por - 14468 przepisów (strona:617/965)

Koktajl z Truskawkami i Awokado 154

takie pyszne… Aż ciężko uwierzyć, że jeszcze nie tak dawno świeże koktajle owocowe częściej kupowaliśmy niż robiliśmy…. Pyszny z truskawką i awokado poleca się o każdej porze roku, dnia a nawet i nocy Wypróbujcie! Składniki: 0,5 awokado obranego, bez pestki 150 g mrożonych lub świeżych truskawek 4 łyżki jogurtu naturalnego 200 ml mleka sok z cytryny

Made By Mom And Son
Chleb pszenny na jogurcie 267

Uważam ten chleb za najlepszy z pszennych, które do tej pory upiekłam. Bardzo lubię dodatek jogurtu w wypiekach - bułkach, muffinkach, więc spróbowałam dodać ten składnik do chleba. Zrobiłam to tak: Odmierzyłam 3 szklanki mąki pszennej typ 650, przesiałam do miski, dolałam 360 ml. ciepłej wody i wymieszałam. Ciasto wyszło luźne. Całość przykryłam i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie

apetytnapieczenie
Chleb żytni z siemieniem lnianym 269

mój wujek - do zwykłej mąki wystarczy dodać otręby. Tak jak większość moich "razowych przepisów" i ten jest podobny. Według mnie jest to jeden z najlepszych chlebów jakie do tej pory jadłam i jakie udało mi się upiec. Ponieważ mój mąż jest największym krytykiem moich wypieków i jemu też smakował - to dodatkowo przekonało mnie o tym, że warto było i będzie

apetytnapieczenie
Kakaowy placek orkiszowy :) 177

pory moje omlety były zawsze "naturalne", zazwyczaj z dodatkiem aromatu waniliowego :) Ostatnio poszalałam i powstało to cudo :D Polecam! Przepyszny! Mocno czekoladowy i bardzo puszysty :)  Składniki: 1 żółtko 3 białka 40 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 5 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka kakao dodatki: jogurt naturalny, banan, dżem "galaretkowaty" wiśniowy

Zdrowie na języku :P
ZIELONA SAŁATKA Z BROKUŁEM 231

zrobiłam ją sobie dzisiaj na sniadanie, ale również sprawdzi się w porze obiadowej. Polecam. Sałatkę podałam w przepięknej salaterce z kolekcji PARYS- PORCELANA BOGUCICE   Składniki: 1 brokuł pół pęczka natki pietruszki 10 dag sera - u mnie koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej z suszonymi pomidorami, czosnkiem  i bazylią garść pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego  1 ząbek czosnku

Z Majeczką w kuchni
Zielone risotto 198

prawie jednogarnkowe, bo jedynie kurczaka trzeba podsmażyć osobno. Wyjątkowości nadaje mu wiosenny kolor. Zielone warzywa (groszek, seler, szpinak), nuta mięty i cytryny - mniam! Można zrobić je o każdej porze roku, bo użyte produkty dostępne są przez cały rok.  2 filety z kurczaka 1/3 pęczka natki pietruszki 250g ryżu do risotto 100ml białego, wytrawnego wina 1 duża cebula 1/2 pęczka

Szefowa kuchni
Wegański koktajl z komosy ryżowej i malin 154

Sama obecnie jestem na diecie i nie chcę zaprzepaścić tego co udało mi się osiągnąć. Zapewne zwróciliście róznież uwagę, że często smakuję różne dania na bazie komosy - do tej pory tylko w wersji wytrawnej. Dzisiaj zapraszam Was na przepyszny i zdrowy koktajl właśnie z ugotowaną, czerwoną komosą! Do przygotowania 2 porcji koktajlu potrzebujemy: - 200-300 ml mleka roślinnego - 1 banana

