pora zbierania , młodych, soczystych owocników pięknego grzyba jakim jest żółciak siarkowy . Ze względu na kolor i smak przypominający mięso kurczaka nazywany jest nawet chicken of the woods co znaczy dosłownie kurczak z lasu. Ponieważ pogoda była piękna wybrałam się zapolować na takiego kurczaka. Poszukajcie tych grzybów w swojej okolicy - ze względu na kolor i konsystencję nie sposób je pomylić
Smaczna PyzaMakaron gotuję w osolnej wodzie z dodatkiem oleju. Odlewam i przekładam do naczynia żaroodpornego. Dodaję posiekany kawałek pora, paprykę, przyprawy i żółty ser. Zapiekamy aż ser się roztopi
prawdziwe jedzenieBurak w kuchni fajna sprawa, tylko dlaczego ja do tej pory omijałam go szerokim łukiem? No ćwikła się nie liczy :) Co to jest? Sałatka? Eeee, raczej pieczony burak potem duszony w pomarańczach, pysznie. Ja podałam go ze smażonym camembertem, na który miał ochotę mój syn i watróbkami drobiowymi, na które ochotę miałam Ja :) No to do dzieła! Każdy czerwony wyraz
Blondynka GotujeBlueberry Corner by "jagodzianka" Chińszczyzna ostatnio dość często gości w moim domu. Do tej pory myślałam, chińskie dania są trudne i dziwne w smaku. … Przeczytaj cały artykuł Post Noodle Dan Dan pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerPorcja dla 4 osób: 2 kacze skrzydełka, 1 szyjka, wątróbka, serce - czyli "odpady" z jednej kaczki 300 ml kaczej krwi 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora - ok. 10 cm garść suszonych śliwek węgierek 3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego ok. 8 ziaren pieprzu czarnego sól ok. 3 łyżki octu 1 łyżka mąki 1 łyżka
Jadło i czytadłobardzo prosty wypiek, który polecam każdemu. U nas sprawdza się zawsze i jedno co wiem, nie warto przygotowywać go w małej blaszce jak czyniłam to do tej pory. Ucierane ciasto z rabarbarem i porzeczkami SKŁADNIKI : 3 duże jajka lub 4 średnie 2 czubate szklanki mąki pszennej - tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisklepach warzywniczych coraz więcej ogórków w dobrej cenie , pora więc pomyśleć o ogórkach małosolnych. Pyszne jako dodatek obiadowy, czy dodatek do kanapek. SKŁADNIKI: 0,8 kg. ogórków pęczek koperku 2 łyżki soli około 1l wody przegotowanej, wystudzonej 6 ząbków czosnku (lubię czosnkowe) 3 kawałki chrzanu liść wiśni gałązka lubczyku WYKONANIE: ogórki myjemy, w wodzie rozpuszczamy sól, na dno kamionki wkładamy
Kuchnia BeatyNajszybsze ciasteczka jakie do tej pory robiłam. Uwielbia je mój synek, są zdrowe, pożywne, często pakuje je na spacer jako przekąskę (na jednym ze zdjęć możecie się sami przekonać ;) Nie są słodkie, więc można dodać łyżkę miodu, cukru czy trochę czekolady, ja dodaję posiekane daktyle. Przepis znalazłam już dawno i gdy otrzymałam amarantus od mamusi bardzo często piekę te ciasteczka
NA MOIM TALERZUczarniały), f/. masę w szybkim tempie rozkładamy na dwa pozostawione wafle, rozsmarowujemy, kładziemy wzdłuż jednego boku przygotowane banany g/. ostatnim etapem jest zwijanie, czekamy chwilkę aż masa wniknie w pory wafla i zaczynamy delikatne zwijanie (masa powinna delikatnie zmiękczyć wafel) h/. gdy uda nam się zwinąć wafel, zawijamy całość w folię aluminiową żeby ładnie się scaliło Rozpuszczamy galaretkę
Sprawdzone przepisy kulinarnenagrzewamy piekarnik do 180 stopni, układamy pałki na blaszce i pieczemy ok. 50-60 minut. Smacznego. * Marynuje mięso zawsze wieczorem - koło 20-21 i piekę mięso w porze obiadowej - przez ten czas mięso idealnie się zamarynuje
Plate of JoyTwarożek z warzywami to obowiązkowa wiosenna pozycja. Zaczyna się robić ciepło, słoneczko pięknie świeci, pojawiają się pierwsze nowalijki. Czy jest o tej porze coś lepszego niż świeżutka kromka pieczywa z twarożkiem ze szczypiorkiem? Z rzodkiewką, pomidorem czy ogórkiem? Dobrej jakości twaróg, śmietana, chrupiące i pełne niesamowitego aromatu warzywa! Pyszności! Składniki: twaróg, śmietana,* szczypiorek, rzodkiewki, pomidorki, sól, pieprz ew. ogórek
Plate of Joyswoich bliskich i spokój psychiczny! O naszą równowagę! Dajmy sobie chwilę, na rozmowę, na bliskość, na zadumę. Niech to będzie prawdziwie leniwe śniadanie - nawet jak się skończy w porze obiadowej! Cieszmy się sobą, cieszmy się naszymi bliskimi! A dziś nacieszmy się kaloriami, latem i prostotą smaków, zapraszam na croissanta z malinami, mascarpone i pistacjami. Składniki: (2 porcje) 2 croissanty, mascarpone
Plate of Joyzupie rybnej ) pisaliśmy Wam o wspaniałym asortymencie produktów w sklepach MAKRO! Jesteśmy wielkimi fanami ryb i owoców morza, do tego stopnia, że z chęcią jedlibyśmy je o każdej porze dnia i nocy! Kiedy wczoraj chodziliśmy po MAKRO, spoglądaliśmy na te wszystkie świeże, wędzone oraz mrożone ryby i owoce morza nasze ślinianki zaczęły mocniej pracować! Krewetki duże i małe, ośmiornice
Plate of Joypomocy blendera* oraz parowaru**. Od kiedy dowiedzieliśmy się, ze blender będzie wyposażony w końcówkę do przygotowywania majonezów i sosów wiedzieliśmy, że w pierwszej kolejności musimy jej użyć! Do tej pory sosy jogurtowe przygotowywaliśmy w większym pojemniku od blendera i efekt nigdy nie był zadowalający, zioła były nierównomiernie zmiksowane - na pierwszy rzut oka było widać mniejsze i większe kawałki
Plate of Joyzamontować hak i ciasto wyrabiało się samo! Parowar **** Tefal znowu spisał się wyśmienicie i już zastanawiamy się do czego możemy go wykorzystać przy dzisiejszym obiedzie! Do tej pory warzywa na parze gotowaliśmy w garnku ze specjalną nakładką, ale i tak trzeba było kontrolować, żeby warzywa się nie rozgotowały, a to za dużo ogień, a to za mały
Plate of Joy