Deser czekoladowo-truskawkowy 250Dziś niedziela, więc pora na odrobinę lenistwa oraz słodkości. Postanowiłam zrobić deser bez mąki, cukru i jajek, czyli jak zawsze przekombinować by był zdrowy. W deserze oczywiście nie mogło zabraknąć owoców! Wykorzystałam mus z truskawek, który miałam zamrożony, ale lada moment będzie można kupić nasze-polskie na targach. Truskawki to przede wszystkim bogactwo witaminy C, znajdziemy również witaminę
Życie na widelcu
Wegańskie aromatyczne prawie-puree z marchwi i kalafiora 206mnie dzisiejsza pogoda jakoś jesiennie nastraja. Niebo zachmurzone, wieje silny wiatr, pada. I naszła mnie ochota na pieczone warzywa, choć wczoraj miałam na nie zupełnie inny pomysł. Do tej pory jadałam kalafiora klasycznie, jak niemal każdy Polak - ugotowany w osolonej wodzie i podany z bułką tartą podsmażoną na maśle. Przypomniałam sobie jednak proszony obiad u Afgańczyka sprzed lat. Podał wtedy
Weekendy w domu i ogrodzie
Kotleciki z pieczarkami i żółtym serem 261polane sosem czosnkowym. Składniki 1 podwójny filet z kurczaka 40 dag pieczarek 5-10 dag sera żółtego 1 jajo mąka ziemniaczana można dołożyć drobno pokrojoną pietruszkę lub pora sól, pieprz, vegeta, delikat czerwony do mięs Sposób Filety pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do miski, dodać żółty ser potarty na tarce o dużych oczkach, surowe pieczarki pokrojone w kostkę
Kuchenne aromaty
Koktajl murzynek 202Był już lód kawowy pora więc na koktajl murzynek. Przygotowanie niezmiernie szybkie a smak bardzo przyjemy dla podniebienia... Składniki 2 szklanki pełnego mleka 2 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej 2 kopiaste łyżki cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 4 łyżki utartej, gorzkiej czekolady kostki kawowego lodu Sposób Do gorącego, ale nie wrzącego mleka sypiemy kawę, cukier, cynamon. Całośc dokładnie mieszamy
Kuchenne aromaty
Kieszonki ze szpinakiem i serem feta 201beszamelowy i kawał fileta z kurczaka. Tym razem zamiast tradycyjnego kotleciska zrobiłam kieszonki ze szpinakiem. Do pełni szczęścia zabrakło jedynie fasolki szparagowej, ale cóż i na nią przyjdzie pora;) Składniki 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka 10 dag mrożonego szpinaku 10 dag sera feta pieprz, sól 2 roztarte ząbki czosnku Panierka mąka 1 jajko bułka tarta Sposób Szpinak
Kuchenne aromaty
Jaskółcze gniazda 212wszelakie zaległości. Cel nakreśliłam dość rzeczowo mianowicie 2 książki pożyczone, następne 4 zakupione. Wśród tych drugich znalazł się również kryminał Joanny Chmielewskiej, choć przyznaję, że nie miałam do tej pory styczności z twórczością tejże Pani, a już absolutnie nie czytywałam kryminałów. Postanowiłam jednak przełamać swoją barierę do tego typu książek. Przypadkowo natknęłam się na egzemplarz pt. "Byczki w pomidorach
Kuchenne aromaty
Kabaczkowe leczo 214krzaczków fasoli czy pędów ogórka, na darmo szukać cebuli, dawno leży wysuszona w skrzynkach, buraczków też nie ma, zaprawione w słoiczkach stoją równiusieńko na półkach spiżarki czekając na zimę. Pora by z ogrodu znikł również kabaczek... jeden z pięciu zaginął w leczo. Składniki 3 średniej wielkości cebule 2 duże marchewki 5 papryk 6 pomidorów obranych ze skóry 40 dag pieczarek
Kuchenne aromaty
Śledzie warstwowe 243też pierwsze potrawy wigilijne: kapusta z grzybami, ryby w pomidorach, pierogi z serem, pierogi z serem i kaszą, są też ONE- śledzie warstwowe. Tylko pomyśleć że jutro o tej porze będę powracać z pasterki... o matko kiedy to przeleciało. Przy okazji być może jutro uda mi się pochwalić moimi własnoręcznie wykonanymi ozdobami świątecznymi które popakowane trafiły do rąk rodziny
Kuchenne aromaty
Golonka po Bawarsku 295ilość dodawanych warzyw. Składniki 5 golonek (po 50 - 60 dag każda), użyłam peklowanych, które przed smażeniem odgotowałam, aby nie były za słone 2 marchewki 1 seler 2 pietruszki 2 pory 2 cebule 1 szkl. piwa sól pieprz majeranek ziele angielskie liść laurowy olej Sposób Golonki natrzeć przyprawami i pozostawić na około 2 godziny. W brytfannie na rozgrzanym tłuszczu
Kuchenne aromaty
sałatka warstwowa z serem wędzonym i tuńczykiem 183Polecam sałatkę warstwową z tuńczykiem Produkty: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 8 jajek 30 dag wędzonego sera żółtego 1/2 pora 1 słoiczek majonezu Wykonanie
Ugotujmy Coś
" niemożliwe ciasto" 228warstwowy, a goście są bardzo zaintrygowani i proszą o następny kawalek . To takie proste i takie pyszne! Można podawać z filiżanką dobrej kawy i możemy cieszyć się o każdej porze dnia. Składniki ciasto: 3 jajka 1/3 szklanki kakao 5 łyżek oleju 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/6 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody
w mojej kuchni
Surówka z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym 224Surówka z czerwonej kapusty jest dobra o każdej porze roku, zależy tylko co do niej dodamy. Ta dziś podana może służyć doskonale jako samodzielne danie, jest treściwa i sycąca. Zapraszam serdecznie. Surówka z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Rozgrzewająca prosta zupa krem z cukinii i czosnku 184odkryję Ameryki stwierdzeniem, że pora jesienna sprzyja przeziębieniom i spadek odporności w tym czasie jest idealną pożywką dla przeróżnych wirusów. Lecz odtajnię przed Wami jeden z kulinarnych sposobów na wzmocnienie - a jest nim rozgrzewająca zupa krem z cukinii oraz czosnku. Cukinia zawiera mnóstwo składników odżywczych: wit. C, B1, B2, beta karoten, wapń, potas ale na tym nie koniec ponieważ
upichcona
Rokietta siewna z wędzonym kurczakiem i pomidorkiem 230odróżnieniu do pory zimowej gdzie odczuwam duże zapotrzebowanie na cięższe mięsne obiady to na wiosnę moje podniebienie zawsze domaga się świeżych sałatek zakrapianych lekką oliwą z oliwek. I choć jeszcze w zeszłym sezonie byłam dość anty nastawiona do ostrej i gorzkawej w smaku rukoli tak teraz polubiłam jej aromat i stanowi ona idealne dopełnienie do wszystkich sałatek oraz jako dodatek
upichcona
Zupa warzywna na mięsie gulaszowym 172wyniku podgotowania mięsa gulaszowego, które docelowo było składnikiem zapiekanki. Wyszło i w pakiecie i całkiem smacznie. Do tego naturalnego bulionu dodałam tylko włoszczyznę, puszkę białej fasoli, 4 ziemniaki, por, pęczek koperku oraz estragon. Do smaku można dodać sos sojowy lub kostkę rosołową. W kuchni nic się nie marnuje i jeszcze smakuje
upichcona