por - 13968 przepisów (strona:599/932)

Czekolada plastyczna 150

Czekolada plastyczna rewelacyjnie nadaje się do dekorowania tortów, ciast i babeczek, a przy tym jest łatwa do wykonania. Ja do tej pory wykorzystałam ją do zrobienia czekoladowych ozdobnych różyczek i dekoracji tortu. Składniki: 50 g gorzkiej czekolady ½ łyżki miodu Wykonanie: Czekoladę połamać na kostki i włożyć do metalowej lub żaroodpornej miski. Do garnka na którym umieścimy miskę nalać wodę

Mama Gotuje
Moja ulubiona zupa ogórkowa 166

pierwszy !!! Tym razem nie wg przepisu mamy, lecz z miksu przepisów z internetu :D SKŁADNIKI: 1 pręga wołowa 2 słoiki kiszonych ogórków (prezent do Wujka Tadka) włoszczyzna (marchewka, pietruszka, por, seler) 4 duże ziemniaki mała śmietana 18% sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koperek W 2,5 l wody gotować przez 40 minut mięso wołowe, dodać 2 liście laurowe

MarciochaKucharzy
Lasagne ze szpinakiem i gorgonzollą 178

łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu do dekoracji pomidorki koktajlowe, świeża bazylia i parmezan Włożyć szpinak do garnka i mieszając podgrzewać aż szpinak się odmrozi. Czosnek pora drobno posiekać . Na patelni podgrzać oliwę i masło, włożyć szpinak, dodać czosnek i doprawić solą i pieprzem. Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez

MarciochaKucharzy
Prawdziwy domowy rosół wołowy 151

Taki prawdziwy, domowy, wołowy, bez dopalaczy smakowych... SKŁADNIKI: porcja mięsa wołowego z kością (pręga, gicz, szponder lub krzyżowa), włoszczyzna (marchewka, pietruszki, pół selera, ćwierć główki włoskiej kapusty, por, cebula) ząbek lub dwa czosnku, sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie natka pietruszki makaron rosołowy Mięso opłukać, zalać zimną wodą i zacząć gotować. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać

MarciochaKucharzy
Polędwica wieprzowa z zapiekaną polentą 182

lodówce minimum jedną godzinę. Ja pozostawiłam na cały dzień. Na rozgrzanej z odrobiną oleju patelni  smażyć polędwiczkę w całości – należy tylko zarumienić mięso z wierzchu, żeby zamknąć pory i zatrzymać w środku cały sos. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Polentę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Moją

MarciochaKucharzy
Zupa Gulaszowa 165

warzywnego z włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyciągnąć ugotowane warzywa włoszczyzny. Dodać do bulionu mięso z patelni oraz ziemniaki. Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę i dodać do zupy. Por, pietruszkę i seler utrzeć i następnie dodać do zupy by ją w ten sposób zagęścić.  Na sam koniec dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze około 5 minut. Zupkę podawać

MarciochaKucharzy
Ekspresowa zupa fasolowa (fasola z puszki) 188

Może nie jest to tradycyjna zupa fasolowa, ale mimo ekspresowego wykonania smakuje wyśmienicie:) SKŁADNIKI: 2 puszki białej fasoli 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek pora 1 łyżka masła 1 kawałek selera 1-2 ziemniaki sól i pieprz   lubczyk, słodko papryka  ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, majeranek przyprawa do potraw z fasoli 4 łyżeczki przecieru pomidorowego

MarciochaKucharzy
Wielkanocny żurek w chlebie 149

pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy sól, pieprz 2 okrągłe bochenki chleba Wywar warzywny Składniki (na ok. 1,5 l wywaru): 1/2 kg warzyw: 1 cebula, 1 por (biała część), 1 pietruszka, 2 marchewki,  1/2 korzenia selera (pokrojone na nieduże kawałki) 1,5 l wody 0,25 kostki masła 1 łyżka soli Warzywa dusić pod przykryciem

MarciochaKucharzy
Barszcz ukraiński 190

wody.  Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Do wcześniej przygotowanego bulionu mięsnego d odać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę zeszkloną cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki

MarciochaKucharzy
2 rok blogowania za mną :) 150

sądziłam, że tyle wytrzymam:) Nie znudziło mnie to ani trochę, i nadal mam głowę pełna pysznych pomysłów:) A dziś przedstawię moje ulubione potrawy z ubiegłego roku:) STYCZEŃ  Por nadziewany łososiem (cannelloni ) LUTY Oponki serowe mojej babci Ani MARZEC Pikantny Gulasz Węgierski KWIECIEŃ Chałka z kminkiem MAJ Pierogi z botwinką w sosie koperkowym CZERWIEC Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką

MarciochaKucharzy
polędwica nadziana rukolą 205

minut do uzyskania spieczonej skórki . Dzielimy na porcje i podajemy z resztą składników. DODATKOWO młoda mini cukinia  pieczarki w całości - pieczone razem z polędwicą szpinak boćwina por  - zaparzony kilka sekund by można było go związać Smacznego

na gazie
Rosół dla dziecka 242

Dzisiaj po wszelakich pierożkach, sałatkach i innych cudeńkach, przyszła pora na coś normalnego. Przedstawiam przepis na najzwyklejszy rosół dla dziecka. Moja córka, jak większość standardowych trzylatów, kiedy widzi cokolwiek pływającego w zupie, co nie jest marchewką, mięsem albo makaronem głośno krzyczy BLEE. Z tego powodu zupka jest chuda i bez zbędnych dodatków.   Składniki: Pęczek

Lubczyk i Wanilia
Żeberka miodowo-sojowe pieczone w rękawie 216

kilku miejscach. Piec1,5 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, by mięso się zrumieniło. 6. Gotowe żeberka podawać wedle uznania. Żeberka podałam z ryżem i surówką z pora. Smacznego!!! Źródło: Przyślij przepis

Kuchnia domowa Ani
Placki z kaszy jaglanej 216

pory placki z kaszy jaglanej robiłam tylko na słodko. Tym razem zdecydowałam się na wersję wytrawną, podpatrzoną u ChilliJemy . Nawet nie spodziewałam się, że będą aż takie pyszne. Fajna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Świetnie smakują z sosem - ja podałam je z pieczarkowym. Smakowały całej rodzince - na pewno będę je robić częściej. SKŁADNIKI: 100g kaszy jaglanej 3 łyżki mąki pszennej

Kto ugości moich gości?
Kremowy sernik śmietankowy na lekko słonym spodzie z masłem orzechowym 264

obżarstwo nie zaszkodzi naszemu psu. Na szczęście dość szybko wróciła do formy. Myślicie, że to ją odstraszyło do wyżerania? Nic z tego. Robiła to dalej, ale od tej pory chowaliśmy wszystko, do czego mogła się dobrać :) Sernik, na który Was dzisiaj zapraszam nie jest tym samym sernikiem, ale jest równie pyszny i równie szybko znika :) Spód: 200 g herbatników

Codzienna kuchnia niecodzienna