Szybko Tanio Smacznie
Nie tylko na śniadanie - wytrawne muffiny 199

Ostatnimi czasy zupełnie zaniedbałam wytrawne wypieki. Chleb piekę w szkole w ilościach zawrotnych (według mnie, do tej pory zajmującej się wypiekiem detalicznym; w porównaniu z niedużą nawet piekarnią to pikuś ); przynoszę ze sobą do domu znakomite bochenki, nie ma więc potrzeby męczenia domowego piekarnika. Gdy chleba zabraknie, raczymy się na śniadanie granolą lub naleśnikami, i uwierzcie - nikt nie narzeka. Szczególnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Schab z nuta pomaranczy i tymianku oraz surowka z fenkulu i mlodej kapusty 220

Nawet jeśli kupuję i część wykorzystam druga ląduje w śmietniku zgniła albo zwiędła...  W swoim dorobku mam tylko tradycyjne surówki z białej kapusty, z kapusty pekińskiej i z pora (takie z marchewka i jabłkiem, i jakimś łącznikiem w postaci oliwy lub majonezu), i właściwie tyle. Sałata jedynie rzymska ale tylko takie małe główeczki, do kanapek, jeśli szpinak to tylko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem z białych szparagów 176

Sezon na szparagi w pełni, więc pora skorzystać z tych sezonowych warzyw. Białe szparagi jadłam po raz pierwszy. Smak ciężko określić, najlepiej przekonać się samemu. W tym wydaniu szybka i prosta zupa krem z dodatkiem włoszczyzny. :) Składniki: pęczek białych szparagów 2 średnie marchewki 2 średnie łodygi selera naciowego kawałek selera  1/4 pietruszki 1 średni ziemniak 2 skrzydełka warzywko

Truskawkowa Fiesta
Chłodnik z awokado 209

Pora na nowe połączenie smaków. Inspiracją do wykonania dania był przepis z magazynu Slowly Veggie. Po przeczytaniu tego dwumiesięcznika jestem mile zaskoczona, zawiera on głównie przepisy z niesamowitymi fotografiami bez zbędnych reklam. Na samym początku umieszczony został "Słownik zielonej kuchni", w którym wyjaśniono nieznane nazwy potraw bądź produktów oraz "Kalendarz" spotkań, warsztatów, itp. Myślę, że zacznę regularnie kupować Slowly Veggie

Życie na widelcu
GOTOWANA MŁODA KAPUSTA 236

surówce z młodej kapusty przyszła pora na kapustę gotowaną. Taka młoda gotowana kapustka jest najlepsza, (oczywiście poza surówką, za którą wprost przepadamy) te starsze choć są również smaczne, to już nie jest to. Sposobów i dodatków do kapusty pewnie jest wiele, u nas bywa zawsze w takiej wersji jak poniżej, dla nas jest najlepsza. Dzisiaj przygotowałam do obiadu z dwóch

Smaczne Zdrowe
Gofry z truskawkami - jak z budki 125

tylko przy okazji wypadów do Kazimierza Dolnego. W domu robiłam kilka razy, za każdym razem inaczej, ale szału nie było :P wreszcie trafiłam na te (jak do tej pory) najlepsze! Z dwóch (jeśli nie trzech) przepisów skleciłam jeden i to bardzo udany - gofry smakują jak te z naszej ulubionej budki przy rynku w Kazimierzu Dolnym - miękkie w środku i chrupiące

Kolorowy Przepisownik
Muffiny a'la pizzeriny 169

sklepu iść się nie chce :) niestety - takich dni będzie teraz na pewno dużo, więc trzeba mieć alternatywę :D A uważam tak, bo ja je upiekłam mniej więcej w porze drugiego śniadania i się najadłam. Nie - wróć - ja się obżarłam! :D Na pewno będę do nich wracać! :) kiedy? Nie wiem, bo na oku mam już kilka innych muffinek na słono

Kolorowy Przepisownik
Paprykowe ziemniaczki z cebulką 132

uczta dla podniebienia :) Mężowi też bardzo posmakowały :) i na pewno będę je piec często w jesienne, szare, leniwe wieczory, bo nawet same stanowią syty i smaczny posiłek. Do tej pory piekłam samodzielnie lub jak dodatek do obiadu ziemniaki ziołowe - m.in. z ziołami prowansalskimi, tymiankiem, słodką papryką... W tych jest też ostra papryka, a pieczone z cebulką mają pyszny, cebulkowy aromat

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania