por - 13968 przepisów (strona:624/932)

Beza pomarańczowa 100

Beza jest bardzo słodkim deserem, ale kilka odpowiednich dodatków sprawi, że będzie miała ona niesamowity smak pomarańczy, lekko kwaskowaty i wyjątkowy o każdej porze roku. Nowy post Beza pomarańczowa pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
ZUPA POMIDOROWA NA DROBIU 318

małym makaronem, ze świderkami czy innym nie trąci. No ale...dobrze że mamy kompromis   Składniki: 2 udka kurczakowe garść makaronu Gwiazdki Makarony Polskie 1 seler 2 marchwie pół pora 1 pietruszka puszka pomidorów bez skóry 1 szklanka koncentratu pomidorowego liść laurowy kilka ziaren kolorowego pieprzu sól do smaku  śmietana do zabielenia Wykonanie: Udka umyć, zalać

Z Majeczką w kuchni
Na parze! 150

wykombinować coś bez wychodzenia z domu , coś co poprawi humor. U mnie na poprawę humoru jest...coś zdrowego, coś na parze...i kolorowo! Do syta! Składniki -kalafior -brokuł -marchewka -por -kalarepka -ser topiony w saszetce Blue Cheese od  Lactima -mieszanka prażonych ziaren Piekło Niebo od  Ziarenkowo Jarzynki umyj i poukładaj w naczyniu, które używasz do parowania. Uparuj

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka Zepos 273

wspominałam już kiedyś przy okazji przepisu na grecką bruschettę . Dziś prezentuję sałatkę, którą zaproponował mi kelner - Sakis w naszej ulubionej tawernie Zepos  w miejscowości Kalamaki. Od tamtej pory to moja ulubiona sałatka. Składniki Sałata (ja użyłam lodowej, ale świetnie się sprawdza gotowa mieszanka sałat) małe pomidorki ogórek papryka puszka anchoives bułka kapary parmezan oliwa z oliwek ocet balsamiczny

Kulinarne Inspiracje
Ciasto czekoladowe Patrycji 122

Dziś mam nastrój na kubek gorącej herbaty, koc i dobre ciasto. Herbata i koc są w domu zawsze, pora zatem na pyszne czekoladowe ciasto. A dlaczego ciasto jest Partycji? Bo od niej dostałam przepis i pod takim tytłem został uwieczniony w zeszycie, a co w zeszycie musi się znaleźc też na blogu;) Składniki 1 masło (prawdziwe) 2 gorzkie czekolady

Kulinarne Inspiracje
Dziewczyński krem z brokułów dla mamy i córki 103

bywa inspirujace;) W ferworze gotowania i miksowania zrobiłam krem z brokułów. Dziewczyński - bo z różową chmurką ze śmietany. Składniki pół paczki mrożonych brokułów 2 marchewki 2 ziemniaki pietruszka kawałek pora pół ząbka czosnku sól pieprz łyżka masła smietana 18% sok z buraka bułka oliwa ulubione zioła 1,5 l wody Przygotowanie Warzywa pokroić, ugotować do miękkości. Dodać przeciśnięty czosnek

Kulinarne Inspiracje
Owocowe crumble (z brzoskwiniami, jeżynami i malinami) 150

sobotni poranek. Już podczas pieczenia po całym mieszkaniu roznosił się owocowy zapach, a śniadanie... cóż mogłabym takie jeść codziennie. Do przygotowania crumble można użyć dowolnych owoców, ale o tej porze roku szczególnie polecam połączenie soczystych, słodkich brzoskwiń z jeżynami. Ta kompozycja jest po prostu idealna! Składniki: 1 duża brzoskwinia garść jeżyn garść malin 1,5 łyżki miodu 4 łyżki mąki

Kulinarne Inspiracje
Placki ziemniaczane z parmezanem i sosem kurkowym 169

Pogoda nie pozostawia wątpliwości - jesień zagościła u nas na dobre. To znaczy, że najwyższa pora na placki ziemniaczane! A jeśli do tej plackowej klasyki dodamy starty parmezan i sos grzybowy otrzymamy prawdziwe niebo w gębie.  Składniki: PLACKI 1 kg ziemniaków 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz SOS KURKOWY

Kulinarne Inspiracje
Krokiety z kaszą i grzybami 133

naleśniki, byle nie dodawać do nich cukru:)  Przygotowanie:  Używam grzybów suszonych, bo tak zawsze robiła moja babcia i mama - no i wówczas danie można przygotować o każdej porze roku. Grzyby moczę wcześniej przez całą noc w wodzie, a następnie w tej samej wodzie gotuję do miękkości - nie podaję czasu, bo to zależy od wielkości grzybków. Ja swoje gotowałam

Kulinarne Inspiracje
Pierniczki 138

roku o tej porze mam ambicje narobić furę świątecznych pierniczków. I co roku zabieram się do tego jak pies do jeża.... jak przychodzi co do czego to po prostu nie chce mi się bawić z wycinaniem, dekorowaniem, albo co gorsza odechciewa mi się w trakcie i zamiast się przy tym relaksować zaczynam się wściekać! Już po drugiej partii mam serdecznie

Kulinarne Inspiracje
Mazurek orzechowy z bezą (nie tylko na Wielkanoc) 623

Orzechowo-karmelowy smak trochę przypomina baklawę, trochę Panią Walewską... cóż, chyba musicie sami spróbować. A, że nie jest to typowy wielkanocny mazurek, moim zdaniem możecie go upiec o każdej porze roku!   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki ( na blachę ok. 25x35cm)   Na spód: 0,5 kg mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 1 kostka masła 4 żółtka

Kulinarne Inspiracje
Maki w kolorze innym niż czerwony 148

Pierwsze sushi zrobiłam jakiś rok temu i od tej pory nałogowo zajadam się makami. Jest to najlepszy sposób na prosty i szybki obiad. Oczywiście prosty i szybki staje się po kilkukrotnym przygotowaniu (nie mówiąc o odwróconych makach.. ale o tym może później). Zwinięcie podstawowych maków nie jest trudne i nie wymaga szczególnych umiejętności. Po perfekcyjne sushi możemy udać się

wegetalerze
Bulion warzywny 131

Bulion pełen warzyw z dodatkiem lubczyku, liści laurowych, ziela angielskiego, owoców jałowca to idealna baza do zup czy kremów :) Bulion warzywny składniki: pół selera kilka liści pora 2 marchwie 2 cebule 5 ząbków czosnku 1,5 łyżki sosu sojowego 500 ml wody 2 szczypty liści lubczyku szczypta korzenia z lubczyku 2 listki laurowe 2 owoce jałowca pół łyżeczki zmielonego ziela

wegetalerze
Pudełko z gitarą decoupage 192

Jakiś czas temu wykonywałam czerwoną szkatułkę z dziewczynkami "dla niej" przyszła pora na pudełko "dla niego" - do kompletu. Pudełko ma wymiary 24,5 x 17,5 x 9 cm. Pudełko jest wykonane metodą decoupage. Ozdabiam drewniane przedmioty metodą decoupage na zamówienie : szkatułki, pudełka, herbatnice, skrzyneczki, husteczniki, podkładki pod kubki, zakładki do książek, itp. Wzór, kolor i wielkość można dobrać samemu

IMPRESJA SMAKU
Mleczny sernik 216

Ostatnio podawałam przepisy na serniki gotowane. Dzisiaj czas na sernik mleczny .   Bardzo delikatny, puszysty, lekki sernik jaki do tej pory jadłam. Wprost rozpływa się w ustach.  Składniki: Ciasto: 1 jajko 12 dag zimnego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru Masa serowa: 80 dag sera na sernik 5 jajek 1 szklanka

Salonik smaków

Proponowane wyszukiwania