por - 13968 przepisów (strona:597/932)

Dorsz smażony na cytrynową nutę. Soczyste wnętrze w chrupiącej skorupce 180

myśl zasad zdrowego odżywiania na moim blogu pora na kolejną odsłonę ryby morskiej. Tym razem będzie to dorsz bałtycki w niekoniecznie zdrowym, ale jakże smacznym wydaniu. Nie upieczony czy nie ugotowany - tylko smażony i to w chrupiącej panierce ;) Dla samych walorów smakowych polecam. Nie zawsze przecież musi być tak totalnie zdrowo. Składniki (na 3-4 osoby): ok 1/2 kg filetów

Kuchnia po mojemu
Włoska kapusta tradycyjnie faszerowana na dwa sposoby 199

uwielbia gołąbki, a ja ich jeszcze nie robiłam samodzielnie. Dziś opiszę te, które z moją drobną pomocą Mama przyrządziła mi na rozruch po powrocie z wołomińskiej wyprawy. Do tej pory robiła je z kapusty białej, tym razem na moją prośbę powstały z kapusty włoskiej. Lata praktyki i odrobina innowacji? Efekt oceńcie sami. Składniki (na 2 mega gary): główka kapusty włoskiej

Kuchnia po mojemu
Ananasowy sernik jogurtowy na zimno. Prawie bez tłuszczu i cukru, a na pewno bez jaj ;) Idealny na słodki Dzień Kobiet 181

moim domu. A to za sprawą mojej Teściowej. To Ona nauczyła mnie robić to ciasto bez pieczenia - oczywiście bym mogła zadowolić podniebienie Męża przyzwyczajone do domowego smakołyku. O tamtej pory przybyło mi kilka lat, jedno dziecko, parę kilogramów i własna kuchnia, żebym mogła dalej tyć ze smakiem ;) Oto kolejna wariacja na temat owego sernika przyrządzona by wykorzystać jogurt ananasowy

Kuchnia po mojemu
Grillowany pstrąg łososiowy z odzysku podany na miksie sałat z opiekanymi ziemniaczkami 191

jednej strony. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. U nas była to surówka oparta na miksie sałat, o której wspomnę coś więcej niebawem. Jako, że sezon grillowy najwyższa pora rozpocząć rybę tę do grillowania tradycyjnego gorąco polecam. Pyszności i do tego zdrowe

Kuchnia po mojemu
Serowa na wędzonce z ziołowymi grzankami. Zupa na ciepłą przystawkę idealna. 156

ogórkowa . A tu serową proponuje? Trzeba korzystać pomyślałam. Przepis, prosty, a efekt? Wypróbujcie i sami oceńcie. Składniki (na niewielki garnek): 2 marchewki  1 pietruszka 1/2 małego selera liście pora do smaku 2 serki topione typu gouda 3-4 plastry chudej wędzonki 1 spora cebula 3-4 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 ziele angielskie przyprawa typu vegeta sól, pieprz

Kuchnia po mojemu
Świąteczny jadłospis po mojemu, czyli wielkanocny stół pełen inspiracji w fotograficznym skrócie 205

produkcji mojego Taty I mój Syn zwarty i gotowy pochłonąć wszystko co w zasięgu ręki ;) Wszystko pyszne, ale ilość jedzenia jak zwykle nie do przejedzenia ;)  Czego do tej pory nie ma na blogu z pewnością za jakiś czas się tu znajdzie. Chwilowo mam standardowy syndrom poświąteczny - brak weny twórczej spowodowany przekarmieniem, przejedzeniem itp.W końcu ileż można myśleć o jedzeniu

Kuchnia po mojemu
Na lekkie śniadanie i początek weekendu - domowy twarożek ze szczypiorkiem 147

znudzonych tematyką świąt. Przedstawiam po prostu przepis na lekki, wiosenny i jakże swojski dodatek do kanapek. Twarożek ze szczypiorkiem. W połączeniu z zapachem świeżego pieczywa nie ma o tej porze roku nic bardziej pysznego. Składniki: 250 gram twarogu (tłusty lub półtłusty) 1 lub 1/2 pęczka szczypioru (pęczek pęczkowi nierówny) 3-4 łyżki śmietany 12% sól, pieprz Pzygotowanie: W misce ucieramy

Kuchnia po mojemu
Zapiekany obiad warzywny w 30 minut. Bez mięsa? Da się - pysznie i kolorowo. 202

wyłożyć kolorową kompozycję na talerze. No cóż. Eksplozja smaku i koloru po prostu. Moi mięsożercy byli zachwyceni o dziwo - mimo, że mięsa w tym posiłku próżno szukać. Od tamtej pory serwuje im takie zapiekane warzywne obiadki regularnie, korzystając z pozytywnego nastawienia

Kuchnia po mojemu
Ekspresowe i proste ciasto z truskawkami. Puszysta jak biszkopt eksplozja smaku 200

smakuje następnego dnia - kiedy nabierze wilgoci i pysznego smaku truskawek. Muszę przyznać czy tam się pochwalić, że to najlepsze proporcje ciasta jakie udało mi się samodzielnie skomponować do tej pory. Mniam. Nic dodać nic ująć - tylko brać się do pieczenia. Tak jak ja dziś zamierzam powtórzyć ten truskawkowy sukces

Kuchnia po mojemu
Grillowane vel pieczone warzywa do... czy tam zamiast obiadu 213

Grillowa pora roku w pełni. Oprócz wszelkiego rodzaju mięs warto wrzucić na ruszt również warzywa. Oto prosty przepis na miks warzyw pieczonych. Nada się jako wspaniałe uzupełnienie posiłku mięsnego jak i samodzielne danie dla tych z gatunku roślinożernych ;) Składniki (wersja podstawowa): 1 średnia cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 mała papryka zielona 1 spora marchew mieszanka ziołowa

Kuchnia po mojemu
Młoda kapustka - duszona czy może bezduszna? 202

Najlepszą kapustkę duszoną robi moja Mama - ma to po mojej Babci ;) Zaraz po nich plasuje się ta przyrządzana przez moją Teściową. Do tej pory sama nie robiłam tego sezonowego przysmaku. Po części dlatego, że zawsze któraś z wyżej wspomnianych kobitek podrzucała nam porcję kapusty "na wynos". Po części z obawy, że tak jak z mamowymi mielonymi - nie dorównam do ideału

Kuchnia po mojemu
Placek po góralsku - pizzowy przysmak Taty 179

nawet bez sosu, choć ten czosnkowy doskonale przegryzie się z lekko kwaskowatą słodyczą serowej żurawiny. Mniam, mniam Przepis na to ciasto "sprzedali" nam stali towarzysze naszych spotkań. Od tamtej pory przyrządzamy pizzę tylko z tej receptury. Ciasto wychodzi mięciutkie, a zarazem chrupiące. Dobór dodatków to już kwestia fantazji. Góralska wariacja wypróbowana po raz pierwszy jakiś czas temu właśnie podczas tradycyjnego

Kuchnia po mojemu
Żeberka papryką wędzone, w miodzie i chili pieczone. Pyszny mięsny obiad 240

Prędzej czy później przychodzi pora na pyszny, mięsny obiad. Dawno w mojej kuchni żeberek nie było. Kilka razy z rzędu przygotowywałam je w coli . Tym razem będzie odmiana. Też pieczone lecz po uprzednim zamarynowaniu w miodzie płynnym i aromatycznych przyprawach. Najlepszą z nich i zarazem najnowszym nabytkiem Kuchni po mojemu jest wędzona papryka prosto z Anglii. Zamówiliśmy ją u Teściowej

Kuchnia po mojemu
Obiadowe wspomnienie o polędwiczce w miodzie i chili pieczonej 182

kwestii, fakt jest faktem - na razie wcale i w ogóle nie chce mi się cudować przy garach. Jeść jednak trzeba. W tygodniu Mąż mnie zastępuje (do tej pory idzie mu to dobrze - lepiej niż myślałam, że będzie). Nadszedł jednak weekend i zaczyna się mój dyżur w kuchni. Mam mocne postanowienie pogotować, żeby chociaż na pierwsze dni tygodnia starczyło. Oto kolejny

Kuchnia po mojemu
Potrawka warzywna na kiełbasie w dwóch wariantach czyly pierwsze samodzielne leczo 151

Kiedyś wspominałam, że nie robię leczo bo mi nie warto - dla siebie samej. Do tej pory bazowałam na leczo Mamy bądź Teściowej. Ostatnio kiedy je jedliśmy Syn wcinał ze smakiem, a i Mąż się przekonał. Postanowiłam więc szybko upitrasić leczo - ma ono w końcu wiele zastosowań w kuchni. Na upalne obiady - w sam raz. W ostateczności jeśli nie będzie chciało

Kuchnia po mojemu