por - 13968 przepisów (strona:625/932)

Grill. Polędwica z sarny 212

trwało to tak do czasu, kiedy to sam zacząłem przygotowywać potrawy z dziczyzny w tym przypadku sarniny, grillowanej polędwicy z sarny. Składniki : polędwica z sarny włoszczyzna (marchew, pietruszka, cebula, por, ... ) oliwa z oliwek przyprawa klasyczna do mięs owoce jałowca Przygotowanie : Polędwicę z sarny oczyszczam z wszelkich błon i kroję na możliwie duże kawałki ale które można będzie spokojnie zamarynować

Mechanik w kuchni
Zrazy wołowe zwijane z suszonymi pomidorami, z wolnowaru 168

Zrazy wołowe są dobre zawsze. Do tej pory robiłam je tradycyjnie, zawijałam i  piekłam  na kuchence lub w piecyku. Od dawna chciałam robić je w wolnowarze i nareszcie się udało. Pracy jest przy nich tyle samo co przy tradycyjnych - trzeba przygotować mięso, zawinąć , obsmażyć - ale ta  przyjemność  niepilnowania, fakt że rano wszystko jest gotowe

Stare Gary
Rosół po pakistańsku z jabłkiem 146

Kuchnie świata: Pakistan Składniki: (na 2-3 porcje) włoszczyzna: 1-2 sztuki marchwi,  1-2 sztuki pietruszki - korzeń,  pęczek naci pietruszki,  20-30 g pora,  1/4 średniej wielkości selera 2 udka z kurczaka 1,5 litra wody pieprz i sól do smaku szczypta ziela angielskiego 2 liście laurowe 2-3 wyciśnięte ząbki czosnku 2-3 plasterki

KreatywnePiny
Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem 177

Łatwe w przygotowaniu, zdrowe i pożywne. Lubię gotować zupy o każdej porze roku. Z brukselką, groszkiem, kalafiorem czy fasolką szparagową. Świetny pomysł na obiad na dwa dni. Dzisiaj zapraszam na zupę w wiosennej odsłonie! Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Składniki: 3 duże marchewki 2 pietruszki szklanka groszku konserwowego 3 podudzia z kurczaka 1/2 główki małej, białej kapusty

Moja smaczna kuchnia
Puree ziemniaczane 143

właśnie na puree:) I przyznać muszę, że lepiej mi smakują ziemniaki w tej wersji. Danie banalne do przygotowania , a ma w sobie to coś. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to pora  najwyższa:D Składniki: 1 kg ziemniaków 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła sól  pieprz koperek lub pietruszka Wykonanie:  Ziemniaki, obieram, myje pod bieżącą wodą i wstawiam

Bea(u)ty kitchen
Cukinia faszerowana 142

Były placki z cukinii, leczo oraz cukinia marynowana. Teraz przyszła pora na cukinię faszerowaną, którą ja i moje dzieciaki uwielbiamy.  Prosty i szybki w przygotowaniu przepis dla zapracowanych i nie tylko. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 1 opakowanie mięsa mielonego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól  pieprz szczypiorek 5-10 dag żółtego

Bea(u)ty kitchen
Surówka z czerwonej kapusty 170

Już dawno obiecałam  Zuzi , że podam przepis na tę surówkę, co by ją nie korciło jakieś tam ciacho o późnej porze :) Lepiej późno niż wcale. :D Składniki:  1 główka czerwonej kapusty 1-2 małe cebule 2 marchewki sól sok z 1 cytryny pieprz 1 mały słoik majonezu koperek Wykonanie: Kapustę szatkuję, wrzucam na wrzącą wodę i gotuję około

Bea(u)ty kitchen
Gyros - sałatka warstwowa 168

Polecam Wam pyszną sałatkę gyros, którą to większość zna lub jadła. Ja osobiście także ją już jadłam nie raz, ale jeszcze nie robiłam, więc pora ku temu najwyższa :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 3  czerwone cebule 1 puszka kukurydzy konserwowej 4-5 ogórków konserwowych 1 puszka  czerwonej fasoli konserwowej 1/2 główki kapusty pekińskiej  przyprawa Gyros olej

Bea(u)ty kitchen
Domowy makaron 181

kupowały gotowego. Ja zaś, po urodzeniu dzieci, przerzuciłam się na gotowe produkty i bardzo długo przygotowywałam obiady z półproduktów. Aż pewnego dnia zatęskniłam za domowym makaronem i od tamtej pory nie kupuję gotowego. Moja rodzina tak zasmakowała w tym, że nie dają mi spokoju i nie chcą słyszeć o sklepowym produkcie :) I bardzo dobrze, gdyż przygotowanie makaronu nie jest takie

Bea(u)ty kitchen
Gulasz holenderski 118

piwa, które znajduje się w przepisie. Składniki: 1/2 mięsa na gulasz 3 cebule 5 goździków 2 liście laurowe kawałek masła mąka do obtoczenia mięsa 1 litr bulionu  1 por 1 łodyga selera 1/2 czerwonej papryki 1/4 fenkułu 5-6 łyżek ciemnego sosu sojowego 2 -3 łyżki octu winnego czerwonego sól czarny pieprz Wykonanie: Mięso myję, suszę na ręczniku papierowym

Bea(u)ty kitchen
Cebularze 155

drożdżowe ciasto, z duszoną cebulką posypaną makiem najlepiej smakuje na ciepło, posmarowane masłem. Robiłam niejednokrotni i niejednokrotnie kupowałam, ale czemu nie mam jeszcze przepisu na blogu, to nie wiem. Pora nadrobić te zaległości, a że jestem rodowitą lublinianką, to, oczywiście,to uwielbiam cebularze :) Ciasto drożdżowe: 1/2 litra mleka 10 dag drożdży 1 kg mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki

Bea(u)ty kitchen
Surówka z kiszonej kapusty 139

Jeśli lubicie kiszoną kapustę, to jeszcze jest najlepsza pora na przygotowanie surówki, choć obcokrajowcy twierdzą, że jemy zepsute jedzenie:D Niech żałują, że nie próbowali:) Surówka jest pyszna i bardzo zdrowa. Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty 2 marchewki 2 cebule 2 jabłka sól pieprz cukier olej kukurydziany Wykonanie: Opłukana kapustę szatkuję, obraną marchew ścieram na tarce, cebulę i jabłka obieram

Bea(u)ty kitchen
Schab pieczony na spodzie jarzynowo-owocowym 178

żałuje. Mięso jest tak pyszne i aromatyczne, że nie można się mu oprzeć. Polecam!!! Składniki: 1 kg schabu 2-3 cebule 2 marchewki 2-3 łodygi selera naciowego liście pora 1 pomarańcza 1 cytryna 1 szklanka wywaru z jarzyn sól pieprz majeranek słodka mielona papryka Wykonanie: Wymoczone i osuszone mięso nacieram solą, pieprzem, papryka  i majerankiem i wstawiam

Bea(u)ty kitchen
Grochówka 128

jeszcze się może Wam przydać, bo pogoda za oknem zmienna. Sycąca, rozgrzewająca, po prostu pyszna!! Składniki: 3-4 spore ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka  kawałek selera korzeniowego 1 por 1 szklanka grochu 20 dag wędzonego boczku sól pieprz 1 pełna łyżka majeranku Wykonanie: Namoczony i podgotowany groch, odcedzam, ponownie zalewam świeżą wodą i gotuję do miękkości. Dodaję obrane, starte

Bea(u)ty kitchen
Majonez domowy z żółtek 208

przez tyle lat kupowałam ze sklepu zamiast robić sama. Powiem tylko, że warto poświęcić te kilka minut. Nawet moje dzieciaki zgodnie stwierdziły, że jest najlepszy :) Jeśli do tej pory nie próbowaliście sami robić w domu majonezu, koniecznie musicie to zmienić, a na pewno nie pożałujecie:) Pamiętajcie tylko o jednej rzeczy: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, wtedy ucieranie majonezu trwa

Bea(u)ty kitchen

Proponowane wyszukiwania