeczka Nadia obchodziła swoje ósme urodziny
Słodko-Słony Świat Ilonybeta-karoten). O większą dawkę witaminy C, która przyspiesza procesy regeneracyjne (w tym również proces odbudowy skóry) zadba limonka. Imbir, ze względu na swoje właściwości odkażające, może pomóc oczyścić pory – jest świetny do cery problematycznej. Na końcu kurkuma. Podobnie jak imbir działa antyzapalnie i antybakteryjnie. Naprawia mikrouszkodzenia skóry (przez co cera jest gładsza) oraz pomaga walczyć z przebarwieniami
Poezja smakuobiadem na ważnym spotkaniu służbowym), ale o ogólne trzymanie się planu. Nasza sprawność fizyczna i umysłowa niestety znacznie maleje, jeśli nie dostarczymy naszemu organizmowi energii w ustalonych porach dnia, zawsze tych samych. Mogą występować wahania +- 1h, ale staraj się przyzwyczaić do ustalonego rytmu i nie fundować sobie ciągłych huśtawek energetycznych. Jeśli nie czujesz głodu, zjedz coś małego
Powiedz dietom nieTrzeba pamiętać, aby czosnek, cebulę , szczypiorek, pory kroić tylko na jednej stronie deski. Plastikowa deska do krojenia szybciej tępi noże, warto więc używać deski drewnianej. Deskę do krojenia myjemy zaraz po jej użyciu ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń, a następnie ją suszymy. Aby pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z deski nacieramy ją sokiem
Przepisy i porady kulinarnekolejnego chlebka, tym razem z dodatkiem ziół prowansalskich. Przepis jest prosty, bez zakwasu, na drożdżach, a dodawać można do niego swoje inne ulubione przyprawy. Co prawda jest już po porze śniadaniowej ale zapraszam na wirtualną jego odsłonę :) Przepis na ten chlebek mam od Zajadam.pl Składniki 2 szklanki mąki pszennej1 szklanka mąki
Pink EnvelopeJeszcze na pierniki przyjdzie u mnie pora, na początek ruszam z czekoladowo – kokosowymi babeczkami. Szybkie ciasto jak na muffinki, które tym razem robiłam w sylikonowej formie. Raz już się za nią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty
Pink EnvelopeBrownie chyba najlepsze jakie do tej pory próbowałam, do tego bez grama tłuszczu i z dodatkiem cukinii. Ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne i z dużymi kawałkami czekolady w środku. W takie wietrzne poniedziałki potrzeba coś dobrego na poprawę humoru. A wiecie co najlepiej wpływa na jego zmianę ;) Bazowałam na przepisie z blogu Cake Time. Składniki200
Pink Envelopejuż ten czas i ta pora. Wiosna i wszystko budzi się do życia między innymi malutkie i pachnące fiołki. Warto ich nazbierać i zrobić sobie cukier fiołkowy, który wykorzystamy w naszej kuchni. Cukier robi się bardzo łatwo, jedynie trochę czasu musimy poświęcić na zebranie fiołków i oskubanie ich z płatków. Składniki: 0,5 szkl płatków z fiołka 3/4 szkl cukru
Ala piecze i gotujeSkładniki: 6 średnich ziemniaków 4 średnie marchewki 5 jajek 5 średnich ogórków kiszonych 1 por 2 średnie jabłka 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 słoik majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Wykonanie: Ugotować ziemniaki w mundurkach, marchewkę, jajka na twardo. Ziemniaki i marchewkę obrać ze skórki. Jajka oskubać. Pokroić wszystkie warzywa w kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzić
O kuchni z uczuciemChałwa to smak mojego dzieciństwa, uwielbiam ją! Do tej pory kupowałam w sklepach, ale ostatnio pomyślałam sobie, że przecież mogę ją zrobić sama. To banalnie proste, a co najważniejsze to ja decyduję czym ją posłodzę i jakich użyje dodatków. Prawidłowo wykonana chałwa powinna mieć gładką konsystencję, bez widocznych ziarenek sezamu. Niestety z moim blenderem to nie takie proste
Powiedz dietom nie