por - 13968 przepisów (strona:607/932)

Zielone risotto 154

prawie jednogarnkowe, bo jedynie kurczaka trzeba podsmażyć osobno. Wyjątkowości nadaje mu wiosenny kolor. Zielone warzywa (groszek, seler, szpinak), nuta mięty i cytryny - mniam! Można zrobić je o każdej porze roku, bo użyte produkty dostępne są przez cały rok.  2 filety z kurczaka 1/3 pęczka natki pietruszki 250g ryżu do risotto 100ml białego, wytrawnego wina 1 duża cebula 1/2 pęczka

Szefowa kuchni
Wegański koktajl z komosy ryżowej i malin 113

Sama obecnie jestem na diecie i nie chcę zaprzepaścić tego co udało mi się osiągnąć. Zapewne zwróciliście róznież uwagę, że często smakuję różne dania na bazie komosy - do tej pory tylko w wersji wytrawnej. Dzisiaj zapraszam Was na przepyszny i zdrowy koktajl właśnie z ugotowaną, czerwoną komosą! Do przygotowania 2 porcji koktajlu potrzebujemy: - 200-300 ml mleka roślinnego - 1 banana

Szybko Tanio Smacznie
Nie tylko na śniadanie - wytrawne muffiny 156

Ostatnimi czasy zupełnie zaniedbałam wytrawne wypieki. Chleb piekę w szkole w ilościach zawrotnych (według mnie, do tej pory zajmującej się wypiekiem detalicznym; w porównaniu z niedużą nawet piekarnią to pikuś ); przynoszę ze sobą do domu znakomite bochenki, nie ma więc potrzeby męczenia domowego piekarnika. Gdy chleba zabraknie, raczymy się na śniadanie granolą lub naleśnikami, i uwierzcie - nikt nie narzeka. Szczególnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Schab z nuta pomaranczy i tymianku oraz surowka z fenkulu i mlodej kapusty 187

Nawet jeśli kupuję i część wykorzystam druga ląduje w śmietniku zgniła albo zwiędła...  W swoim dorobku mam tylko tradycyjne surówki z białej kapusty, z kapusty pekińskiej i z pora (takie z marchewka i jabłkiem, i jakimś łącznikiem w postaci oliwy lub majonezu), i właściwie tyle. Sałata jedynie rzymska ale tylko takie małe główeczki, do kanapek, jeśli szpinak to tylko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem z białych szparagów 147

Sezon na szparagi w pełni, więc pora skorzystać z tych sezonowych warzyw. Białe szparagi jadłam po raz pierwszy. Smak ciężko określić, najlepiej przekonać się samemu. W tym wydaniu szybka i prosta zupa krem z dodatkiem włoszczyzny. :) Składniki: pęczek białych szparagów 2 średnie marchewki 2 średnie łodygi selera naciowego kawałek selera  1/4 pietruszki 1 średni ziemniak 2 skrzydełka warzywko

Truskawkowa Fiesta
Chłodnik z awokado 170

Pora na nowe połączenie smaków. Inspiracją do wykonania dania był przepis z magazynu Slowly Veggie. Po przeczytaniu tego dwumiesięcznika jestem mile zaskoczona, zawiera on głównie przepisy z niesamowitymi fotografiami bez zbędnych reklam. Na samym początku umieszczony został "Słownik zielonej kuchni", w którym wyjaśniono nieznane nazwy potraw bądź produktów oraz "Kalendarz" spotkań, warsztatów, itp. Myślę, że zacznę regularnie kupować Slowly Veggie

Życie na widelcu
GOTOWANA MŁODA KAPUSTA 199

surówce z młodej kapusty przyszła pora na kapustę gotowaną. Taka młoda gotowana kapustka jest najlepsza, (oczywiście poza surówką, za którą wprost przepadamy) te starsze choć są również smaczne, to już nie jest to. Sposobów i dodatków do kapusty pewnie jest wiele, u nas bywa zawsze w takiej wersji jak poniżej, dla nas jest najlepsza. Dzisiaj przygotowałam do obiadu z dwóch

Smaczne Zdrowe
Gofry z truskawkami - jak z budki 95

tylko przy okazji wypadów do Kazimierza Dolnego. W domu robiłam kilka razy, za każdym razem inaczej, ale szału nie było :P wreszcie trafiłam na te (jak do tej pory) najlepsze! Z dwóch (jeśli nie trzech) przepisów skleciłam jeden i to bardzo udany - gofry smakują jak te z naszej ulubionej budki przy rynku w Kazimierzu Dolnym - miękkie w środku i chrupiące

Kolorowy Przepisownik
Muffiny a'la pizzeriny 138

sklepu iść się nie chce :) niestety - takich dni będzie teraz na pewno dużo, więc trzeba mieć alternatywę :D A uważam tak, bo ja je upiekłam mniej więcej w porze drugiego śniadania i się najadłam. Nie - wróć - ja się obżarłam! :D Na pewno będę do nich wracać! :) kiedy? Nie wiem, bo na oku mam już kilka innych muffinek na słono

Kolorowy Przepisownik
Paprykowe ziemniaczki z cebulką 94

uczta dla podniebienia :) Mężowi też bardzo posmakowały :) i na pewno będę je piec często w jesienne, szare, leniwe wieczory, bo nawet same stanowią syty i smaczny posiłek. Do tej pory piekłam samodzielnie lub jak dodatek do obiadu ziemniaki ziołowe - m.in. z ziołami prowansalskimi, tymiankiem, słodką papryką... W tych jest też ostra papryka, a pieczone z cebulką mają pyszny, cebulkowy aromat

Kolorowy Przepisownik
"Kiszone" mielone 100

pory mielone robiłam tradycyjne lub z pieczarkami. Ale do obiadu lubię je jeść z ogórkiem kiszonym jako dodatkiem, więc tu połączyłam te smaki w kotlecie, papryka jest tylko na kolor i przełamanie smaku - wyszły przepyszne! :) zagoszczą na stałe :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2-3 większe ogórki kiszone 1/2 papryki czerwonej 1/2 kostki sera feta 1 jajko

Kolorowy Przepisownik
Bułeczki z serkiem "Pesto i rukola" i otrębami 93

świetne do kanapek, a nawet same :) a wszystko dzięki temu, że zapomniałam kupić pieczywo na niedzielę... :) Serki Apetina kupiłam, gdy postanowiłam wziąć udział w konkursie - niestety do tej pory brakowało pomysłu i czekały na "wenę" ;) co prawda konkurs jest na "danie z serkiem", a bułeczki to raczej nie danie.. ;) przez to nie wiem czy w ogóle będę zauważona

Kolorowy Przepisownik
Rosół drobiowy NIEbanalnie podany 99

makaronem, kawałkami ziemniaków lub roztartymi ziemniakami - jak u nas :) ja o takiej formie podania dowiedziałam się niedawno, jakieś 2-3 lata temu, gdy tak mi podał Mąż. Od tamtej pory to mój ulubiony sposób :) a jeszcze lepiej smakuje, gdy te ziemniaki są wcześniej odsmażone na patelni z łyżką masła :) Nikomu chyba nie trzeba powtarzać jaki domowy rosół z kury jest

Kolorowy Przepisownik
Wytrawne naleśniki z kozim serem w buraczkach (z miodem i melisą) 92

naleśników w wersji wytrawnej. Był to zupełny przypadek, bowiem przypadkiem właśnie zobaczyłam, że w domu mam melisę w doniczkach!:) nie wiedziałam, bo rośnie sobie spokojnie, do tej pory nie niepokojona u Rodziców :) Różowy kolor nadzienia trochę się z Walentynkami kojarzy, więc korzystając z chwili spokoju dane j przez Córeczkę posprawdzałam co jeszcze mam, po czym usiadłam, napisałam zarys przepisu

Kolorowy Przepisownik
Tarta ze szparagami i kurkami 187

Najlepszy czas aby zajadać się szparagami :), co roku o tej porze część z nich ląduje w naszych obiadowych daniach, a zdecydowana większość jest marynowana, aby można było sięgać po nie przez resztę roku. Dzisiaj szparagi i kurki w roli głównej. Składniki na ciasto: 15 dag mąki pszennej 5 dag mąki razowej 1 jajo 1/2 łyżeczki soli Farsz; 5 sztuk zielonych

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania