por - 13968 przepisów (strona:623/932)

Soczewica po bretońsku 143

Postanowiłam jednak poeksperymentować z soczewicą, która już stała dłuższy czas w szafce i nie wiedziałam co z nią zrobić. Przyznaję, że wyszło jedno z lepszy dań jakie do tej pory jadłam z czerwoną soczewicą. Składniki: 150 g czerwonej soczewicy spora marchew cebula 150 g dobrej kiełbasy ok 90 g koncentratu pomidorowego 400 ml bulionu (drobiowego) olej słodka i ostra papryka

e-PrzepisyKulinarne
Granola "studencka" 114

wyobrazić życie, kiedy na pupie dziecka pojawią się podejrzane krostki. Publicznie oznajmiam - uwielbiam tych ludzi i cała rodzina mojego męża była najpiękniejszym prezentem, który otrzymałam w dniu ślubu :) Tymczasem pora zejść na ziemię i zjeść śniadanie :) Na blogu publikuję granolę w sobotę, ale najczęściej jem ją w dni robocze, czyli w pracy od poniedziałku do piątku, na drugie śniadanie, jako

bistro mama
Co, gdzie, za ile jadamy „na mieście” – raport „Polska na Talerzu 2015″ 214

wynika jednak, że burgerownie wpisały się w mapę gastronomiczną Polski. Udało nam się przekonać rzeszę ludzi, że jakość produktów i autorskie propozycje są istotą „Street Foodu”, który do tej pory kojarzony był bardziej ze śmieciowym jedzeniem – mówi Bartłomiej Pirkel, właściciel kultowego Warburgera. Oferta polskiej gastronomii ulicznej staje się coraz bardziej różnorodna, co przyciąga klientów. Niemal 50 proc. badanych jada

karmelowy
Pasztet z kaczki 144

każdego przyjęcia, na pewno zachwyci każde podniebienie... Składniki: 1 kaczka - 2 kg 50 dag- 70 dag podgardla wędzonego 25 dag wątróbki 3 marchewki 1/2 selera  2 pietruszki 1 por liść laurowy ziele angielskie 2 bułki kajzerki  sól, świeżo zmielony pieprz majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy świeży koperek lub natka pietruszki Wykonanie: Tusze kaczki myjemy, przekładamy do garnka zalewamy

kgwjanczewo
Amarantusowe sezamki 111

ekspandowanego szklanka (200 ml) miodu 7 suszonych śliwek 2 łyżki pokruszonych nerkowców 100 g sezamu 80 g złocistego siemienia lnianego  Włączyć piekarnik na 200 stopni C. O tej porze roku miód jest skrystalizowany, więc trzeba go było podgrzać na parze w misce, aby zmienił konsystencję. Potem wsypaliśmy pokrojoną drobno śliwkę, nerkowce, sezam, siemię lniane. Wszystko trzeba było dobrze wymieszać

Weekendy w domu i ogrodzie
PRZYJĘCIE URODZINOWE DLA DZIEWCZYNKI - INSPIRACJA 154

której można lepić prawdziwe cuda:)). I mimo, że nadal nie udało mnie się skompletować wszystkich zdjęć tortów, które do tej pory zrobiłam, to chciałabym Wam  dziś  zaprezentować  mój ostatni "twór" :D Na początku kwietnia moja Córeczka Nadia obchodziła swoje ósme urodziny

Słodko-Słony Świat Ilony
Odmładzający koktajl z mango 167

beta-karoten). O większą dawkę witaminy C, która przyspiesza procesy regeneracyjne (w tym również proces odbudowy skóry) zadba limonka. Imbir, ze względu na swoje właściwości odkażające, może pomóc oczyścić pory – jest świetny do cery problematycznej. Na końcu kurkuma. Podobnie jak imbir działa antyzapalnie i antybakteryjnie. Naprawia mikrouszkodzenia skóry (przez co cera jest gładsza) oraz pomaga walczyć z przebarwieniami

Poezja smaku
Czy muszę jeść 5 posiłków dziennie, żeby schudnąć? 119

obiadem na ważnym spotkaniu służbowym), ale o ogólne trzymanie się planu. Nasza sprawność fizyczna i umysłowa niestety znacznie maleje, jeśli nie dostarczymy naszemu organizmowi energii w ustalonych porach dnia, zawsze tych samych. Mogą występować wahania +- 1h, ale staraj się przyzwyczaić do ustalonego rytmu i nie fundować sobie ciągłych huśtawek energetycznych. Jeśli nie czujesz głodu, zjedz coś małego

Powiedz dietom nie
Deska do krojenia - jak zapewnić jej czystość. 88

Trzeba pamiętać, aby czosnek, cebulę , szczypiorek, pory kroić tylko na jednej stronie deski.   Plastikowa deska do krojenia szybciej tępi noże, warto więc używać deski drewnianej.  Deskę do krojenia myjemy zaraz po jej użyciu ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń, a następnie ją suszymy.  Aby pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z deski nacieramy ją sokiem

Przepisy i porady kulinarne
Prosty chlebek 68

kolejnego chlebka, tym razem z dodatkiem ziół prowansalskich. Przepis jest prosty, bez zakwasu, na drożdżach, a dodawać można do niego swoje inne ulubione przyprawy. Co prawda jest już po porze śniadaniowej ale zapraszam na wirtualną jego odsłonę :) Przepis na ten chlebek mam od Zajadam.pl Składniki 2 szklanki mąki pszennej1 szklanka mąki

Pink Envelope
Czekoladowo – kokosowe babeczki 103

Jeszcze na pierniki przyjdzie u mnie pora, na początek ruszam z czekoladowo – kokosowymi babeczkami. Szybkie ciasto jak na muffinki, które tym razem robiłam w sylikonowej formie. Raz już się za nią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty

Pink Envelope
Brownie z cukinią 103

Brownie chyba najlepsze jakie do tej pory próbowałam, do tego bez grama tłuszczu i z dodatkiem cukinii. Ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne i z dużymi kawałkami czekolady w środku. W takie wietrzne poniedziałki potrzeba coś dobrego na poprawę humoru. A wiecie co najlepiej wpływa na jego zmianę ;) Bazowałam na przepisie z blogu Cake Time. Składniki200

Pink Envelope
Cukier fiołkowy 132

już ten czas i ta pora. Wiosna i wszystko budzi się do życia między innymi malutkie i pachnące fiołki. Warto ich nazbierać i zrobić sobie cukier fiołkowy, który wykorzystamy w naszej kuchni. Cukier robi się bardzo łatwo, jedynie trochę czasu musimy poświęcić na zebranie fiołków i oskubanie ich z płatków. Składniki: 0,5 szkl płatków z fiołka 3/4 szkl cukru

Ala piecze i gotuje
Sałatka jarzynowa 156

Składniki: 6 średnich ziemniaków 4 średnie marchewki 5 jajek 5 średnich ogórków kiszonych 1 por 2  średnie jabłka 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 słoik majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Wykonanie: Ugotować ziemniaki  w mundurkach, marchewkę, jajka na twardo. Ziemniaki i marchewkę obrać ze skórki. Jajka oskubać. Pokroić wszystkie warzywa w kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzić

O kuchni z uczuciem
Domowa chałwa bez cukru 161

Chałwa to smak mojego dzieciństwa, uwielbiam ją! Do tej pory kupowałam w sklepach, ale ostatnio pomyślałam sobie, że przecież mogę ją zrobić sama. To banalnie proste, a co najważniejsze to ja decyduję czym ją posłodzę i jakich użyje dodatków. Prawidłowo wykonana chałwa powinna mieć gładką konsystencję, bez widocznych ziarenek sezamu. Niestety z moim blenderem to nie takie proste

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania