por - 13968 przepisów (strona:595/932)

Świąteczne ciekawostki kulinarne - mak 134

domownikami i najeść się na cały rok. To właśnie kutia jest przysmakiem naszych dziadów, ze względu na słodycz i sytość, tak więc nie powinno jej nigdy zabraknąć. Do tej pory, w niektórych rejonach Polski oraz w obrządku rodzimowierczym, zachował się zwyczaj wróżenia z niej tego, jaki będzie nadchodzący rok. W tym celu nakłada się kutię na dużą łyżkę

Kuchenna Kontrrewolucya
Czysty barszcz czerwony na zakwasie 196

800g czerwonych buraków 500ml zakwasu buraczanego 3 spore marchwie 2 pietruszki 1 mały seler 1 nieduży por 1 duża czerwona cebula sól, majeranek kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego ok. 6 goździków 3 liście laurowe olej do smażenia Buraki myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej

Kuchenna Kontrrewolucya
Bramborové knedlíky s třešněmi 124

knedle, parzybrodę i kulajdę. Dziś u mnie najbardziej znany czeski przepis - przepyszne kluski ziemniaczane z owocami, które dają przedsmak lata. Na resztę dań z listy oczywiście również przyjdzie pora. :) 600g ugotowanych ziemniaków mąka pszenna i ziemniaczana (ile się wgniecie) 1 jajko pół łyżeczki soli 1 słoiczek wiśni z zalewy 2 łyżki oleju rzepakowego Ugotowane i wystudzone do temperatury pokojowej ziemniaki

Kuchenna Kontrrewolucya
Mój sposób na olej smakowy 154

używam do niego więc dobrze oczyszczonej butelki po sosie sojowym TAO TAO. Po pierwsze - ma ona odpowiednią pojemność, zakrętkę, która daje pewność szczelności i korek niekapek. Jak do tej pory zrobiłam dwa takie smakowe oleje - jeden z tymiankiem, drugi z czosnkiem. Po około dwóch tygodniach nabierają już odpowiedniego aromatu. :) Tymiankowego używam do sałatek, a czosnkowego do sosu i ciasta

Kuchenna Kontrrewolucya
Ziołowy politechnik warszawski 145

Mój osobisty, jak do tej pory najlepszy - szałwiowo-rozmarynowy schab. Delikatny, soczysty i aromatyczny. Najlepszy oczywiście z pieczonymi ziemniaczkami. Ach. <3 1 politechnik (1kg schabu bez kości) 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka suszonej ciętej szałwii (np. kotanyi) 1 łyżka rozmarynu suszonego 1 płaska łyżka soli morskiej 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka

Kuchenna Kontrrewolucya
Pizza z kabanosem z kamienia granitowego - test, porównanie z szamotem, rezenzja 192

dobrze ponad 15 lat i wcale dobrze nie piecze. Po drugie, piekłam w różnych urządzeniach tak pizzę, jak i pieczywo i kamień przy nowoczesnym sprzęcie wciąż wygrywa. Do tej pory używałam tego szamotowego. Od początku kilkakrotnie uczulano mnie, że kamienie z tego materiału szybko pękają i kiepsko je doczyścić, przy okazji uświadamiając, że granit jest pod wieloma względami o wiele

Kuchenna Kontrrewolucya
Mazurek czekoladowy II 158

zdjęciu mój mazurek z wzorem wykonanym przeze mnie z lukru plastycznego oraz suchych barwników, przedstawiający symboliczne przyjście Wiosny - według dawnych Słowian oraz współczesnych Rodzimowierców, ta pora roku nadchodzi, gdy Perun pokonuje panującego nad światem Welesa (żmija). Mazurek to oczywiście nieodłączny element Wielkanocy. Moim ulubionym jest ten czekoladowy, który w tej wersji może zaskoczyć. :) Ciasto: 120g miękkiego masła (raczej nie polecam

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciorba de perisoare - rumuńska zupa z pupletami 203

czasem przez dwa tygodnie jeść same obrzydliwe dania! Z jednostki wojskowej wróciłam pełna dawnej pasji i chęci do gotowania. Na pierwszy rzut poszła kuchnia rumuńska, z którą do tej pory właściwie nie miałam styczności. By przyzwyczaić żołądek po chorobie do normalnego jedzenia, zaczęłam od dość lekkostrawnej zupy z pulpecikami. :) 0,5kg wołowego mięsa rosołowego 2 nieduże kości wieprzowe na zupę

Kuchenna Kontrrewolucya
Leivasupp - estońska zupa-deser z czerstwego chleba 128

województwa istniały do roku pańskiego 1660 - wówczas miał miejsce pokój w Oliwie, a jeszcze bardziej formalnie - aż do końca samej Rzeczypospolitej, czyli jej III rozbioru, gdyż aż do tej pory istniała ich administracja, wydawano przywileje i nominacje obejmujące całą hierarchię tamtejszych urzędów ziemskich). Nie mniej, po polskiej bytności w północnych Inflantach został pewien widoczny ślad. Nas natomiast interesować będzie kuchnia

Kuchenna Kontrrewolucya
Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę 156

Uwielbiam ją szczególnie w wykonaniu, oczywiście, mojej babci. Do tej pory nie robiłam jej sama i muszę przyznać, że z zalewy jestem zadowolona na wskroś! Sama wydedukowałam proporcje i tylko czekam, aż będę ją zjadać! Zrobiłam na razie dwa słoiki w różnych wariacjach - z koperkiem i z marchewką. nieduże ogórki gruntowe zalewa na około dwa litrowe słoiki: 700ml wody pół

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa pekińska na bogato, jak z restauracji 258

moim Dawidem lubujemy się w chińskich knajpach i bardzo żałujemy, że tak rzadko udaje nam się do nich zawitać. Moją bezkonkurencyjną ulubienicą jest pikantna zupa pekińska. Do tej pory zjadłam jej chyba wszystkie możliwe warianty, a żaden nie ma sobie równych. Składniki do niej, wbrew pozorom, są bardzo łatwo dostępne i u nas, tak więc polecam serdecznie wybrać się

Kuchenna Kontrrewolucya
Udziec indyczy duszony z warzywami 143

kości 4 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 nieduży por 2 małe cebulki 3 szklanki bulionu drobiowego Mięso przekrawamy równomiernie na płat. Majeranek, sok z cytryny, olej rzepakowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy mieszamy razem dokładnie tworząc marynatę. Przygotowaną

Kuchenna Kontrrewolucya
Poniedziałkowy "fit" - Zielona sałatka z mozzarellą, szynką i migdałami 177

weekendowych szaleństwach przyszła pora na coś stonowanego, lekkiego i smacznego. Co powiecie na kompozycję smaków sałata, szynka, ser feta i migdały ? Dla mnie to świetne zestawienie i idealnie nadaje się na śniadanie jak i na przekąskę w ciągu dnia czy też kolację. Ład na talerzu utworzył piękną kompozycję smaku.  Zielona sałatka z mozzarellą, szynką i migdałami SKŁADNIKI : 6 liści

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Śniadanie w wersji light - pełne smaku, koloru i zdrowia 205

choć przyznam szczerze, że czasem komponuję je w biegu. Tym razem jednak było inaczej. Zapraszam Was na moją zdrową, lekką i kolorową propozycję śniadaniową. Jest lato, a więc najlepsza pora, aby wykorzystać dary natury (owoce, warzywa) i wprowadzać je do naszego jadłospisu. ... takie śniadanie od razu poprawia nastrój - cieszy nie tylko smak, ale i kolory ... Składniki: naturalny serek homogenizowany

Słodkie okruszki
Sorbet truskawkowy 104

oknem piękne lato, najwyższa więc pora zacząć sezon lodowy. Dwa dni temu włożyłam miskę od maszynki do lodów do zamrażarki, dziś można już było zabrać się za ich produkcję. W tym sezonie na pierwszy ogień poszedł sorbet truskawkowy. Najprostszy, zrobimy go  z trzech składników. Jeśli nie posiadacie maszynki do robienia lodów, możecie użyć po prostu blendera. Sorbet truskawkowy Składniki

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania