por - 13968 przepisów (strona:621/932)

Zupa z jarmużu 120

świat jarmużowych przysmaków. Na początek proponuję zupę krem z jarmużu i pieczonych białych warzyw. Składniki: Na bulion: 1 udko z kurczaka 1 cebula 2 marchewki zielona część z 1 pora nieduży kawałek selera 3 liście laurowe 5 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego około 1,5 l wody   Na zupę: bulion drobiowo-warzywny ( z powyższych składników ) 450 g selera

kolorowotorcikowo
Pszenne bułki drożdżowe z płatkami owsianymi i złotym siemieniem lnianym 176

często obecne w mojej kuchni. Dodane do wypieków (pizza, bułki, chleb) nadają im delikatności i sprawiają, że dłużej zachowują świeżość. Świetnie smakują również w ciasteczkach. Siemię lniane do tej pory wykorzystywałam głównie w postaci zmielonej do naparów, gdyż bardzo dobrze radzi sobie z problemami gastrycznymi ,  m.in.  reguluje nadkwasotę , zapobiega zaparciom i wspomaga trawienie . Napar z siemienia wypijany podczas

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kasza bulgur po meksykańsku 250

tylko wrzątkiem lub gorącym bulionem, przykryć na 15-20 minut i już będzie gotowa. Składniki -kasza bulgur, na 4 osoby spokojnie wystarczy 250 gram -mieszanka meksykańska- paczka mrożonek -por -cebula dymka -ulubione zioła -oliwa z oliwek, pieprz, sól Na dno szerokiego naczynia z grubym dnem wysypałam kaszę bulgur.  Zalałam ją wodą i posypałam ziołami. Posoliłam, dosmaczyłam pieprzem, dodałam oliwy

Z Kuchni Do Kuchni
Kremowa zupa pomidorowa z ryżem 217

Klasyk klasyków - zupa pomidorowa - trochę inaczej :) W oczekiwaniu na pyszne polskie pomidory - posiłkujemy się zapuszkowanymi ;) SKŁADNIKI 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pół łyżeczki cukru sól  pieprz 2 łyżki śmietany lub jogurtu natka pietruszki 2 woreczki ryżu (np. basmati) PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Włoszczyznę zalewamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Restauracja U Bartošů - Otovice, Czechy 239

atmosferę dostaniecie gratis ;) Będąc na Dolnym Śląsku podczas świąt wielkanocnych, mieliśmy okazję odwiedzić restaurację "U Bartošů" w czeskich Otovicach . Zaprosił nas tam Konrad z bloga Konrad Gotuje . Pojechaliśmy w porze późnego obiadu, bardzo głodni i zmęczeni po całym dniu. Powitał nas już na parkingu syn właścicieli, od razu poczuliśmy się swobodnie. Dało się wyczuć, że do tej restauracji

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babka warzywna 332

Warzywny, kolorowy mix, jarska galaretka, akurat na wiosenny stół! Pamiętajmy! WARZYWA O KAŻDEJ PORZE ROKU I DNIA,  a w tej wersji szczególnie wyglądają zachęcająco... Składniki: 1 kalafior 1 róża brokułów 3 marchewki 3 łyżki żelatyny 3/4 l bulionu sól, świeżo zmielony pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Marchewkę myjemy oraz gotujemy. Kalafior i brokuł gotujemy osobno w osolonym wrzątku

kgwjanczewo
Zupa Chrzanowa 128

pierwszy raz. Efekt mnie zaskoczył bardzo pozytywnie. Zupa pikantna, gęsta i kremowa. Składniki: ½ dużego selera 2 korzenie pietruszki 200 g wędzonego boczku 2 cebule 2 małe ziemniaki 1 por 2 litry wody 200 ml śmietanki kremówki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 1 liść laurowy 4 ziarna czarnego pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 200 g chrzanu w słoiczku

Mama Gotuje
Kisiel z Jagód 127

Kisiel można zrobić praktycznie z każdego owocu, i w zasadzie zawsze robi się go tak samo. Był już kisiel z wiśni i z czarnej porzeczki , nadeszła więc pora na kisiel zrobiony z jagód. Słodki, pyszny po prostu palce lizać. Składniki: 1 szklanka jagód 1,5 szklanki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Jagody umyć, oczyścić, zmiksować blenderem

Mama Gotuje
Fasolka po Katalońsku 240

bułką uprażoną na maśle. Wygląda świetnie i równie dobrze smakuje. Fasolkę pod taką postacią mogę jeść bardzo często i to nie tylko na obiad ale i odgrzaną o każdej porze dnia. Jeśli nie mamy naprawdę dużej i głębokiej patelni (np. patelnie udające WOK) proponuję zrobić to danie z połowy porcji. Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 5 dużych ziemniaków

Mama Gotuje
Zupa Cytrynowa 152

choć nie należy do popularnych dań jest warta tego by ją zrobić. Jest kwaśna i pyszna, polecam. Składniki: woda mięso na wywar 1 marchewka 1 pietruszka ½ selera 1 por suszony imbir szczypta kozieradki kurkuma sól pieprz 3 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 cytryna na około 2l. zupy śmietanka 30% ugotowany ryż Wykonanie: Jeśli mamy mięso z kością należy zalać

Mama Gotuje
Zupa z soczewicy 162

użyjemy czerwonej soczewicy. Raz zrobiłam ją z zieloną soczewicą, była równie dobra ale nie wyglądała już tak dobrze jak ta z czerwonej soczewicy. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 por ½ małego selera 1 szklanka czerwonej soczewicy ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kurkumy 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Wykonanie: Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie przełożyć

Mama Gotuje
Czekolada plastyczna 114

Czekolada plastyczna rewelacyjnie nadaje się do dekorowania tortów, ciast i babeczek, a przy tym jest łatwa do wykonania. Ja do tej pory wykorzystałam ją do zrobienia czekoladowych ozdobnych różyczek i dekoracji tortu. Składniki: 50 g gorzkiej czekolady ½ łyżki miodu Wykonanie: Czekoladę połamać na kostki i włożyć do metalowej lub żaroodpornej miski. Do garnka na którym umieścimy miskę nalać wodę

Mama Gotuje
Moja ulubiona zupa ogórkowa 140

pierwszy !!! Tym razem nie wg przepisu mamy, lecz z miksu przepisów z internetu :D SKŁADNIKI: 1 pręga wołowa 2 słoiki kiszonych ogórków (prezent do Wujka Tadka) włoszczyzna (marchewka, pietruszka, por, seler) 4 duże ziemniaki mała śmietana 18% sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koperek W 2,5 l wody gotować przez 40 minut mięso wołowe, dodać 2 liście laurowe

MarciochaKucharzy
Lasagne ze szpinakiem i gorgonzollą 151

łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu do dekoracji pomidorki koktajlowe, świeża bazylia i parmezan Włożyć szpinak do garnka i mieszając podgrzewać aż szpinak się odmrozi. Czosnek pora drobno posiekać . Na patelni podgrzać oliwę i masło, włożyć szpinak, dodać czosnek i doprawić solą i pieprzem. Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez

MarciochaKucharzy
Prawdziwy domowy rosół wołowy 126

Taki prawdziwy, domowy, wołowy, bez dopalaczy smakowych... SKŁADNIKI: porcja mięsa wołowego z kością (pręga, gicz, szponder lub krzyżowa), włoszczyzna (marchewka, pietruszki, pół selera, ćwierć główki włoskiej kapusty, por, cebula) ząbek lub dwa czosnku, sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie natka pietruszki makaron rosołowy Mięso opłukać, zalać zimną wodą i zacząć gotować. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania